Zülfü Livaneli Kimdir: Hayatı ve Başarıları
02 Nisan 2021

Zülfü Livaneli Kimdir: Hayatı ve Başarıları

Zülfü Livaneli Kimdir?

Ömer Zülfü Livaneli, 20 Haziran 1946’da Konya’nın Ilgın ilçesinde doğmuş, sosyal, tahlil ve romantik roman türlerinde kitaplar yazan ve bugüne kadar 27 kitabı yayımlanan müzisyen, senarist, politikacı, yönetmen ve roman yazarıdır. Ömer Zülfü Livaneli, Amerika Birleşik Devletleri Fairfax Konservatuarını bitirmiştir. 1974-1975 yıllarında ise Stockholm’de müzik öğrenimi görmüş ardından İsveç, Paris ve Atina’da bir süre yaşamıştır. Paris’te bulunan UNESCO tarafından kendisine büyükelçilik payesi ile Genel Direktörlük Danışmanlığı görevi verildi.

Zülfü Livaneli’nin sinemaya ilgisi özgün film müzikleri yapmakla başlamıştır. Yaratıcı yorumuyla uluslararası bir üne sahip olmuştur. Zülfü Livaneli, müzik kariyeri boyunca üç yüz şarkı, 30’dan fazla film müziği, Londra Senfoni Orkestrası tarafından çalınmış olan bir rapsodi ve bir de bale için müzik bestelemiştir. Müzik çalışmalarıyla birçok ulusal ve uluslararası ödül alan Zülfü Livaneli, müzisyenliğinin yanında sinema yönetmenliği, öykü, roman ve deneme yazarlığıyla da yapmıştır. Yazarın günümüze kadar yayımlanmış 27 kitabı Doğan Kitap ve İnkılap Yayınevinden çıkmıştır. Kitapları, 30’dan fazla dile çevrilmiştir.

Zülfü Livaneli Kitapları Nelerdir?

Zülfü Livaneli’nin yayımlanan 30 kitabı aşağıda listelenmiştir:

Gökyüzü Hekesindir

         Gökyüzü Herkesindir

Şapka

          Şapka 

Rüzgarlar Hep Gençtir

         Rüzgârlar Hep Gençtir 

Gölgeler

          Gölgeler 

Elia İle Yolculuk

         Elia ile Yolculuk 

Huzursuzluk

         Huzursuzluk 

Konstantiyye Oteli

         Konstantiniyye Oteli 

Kardeşimin Hikayesi

         Kardeşimin Hikayesi

Edebiyat Mutluluktur

         Edebiyat Mutluluktur

Serenad

         Serenad 

Sanat Uzun Hayat Kısa

         Sanat Uzun Hayat Kısa

Son Ada

         Son Ada 

Sevdalım Hayat

         Sevdalım Hayat

Leyla'nın Evi

          Leyla'nın Evi

Gorbaçov'la Devrim Üstüne Konuşmalar

         Gorbaçov´la Devrim Üstüne Konuşmalar

Mutluluk

         Mutluluk 

Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm

         Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm

Livaneli Besteleri

          Livaneli Besteleri

Engereğin Gözü

         Engereğin Gözü

Sosyalizm Öldü Mü

         Sosyalizm Öldü Mü?

Diktatör ile Palyaço

         Diktatör ile Palyaço

Orta Zekalılar Cenneti

          Orta Zekalılar Cenneti

Dünya Değişirken

          Dünya Değişirken

Arafta Bir Çocuk

         Arafat'ta Bir Çocuk

Zülfü Livaneli İlk Kitabı Hangisidir?

Zülfü Livaneli’nin ilk kitabı ‘’ Diktatör ile Palyaço’’ dur. Diktatör ile Palyaço kitabı 479 sayfadır. Zülfü Livaneli’nin Diktatör ile Palyaço kitabı Telas Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Diktatör ile Palyaço kitabının konusu Zülfü Livaneli’nin 1991-1992 yılları arasında Sabah Gazetesindeki ‘’ Dünya Değişirken’’ başlıklı köşe yazılarından seçilerek oluşturulmuştur. Dönemin hem ulusal hem uluslararası değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Zülfü Livaneli En İyi Kitabı Hangisidir?

Zülfü Livaneli’nin en iyi kitabı Serenad’tır.

Zülfü Livaneli Kaç Yaşındadır?

Zülfü Livaneli, 1946 doğumludur. Şu anda 74 yaşındadır.

Zülfü Livaneli Nerelidir?

Zülfü Livaneli, Konyalıdır.

Zülfü Livaneli Şiirleri Nelerdir?

Zülfü Livaneli’nin Gökyüzü Herkesindir adlı eseri şiir kitabıdır. Yazarın şiirleri birçok kez bestelenmiştir. Zülfü Livaneli’nin bazı şiirlerinin başlıkları aşağıda listelenmiştir:

  • Gözlerin
  • Sus Söyleme
  • Zor Yıllar
  • Kan Çiçekleri
  • Ada
  • Sevda Değil

Zülfü Livaneli Kişiliği Nasıldır?

Zülfü Livaneli, ülkesini seven, zengin bir hayat geçiren, çok okumuş, çok yönlü, çalışkan bir kişiliğe sahiptir. Zülfü Livaneli kendi kişiliği hakkında katıldığı CNN Türk Merak Edilenler programında bilgiler vermiştir. ‘’ Benim çok zengin bir hayatım oldu. Hapishaneyi, politik liderleri, yoksulu, zengini gördüm. İnsanları anlatmak derdim olduğu için insanları hep dinledim. Burası bizim acılı ama sevgili ülkemiz. Ülkemiz için hiçbir şey beklemeden çalışıyoruz.’’ Der.

Zülfü Livaneli’nin Çocukluğu Nasıldır?

Zülfü Livaneli, dönemin cumhuriyet savcısı Mustafa Sabri Livanelioğlu ve Şükriye Livanelioğlu’nun çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası Mustafa Sabri Livanelioğlu dönemin cumhuriyet savcısıdır. Zülfü Livaneli, sosyo-ekonomik durumu iyi bir ailede doğmuştur. Yazarın çocukluğu babasının mesleği sebebiyle Konya, Fethiye, Ankara, Çorum şehirlerinde geçmiştir. Zülfü Livaneli, TED Ankara Kolejinde okumuştur. Can Dündar, Mazhar Alanson gibi birçok ünlü isimler TED Ankara Kolejinden mezun olmuştur.

Zülfü Livaneli, Sunay Akın ile İşte O Çocuk Programında çocukluğunda okulu sevmediğini anlatmıştır. Zülfü Livaneli : ‘’ Karnemi almıştım. 7 zayıfım vardı. Okulu hiç sevmiyordum. Bana göre insanlığın en büyük icadı kitaplardı ancak en kötü icadı ise okuldu. Karnemi aldım ve Ankaragücü maçına gittim. Maçtan çıktığımda ne yapacağımı bilmiyordum. Ben de okuduğum kitaplardaki yazarlar gibi balıkçı olayım bari dedim. Gebze Eskihisar’a ailemden habersiz gittim. Orada teknelerde iki ay boyunca balıkçılık yaptım.’’ diyerek çocukluğuna dair bir anısını eklemiştir.

Zülfü Livaneli Gençlik Yaşamı Nasıldır?

Zülfü Livaneli, Ankara’da TED Kolejinde okumuş ardından Amerika’da Fairfax Konservatuarından mezun olmuştur. Zülfü Livaneli’nin siyasi kimliği gençlik yıllarında oluşmaya başlamıştır. Yazar, sol görüşlü olup siyasi hareketlere katılmıştır. Zülfü Livaneli Sunay Akın ile İşte O Çocuk programında gençliği ve arkadaşlıkları hakkında şu cümleleri kurmuştur: ‘’ Trabzon’da iken Ataol Behramoğlu, Ali Faik Cihan, Mehmet Ali Aybar, Altan Öymen, Uğur Mumcu, Erdal Öz ve biz sola eğilimli gençler olarak hakkımızda tutuklanma kararı çıkmıştı.’’ Der. Ayrıca yazar Yaşar Kemal ile yakın dostluğunu sık sık dile getirmiştir. Zülfü Livaneli’yi en etkileyen ve hayatını zenginleştiren şey kitaplardır. Yazar, katıldığı bir televizyon programında kitaplar hakkında düşüncelerini belirtir: ‘’ Kitap, benim hayata tutunduğum en önemli enstrümandır. İlkokulda başlayan bir okuma tutkusu benimkisi.’’

Zülfü Livaneli’nin Sağlık Durumu Nasıldır?

Zülfü Livaneli, 25 Şubat 2020 tarihinde Amerika’da covid-19 virüsüne yakalanmıştır. Yazar, sağlık durumu ile ilgili bir canlı yayın programında konuşmuştur. Zülfü Livaneli, ‘’ Eşim, ben ve arkadaşlarım tedavi gördük. Tamamen iyileştik. Türkiye'ye döndük. Şu anda test sonuçlarımız negatif ama yine de evden çıkmıyoruz. Kim hangi toplantıda, kime geçirdi bunu söylemek imkansız’’ dedi. Zülfü Livaneli’nin şu anda bilinen bir sağlık sorunu bulunmamaktadır.

Zülfü Livaneli Eğitim Yaşamı Nasıldır?

Zülfü Livaneli, eğitim yaşamı zorluklar ile geçmiştir. Yazar, ortaokulu TED Ankara Kolejinde okumuştur. Amerika’da ise Fairfax Konservatuarını bitirmiştir. Zülfü Livaneli, okulları sevmediğini Sunay Akın ile İşte O Çocuk programında açıklamıştır. Yazar, ‘’İnsanlığın en büyük icadı kitaptır. En kötü icadı ise okuldur.’’ Der.

Zülfü Livaneli Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Zülfü Livaneli’nin okuduğu okullar aşağıda listelenmiştir:

  • Ankara TED Koleji
  • Amerika Fairfax Konservatuarı

Zülfü Livaneli Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmaktadır?

Zülfü Livaneli sosyal medyayı aktif kullanmaktadır. Zülfü Livaneli sosyal medya hesapları hakkında CNN Türk’te katıldığı programda ‘’ Hiçbir hesabımı kendim kullanmıyorum. Sosyal medya hesaplarımı çok yetenekli arkadaşlarım gönüllü olarak yönetiyor. Fakat ben de sık sık takip ediyorum.’’ Demiştir.

Zülfü Livaneli Twitter Hesabı Nedir?

Zülfü Livaneli, Twitter hesabı kullanmaktadır. Zülfü Livaneli’nin Twitter kullanıcı adı LivaneliZulfu’dür.

Zülfü Livaneli Instagram Hesabı Nedir?

Zülfü Livaneli, Instagram hesabı kullanmaktadır. Zülfü Livaneli’nin Instagram kullanıcı adı zlivaneli’ dir.

Zülfü Livaneli Siyasi Görüşü Nedir?

Zülfü Livaneli, sol görüşe sahiptir. Zülfü Livaneli, 1994 yerel seçimlerinde, Sosyal Demokrat Halkçı Parti üyeliğinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuştur. Anavatan Partisi’nin adayı İlhan Kesici, Refah Partisi’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğru Yol Partisi’nin adayının Bedrettin Dalan olduğu seçim sürecinde oyların %20,30’unu alan yazar Zülfü Livaneli üçüncü gelmiştir. Recep Tayyip Erdoğan ise %25,19’luk bir oranla Belediye Başkanı seçilmiştir. Zülfü Livaneli, 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak seçilmiştir. Partinin 13. Olağanüstü Kurultayı’nda yeterli sayıda imza bulunamadığı için genel başkan adayı olamamış ve parti yönetimini ağır şekilde suçlayarak istifa etmiştir.

Zülfü Livaneli Hangi Partilidir?

Eski CHP İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli, CHP’nin 29 Ocak 2019 tarihinde yapılan 13. Olağanüstü Kurultayı’nda genel başkanlık mücadelesinden ‘’ Benim CHP ile bir sorunum yok. Sadece bu yönetim anlayışıyla bir problemim var ‘’ diyerek istifa etmiştir. Şu anda resmi olarak bilinen bir siyasi partiye üye değildir.

Zülfü Livaneli Nasıl Yazar Olmuştur?

Zülfü Livaneli, nasıl yazar olduğunu Sunay Akın ile İşte O Çocuk programında açıklamıştır. Zülfü Livaneli, ‘’ Müzikten önce ilk aşkım edebiyattı. Kitleler beni müzikle tanıdı daha sonra kitaplara sıra geldi. Ama benim hayatımdaki kronoloji başkaydı. Ben çocukluğumdan itibaren kitap okuyan kitapla kafayı bozan bir çocuktum. Durmadan yazı, kitap denemeleri yapıyordum. Yazmaya da çocukluğumda başladım.’’ Der.

Zülfü Livaneli’nin Bağlı Olduğu Edebiyat Akımı Nedir?

Zülfü Livaneli, ilk romanını 1996 yılında yayımlamış bireysel ve toplumsal sorunları duyarlılıkla eserlerinde dile getirmiştir. Yazar, ayrıca çok yönlü bir sanatçıdır. Romanlarında aşk, bireysellik arayışı, özgürlük, insan ilişkileri, savaş, tarih, dinî ve toplumsal baskı, sürgün, gibi temaları modern tekniklerle sunmuştur. Zülfü Livaneli, 1980 sonrası yaşamını sanata ve edebiyata adamıştır.

Zülfü Livaneli Edebiyatı Nasıl Tanımlamaktadır?

Zülfü Livaneli, edebiyatı mutluluk olarak tanımlamaktadır. Yazarın Edebiyat Mutluluktur adlı kitabı bulunmaktadır. Kitabı yazar adaylarına faydalı olmak amacıyla yazmıştır.

Zülfü Livaneli, Onedio Sosyal İçerik Formuna verdiği röportajda edebiyat hakkında düşüncelerini dile getirmiştir. Yazar, ‘’ Edebiyat bir sanattır, buluştur. Bir piyanist nasıl çok mahir bir şekilde piyano çalıyor ve biz de bilet alıp gidip dinliyoruz onu. Çünkü benim yapamayacağım bir şekilde hüner gösteriyor. Yazar da okurun gösteremeyeceği bir hüner göstermeli, konusuyla. ‘’ diyerek düşüncelerini ifade etmiştir.

Zülfü Livaneli Hangi Türlerde Romanlar Yazar?

Zülfü Livaneli, Türk edebiyatında romanlarını sosyal, romantik ve realist türlerde yazmaktadır. Bunun yanı sıra, öykü ve şiir kitapları da vardır. Zülfü Livaneli’nin eserleri ve türleri aşağıda listelenmiştir:

Zülfü Livaneli Gazete Yazarlığı Yapmış Mıdır?

Zülfü Livaneli’nin Cumhuriyet Gazetesi, T24 İnternet Gazetesi gibi gazetelerde konuk yazar olarak yazıları yayımlanmıştır.

Zülfü Livaneli’nin Kitaplarını PDF Olarak Nasıl Alabilirsiniz?

Zülfü Livaneli’nin kitapları PDF olarak internet üzerinde bulunmamaktadır.

Zülfü Livaneli’nin Aldığı Ödüller Nelerdir?

Zülfü Livaneli edebiyat alanında birçok ödüller kazanmıştır. Kazandığı ödüller aşağıda listelenmiştir:

  • Balkan Edebiyat Ödülü, 1997
  • Yunus Nadi Roman Ödülü, 2001
  • Barnes and Noble 2006 Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü
  • Orhan Kemal Roman Armağanı
  • Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü
  • Kartal Edebiyat Günleri Onur Ödülü

Zülfü Livaneli’nin Katıldığı TV Programları Nelerdir?

Zülfü Livaneli, birçok TV programına konuk olmuştur. Bu TV programlarından bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • CNN TÜRK- Hafta Sonu Programı
  • Haber Türk TV- Açık ve Net Programı
  • Halk TV- Görkemli Hatıralar
  • Sunay Akın ile İşte O Çocuk

Zülfü Livaneli’nin Aile Yaşamı Nasıldır?

Zülfü Livaneli’nin mutlu bir aile yaşamı vardır. Eşi Ülker Livaneli film yapımcısıdır. Zülfü Livaneli ile halen daha evliliklerini sürdürmektedirler. Evliliklerinden Aylin adında bir kız çocukları vardır.

Zülfü Livaneli’nin Eşi Kimdir?

Zülfü Livaneli’nin eşi Ülker Livaneli’dir.

Zülfü Livaneli’nin Çocukları Kimdir?

Zülfü Livaneli’nin çocuğu Aylin Livaneli’dir. Aylin Livaneli, 28 Ağustos 1966 doğumludur. Şarkıcı ve iş kadınıdır.

Zülfü Livaneli’nin Benzerliğinin Bulunduğu Diğer Yazarlar


Zülfü Livaneli Benzeri Yazarlar

Zülfü Livaneli, çoğunlukla roman türünde eserler vermiştir. Deneme, makale, şiir türlerinde de ayrıca yazmıştır. Sol görüşlü bir yazardır. Romanlarını sosyal, kurgu gibi türlerde yazar. Zülfü Livaneli benzeri yazarlar aşağıda listelenmiştir:

Zülfü Livaneli ile Aynı Siyasi Görüşteki Diğer Yazarlar

Zülfü Livaneli, sol görüşlü bir yazardır. Zülfü Livaneli ile aynı siyasi görüşteki diğer sanatçılar aşağıda listelenmiştir:

Zülfü Livaneli Başka Hangi Sanat Dalları ile İlgilenmiştir?

Zülfü Livaneli’nin edebiyat kimliğinin yanında müzisyen kimliği ile de bilinmektedir. Ayrıca politika, siyaset, ekonomi gibi birçok alana hakim bir yazardır. Zülfü Livaneli müzik ile babasının aldığı bir saz ile başlamıştır. Yazar, ayrıca sinema ile de ilgilenmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.