Sonbahara En Çok Yakışan Kitap Önerileri Nelerdir?
27 Ağustos 2020

Sonbahara En Çok Yakışan Kitap Önerileri Nelerdir?

Güz, hazan, bağ bozumu isimleriyle de anılan sonbahar, doğa için kış mevsiminin habercisi, kitapseverler için ise okuma arzusunun artması demektir. Sonbaharla birlikte havalar serinlemeye, evde geçirilen vakitler artmaya başlar. Sıcacık bir kahve veya çay eşliğinde kitap okumak en keyif verici aktivite haline gelir. Peki, sonbahara en çok yakışan kitap önerileri nelerdir? Yazarlara ve şairlere ilham olan sonbaharın hüznünü, dinginliğini taşıyan birçok kitap vardır. Sizin için sonbaharda içinizi ısıtacak, sonbahara yakıştığını düşündüğümüz 24 kitaptan oluşan bir okunacak kitap önerileri listesi hazırladık. Listemizde sonbahar ruhunu yansıtan, sonbahar ile ilgili hikaye, şiir ve roman önerileri bulacaksınız. Kitapları keşfetmek için yazımızın devamına göz atın!

Eylül – Mehmet Rauf

Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Mehmet Rauf’un "Salonda bahçedekilerin kahkahaları işitilebiliyordu." cümlesi ile başlayan Eylül romanı, sonbahar denince akla gelen ilk eserdir. Yazarına büyük bir şöhret kazandıran kitap, Türk edebiyatında psikolojik romanın ilk başarılı örneği kabul edilmektedir.

Eylül, konusunu yasak aşktan almış bir kitaptır. Şiir ve musiki ile dolu bir aşkın tutkusunu, çalkantılı iç dünyasını anlatmaktadır. İstanbul’un güzelliğini yansıtan tabiat tasvirleri ile de dikkat çekmektedir. İsmini henüz lise sıralarındayken duymaya başladığımız Eylül'ü, şimdiye kadar okuma fırsatınız olmadıysa bu sonbaharda okunacaklar listenize ekleyebilirsiniz.

Güz Sancısı – Yılmaz Karakoyunlu

Yılmaz Karakoyunlu, Türkiye Yazarlar Birliği ödüllerine değer görülen Güz Sancısı romanında, son derece akıcı ve çarpıcı bir dille 6-7 Eylül 1955 Olayları’nı, Rum, Yahudi ve Ermeni azınlıkların ülkelerini terk etmek zorunda kalışlarını işlemiştir. Azınlıkların ve onlara ait dükkan ile evlerinin 6-7 Eylül 1955’te İstanbul Beyoğlu’nda adeta terörize olmuş binlerce kişi tarafından saldırıya uğraması roman kurgusu içinde anlatılmıştır.

Güz Sancısı, yönetmen Tomris Giritlioğlu tarafından 2009 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Kitabın kahramanları Behçet ve Elena'yı Murat Yıldırım ve Beren Saat canlandırmıştır. Gerçek bir tarihi olayın kurguyla buluşmasından oluşan, sonbaharın hüznünü en iyi yansıtan romanlardan "Güz Sancısı", akıllarda iz, kalplerde yara bırakan kitaplardan.

Güz Bitiği – Cemal Süreya

Adeta şairlerin mevsimi haline gelen sonbaharın ruhunu yansıtan en güzel kitaplardan biri de İkinci Yeni şiir akımının usta kalemi Cemal Süreya'nın son ve evrensel şarkısı Güz Bitiği'dir. Aşkı en iyi anlatan kitapların yazarı Cemal Süreya, "Güz Bitiği" ile 1988 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödülünü almıştır. Düzyazı, şiir, şarkı ve beyit bölümlerinden oluşan, birçok ifadeyi birleştiren bir kitaptır. Sonbaharda aşk şiir kitabı önerileri arayanların bakması gereken ilk eserlerdendir.

Güz Bitiği kitabında yer alan “İki Kalp” şiirinden alıntı: "Kuşlar toplanmışlar göçüyorlar / Keşke yalnız bunun için sevseydim seni."

Güz Gelmeden – Selçuk Baran

Kitapları birçok ödüle layık bulunan Selçuk Baran'ın çekmecesinde bulunan son romanı “Güz Gelmeden”dir. Güz Gelmeden romanın başkişisi hayattan beklediği hiçbir şeyi bulamamış olan avukat Suat Engin'dir. Suat, yaşadığı büyük şehir Ankara'dan çocukluğunun geçtiği küçük bir sahil kasabası olan Yeşilçay'a döner. Kitapta kasabada yaşayan, oradan yolu geçen, birbirleriyle karşılaşan küçük insanlar anlatılmıştır. Bireylerin yaşadıkları hayal kırıklıkları ve buna bağlı olarak çektikleri acı ve yalnızlık duygularını okuyucuya başarıyla aktaran bir metindir.

Güz Gelmeden, aynı zamanda Selçuk Baran'ın yaşadığı döneme yönelik politik eleştirilerini en fazla dile getirdiği romanıdır. Romanın dili açık, akıcı ve yalındır. Bir solukta okuyabileceğiniz kitaplardandır.

Kurşuni – Kemal Selçuk

Hem öykü hem de romanlarıyla tanınan Kemal Selçuk'un kısa roman sevenler için etkileyici bir yapıt olan Kurşuni kitabı, düşle gerçeğin, kurmacayla hayatın iç içe geçtiği bir eser. Romanda anlatıcı, bir bıçkı atölyesinde çalışan yazma heveslisi yeniyetme bir çıraktır. Bu çırak artık vefat etmiş ihtiyar ustasının vicdanı olmaya soyunmuştur. Yalın ve başarılı bir anlatıma sahip bu romanda cinler, periler, kutsal kitap hikâyeleri ve filozof Berkeley de eksik değil.

Henüz Kemal Selçuk'un kalemi ile tanışmadıysanız ve bu sonbaharda “Keşke daha önce okusaydım.” diyeceğiniz bir kitap okumak isterseniz "Kurşuni" kitabına şans verebilirsiniz.

Sonbahar - Özcan Alper

Türk yönetmen ve senarist Özcan Alper'in “Sonbahar” kitabı, Ve Yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Yönetmenin aynı isimli 2008 yapımı sinema filminin senaryosunu ve yönetmenle yapılmış iki söyleşi, film üzerine yazılmış yazılar ve ayrıntılı bir kaynakça içermektedir.

Başkan Babamızın Sonbaharı - Gabriel Garcia Marquez

Başkan Babamızın Sonbaharı, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Gabriel Garcia Marquez'in başyapıtlarından biridir. Kitapta, küçük bir Latin Amerika ülkesinde kendi zorbalığının kapanına kısılmış, ölmekte olan bir diktatörün hikayesi anlatılmaktadır. Evrensel bir diktatör portresi çizilmiştir. Büyülü gerçekçiliğin usta kalemi Gabriel Garcia Marquez’in sonbahar mevsimine çok yakışan bu kitabını birçok cümlesinin altını çizerek keyifle okuyacaksınız.

Sonuncu Sonbahar – Pınar Kür

Sonuncu Sonbahar, edebiyatımızın güçlü kalemlerinden Pınar Kür’ün Bir Cinayet Romanı isimli kitabının bir tür devamı niteliğindeki eseridir. Romandaki karakterler, Pınar Kür'ün daha önce yazdığı romanlarında yer almış karakterlerdir. Postmodern anlatım üzerinden üslup arayışına yönelen Kür, bu romanında arayışını ilerletmiştir. Zira bu arayış sayesinde edebiyatımızda benzerine pek rastlanmayan "polisiye" türünün bu parlak örneğini ortaya çıkarmıştır. Okurların heyecanla okuduğu, beğeni toplamış bu kitabı okurken zamanın nasıl geçtiğini unutacaksınız.

Yağmur Beklerken – Tarık Buğra

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından, devlet sanatçısı ünvanına sahip Tarık Buğra, Yağmur Beklerken kitabı ile Türkiye İş Bankası büyük ödülünü almıştır. Kitap, Serbest Fırka denemesinin, 1929 büyük ekonomik buhranının ve kuraklığın Anadolu taşrasındaki yansımasını anlatmaktadır. Gerçekçi, canlı taşra tipleri ve diyalogları ile ustaca kaleme alınmıştır. 1992 yılında aynı isimle diziye uyarlanmıştır. TRT için Tunca Yönder yönetmenliğinde çekilen dizi 6 bölümdür. Kitabını okuduktan sonra dizisini de izleyebileceğiniz bu eser tarihe, siyasete merakı olan okurların sonbahar okuma listelerinde mutla olması gereken kitaplardandır.

Yağmur Kesiği – Uğur Yücel

Geniş kitlenin dizi ve filmlerdeki rolleriyle tanıdığı Uğur Yücel, çok yönlü bir sanatçıdır. 2013 yılında, yıllarca yazıp biriktirdiği hikayelerinden bir seçkiyi Yağmur Kesiği adıyla kitaplaştırmıştır. "Bir Sinemacı'nın kitabı…" takdimiyle başlayan kitap yirmi iki hikâyeden oluşmaktadır. Yücel’in kendine özgü diliyle kaleme alınan hikayelerin belirli bir zamanı yoktur. Eski günlerde geçmektedir. Kuzguncuk'ta büyüyen Yücel'in çocukluğundan izler taşımaktadır.

Yağmur Kesiği, uzun zamandır raflarda olsa da bu mevsim okunması gereken kitaplar listesinde yerini almalıdır. Sinemacı gözüyle anlatılan hikaye ve yaşam öyküleri, gerçeklerden beslenen, gerçeklere yakın hayatları öyküleştirerek kolayca okurların kalbine girmektedir.

Yağmur Akşamların – Selim İleri

Türk edebiyatının üretken kalemlerinden Selim İleri, Yağmur Akşamları isimli öykü kitabında okurlarına kendi yazı evreninin kapılarını aralıyor. İnci Aral'ın "Kitap, ustalığının doruğuna varmış olgunluk çağında bir yazarın deneyim ve tanıklıkları ile ilerliyor. İleri, geçmiş edebiyat ortamlarının ilişki ve gerilimlerini, yavaş intiharlarını adları değiştirilmiş kimi yazarların 'düşkünlük' ve mutsuzluklarına şefkatle bakarak yansıtıyor." sözleriyle anlattı Yağmur Akşamları için Selim İleri'nin gerçek edebiyat tutkunlarına armağanı diyebiliriz.

Seyrek Yağmur – Barış Bıçakçı

Listeye günümüz roman ve hikâyesinin başarılı yazarlarından biriyle devam ediyoruz. Onun fanatikleri var desek yeridir. Kitapları rafa çıkar çıkmaz okurlar. Tereddütsüz satın alırlar. Cümlelerini tanırlar. Üslubunu bilirler. Kimden mi söz ediyoruz? Tabii ki Barış Bıçakçı'dan. "Bir pazar sabahı Rıfat günlerin aynı kaba damlamadığını fark etti. 'Günler damlıyor ama aynı kaba değil,' dedi. Gökyüzüne baktı: Boştu. Hiç bulut yoktu, aslında hiçbir şey yoktu. Çağımızın çıplak güneşi her şeyi yok etmişti, enginliği, bulutları ve kuşları… Maviyi bile yok etmişti, sonra da sırasıyla diğer renkleri, bazı sesleri, kelimeleri ve anlamları. İnsan bu yoklukta yeni bir şey söyleyemez, olsa olsa kendini tekrar ederdi." şeklinde çarpıcı bir girişe sahip olan Seyrek Yağmur, yazar ile tanışmak, onun edebi dilini ve kurgusunu deneyimleme şansını yakalamak için ideal bir kısa roman.

Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez – Kemal Sayar

Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez, psikiyatri profesörü ve yazar Kemal Sayar’ın kedi ifadesi ile “Hayatın arka sokaklarında buldukları karşısında şaşırmış, kendisine emanet edilen yükü taşımakta zorlanmış, sarp yokuşu tırmanmak isteyen ve ancak içindeki sızıyı dışarı taşırmakla, yani yazmakla şifa bulacağını zanneden bir ‘yaralı şifacı’nın kalbinden dökülen satırlar.”

Sonbahar mevsiminde okunabilecek zarafete sahip Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez, "Samimiyet ruhun özgürlüğüdür.", "İnsan olmak ötekinin ıstırabıyla hemhal olmakla başlar." ve "Gerçek hayat, tamamıyla buluşmadan ibarettir." gibi altını çizmek isteyeceğiniz cümlelerle dolu.

Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu – Haldun Taner

Şişhaneye Yağmur Yağıyordu, edebiyatın her türünde eser verebilme yeteneğine sahip Haldun Taner’in unutulmaz dokuz öyküsünden oluşan kitabıdır. Kitapta yer alan öyküler: Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu, Kantar Kâtibi Ali Rıza Efendi, Konçinalar, Ablam, Atatürk Galatasaray’da, Fraulein Haubold’un Kedisi, Eczanenin Akşam Müşterileri, Fasarya, Memeli Hayvanlar.

Haldun Taner, 1953 yılında "Şişhaneye Yağmur Yağıyordu" ile New York Herald Tribune'nin düzenlediği hikâye yarışmasında Türkiye birinciliği kazanmıştır. Behçet Necatigil'in deyişiyle, "Olayları rintçe bir bakışla gülünç taraflarından alan, kıvrak, sürprizli, esprili bir üsluba aktaran" Haldun Taner’in "Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu" kitabı, bu sonbahar iyi bir hikaye okumak isteyenlere önerimiz olarak listemizde yer alıyor.

Yıldırım Sesli Manasçı / Asker Çocuğu / Beyaz Yağmur – Cengiz Aytmatov

Yıldırım Sesli Manasçı - Asker Çocuğu - Beyaz Yağmur kitabı, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un birbirinden güzel üç hikâyesinden oluşan kitaptır. Cemile, Beyaz Gemi, Gün Olur Asra Bedel gibi eserleri ile bilinen Aytmatov, romancılığı ve çeviri eserleri kadar, hikâyeciliğiyle de usta bir isimdir. Yıldırım Sesli Manasçı hikayesinde ölümsüz olanın fikir olduğunu anlatan Aytmatov, Asker Çocuğu hikâyesinde yetim bir çocuğun babaya duyduğu hasreti okuyucuya kuvvetli bir şekilde hissettirmektedir. Beyaz Yağmur hikayesi ise aşkın tertemiz halini anlatan etkileyici bir metindir.

Aytmatov’u bu mevsim mutlaka okuma listenize almalısınız. İzin verin kalemi sizi zaman ve mekan algınızdan koparıp adeta içinden geçip gideceğiniz öykülere götürsün.

Yıldırım Sesli Manasçı’dan bir alıntı: "Bu dünyada insanlar doğar ve ölür. (…) Ama dünyada, insan hafızası zamana meydan okur. İnsanın kendi hayatı, göz açıp kapatıncaya kadar geçen zaman kadar kısadır. Ölümsüz olan düşüncedir, fikirdir. Ve bu fikirler insandan insana geçer. Ölümsüz olan Manas’tır."

Şu Yağmur Bir Yağsa – Kamil Erdem

Şu Yağmur Bir Yağsa, Kâmil Erdem'in Antalya Edebiyat Günleri İlk Öykü Ödülü'ne layık görülen eseridir. Zamansız öyküler anlatan, aldığı ödüllerle dikkat çeken Erdem'in kendine has bir okur kitlesi vardır. Umutsuzluğun, iç hesaplaşmanın, bocalamanın ya da tökezlemenin içinde yeşeren umudu anlatan "Şu Yağmur Bir Yağsa", okurlar ve eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanmıştır.

Okurunu çarpan ve aynı zamanda elinden tutan kitapların yazarı Kamil Erdem, sonbahar okuma listenize çok yakışacak.

Havada Bulut – Sait Faik Abasıyanık

Türk hikayeciliğine getirdiği yeniliklerle edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Sait Faik Abasıyanık'ın Havada Bulut kitabı, öykü kategorisinde en çok satan kitaplardandır. Tam anlamıyla bir baş ucu kitabıdır. Havada Bulut, Ay Işığı, Havada Bulut, Büyük Hulyalar Kuralım, Karidesçinin Evi, Yorgiya’nın Mahallesi, Kurabiye, Korkunç Bir Pastane, Eleni ile Katina, Falcı Matmazel Todori, Birinci Mektup, İkinci Mektup, Sonu, Bir Nisan’da Bir Erik Ağacı ile Konuştum, Mehmet Bey’e Göre hikayelerinden oluşmaktadır.

Havada Bulut isimli öyküden alıntı: “Götürüyorum, havadaki bulutu kovama doldurdum. Götürüyorum.”

Yaprak Dökümü – Reşat Nuri Güntekin

Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin’in en ünlü kitaplarındandır. 160 sayfalık ince bir eser olmasına rağmen toplumsal yönü ağır basan içeriği ile devasa ve zamansız bir romandır. Bir memur ailesinin gelir darlığı ve ahlak düşkünlüğü içerisinde parçalanıp çöküşünü, ustalıklı bir dille anlatır.

Yaprak Dökümü, 2006-2010 yılları arasında aynı isimle diziye uyarlanmıştır. Ay Yapım imzalı televizyon dizisi toplam 5 sezon sürmüş 174. bölümde final yapmıştır. Yayınlandığı günden beri çok sevilmiştir. Türk televizyon tarihinin en çok tekrarı yayınlanan televizyon dizilerindendir.

Yağmur Kaçağı – Attila İlhan

Listemize Türk edebiyatının unutulmaz şairi Attila İlhan'ın sonbahara çok yakışan, aşkı en iyi anlatan yazar kitabı dendiğinde akla gelen Yağmur Kaçağı ile devam ediyoruz. Kitap, Attila İlhan’ın aşk şiirleri yazdığı için eleştirildiğinden aşkı, yolculuk şiirleri sanatçının toplumsal uğraştan kaçması olarak yorumlandığından uzun yolculukları anlattığı kısacası "inadına" yazdığı şiirleri kapsıyor.

Kitaba ismini veren Yağmur Kaçağı şiirinden bir alıntı:

elimden tut yoksa düşeceğim

yoksa bir bir yıldızlar düşecek

eğer şairsem beni tanırsan

yağmurdan korktuğumu bilirsen

gözlerim aklına gelirse

elimden tut yoksa düşeceğim

yağmur beni götürecek yoksa beni

Sonbahar - Ali Smith

Ali Smith’in Man Booker’a aday gösterilen romanı Sonbahar, birbirinden ayrı ama yine de birbiriyle bağlantılı Mevsim Dörtlemesi’nin ilk kitabı. Smith, "Zamanların en kötüsüydü, zamanların en kötüsüydü." cümlesiyle giriş yaptığı romanında daha ilk sayfadan Charles Dickens'ın "İki Şehrin Hikâyesi"ne (Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü) selam gönderiyor. Sınırları ve dışlayıcılığı gitgide artan bir dünyaya, zenginlik ve değerin ne olduğuna, hasadın ne anlama geldiğine dair düşündürüyor. Çok katmanlı anlatımı ile İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına yani Brexit’e, göçmen politikalarından Avrupa Birliği’ne, aşka, dostluğa ve daha birçok şeye temas ediyor.

Uğultulu Tepeler - Emily Brontë

Emily Bronte'nin ilk ve tek romanı Uğultulu Tepeler, İngiliz edebiyatının en önemli eserlerindendir. 19. yüzyılın ilk yarısında İngiltere’de yaşamış zengin Earnshaw ailesinin kızı Catherine ile ailenin evlatlığı Heathcliff arasındaki sancılı aşkı şiirsel bir dille anlatır. Kitaptaki karakterlerin Brontë’nin çevresindeki gerçek kişilerden izler taşıdığı bilinmektedir. Gotik roman türünün unutulmaz eserlerindendir. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük aşk romanı olarak da değerlendirilmektedir. Uğultulu Tepeler, her okuduğunuzda farklı bir tat alacağınız, zamansız bir eserdir. Birçok okura ve yazara ilham kaynağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

Aylak Adam - Yusuf Atılgan

Aylak Adam, Yusuf Atılgan'ın ilk romanıdır. Kitap, Yunus Nadi Roman Armağanı'na değer görülmüştür. Edebiyatımızın en sevilen ve hakkında en çok konuşulan romanlarındandır. Kentli aylak aydın bireyi konu almaktadır. Çağdaş klasiklerimiz arasındadır.

Aylak Adam kitabından alıntı: "Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor. Sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış. Salt çıkarını düşünen kişi değil. İnsanlarla barışık. Onun büyük işler yapacağı umulur. Ama beş-on dakikada ölüyor."

Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Bülbülü Öldürmek, yazar Harper Lee'nin Pulitzer Ödülü kazanan romanıdır. Kırktan fazla dile çevrilmiştir. Yayımlandığı günden beri edebiyatseverler tarafından beğeniyle okunmaktadır. Kitabın başkarakterleri Scout Finch, Jem Finch, Atticus ve Dill'dir. Bir çocuk kahraman olan Scout Finch'in gözünden Amerika'nın güneyinde yaşanan ırkçılık ve eşitsizlik anlatılmıştır. Siyahi bir gencin haksız yere suçlanması üzerinden gelişen olaylar üzerinden adalet, özgürlük, eşitlik ve ayrımcılık gibi evrensel temalar yalın ama çarpıcı bir dille işlenmiştir. Ünlü yazar Truman Capote'nin yorumuyla "Yaşama sevinciyle dolu, dokunaklı ve nadiren rastlayacağınız türden bir roman."

Çağdaş dünya edebiyatının önemli örneklerinden olan klasik roman Bülbülü Öldürmek, 1962 yılında aynı isimle filme uyarlanmıştır. Film sekiz dalda birden Oscar Ödülleri'ne aday gösterilmiştir ve "en iyi erkek oyuncu", "en iyi sanat yönetimi", "en iyi uyarlama senaryo" ödüllerini kazanmıştır.

Sonbahar Gülleri - Andre Maurois

Sonbahar önerileri listemizin son kitabı, “İklimler”, “Yaşama Sanatı” gibi ünlü kitapların yazarı Andre Maurois tarafından kaleme alınan “Sonbahar Gülleri”. Yazarın kendi yaşamından izler taşıdığına inanılan kitap, hayatının sonbaharını yaşayan ünlü bir yazarın, kendisini tepeden tırnağa dönüştüren "yasak aşkını" anlatıyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.