Elif Şafak Kimdir? Elif Şafak Hayatı ve Biyografisi
25 Mart 2021

Elif Şafak Kimdir? Elif Şafak Hayatı ve Biyografisi

Elif Şafak Kimdir?

Elif Şafak, 25 Ekim 1971 yılında Fransa’da doğmuş; aşk, dram, kurgu türlerinde yazan ve bugüne kadar yayımlanmış 17 adet eseri bulunan roman yazarıdır. Yazarın biyografisinde eğitim yaşamı ön plandadır. Elif Şafak, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden mezundur. Bu yıllarda yüksek lisansını tamamlamış ve akademik kariyerinin sonunda ilk kitabını Kem Gözlere Anadolu’yu yazmış ve yayımlamıştır. İlk öykü kitabını yayımlanmasının ardından ilk romanını sosyal, kurgu türünde yazmaya başlamıştır. Elif Şafak’ın yirmiye yakın eseri 54 farklı dile çevrilmiştir. Yazar, Doğan Kitap Yayınevi ile çalışmaktadır. Elif Şafak’ın Aşk adlı kitabının haklarını Netflix satın almıştır ve kitabın filme uyarlanması beklenmektedir. Yazar ayrıca BBC NEWS- Türkçe, Show TV-Gülben, CNN Türk-Aykırı Sorular gibi TV programlarına katılmıştır. Elif Şafak, Londra ve İstanbul’da yaşamaktadır. Eserlerini İngilizce ve Türkçe yazmaktadır.

Elif Şafak Kitapları Nelerdir?

       Elif Şafak 20’ye yakın kitap yazmıştır. Elif Şafak’ın kitapları aşağıda listelenmiştir:

Kem Gözlere Anadolu - Elif Şafak

       Kem Gözlere Anadolu

Pinhan - Elif Şafak

       Pinhan

Şehrin Aynaları - Elif Şafak

       Şehrin Aynaları

Mahrem - Elif Şafak

       Mahrem

Bit Palas - Elif Şafak

       Bit Palas

Araf - Elif Şafak

       Araf

Beşpeşe - Elif Şafak

       Beşpeşe

Med-cezir - Elif Şafak

       Med-cezir

Baba ve Piç - Elif Şafak

       Baba ve Piç

Siyah Süt - Elif Şafak

       Siyah Süt

Aşk - Elif Şafak

       Aşk

Kağıt Helva - Elif Şafak

       Kağıt Helva

Firarperest - Elif Şafak

       Firarperest

İskender - Elif Şafak

       İskender

Şemspare - Elif Şafak

       Şemspare

Ustam ve Ben - Elif Şafak

       Ustam ve Ben

Havva'nın Üç Kızı - Elif Şafak

       Havva’nın Üç Kızı

Sakız Sardunya - Elif Şafak

       Sakız Sardunya

On Dakika Otuz Saniye - Elif Şafak

       On Dakika Otuz Sekiz Saniye

Elif Şafak’ın İlk Kitabı Hangisidir?

Elif Şafak’ın ilk kitabı Kem Gözlere Anadolu’dur. Kitapta mitoloji, tarih, masal konuları hakimdir. Kitap, 96 sayfa olup Everest Kültür Kitaplığından çıkmıştır.

Elif Şafak En İyi Kitabı Hangisidir?

Elif Şafak’ın en çok sevilen kitapları aşağıda listelenmiştir:

Elif Şafak’ın Kişiliği Nasıldır?

Elif Şafak, Marie Claire dergisine verdiği röportajda kişiliği hakkında bilgiler verir. Elif Şafak: ‘’ Yürümek, okumak, insanları dinlemek, müzik dinlemek (sert müzikler), duvar yazıları toplamak, bir de yemek pişirenlerin yanında oturup çalışarak vakit geçiririm. Kırk yaşına varmak, okuyan, yazan, çalışan kadınlar için güzel bir evre. Benim gibi kaotik kadınlar için yirmili yaşlar tam bir keşmekeş; otuzlar ise yıpratıcı, duygusal kaos; kırklar daha oturmuş, daha güzel, olgun ve zekiyim. ‘’ der.

Elif Şafak’ın Çocukluğu Nasıldır?

Elif Şafak, doğduktan kısa bir süre sonra annesi ve babası ayrılmıştır. Çocukluğunu annesi ve anneannesi ile geçirmiştir. Elif Şafak, ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid’de okudu. Ortaokulu tamamladıktan sonra bir süre Ürdün’de yaşadı. Liseyi Ankara Atatürk Lisesinde tamamlayan yazar, daha sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur.

Elif Şafak, Marie Claire dergisine verdiği röportajda çocukluğunun geçtiği yerler hakkında şöyle bilgiler vermiştir: ‘’ Çocukluğumun bir kısmı Madrid’de geçti; evet... İngilizceden sonra İspanyolca ikinci dilim oldu. Daha sonra lise yıllarında, annemin mesleğinden dolayı sık sık Ürdün’e gidip geldim. Akabinde Almanya, Köln... Derken İstanbul ve ondan sonra Boston, Michigan ve Arizona... Bütün bu şehirler, seyahatler bende birçok iz bıraktı. Henüz çocukken aidiyet, kimlik gibi kavramlar üzerine düşünmem gerekti. Romanlarımda bu tür konuları sorgulamam tesadüf değildir. ‘’ der.

Elif Şafak’ın Gençlik Yaşamı Nasıldır?

Elif Şafak, ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid’te okudu. Bir süre Ürdün’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye geldi. Liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesinde tamamlayan yazar, daha sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olmuştur. Elif Şafak, üniversite öğrenimi gördüğü sıralarda kendisi hakkında şöyle bahseder: ‘’ Meraklı, öfkeli, yerinde duramayan, her şeyi sorgulayan, arayış içinde, solcu, biraz kötümser, gayet nihilist ve feministtim. İlginçtir, tasavvufla tanışmam da üniversite yıllarıma rastlar. Ankara’nın sokaklarını, kitapçılarını, kahvehanelerini, aşklarını, kavgalarını, her şeyini dolu dolu yaşadım. Dostlukları güzeldir, sohbetleri başkadır. Şehirden ziyade insanlarına bağlanırsınız. Sonra tükenir şehir. Gitme zamanı gelmiştir.’’ der.

Elif Şafak’ın Sağlık Durumu Nasıldır?

Elif Şafak, 50 yaşındadır ve mevcut sağlık durumu hakkında bilgiye ulaşılamamaktadır.

Elif Şafak’ın Eğitim Hayatı Nasıldır?

Elif Şafak, başarılı bir eğitim hayatı geçirmiştir. Yazar, Marie Claire dergisine verdiği röportajda eğitim hayatı hakkında şöyle bilgiler vermiştir: ‘’ Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne çok yüksek bir dereceyle girdim ama sonra bunaldım, okulu bıraktım. Derken birkaç ay sonra tesadüfen af çıktı, ben de sınavlara girdim, kazandım ve okula geri döndüm. Çok iyi bir ortalamayla mezun oldum. Hep sevdim okumayı, öğrenmeyi ama ezbere dayalı, mekanik ve ruhsuz derslere hiç tahammülüm yoktu. Hep çekip gitmek istiyordum böyle derslerde. O yüzden ya A alıyordum ya F ortası yoktu. ‘’ der.

Elif Şafak, Michigan Üniversitesi ve Arizona Üniversitesinde yardımcı doçent olarak bulunmuş "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya`da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler vermiştir.

Elif Şafak Hangi Okullarda Eğitim Almıştır

Elif Şafak’ın okuduğu okullar aşağıda listelenmiştir:

  • Ankara Kubilay İlkokulu
  • Ortaokulu Madrid’te okunmuştur. Okulun adı bilinmemektedir.
  • Ankara Atatürk Lisesi
  • ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü

Elif Şafak Sosyal Medyayı Aktif Kullanmakta mıdır?

Elif Şafak, sosyal medyayı aktif kullanmaktadır. Sosyal medyada kitap paylaşımları, katıldığı programları paylaşmaktadır.

Elif Şafak’ın Twitter Hesabı Nedir?

Elif Şafak, Twitter hesabı kullanmaktadır. Elif Şafak’ın kullanıcı adı elif_safak’dır.

Elif Şafak Instagram Hesabı Nedir?

Elif Şafak, Instagram hesabı kullanmaktadır. Elif Şafak’ın kullanıcı adı shafakelifa’dir

Elif Şafak’ın Siyasi Görüşü Nedir?

Elif Şafak, gençlik yıllarında sol görüşlü olduğunu Marie Claire dergisi röportajında belirtmiştir. Üniversite yıllarında siyasetle ilgilenmeye başlamıştır. Yazar Elif Şafak, İngiliz The Guardian'da ‘’ Daha önce iktidarı desteklediniz ‘’ eleştirisine yanıt olarak bir zamanlar olumlu adımlar atıldığını daha sonra da kendisinin değil iktidarın değiştiğini belirtmiştir.

Elif Şafak Hangi Partilidir?

Elif Şafak’ın resmi olarak hangi partiyi desteklediği bilinmemektedir.

Elif Şafak Nasıl Yazar Olmuştur?

Elif Şafak, Marie Claire dergisinde nasıl yazar olduğuna dair açıklamalar yapmıştır. Yazar Elif Şafak: ‘’ Sekiz yaşımdan beri yazıyorum. Yazı benim için bir tür zamk. Farklı parçalarımı bir arada tutuyor. Yazı, nereye gidersem gideyim yanımdaki bavulum. Hep içimde duruyor. ‘’ der.

Elif Şafak’ın Bağlı Olduğu Edebiyat Akımı Nedir?

Elif Şafak, modern Türk edebiyatı yazarıdır. Eserlerini yalın, akıcı bir üslupla ele alır ve okurlara merak uyandıran bir dili vardır. Elif Şafak, roman yazarı olup deneme türünde eserleri de vardır. Aynı zamanda yerli ve yabancı birçok gazetede ve süreli yayında köşe yazarlığı yapmıştır.

Elif Şafak Edebiyatı Nasıl Tanımlamaktadır?

Elif Şafak, Tempo dergisine verdiği röportajda gelmiş geçmiş tüm yazarların hayaletinin tepesinde beklediğini söylemiş, edebiyatı “Başkalarının acısını iliklerine kadar hissetmek” diye tarif etmiştir. Elif Şafak’a göre popüler olan eskidir, aslolan yazıdır. Edebiyat, tıpkı tasavvuf gibi aşkınlık arayışından beslenir. Hudutlarını aşma arayışıdır. Edebiyatın gücü, hudutları bulandırmasından gelir. Sınırları yıkmasından. Hayal ve hakikat, yaşam ve ölüm, ben ve öteki arasındaki hudutları zorlayan kişidir edebiyatçı.

Elif Şafak Hangi Türlerde Roman Yazmıştır?

Elif Şafak, sosyal roman türünde kitaplar yazmıştır. Bunun yanı sıra şiir, öykü, deneme ve masal türlerinde de kitaplar yazmıştır. Elif Şafak’ın romanları ve türleri aşağıdaki gibidir:

Elif Şafak Gazete Yazarlığı Yapmış mıdır?

Elif Şafak, 2005-2009 senelerinde Zaman Gazetesinde yazarlık yapmış Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinde HABERTÜRK gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamıştır. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki ise 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlanmıştır.

Elif Şafak’ın Kitaplarını PDF Olarak Nasıl Alabilirsiniz?

Elif Şafak’ın PDF Aşk, PDF Ustam ve Ben, PDF Havva’nın Üç Kızı, PDF Baba ve Piç, PDF Araf gibi birçok kitabı PDF şeklinde internet üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Elif Şafak’ın kitaplarına e-kitap şeklinde de ulaşılabilmektedir.

Elif Şafak’ın Aldığı Ödüller Nelerdir?

Elif Şafak’ın aldığı ödüller aşağıdaki gibidir:

  • 1,7 milyon takipçiyle aktif sosyal medya etkinliği, Mart – 2016
  • FT/ Oppenheimer Funds Emerging Voices Awards jüri, 2016
  • 2016 Baileys Women’s Prize for Fiction jüri üyesi, 2016
  • Kültür Lideri; Weforum Global Agenda Council on Creative Economy üyesi, DAVOS 2016
  • 10th Women of the Future Awards jüri üyesi, 2015
  • FT/Oppenheimer Funds Emerging Voices Awards jüri üyesi, 2015
  • Asian Women of Achievement Awards 2015: Global Empowerment Award
  • Ustam ve Ben (The Architect's Apprentice), RSL Ondaatje Prize adayı, 2015
  • Ustam ve Ben (The Architect's Apprentice) Walter Scott Historical Novel Prize aday listesi, 2015
  • Index on Censorship Freedom of Expression Awards jüri üyesi, 2015
  • Free Word yönetim kurulu üyesi
  • English PEN üyesi
  • The Ottoman Orient in Renaissance Art Kültür Elçisi
  • Sunday Times EFG Private Bank Short Story Award jüri üyesi (2014, 2015
  • Kültür Lideri; Weforum Global Agenda Council on Creative Economy, DAVOS 2014
  • TED Global konuşmacısı
  • Folio Academy üyesi
  • Fark Yaratan Kadınlar (Women to Watch) Kültür Sanat Lideri, Mediacat&Advertising Age, 2014
  • İskender (Crime d’honneur, Phébus), Prix du livre Lorientales 2014
  • İskender (Crime d’honneur, Phébus) le prix Escapades, ikincilik, 2014
  • İskender, IMPAC Dublin Literary Award aday listesi, 2013
  • Türk Amerikan Cemiyeti, Genç Cemiyet Lideri, 2013
  • İskender (Crime d’honneur, Phébus), 2013 Prix Relay des voyageurs, Fransa 2013
  • İskender, Women’s Prize for Fiction aday listesi, 2013
  • Weforum Global Agenda Council on The Role of Arts in Society üyesi, DAVOS 2013
  • Independent Foreign Fiction Prize jüri üyesi, 2013
  • İskender, Man Asian Edebiyat Ödülü aday listesi, 2012
  • Aşk, IMPAC Dublin Literary Award aday listesi, 2012
  • Prix ALEF - Mention Spéciale Littérature Etrangére, Soufi, mon amour (Phébus), 2011
  • Marka 2010 Ödülü, Türkiye
  • Sanat ve Edebiyat Şövalyesi (Chevalier Des Arts et Lettres), Fransa 2010
  • Kültür Elçisi, Culture Action Europe Campaign, 2010
  • Kültür Elçisi, AB-Türkiye Kültür Köprüleri Programı, 2010
  • Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Birlikte Yaşama Ödülü, 2009
  • Uluslararası Yükselen Yetenek, Fransa Kadın Platformu, Deauville 2009
  • Baba ve Piç Orange Prize Edebiyat Ödülü aday listesi, Londra 2008
  • ECFR (European Council on Foreign Relations) kurucu üyesi
  • 2007 Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü
  • Mahrem, Independent Foreign Fiction Prize, Birleşik Krallık 2007
  • Maria Grazia Cutuli Uluslararası Gazetecilik Ödülü, İtalya 2006
  • Bit Palas, Independent Foreign Fiction Prize, Birleşik Krallık 2005
  • Mahrem, Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü, 2000
  • Pinhan, Mevlana Büyük Ödülü, 1998

Elif Şafak’ın Katıldığı TV Programları Nelerdir?

Elif Şafak, birçok TV programlarına katılmıştır. Bu TV programlarından bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • BBC News Türkçe / Elif Şafak
  • CNN Türk / Aykırı Sorular
  • Haber Türk / Söz Sende
  • TV8 / Şeffaf Oda
  • Haber Türk / Saba Tümer’le Bu Gece

Elif Şafak’ın Aile Yaşamı Nasıldır?

Elif Şafak’ın eski eşi Eyüp Can Sağlık’tır. Eyüp Can Sağlık, 1973 Adana doğumludur. Gazeteci ve yazardır. 2005 yılında Elif Şafak ile evlenmiştir. Bu evlilikten Şehrazat Zelda ve Emir Zahir isminde iki çocukları olmuştur.

Elif Şafak’ın Eşi Kimdir?

Elif Şafak’ın eski eşi Eyüp Can Sağlık’tır. Eyüp Can Sağlık, 1973 Adana doğumludur. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesini 1993 yılında tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimini Harvard Üniversitesinde Amerikan Dış Politikası ve Ortadoğu İlişkileri üzerine yapmıştır. Şu anda gazetecilik ve yazarlık yapmaktadır.

Elif Şafak’ın Çocukları Kimdir?

Elif Şafak’ın çocukları Şehrazat Zelda ve Emir Zahir adında iki çocukları vardır. Elif Şafak anneliği hakkında görüşlerini Marie Claire dergisinde ‘’ İlk başlarda biraz zorlandım, hatta bir depresyon yaşadım. Bunları Siyah Süt’te anlattım. Anneliğin güzelliklerini zamanla çok daha iyi idrak ettim. Pişe pişe anne oldum yani, öğrene öğrene bugüne geldim. Öyle hop diye değil. Gayet matrak, kafa dengi, dinlemeyi bilen, hikâyeler anlatan bir anneyim...’’ diyerek ifade etmiştir.

Elif Şafak’ın Benzerliğinin Bulunduğu Yazarlar

Elif Şafak Benzeri Yazarlar

Elif Şafak, modern Türk edebiyatı yazarıdır. Eserlerini yalın, akıcı bir üslupla ele alır ve okurlara merak uyandıran bir dili vardır. Elif Şafak, roman yazarı olup deneme, masal, şiir türlerinden de eserleri de vardır. Yazar, birçok alanda ödül almıştır. Elif Şafak’ın benzerliğinin bulunduğu yazarlar aşağıda listelenmiştir:

Elif Şafak Başka Hangi Alanlar ile İlgilenmektedir?

Elif Şafak, günlük yaşamını Marie Claire dergisinde yürüyen, okuyan, insanları dinleyen ve yemek yapan biri olarak açıklar. Ayrıca aksesuarlara çok düşkün biri olduğunu dile getirir.

Elif Şafak ile Benzer Yaşamlara Sahip Diğer Yazarlar

Elif Şafak, annesi Şafak Atayman’ın diplomat olması sebebiyle birçok ülkede bulunmuştur. Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan, Arizona ve Londra gibi şehirlerde yaşamıştır. Yazar Elif Şafak, ayrıca iyi bir eğitim almış akademik kariyerini sürdürmüştür. Elif Şafak ile benzer yaşamlara sahip diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.