9,00 TL
6,03 TL
%33 indirim
Kazancınız
:
2,97 TL
Pinokyo Hakkında Bilgiler
Türü: Roman ve Öykü Kitapları
Sayfa Sayısı: 112
ISBN: 9789756938812
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2016
satis-icon
Satış Rakamları 7 adet satılmıştır.
Carlo Collodi
Carlo Collodi
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Pinokyo Kısa Özet

    Pinokyo Kitabını Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

    Pinokyo ya da orijinal ismiyle "Le avventure di Pinocchio" İtalyan yazar Carlo Collodi tarafından 1881 yılında yazılan ve bir çocuk gazetesinde tefrika edildikten sonra 1883’te kitap olarak basılan, 260’tan fazla dile çevrilerek tüm dünyada okurlarla buluşan, dünya çocuk edebiyatının en ünlü kitaplarındandır. İlk Türkçe çevirisi 1944 yılında Ragıp Önel tarafından yapılmıştır. Kitapta, Geppetto Usta tarafından sihirli bir kütükten yapılan ve yaramaz, tembel bir çocuk olan Pinokyo’nun maceraları üzerinden çocuklara, yalan söylemenin, tembelliğin ne kadar kötü bir huy olduğu öğretilmektedir.

    Carlo Collodi ya da asıl adıyla Carlo Lorenzini (24 Kasım 1826, Floransa - 26 Ekim 1890, Floransa), bir kültürel sembol haline gelen Pinokyo karakterini oluşturan dünyaca ünlü İtalyan gazeteci ve yazardır. Yalan söylediğinde burnu uzayan Pinokyo karakterinin maceralarını içeren kitap yayımlandığı ilk yıllarda Enrico Mazzanti, Carlo Chiostri, Attilio Mussino, Sergio Tofano tarafından resimlendirilmiş ve bu sayede bilinirliğini artırmıştır. Günümüzde birçok sanatçı tarafından resimlendirilmeye devam eden kitap sinema filmine ve tiyatro oyununa da uyarlanmıştır. 1940 yılında Walt Disney tarafından yapılan film ve 1972 yılında Japonlar tarafından televizyonda yayımlanması için yapılan çizgi film sayesinde Pinokyo kitabının tanınırlığı artmıştır. Temelde tüm insanların içinde bulunan yaramaz çocuğa ayna tutan Pinokyo, yayımlanmasının üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen alınmaya ve beğeniyle okunmaya devam eden bir kitaptır.

    Pinokyo Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?

    Pinokyo kitabının fiyat aralığı 4,50 TL ve özel baskılar dahil 72 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pinokyo kitabının fiyatını etkileyen faktörler aşağıda listelenmiştir:

    • Pinokyo kitabının yayımcısının büyüklüğü
    • Pinokyo kitabı için hedeflenen pazar
    • Kitabın yayımlandığı tarih
    • Kitaplar için kullanılan malzemelerin maliyeti
    • Yazarın ünü
    • Kitabın görsel tasarımlarını üstlenen illüstratörün, tasarımcının ya da ressamın ünü
    • Kitabın satış stratejisi
    • Kitabın kaç sayfadan oluştuğu
    • Kitabın ciltli veya ciltsiz olması

    Pinokyo Kitabının Yazarı Kimdir?

    Pinokyo kitabının yazarı Carlo Collodi’dir. Collodi’ye ailesinin verdiği asıl isim Carlo Lorenzini’dir. Kitaplarında kullandığı Collodi adı, annesinin doğduğu yerin isminden gelmektedir. 1826 yılında Floransa’da yoksul bir evde dünyaya gelen yazarın babası aşçı Domenico Lorenzini, annesi ise hizmetçi Angela Orzali’dir.

    Carlo Collodi, eğitim hayatına doğduğu köyde başlamış, ardından da Toskana’da bulunan bir papaz okulunda ilahiyat eğitimi almıştır. Beraber yaşadığı Rahip Zipoli’den piyano dersleri almıştır. Din adamı olmak istemediğine karar veren İtalyan yazar, on altı yaşına geldiğinde felsefe eğitimi için Floransa’ya gitmiştir. Floransa’da büyük bir kitapçı olan Libera Piatti’de çalışmaya başlayan Carlo Collodi, buradaki işi sayesinde birçok yazar ve entelektüeli tanıma fırsatı bulmuştur.

    Carlo Collodi, gazeteciliğe 22 yaşında başlamıştır. İtalya’nın Risorgimento hareketini desteklemek için birden fazla dergi kurmuştur. Birçok kez gönüllü olarak askeri faaliyetlere katılan İtalyan yazar, 1861 yılında İtalya Krallığı’nın kurulmasıyla Floransa’ya dönmüş ve sansür dairesi, valilik gibi resmi yerlerde çalışmaya başlamıştır. 26 Ekim 1890 tarihinde vefat eden Carlo Collodi, Floransa’da Porte Sante Anıt Mezarlığı’na defnedilmiştir.

    Carlo Collodi’nin tek kitabı "Pinokyo’nun Serüvenleri" değildir. 1875 yılında çocuk edebiyatına yakınlaşmasını sağlayan Perrault’nun masallarını İtalyancaya çevirmiştir. 1876 yılında "Giannettino", 1878 yılında da "Minuzzolo" kitaplarını yayımlamıştır. Carlo Collodi’nin Türkçeye çevrilen diğer eserlerinden ikisi "Neşeli Hikayeler", "Büyümüş de Küçülmüş" isimli hikaye kitaplarıdır. "Neşeli Hikayeler", 1800’lü yıllarda yaşayan çocuklarla ilgili hikayelerden oluşan 248 sayfalık bir kitaptır. Günümüzde Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. "Büyümüş de Küçülmüş" isimli hikaye kitabı ise Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır ve 52 sayfadan oluşmaktadır. 1800’lü yıllarda yaşayan ve başı beladan kurtulmayan Gigino’nun hikayesini içermektedir.

    Carlo Collodi’nin en ünlü kitabı "Giornale per i bambini" isimli çocuk dergisinde tefrika ettiği "Pinokyo’nun Maceraları"dır. Hikaye, bir süre yayımlandıktan sonra Pinokyo’nun ölümü ile bitse de okuyucuların yoğun talebi üzerine kitaba Mavi Peri karakteri eklenerek Pinokyo tekrar hayata döndürülmüş ve hikaye devam ettirilmiştir. İtalyan filozof Benedetto Croce, Pinokyo kitabı için şu yorumu yapmıştır: "Pinokyo, tüm insanlığın bir odun parçasına kazındığı, özgürlük ile itaat arasındaki ilişkiyi anlatan bir hikâyedir." İtalyan edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür Umberto Eco da "Pinokyo’nun Maceraları" hakkında olumlu eleştiride bulunan isimlerdendir.

    Pinokyo kitabı tüm dünyada olduğu gibi Türk okurları tarafından da beğeniyle karşılanmıştır. Kitabı dilimize kazandıran çevirmenler arasında Yaşar Nabi Nayır ve Ülkü Tamer gibi ünlü isimler de vardır. Türkiye’de lise öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre “Pinokyo”, ülkemizde en fazla okunan kitaplardan biridir.

    Pinokyo Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?

    Pinokyo kitabının sayfa sayısı 200’dür. Kitabın sayfa sayısı yayımlandığı yayınevi ve özel baskılara göre farklılık göstermektedir.

    Pinokyo Kitabının Türü Nedir?

    “Pinokyo” eseri fantastik bir çocuk kitabıdır. Gerçeğe dayalı olmayan bir tür olan fantastik edebiyatın en ünlü örneklerinden bazıları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

    Pinokyo Kitabının Konusu Nedir?

    Pinokyo kitabında, yaşlı ve yalnız marangoz Geppetto Usta’nın, sihirli bir kütükten Pinokyo isimli bir kukla yapması ve bu kuklanın maceraları anlatılmaktadır. Geppetto Usta, Pinokyo’yu evladı olarak benimsemiş ve onu okula göndermiştir. Yalan söylediğinde burnu uzayan Pinokyo ise yaramaz bir çocuktur. Babası Geppetto Usta’nın sözünü dinlemeyen, gerçek bir çocuk olmak isteyen ve yaramazlıklar yapan Pinokyo kendini zor durumlara sokmaktadır. Zor duruma düşen Pinokyo’nun yardımına ise Mavi Peri yetişmektedir. Bir köpek balığı tarafından yutulduğunda, balığın midesinde babası ile karşılaşan Pinokyo, balığın karnını gıdıklayarak babasını ve kendisini kurtarmıştır. Kurtulduktan sonra babası ile eve dönmüş, hasta babasına bakarak iyi kalpli, uslu bir çocuk olmuştur. Bu değişiminin ardından da Mavi Peri tarafından gerçek bir çocuğa dönüştürülmüştür.

    Pinokyo kitabından alının ve aşağıda listelenen iki alıntı, kitabın konusu ve mesajı hakkında fikir vermektedir:

    • "İnsan varsıl da olsa yoksul da olsa bir şeyler yapmak, çalışmak zorundadır bu dünyada. Kendini tembelliğe bırakanların sonu hep kötü olmuştur. Tembellik çok kötü bir hastalıktır; hemen daha çocukken iyileştirmek gerekir bu hastalığı. Büyüdükten sonra iyileşmez artık…"
    • "Bu dünyada gerçek yoksullar, yardıma ve acınmaya hakkı olanlar, yaşlılık ya da hastalık nedeniyle, ekmeklerini kendi emekleriyle kazanamayacak durumda bulunanlardı yalnız. Bunların dışında herkes çalışmak zorundaydı; çalışmayıp aç kalırlarsa kendilerinin bileceği işti bu."

    Pinokyo Ana Karakterleri Kimlerdir?

    Pinokyo kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir:

    • Pinokyo: Geppetto Usta tarafından yapılan ve gerçek bir çocuk olma hayalleri kuran ahşap bir kukladır. Yalan söylediğinde burnu uzamaktadır. İyi kalpli fakat tembel ve yaramaz bir çocuktur.
    • Geppetto: Yaşlı, yoksul bir ağaç oymacısıdır ve Pinokyo’nun babasıdır.
    • Kiraz Usta: Burnu her zaman olgun bir kiraz gibi kırmızı olan yaşlı marangozdur. Asıl Antonio’dur. Pinokyo’nun yapıldığı tahta parçasını Geppetto’ya hediye eden kişidir.
    • Alidoro: Pinokyo’nun boğulmaktan kurtardığı çoban köpeğidir. Daha sonra o da Pinokyo’ya yardım etmiştir.
    • Ateş Yiyici: Büyük Kukla Tiyatrosu’nun müdürüdür ve zalim görüntüsünün altında iyi bir yürek taşımaktadır.
    • Eugene ve Fitil (Romeo): Pinokyo’nun yaramaz arkadaşlarıdır.
    • Konuşan Cırcırböceği: Uzun yıllar Geppetto Usta’yla beraber yaşamıştır. Pinokyo’ya iyi öğütler veren, sabırlıdır ve filozof bir böcektir.
    • Peri: Mavi saçlı, beyaz tenli ve iyi kalpli güzel bir peridir. Ormanda yaşamaktadır.
    • Tilki ile Kedi: Tilki topal taklidi yapmaktadır. Kedi ise kör taklidi yapmaktadır. Hikayede sahtekarlık ve namussuzluğu temsil eden tiplerdir.

    Pinokyo Kitabı Kimler için Uygundur?

    Pinokyo kitabı, hem çocuklara, hem de klasik eserleri okumayı seven yetişkinlere uygun bir kitaptır. Pinokyo kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

    • 10-20 yaş arası
    • 20-30 yaş arası
    • 30-40 yaş arası
    • 40-50 yaş arası
    • 50-60 yaş arası
    • 60-70 yaş arası
    • 70-80 yaş arası

    Pinokyo Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar?

    Pinokyo kitabı etkileyici yapısıyla çocuklara yalan söylemenin, tembellik yapmanın yanlış bir davranış olduğunu öğreten bir kitaptır. Pinokyo kitabının kişisel gelişime sağladığı katkılar aşağıda listelenmiştir:

    • Okumak hafızayı güçlendirmektedir.
    • Kitap okuyan çocuklar doğru davranışları öğrenmektedir.
    • Kitap okumak hayal gücünün gelişmesini sağlamaktadır.
    • Pinokyo kitabındaki olaylar okurların empati yeteneğini artırmaktadır.
    • Kitap okumak entelektüel birikimi artırmaktadır.
    • Pinokyo kitabını okumak çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmaktadır.

    Pinokyo Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir?

    Pinokyo kitabı okurların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayan bir kitaptır. İçeriği ve tasarımı ile bir sanat eseridir. Kitaplar, ilk izlenimlerini kapak tasarımları ile oluşturmaktadır. Bu sebeple kapak tasarımları, kitabın mesajını görsel iletişim yoluyla hedef kitleye iletmelidir. Estetik tasarımlar yapılmalı, resim ve yazı bir bütün halinde sunulmalıdır. Kapaklar okurlara hitap etmeli ve kendi reklamını yapmalıdır. Kitap, okura sunulmak üzere kapağıyla paketlenmiş bir nesnedir.

    Kitap tasarımı için kapağı tasarlayacak tasarımcının üzerinde çalışacağı metin hakkında bilgi sahibi olması, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilecek donanımda olması önemlidir. Pinokyo kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir:

    • Tasarım sürecinde editör ve tasarımcı iletişim halindedir.
    • Tasarımcı, kapağını tasarlayacağı kitabın içeriği ve mesajı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Tasarımda kullanılacak görseller öğrenilen bilgiler doğrultusunda seçilmelidir.
    • Seçilen tasarım için eskiz hazırlanmaktadır.
    • Tasarıma uygun olan teknik belirlenmektedir.
    • Kitap için seçilen görsellerin yüzey üzerinde kullanılacağı alan tespit edilmektedir.
    • Son aşamaya gelindiğinde de boyama teknikleri kullanılmaktadır.

    Pinokyo Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

    Pinokyo kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

    • Kitabının cildi için karton veya mukavva üzerine bez, deri ya da kağıt kaplanmaktadır.
    • Pinokyo kitabını dağıtıma çıkarmadan önce cildinin ve sayfalarının sağlamlığı kontrol edilmelidir.
    • Kitap için kaliteli mürekkep ve en az ikinci hamurdan kağıt tercih edilmelidir.
    • Kitabın sayfaları tam, sağlam ve hasarsız olmalıdır.
    • Kitabın içinde mat renk kağıt kullanılmalıdır. Çünkü mat renkler okumayı kolaylaştırmaktadır.

    Pinokyo Benzeri Roman Türündeki Diğer Eserler Nelerdir?

    Pinokyo benzeri diğer eserler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

    Carlo Collodi Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?

    Carlo Collodi benzeri diğer yazarlar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

  • 2. Hamur

Pinokyo Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.