100,00 TL
67,00 TL
%33 indirim
Kazancınız
:
33,00 TL
İnsancıklar Hakkında Bilgiler
Türü: Rus Edebiyatı
Sayfa Sayısı: 200
ISBN: 9786052022702
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2021
satis-icon
Satış Rakamları 563 adet satılmıştır.
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • İnsancıklar Kısa Özet

    İnsancıklar Kitabını Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

    İnsancıklar kitabı, 19. yüzyıl Rus roman yazarlarından  Fyodor Mihayloviç Dostoyevskinin kaleme aldığı ilk romandır ve yaşlı bir katibin küçük bir kıza olan aşkını ve bu kıza karşı gösterdiği saygınlık çabalarını konu alan mektup-roman tarzında bir eserdir. Toplumsal bir içeriği olan eser günlük hayatta sıklıkla görmezden gelinen, aşağılanan yoksul insanların acı gerçeklerini acıma teması ile ele almıştır.

    Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (11 Kasım 1821-9 Şubat 1881) dünyaca ünlü 19. yüzyıl Rus roman yazarlarından birisidir ve babasının cimri olması nedeniyle yoksulluk içinde geçirdiği yıllarının acısını St. Petersburg’taki Mühendisler Okulu’ndan mezun olduktan sonra savurgan bir yaşam sürerek çıkarmıştır. Bu dönemde gördüğü yoksul insanlara yemek ısmarlayıp, onların yaşam öykülerini dinlemesi “İnsancıklar” romanının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

    İnsancıklar Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?

    İnsancıklar kitabının fiyat aralığı 5 TL ve özel baskılar dahil 21 TL arasında değişmektedir. İnsancıklar kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:

    • Yayıncının büyüklüğü
    • Kitabın amaçlandığı pazar
    • Yayın tarihi
    • Kitaplarda kullanılacak olan malzemeler
    • Yazar, illustrator veya yazar-ressamın şöhreti
    • Kitabın pazarlanması
    • Kitabın sayfa sayısıdır.

    İnsancıklar Kitabının Yazarı Kimdir?

    İnsancıklar kitabının yazarı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’dir. 11 Kasım 1821’de Moskova’da 6 çocuklu bir ailenin 2. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Askeri cerrah ve albay olan babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Marya Hastanesi’nin lojmanında geçirmiştir. Babası Mihail, disiplinli, otoriter ve aksi bir adam, annesi Mariya verem hastası bir kadındır. Çocukluğu annesi, bakıcısı ve sütannesinin anlattığı öykülerle geçmiştir. Annesinin vefatından sonra St. Petersburg’taki Mühendisler Okulu’na gitmiştir. Bu okulda okuduğu sırada hizmetçilerinden birisini kendisine metres tutan babasının kendi köylüleri tarafından öldürüldüğünü öğrenmiş ve ilk sara krizini geçirmiştir. Okulu başarılı bir şekilde bitiren yazar istihkam bölüğüne girmiş fakat bir yıl sonra istifa ederek buradan ayrılmıştır. Okul yıllarını babasının cimriliği nedeniyle yoksulluk içinde geçirmiş, okuldan sonra savurgan bir yaşam sürüp kumara başlamıştır. İstifasının ardından edebiyata yönelmiş, yoksul insanlara yardım edip onlardan dinlediği yaşam öykülerinden etkilenerek ilk romanı “İnsancıklar”ı 1946 yılında yayımlamıştır. Roman çok beğenilmiş, ünlü eleştirmen Vissarion Grigoryeviç Belinski tarafından “Yeni bir Gogol doğuyor” sözüyle övülmüştür. Bu övgüler nedeniyle Dostoyevski dışa dönük, küstah birisi haline gelmiş, Rus yazar ve şair İvan Sergeyeviç Turgenyev’i “İnsancıklar” romanını kıskanmakla suçlamıştır. Bu tutumu sonrasında kariyeri aşağıya doğru bir yol izlemiştir. İlk kitabının ardından “Öteki” isimli romanını yazmıştır. Öteki romanında kişilik bölünmesi temasını işleyen Dostoyevski, eserine çok güvenmiş, başyapıtı olacağını düşünmüştür. Fakat işler istediği gibi gitmemiş, ilk yapıtıyla kazandığı beğeniyi devam ettirememiştir. Bu romanından sonra yayımladığı “Ev Sahibesi” isimli uzun öyküsü de beğenilmemiş, ağır eleştirilere maruz kalmıştır. Bu dönemde kumar bağımlılığı nedeniyle borç batağındadır ve tüm dostlarını kaybetmiştir. 27 yaşında kendi yaşamından izler taşıyan “Beyaz Geceler” isimli aşk kitabını ve “Bir Yufka Yürekli” kitabını yayımlamıştır fakat bu eserleriyle de başarı elde edememiştir. Başarıya ulaşamayan yazı çalışmalarından sonra kırılan umuduyla ve biraz da merakla siyasetle ilgilenmeye başlamıştır.

    1847 yılında Fransız ütopyacı sosyalist Mihail Petraşevski’nin toplantılarına katılan yazar 1849 yılında devlet aleyhindeki bir komploya karıştığı iddiası tutuklanmıştır. 10 ay hapishanede kalan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, kurşuna dizilmek üzereyken çarın affı sayesinde diğer sekiz arkadaşıyla birlikte kurşuna dizilmekten kurtulmuştur. Kurşuna dizilme cezası dört yıl kürek, dört yıl hapis cezasına çevrilmiş, cezasını çekmesi için Sibirya’da bulunan Omsk Cezaevi’ne gönderilmiştir. Burada kaldığı dönemde suç ve ceza kavramları üzerine yoğun bir şekilde düşünmeye başlayan yazar, hükümlülerin zengin gönüllerini keşfedip onların acısını ve üzüntüsünü paylaşmıştır. Bu yıllarda bol bol İncil okuyan Dostoyevski 1845 yılında kürek cezasından kurtulmuştur. Cezasının ardından er rütbesiyle kışlada hizmet vermeye başlamıştır. Hizmeti boyunca Sibirya’nın Semipalatinsk kasabasında zorunlu ikamet eden Dostoyevski burada ilk karısı Mari Dimitriyevna İssayev’le tanışmıştır. Mari Dimitriyevna İssayev, Dostoyevski ile evli olduğu dönemde genç öğretmen Vergunav’a aşık olmuş, Dostoyevski’yi çirkin, yoksul ve hasta bir adam olduğu için hiç sevmemiştir.

    Yazar, 1959 yılında ordudan terhis edilmiş ve özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte Petersburg’a taşınmıştır. Kardeşi ve arkadaşıyla birlikte “Vremya “(Zaman) ve Epoha (Dönem) dergilerini hazırlamıştır. Bu dönemde Amcanın Rüyası, Stepançikovo Köyü, Ezilenler ve Ölüler Evinden Anılar’ı kaleme almıştır. Bu eserlerle tekrardan adını duyurmayı başarmıştır. Sibirya’da geçirdiği dönemden sonra değişen Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, bu dönemden sonra yazdığı eserlerde Tanrı inancı, kaybedilen özgürlük, insanın var olma problemi gibi temalar işlemiştir.

     1863 yılında Avrupa seyahatine çıkan yazar, 1864 yılında “Yeraltından Notlar” eserini yayımlamış ve çaresizlik içindeki modern insanın hayat karşısında tutunamamasını, ruhsal olarak yaralanmasını, varoluşunu haykırmak isterken giderek kendi içine kapanmasını ele almıştır. Bu eserinin ardından Suç ve Ceza, Kumarbaz, Ecinniler, Delikanlı, Bir Yazarın Günlüğü, Karamazov Kardeşler eserlerini kaleme almıştır. Bu eserler yazarın kendi sesini tam olarak bulduğu, psikolojik tahliller yaptığı, varoluş hakkındaki düşünce ve imgelemini net bir biçimde ortaya koyduğu eserlerdir. Karakterleri aracılığıyla acı kavramına dayalı psikolojik tahliller yapan yazar, kendi iç dünyasını da incelemiş ve iç dünyasında gördüklerini olduğu gibi eserlerine yansıtmıştır.

    Aşk hayatı her zaman karışık olan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski genel olarak evli kadınlara aşık olmuştur. Aşık olduğu nadir bekar kadınlardan biri olan Polina Suslova, Dostoyevski’nin çıkardığı “Vakit” gazetesinde yazar olmak isteyen genç bir kızdır. “Vakit” gazetesinin yasaklanmasıyla birlikte Dostoyevski, Avrupa’ya gitmek istemiş ve Polina da onunla birlikte Avrupa’ya gitmiştir. Polina ile birlikte Avrupa’nın birçok şehrini gezen Dostoyevski, kumar nedeniyle büyük borçlar altına girmiştir. Yazar sevgilisinin kendisini sevdiğini düşünse de bu düşüncesinde yanılmıştır. Sevgilisi Polina, İspanyol birine gönül vermiştir. Sevgilisi tarafından reddedildikçe, deli gibi kumar oynayan yazar "Kumarbaz" adlı romanında bu ilişkiden esinlenmiştir. Karısı Mari Dimitriyevna veremlidir ve durumunun ağırlaşması üzerine Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Rusya’ya dönmüştür. Karısının ölümünden kısa bir zaman sonra kardeşi Mişel’i de kaybeden yazar hayatının en sıkıntılı günlerini yaşamıştır.

    Eşinin vefatından sonra Anna Snitkina isimli bir kadınla evlenmiştir. Evlendikten sonra Avrupa’ya giden yazar burada 4 yıl kadar kalmıştır. Anna Snitkina, eşi Dostoyevski’nin hayatını kolaylaştırmak için romanlarını stenoyla yazma, kitaplarının basımı, çoğaltılması ve satışı ile ilgilenmiştir. Yazarın ikinci eşi Anna’dan 4 çocuğu olmuştur. Kızı Soneçka 3 aylıkken, oğlu Alyoşa 3 yaşındayken hayata veda etmiştir. Yazar Dostoyevski, oğlunun ölümünden çok etkilenmiştir. Hatta bu etkiyi “Karamazov Kardeşler”de oğlunu kaybeden Snegirev’in acısının yer aldığı sayfalarda hissetmek mümkündür.

    21 Kasım 1869’da, bir nihilist anarşist terör grubunun lideri Sergey Neçayev, gruptan ayrılmak isteyen üniversite öğrencisi Ivanov’u Moskova’da bir pusuda tuzağa düşürerek öldürmesi olayından etkilendiği için de "Ecinniler"i yazmıştır.

    “Suç ve Ceza” isimli eseri ise yazarın en ünlü kitapları arasında yer almaktadır. Roman yazarın olgunluk dönemi eserlerindendir. Yoksul bir yaşam süren hukuk öğrencisi Rodion Romanoviç Raskolnikov’un parası için bir tefeci kadını öldürmeyi tasarlaması, manevi ıstırabı ve ahlaki ikilemlerini anlatmaktadır. Cinayet öncesinde, Raskolnikov parayla kendini yoksulluktan kurtarabileceğine ve büyük işler yapmaya devam edeceğine inanmaktadır fakat sonrasında yaşayacağı olaylarla birlikte bu düşüncesi değişecektir. Umutsuzluğa kapılmış insanların psikolojisini anlatan eser 20. yüzyılın en çok okunan, tartışılan ve eleştirilen romanlarından birisidir.

    Dostoyevski’nin  "Karamazov Kardeşler" eseri yazarın başyapıtı olarak kabul edilmektedir. Yazar eseri 1878’de 3 yaşındaki oğlu Alexey’in ağır bir sara nöbeti geçirerek ölmesinden sonra yazmaya başlamıştır. Ana kahramanına da Alyoşa adını koymasının sebebi budur. Bu ölümle sarsılan Dostoyevski, kendisini bu ölümden dolayı her zaman suçlu hissetmiştir. Dostoyevski, Karamazov ailesini şöyle açıklamıştır: “Kösnük (çiftleşme isteği duyan hayvan), kazanç düşkünü ve akıldan eksik insanlar…” Yazar romanda Karamazov ailesine odaklansa da, din, ahlak, şiddet, Doğu-Batı sorunu, sınıf mücadelesi, feodalizm, sosyalizm gibi birçok farklı konuyu irdelemiştir. İçeriği iman, kuşku, akıl, irrasyonalite, sorumluluk, özgür irade ve ahlaka dair derin felsefi tartışmalarla dolu olan bir eserdir.

    Romanın ismi ile ilgili 2 farklı görüş vardır. Bu görüşlerden ilki, 1866’da Çar II. Aleksandr’a başarısız girişimin lideri Dmitry Vladimiroviç Karakozov’dan etkilendiğidir. İkincisi ise, "Rus Devletinin Tarihi" adlı başyapıtın yaratıcısı Nikolay Karamzin’in adından geldiği şeklindedir.

    1881 yılının Ocak ayında geçirdiği ciğer kanaması nedeniyle yatağa düşen yazar, 28 Ocak 1881 tarihinde 59 yaşında vefat etmiştir. 31 Ocakta yapılan cenaze törenine yaklaşık otuz bin kişi katılmış, kalabalıklar içinde toprağa verilmiştir.

    İnsancıklar Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?

    İnsancıklar kitabı 216 sayfadan oluşmaktadır. Yayınevine ve özel baskısına göre sayfa sayısında değişiklikler olmaktadır.

    İnsancıklar Kitabının Türü Nedir? 

    Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından kaleme alınan kurgu roman “İnsancıklar” mektup-roman tarzındadır.

    İnsancıklar Kitabının Konusu Nedir?

    İnsancıklar romanı, Rus toplumunun romanı olarak anılmaktadır. Romanın ana teması acıma duygusudur. Romanda yazar, günlük hayatta göz ardı edilen, yoksul insanların acımasız gerçekliğini sempatik bir tarzla ele alınmıştır. Romanda, toplumun acımasız kurallarında yaşlı bir adamın öksüz bir kıza duyduğu sevgi ve iç dünyasındaki derin çatışmalar konu edilmiştir. Duygusal doğalcı bir eserdir. Romanda geçen “İyiler niçin geride kalırlar da, hep kötülerin başına devlet kuşu kendiliğinden gelip konuverir acaba?” sözleri romanın konusunu yansıtır niteliktedir.

    İnsancıklar Ana Karakterleri Kimlerdir?

    İnsancıklar romanının karakterleri aşağıda listelenmiştir.

    • Makar Alekseyeviç/Makar Devuşkin: Rus bir memurdur. Fakir ve yaşlı bir adam olan Makar, hiç okumamış ama hisli ve duygulu, eğitim görmemiş ama duyarlı ve gururlu, içi temiz, tez kanan ve tez affeden, nefreti bilmeyen, kötülükten anlamayan bir adamdır.
    • Varvara Alekseyevna/Varvara Dobroselova: Yetim bir Rus kızıdır. Temiz, pak, kendi imkanlarıyla kendini yetiştirmye çalışmış, aklı başında, başkalarının dertleriyle dertlenebilen, gururlu ve hassas bir kızdır.
    • Bay Bikov: Rus sosyetesinden biridir. Görgüsüz ve duygusuz, kaba ve asabiyken şiddete başvuran, cahil ama uyanık, parası olan biridir.
    • Razatyayev: Rus bir yazardır. Duygusuz ve yapmacık, maddi kaynak sömürücüsü, ikiyüzlü, duyarsız ve yeniyetme biridir.

    İnsancıklar Kitabı Kimler için Uygundur? 

    İnsancıklar kitabı bir mektup-romandır. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin yayımladığı ilk romanıdır. İnsancıklar kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. İnsancıklar kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir.

    • 14-18 yaş arası
    • 18-22 yaş arası
    • 25-34 yaş arası
    • 35-44 yaş arası
    • 45-54 yaş arası
    • 55-64 yaş arasıdır.

    İnsancıklar Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar? 

    Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin romanları okuyan insanların entelektüel yönlerine hitap etmektedir. Toplumun rolü ve özellikleri, yaşamın amacı, insan psikolojisi, yoksulluk, suç, ceza, ezilen insanlar gibi konular üzerinde durmakta ve sorular sormaktadır. İnsancıklar kitabının kişisel gelişime etkileri aşağıda listelenmiştir.

    • İnsancıklar kitabı hafızayı güçlendirir.
    • İnsancıklar Kitabı hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar.
    • İnsancıklar kitabı yaşanan maceralar okurların empati kurma kabiliyetini geliştirir.
    • İnsancıklar kitabı analitik düşünme kabiliyetini geliştirir.
    • İnsancıklar kitabı entelektüel birikimi artırır.

    İnsancıklar Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir? 

    Bilgilenme ve kültürel gelişme aracı olan kitap, günümüz iletişim ve bilgi çağında hem görsel hem içerik alanı içinde sayfa düzeni, kapak tasarımı ile bir sanat yapıtı ve yazar ile okur arasında ilk iletişimi sağlayan kaynaktır. Kitap kapağı, içeriğindeki mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurma işlevini, estetik nitelikleriyle birlikte, resim ve yazıyı birbirini tamamlayan bir düzenleme içinde önem arz etmektedir. Kitap kapağı, yazar ile okur arasındaki mühim bir köprüdür. Kapak fotoğrafları aynı zamanda içerikteki espriyi, konunun anlamını ve dinamizmini görsel açıdan güzel bir görünüm içinde yansıtmalıdır. Çünkü kitap tüketiciye yani okura sunulmak üzere, kapağıyla paketlenmiş bir nesne durumundadır. Kitap kapağı ile kendisinin reklamını yapar ve kitap ile okuyucunun arasında bağ kurmasını sağlar.

    İllüstrasyon, grafik tasarım içinde önemli bir yere sahiptir. İllüstrasyon bilgiyi bazen tasvir etmek, bazen yorumlamak bazen de belgelemek için kullanılmaktadır. Kitap kapağı illüstrasyonları yayın illüstrasyonlarına girer. Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir. Yayın illüstrasyonu içinde en rahat ve esnek çalışabilecek alan çocuk öykü kitaplarıdır. İllüstratör, metne estetik ve fantastik destek vermek için kendi yorumunu katabilir. ( T.C. Milli Eğitim Bakanlığı)  1984 kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.

    • Eskiz hazırlama: Eskiz hazırlamak kitap kapak fotoğrafı için ön çalışma aşamasıdır.
    • Kapakta kullanılacak resmin konusuna karar verilir.
    • Görsellerin yüzey üzerinde kullanılacak alan belirlenir.
    • Görseller okuyucu kitlesine göre belirlenir.
    • Görsellerin kitabın içeriği ile uygun olması kontrol edilir.
    • Boyama teknikleri ile çalışma sonlandırılır.

    İnsancıklar Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

    İnsancıklar kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.

    • Bir cilt, birbirine bağlı yaprak kümesidir. Her kitap bir cilttir ve ciltlere bölünmektedir.
    • Cildi sağlam, dayanıklı olmalı ve sayfalar dağılmamalıdır.
    • Sayfaları kalın, temizlenebilir, kullanışlı olmalıdır.
    • Kapak resimleri kitabın konusuyla ilgili, canlı ve çekici olmalıdır.
    • Kitabın kâğıdı olabildiğince sağlam ve en az ikinci hamurdan olmalıdır. Mat renkli kâğıda öncelik verilmelidir.

    İnsancıklar Benzeri Roman Türündeki Diğer Eserler Nelerdir?

    İnsancıklar romanına benzer kitaplar aşağıda listelenmiştir.

     

    Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?

    Fyodor Mihayloviç Dostoyevski benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • 2. Hamur

İnsancıklar Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.