Sıralama seçin
Toplam 731 ürün görüntüleniyor.
Görünüm:


1 2 3 4 5 ... 8
Toplam 731 ürün görüntüleniyor.
1 2 3 4 5 ... 8

Ömer Seyfettin Kimdir?

Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. 170’e yakın hikayeye sahip olan yazar, hikayeleriyle ün kazanmıştır. Önce Mahalle Mektebine gitmiş, daha sonra babasının görevi dolayısıyla İstanbul’a giderek Mekteb-i Osmaniye’de Askeri Baytar Rüştiyesi’nde eğitim görmüştür. Ömer Seyfettin, Kuleli Askeri İdadisine gittikten sonra Edirne Askeri İdadisi ile öğretim hayatına devam etmiştir.

Ömer Seyfettin, Edirne’de başladığı edebi çalışmalarına daha sonra farklı şehirlerde de devam etmiştir. Eserleri 60 dile çevrilmiş ve pek çok ülkede okunmuştur. İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan pek çok klasikleşmiş kitabı bulunmaktadır. Ayrıca Yapı Kredi Yayınları tarafından da kitapları yayımlanmıştır.

Ömer Seyfettin, genç yaşta vefat etmesine karşın çok sayıda nitelikli eserler kaleme almıştır ve Türk hikayeciliğinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Ömer Seyfettin Öyküleri Nelerdir?

Ömer Seyfettin'in öyküleri öğretici temalara sahiptir. Ömer Seyfettin, Maupassant tarzı hikayenin Türk edebiyatındaki temsilcisidir. Maupassant tarzı hikaye, bir diğer adıyla olay hikayesi akıcı, merak uyandırıcı bir üslupla kaleme alınmaktadır. Ömer Seyfettin, serim, düğüm ve çözüm bölümlerine yer verilen olay hikayesinin Türk edebiyatında en ünlü temsilcilerinden biridir. Ömer Seyfettin'in tüm hikayeleri aşağıda listelenmiştir.

 

Ömer Seyfettin, konuşma dilinde yazdığı kitaplarında, Türkçeyi doğru bir şekilde kullanmıştır. Yazı dili ve konuşma dili arasında fark görmek istemeyen yazar, dilde sadeleşmeye önem vermiştir.  Ömer Seyfettin dilde, yabancı kelimelerin olmaması gerektiğini; dil anlayışının öz bir tarza sahip olmasını ve Arapça, Farsça kelimelerin sadeleştirilmesini savunmuştur.

Ömer Seyfettin Romanları Nelerdir?

Ömer Seyfettin, daha çok öykü türünde eserler vermiş bir yazar olsa da, üç adet de roman yayımlamıştır. Romanlarında da öykülerinde olduğu gibi sade bir dil kullanmaya özen göstermiştir. Ömer Seyfettin tarafından kaleme alınmış olan üç roman aşağıda listelenmiştir.

Ömer Seyfettin Öykü Tavsiyeleri Nelerdir?

Ömer Seyfettin hikayeleri savaştan, sosyal hayattan, aşktan ve insanların yaşadığı çeşitli sorunlardan bahsetmektedir. Hem çocuk hem de yetişkinler tarafından çokça okunan öyküleri, sade bir dille yazılmıştır.  Ömer Seyfettin’in sade ve açık kullandığı Türkçesi, akıcı anlatımıyla çok beğenilen öykülerinden bazıları şunlardır:

  • Acaba Ne idi?: Kitabın ana fikri savaştan kaynaklı olarak toplumda ortaya çıkan ahlaksızlıklar, savaş zenginlerinin ortaya çıkardığı yoksulluk ve değersizliktir. Yozlaşmış tiplerden ve değerini kaybeden karaborsacılardan bahsedilen bir kitaptır.
  • Acıklı Bir Hikâye: Sert geçen bir kış ayında yiyecek arayan insanların öyküsünü anlatan hikaye, merhamet ve vicdan üzerine yazılmıştır.
  • And: Mıstık, Anne, Abil Ana, Büyük Hoca, Küçük Hoca karakterlerinin yer aldığı öykü çocukların kan kardeş olmalarını ve bunun üzerine yaptıkları fedakarlıkları anlatmaktadır.
  • Kaşağı: Hasan’a iftira atan kardeşi daha sonra vicdan azabı çekerek kendini kötü hissetmeye başlamıştır. Ömer’in dramını anlatan hikaye, yazarın çok beğenilen öykülerinden biri olmuştur.
  • Aşk Dalgası: Nikah düşen kişilerin görüşmesinin yasak olmasıyla beraber aşkın da mümkün kılınmadığı bir toplumda, aşkın yaşanamaması ve yaşanamayacağı konusu öyküde örneklerle anlatılmaktadır.
  • Aşk ve Ayak Parmakları: Asıme Hanım ve Hasan arasında geçen mektuplaşmalar kitabın ana konusunu oluşturmaktadır. Öykü daha sonra oyun haline de getirilerek izleyicilerle buluşturulmuştur. Sosyal ve toplumsal uyarıların yer aldığı öykü, felsefik izler de bulundurmaktadır.
  • Apandisit: Evhamlı bir adamın akşam yemeğinde hoşaf içerken eriğin çekirdeğini yutması ile başlayan hikaye, adamın öleceğini düşünmesi ile devam etmektedir. Aklına gelen olumsuzluklarla beraber adamın yaşadığı olaylar ve kapıldığı düşünceler de anlatılmaktadır.
  • At: At hikayesi, Türk mitolojisini ve destanlarını yansıtmaktadır. Yazarın ilk öyküsüdür.
  • Ayın Takdiri: Öykü tarihi ve kahramanlık konuludur. İçerisinde Diyet, Ferman, Efruz Bey, Büyücü gibi kahramanlar yer almaktadır.
  • Baharın Tesiri: Eğlenceli bir anlatıma sahip olan kitap, aynı zamanda Maupassant tarzında öyküye de örnektir. Olan öykü içerisinde Mühendis Sermet, Mediha ve Camsap bulunmaktadır. İstanbul’un Şişli semtinde geçen olaylar, anlatıcının aşık olmasıyla başlamaktadır.
  • Bahar ve Kelebekler: Eserde ana konuyu nine ile küçük kızın arasında geçen olaylar oluşturmaktadır.
  • Balkon: Balkon isimli öykü beklenmedik bir aşkı anlatır. Çarpıcı bir aşkın nasıl sonlandığını anlatan öykü, 1920’li yılların sosyal hayatını ve aile düzenini de yansıtmaktadır.
  • Başını Vermeyen Şehit: 110 kişiden oluşan Osmanlı ordusunun Grijgal kalesinde saldırıya uğraması ve Deli Mehmet isimli dervişin şehit olmasını anlatmaktadır.
  • Bekarlık Sultanlıktır: Evlilik karşıtı olan erkekler ile evlenmek isteyen kararlı kadınların hikayesi anlatılmaktadır. Hikaye okuru düşündürecek ve güldürecek bir tarzda yazılmıştır.
  • Beyaz Lale: Beyaz Lale isimli öykü kitabı Bulgar asıllı binbaşının Türk köylerindeki kadınlara, çocuklara yaptığı işkenceleri anlatmaktadır. Toplumsal bir mesaj veren öykü, cinsiyetçi bakış açısına ve toplumsal sorunlara değinmektedir.
  • Beynamaz: Öyküde namaz kılmayan bir adamın, cami imamı tarafından mal verileceği teşvikiyle namaz kılmaya başlaması anlatılmaktadır.
  • Birdenbire: Eserde olaylar 40 yaşlarında olan Ahter isimli dul bir kadının yeni boşanan 19 yaşındaki Yamuk ile konuşması ile başlamaktadır.
  • Binecek Şey: Derviş Hasan adındaki ana karakterin Allah’a olan isyanı ve kainatın sırrına eren bir dervişin yaşadıklarını konu almaktadır.
  • Bir Hatıra: Rütbenin insanın haysiyetini düşürmesini konu olan öykü, bir anıyı anlatmaktadır.
  • Bir Hayır: Durmuş Ağa adındaki kahramanın öyküsünde, her işte bir hayır olduğu ana fikri verilmektedir.
  • Bir Temiz Havlu Uğruna: İstemediği birisiyle evlenen ve mutsuzluğundan yakınan ana kahramanın evlilik hikayesini anlatmaktadır.
  • Bomba: İtalya’nın Trablus’a saldırmasının etkileri, savaş dönemi ve Türklük mücadelesi gibi pek çok konuya değinilen bir eserdir.
  • Büyücü: Büyücü adındaki Doğan isimli bir alimin İslam ordusuna yaptığı desteği anlatmaktadır.
  • Cesaret: Öykü, en cesur görünenlerin bile aslında bazen ne kadar aciz kalabildiklerini anlatmaktadır.
  • Çanakkale'den Sonra: Vatanın kurtarılmasına dair yapılan mücadeleler, savaşlardan yılan insanlar ve hayata küsmüş Muhittin’in hayatı anlatılmaktadır. Aynı zamanda filme de uyarlanmıştır.
  • Çakmak: Türk insanının tarihi gelenekleri, destanları, ahlakı ve karakter özellikleri öykünün ana konusu olmuştur.
  • Çirkinliğin Esrarı: Öykü, yazarın aşka ve evliliğe farklı bir bakış açısıyla yaklaşmasını anlatmaktadır.
  • Dama Taşları: Hikayenin ana karakter, Ali Dana Efendi’dir.
  • Devletin Menfaati Uğruna: Günlük olaylardan, hatıralardan bahsedilen öykü içerisinde kahramanlık teması hakimdir.
  • Diyet: Koca Ali adındaki öykü kahramanı kendi dükkanında yaşamakta ve başka gidecek hiçbir yer bulamamaktadır. Ödediği diyet borcu öykünün ana konusudur.
  • Dünyanın Düzeni: Evlilik aşk ve sosyal hayat üzerine yazılmış bir öyküdür.
  • Düşünme Zamanı: Badi Ahmet adındaki kahramanın yaşadıkları akıcı bir dille anlatılmıştır.
  • Eleğimsağma: Batıl inançlara, aile hayatına ve sosyal hayata inancın saçmalığı hakkında yazılan bu öykü, var olan hayat düzenine karşı çıkanları anlatır.
  • Kızıl Elma: Ömer Seyfettin’in Türkçü, Turancı ve Milliyetçi düşünceleri yaymak için yazdığı bu kitap; tarihi öykülerden oluşmaktadır. Çok okunan bu eser, Türklerin nereye giderse gitsin zafer kazanacağının ana fikrini işlemektedir.

Ömer Seyfettin eserleri içerisinde verdiği ana fikirlerle insanların bakış açısını değiştirmiştir. Ömer Seyfettin Türkçülük, sosyal hayat, aşk, evlilik, batıl inançlar, gelenek, görenek gibi konularda yazmıştır. Ömer Seyfettin kitapları konu çeşitliliği ile ön plana çıkmaktadır.

Ömer Seyfettin Romanları Tavsiyeleri Nelerdir?

Hikayelerinde sade bir dil kullanan Ömer Seyfettin, romanlarında da aynı dili kullanmaya devam etmiştir. Benzer konularda yazan Ömer Seyfettin, roman türünde yazdığı eserlerinde de görüşlerini açıklamaya devam etmiştir. Ömer Seyfettin roman tavsiyeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ashâb-ı Kehfimiz: Osmanlıcılık düşüncesine tutunan aydınların kendi hayal dünyasında dini, dil terbiyeleri ve bu kültür içerisinde bir millet yaratılamayacağı romanın asıl konusu olmuştur. Ömer Seyfettin bu eserinde Osmanlıcılık denen akımın Türklükten ve Müslümanlıktan ibaret olmadığını savunmuştur. 270 sayfadan oluşan roman, çok okunmuştur.
  • Efruz Bey: Efruz Bey adındaki karakter romanın ana kahramanıdır. Beş bölümden oluşan roman, kılık değiştiren Efruz Beyi anlatmaktadır.
  • Yalnız Efe: Kezban ismindeki bir genç kızın yaşadığı haksızlık, kendisini halk için feda ederken yaşadığı zorluklar ve mücadelesi romanın ana konusu olmuştur. Eserin ana fikrini haksızlığa uğramanın insana yaşattıkları oluşturmaktadır.

Çocuklara Hitap Eden Ömer Seyfettin Kitapları Nelerdir?

Çocukların kitap okuması onların hayal dünyasını ve düşüncelerini geliştirmektedir. Hayata farklı bir bakış açısından bakmak isteyen, bilmediklerini öğrenmeye hevesli olan çocuklar için yazılan Ömer Seyfettin öyküleri bulunmaktadır. Edebiyatta sadeleşmeyi savunan yazar, öykü ve romanlarında da kullandığı sade dille çocuk okurları için kolay okunan kitaplar yazmıştır. Ömer Seyfettin’in kahramanlarından bazıları çocuk olduğundan, tarihi kişilikler çocukların düşünce dünyasını da etkileyebilmektedir. Ömer Seyfettin’in eserlerinde halkı bilgilendirme amacıyla yazdığı ögeler ve ideolojiler de bulunmaktadır. Yazar Ömer Seyfettin’e ait çok sevilen ve çocuklar tarafından çokça okunan bazı kitapların isimleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bir Çocuk Aleko
  • Diyet
  • Dünyanın Nizamı
  • Düşünme Zamanı
  • Eleğimsağma
  • Elma
  • Erkek Mektubu
  • Gizli Mabet
  • Gurultu
  • Hatiften Bir Seda
  • Harem
  • Havyar
  • Herkesin İçtiği
  • Heykel
  • Horoz
  • Hürriyet Bayrakları
  • Hürriyet Gecesi
  • Hürriyete Layık Bir Kahraman
  • İffet
  • İhtiyarlıkta mı Gençlikte mi?
  • İki Mebus
  • İlk Cinayet
  • Kaşağı
  • Kazın Ayağı
  • Kerâmet
  • Kesik Bıyık
  • Kıskançlık
  • Kızıl Elma Neresi?
  • Nişanlılar
  • Pamuk İpliği
  • Pembe İncili Kaftan
  • Perili Köşk
  • Piç
  • Pireler
  • Primo Türk Çocuğu
  • Rüşvet
  • Sahir'e Karşı

Ömer Seyfettin roman ve hikaye türünde yazdığı pek çok eserde, kendi bakış açısından ve ideolojisinden bahsetmektedir. Önemli bir öykü yazarı olan Ömer Seyfettin, 100 temel arasında yer alan kitaplarıyla çocuklara ve yetişkinlere hitap etmeyi başarmıştır.

Ömer Seyfettin Seçkileri Nelerdir?

Ömer Seyfettin seçme hikayeler kitapları set halinde veya tekli olarak satılmaktadır. Seçme öyküleri içerisinde toplumu yansıtan öğeler, gelenek ve görenekler, yerli unsurlar bulunmaktadır. Kısa hikayenin Türk edebiyatındaki kurucusu olan Ömer Seyfettin’in hikayeleri 10 kitap takım Ömer Seyfettin bütün hikayeleri  şeklinde satışa sunulmuştur..

Kısa hikayeleri ile ünlenen Ömer Seyfettin’in kutulu şekilde tek bir kitapta birleştirilen öyküleri de bulunmaktadır. 1413 sayfadan oluşan Ömer Seyfettin Bütün Hikayeleri Kutulu okuyucular tarafından sıkça tercih edilmektedir. Ömer Seyfettin’in bilinen ve bilinmeyen pek çok öyküsü kitabın içerisinde yer almaktadır. Ömer Seyfettin kitapları hem gençler ve çocuklar hem de yetişkinlerin okuyabileceği türdedir.

Ömer Seyfettin’in Çocukluğu Nasıldır?

Ömer Seyfettin, babasının görevi sebebiyle İstanbul, Edirne, İzmir, Selanik gibi birçok şehirde bulunmuştur. Babasının tayinleri Ömer Seyfettin’e Anadolu’nun birçok yerini görme şansı kazandırmıştır. Yazar, öğrenimine Gönen’de Mahalle Mektebinde başlamıştır. Ömer Seyfettin, babasının görevi sebebiyle İstanbul’a taşınmıştır. Ömer Seyfettin, Avrupa’ya gönderilen öğrenciler için Paris’te açılan Türk okulu Mekteb-i Osmani’de okumuştur. Bu okulda modern bir Avrupa eğitimi almıştır. 1893 yılında ise Askeri Baytar Rüştiyesinde okumuştur. Okulu tamamladıktan sonra Kuleli Askeri İdadisine yazılmıştır. Ardından Edirne Askeri İdadisine nakil alarak devam etmiştir. Ömer Seyfettin, 1903 yılında Makedonya’da çıkan karışıklık üzerine "Sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla okulundan sınavsız mezun olmuştur. Ardından asteğmen rütbesiyle göreve başlamıştır. İlk görev yeri İzmir’e tayin edilmiştir.

Daha fazla bilgi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.