Türkiye İktisat Tarihi Yazıları ve Dört Akademik Kurum Dört Bilim İnsanı

İmaj Yayıncılık

Erdinç Tokgöz

33,00 TL
28,71 TL
%13 indirim
Kazancınız
:
4,29 TL
Türkiye İktisat Tarihi Yazıları ve Dört Akademik Kurum Dört Bilim İnsanı Hakkında Bilgiler
Türü: Akademik Kitaplar
Sayfa Sayısı: 234
ISBN: 9786055339111
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Erdinç Tokgöz
Erdinç Tokgöz
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Türkiye İktisat Tarihi Yazıları ve Dört Akademik Kurum Dört Bilim İnsanı Kısa Özet

    Bu gerekçeden hareket ederek geçmişte çeşitli dergilerde yayınlanmış yazılarımdan seçme yaparak, bir kitap oluşturmayı uygun gördüm. Seçim yaparken karşılaştığım zorluğu aşmak için *Türkiye İktisat Tarihi* alanında yayınlanmış alanlara öncelik verdim.

    Yarım yüzyılı aşan akademik yaşamımda Hacettepe (35 yıl), Ankara, Bilkent, Uludağ, Harbokulu, Akdeniz ve Ufuk Üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptım. Bu geniş yelpaze içinde kendilerinden uzak kaldığım eski öğrencilerim ve meslektaşlarıma yıllar sonra ulaşmayı böyle bir kitapla sağlayabileceğimi düşündüm. Ayrıca beni uzaktan tanıyanlara biraz bilgi vermek için *Dünden Bugüne Erdinç Tokgöz*ü yazdım. Kitabın birinci bölümünde *araştırma-incelemeye* dayanan, farklı zamanlarda farklı dergilerde yayınlanmış dokuz makaleye yer verdim.

    İkinci ana bölüm ise dört akademik kurum ve dört bilim insanını konu alan üçü yayınlanmış biri ise *sakıncalı* görüldüğü için yayına kabul edilmemiş değerlendirme (ve anılar) yazılarımdan oluşmaktadır.

    Hacettepe Üniversitesi *iktisat Bölümü*nün kuruluş yıllarından itibaren beraber çalıştığım Prof. Dr. Halime Oygur’u genç yaşta 2002 yılında kaybettik. Bölümün kıdemli öğretim üyesi olarak cenazesi başında konuşmayı ben yaptım. Prof. Dr. Halime Oygur’a *Armağan* olarak çıkarılması kararlaştırılan H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’nde yayınlanmak üzere bir yazı hazırlayıp *Yayın Komisyonuna teslim ettim. Yazının başlığı şöyleydi: *Halime Oygur ve İktisat Bölümü – İktisat Bölümünden Fakülteye Geçişin Sancılı Yılları: 1968-1988*.

    Bu yazıda o tarihte bölümün kurucularından sağ olan en yaşlı hocası olarak; genç meslektaşlarıma 1968-88 döneminde yaşadıklarımı, hangi zorluklarla karşılaştığımızı, üniversite ve fakülte yönetimlerinin hangi *acımasız* kararlarla öğretim elemanlarını *böl yönet* anlayışı içinde nasıl baskı altına aldıklarını örnekleriyle aktarmayı uygun görmüştüm.

    Fakat Fakülte yönetimi yazıyı derginin *Armağan* sayısına koymayı *sakıncalı* buldu ve bana iade etti. Bende kendi olanaklarımla, *Bölümün* ilk yirmi yılını kapsayan adeta İktisat Bölümünün tarihine giriş niteliğindeki bu çalışmayı (2004 yılında) bastırdım ve elden dağıttım. (Prof. Dr. Erdinç Tokgöz)

    Diğer üç bilim insanı ile zaman zaman aynı kurumda, çoğu kez de onların bölümlerinde konuk öğretim üyesi olarak birlikte çalışma olanağı buldum. Ülkelerine, *Cumhuriyet ilkelerine* bağlı, çalışkan, dürüst ve güvenilir bu üç bilim insanıyla ilgili yazılarımda o dönemlerin akademik ilişkilerini öne çıkaran anılara ve değerlendirmelere yer verdim.

    Kitabın üçüncü ana bölümünde *Başlıca Seçilmiş Yayınlarım* hakkında bilgi vermeye çalıştım. Dördüncü ana bölümde yetmiş yedi yılı tamamladığım bugüne kadar yaşamımda değer verdiğim insanlarla beraberliğimi yakınlığımı ve dostluğumu gösteren resimlere, çok sınırlı sayıda, yer verdim.

    Umarım kitap ve makale olarak eski ve yeni öğrencilerime-meslektaşlarıma ve dostlarıma bu girişimimle ulaşmayı, onlara Erdinç Tokgöz’ü hatırlatmayı, belki de veda etmeyi başarmışımdır. (Prof. Dr. Erdinç Tokgöz)

  • 1. Hamur

Türkiye İktisat Tarihi Yazıları ve Dört Akademik Kurum Dört Bilim İnsanı Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.