Sıralama seçin
Toplam 80 ürün görüntüleniyor.
Görünüm:


Toplam 80 ürün görüntüleniyor.

Tess Gerritsen Kimdir?

Çin asıllı yazar, 12 Haziran 1953 yılında dünyaya gelmiştir. Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehrinde doğmuştur. Stanford Üniversitesinde aldığı lisans eğitimini antropoloji alanında tamamlamıştır. Doktor unvanını almasını sağlayan tıp eğitimini Kaliforniya Üniversitesinde almıştır. Hawaii’de yaptığı staj sonrası doktorluk mesleğine resmen adım atmıştır. 1979 yılında dahiliye alanında uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. İlk hikayesini hamilelik izni sürecinde yazmıştır. Yazar bir süre sonra doktorluk mesleğini bırakmış ve tamamen yazarlık üzerine yoğunlaşmıştır. Yazdığı kısa hikayeyi bir dergiye gönderen Tess Gerritsen, dergi tarafından birincilik ödülüne layık görülmüştür. Bunun ardından yazarlık kariyerine başlamış ve eserlerinde gerilim türünü tıbbi öğelerle temellendirmiştir.

Edebiyatta Gerilim Türünün Özellikleri Nelerdir?

Gerilim, okurları baştan sona bir yolculuğa çıkarmaktadır. Hikayenin içine çekmekte ve okurların sonuna kadar tahmin yürütmesini sağlamaktadır. Gerilim türü karanlık, sürükleyici ve merak uyandıran olay örgüsüne dayalı hikayelerdir. Nadiren komedi unsurları da içermektedir. Herhangi bir roman heyecan, gerilim, ilgi ve neşe yaratabilmektedir. Ancak gerilim türünün birincil hedefi heyecan olduğu için yazarlar eserlerini okurlarının ilgisini sürekli canlı tutacak şekilde tasarlamaktadır.

Gerilim modern bir edebiyat terimidir. Ancak tarih boyunca var olmuştur. İlk örneklerine Yunan şair Homer’s Odyssey, Grimm Kardeşler’in Little Red Writing Hood ve Alexandre Dumas’ın Monte Cristo Kontu örnek verilebilmektedir. Gerilim kitapları’nın üç temel ortak noktası aşağıda listelenmiştir.

  • Söz: Kitabın başlangıcında okurları nelerin beklediğine dair sözler verilemektedir. Ne kadar önemsiz olursa olsun, verilen her söz tutulmaktadır.
  • Saat: Herhangi bir karakterin mücadelesine zaman baskısı eklenmektedir. Zaman sınırlamasıyla oluşan baskı, okurları daha fazla heyecanlandırmaktadır.
  • Sınır: Karakterleri kısıtlayan, onlara kaçış olanağı tanımayan ve onları harekete geçiren sınırlar belirlenmektedir. Hikayenin kahramanları zorlu bir denemeye yönlendirilmekte ve sınırlı koşullarda giderek zorlaşan bir dizi görev ve durum onlara sunulmaktadır. Her ardışık görev, bir öncekinden çok daha zor olmaktadır. Böylelikle yolculuk süresince heyecan gittikçe artmaktadır.

Tüm bu temel noktalarla birlikte gerilim kitapları birbirinden farklı alt türlere ayrılmaktadır. Bu alt türlerden bazıları şunlardır:

  • Psikolojik gerilim: Karakterlerin zihinsel ve duygusal durumlarını vurgulamaktadır. İnsan zihninin dolambaçlı derinliklerine odaklanmaktadır. Psikolojik gerilim kitapları, gizem, drama ve aksiyon unsurlarını içermektedir.
  • Aksiyon gerilim: Karakterin tehlikeli bir ortamda düşmanlarla ve engellerle karşılaştığı hikayeleri içermektedir. Yarış, silahlar, patlamalar, sık sık şiddet içermektedir.
  • Polisiye gerilim: Polisiye gerilim, suç veya suçlara odaklanmaktadır. Seri katiller, cinayetler, soygunlar, kovalamacalar, silahlı çatışmalar barındırmaktadır.
  • Siyasi gerilim: Karakterin hükümetin istikrarını sağlaması gereken hikayeleri içermektedir.
  • Gizemli gerilim: Doğaüstü olayları, soru işaretlerini veya karmaşık problemleri işlemektedir.
  • Casus gerilim: Kahraman genellikle hükümetle bağlantılı kişilerdir. Bu kitaplardaki hikayeler gerçekçi şekilde ele alınmaktadır.
  • Bilimkurgu gerilim: Son dönemlerde tekno- gerilim olarak da adlandırılan bir türdür. Teknolojinin ve bilimin manipülasyonunun önemli rol oynadığı hikayeleri işlemektedir.
  • Tıbbi gerilim: Tıbbi gerilim hastalık ve ölüm korkusunu temel almaktadır. Bilimden de ilham alınarak kaleme alınmaktadır. Bu kitaplarda doktorlara ve adli patologlara rastlanmaktadır.

Tess Gerritsen kitapları, psikolojik, aksiyon, polisiye ve gizemli gerilimin öğelerini barındırmaktadır. Ancak kitaplar tıbbi gerilim türünde adlandırılmaktadır.

Tıp dünyasını gerilimin öğeleriyle harmanlayan popüler kurguları ilk yazan Michael Crichton’dur. A Case of Need ve The Terminal Man’i daha Harvard Tıp Okulunda öğrenciyken yazmıştır. Chrichton’un halefleri Robin Cook ve Michael Palmer’dir. Bu türün başlangıcı 1970’li yıllara rastlamaktadır. Cook genellikle tıbbi gerilim edebiyatının fenomeni olarak kabul edilmektedir. Romanları organ bağışı, genetik mühendisliği, tüp bebek, salgın, tıbbi uygulama hataları, sağlık turizmi, ilaç araştırmaları ve organ nakli gibi konuları ele almaktadır. Tess Gerritsen bugünün en popüler tıbbi gerilim yazalarının başında gelmektedir. Tüm dünyada kitapları en çok satanlar listelerine girmiştir.

Tıbbi gerilim kitapları, tıbbın derinlemesine anlaşılmasını, anatomiyi bilimsel olasılıkların kavranmasını içermektedir. Robin Cook ve Tess Gerritsen gibi yazarların hepsinin tıbbi geçmişi vardır. Bu da kitaplarının daha inandırıcı olmasına katkı sağlamaktadır. Tıbbı geçmiş sayesinde kitaplar, gerçek bilime dayanmaktadır. Buna rağmen yazarlar, teknik dil ve karmaşık kavramlar kullanmamaktadır. Bu sebeple eserleri okumak için tıbbi bilgiye sahip olmaya gerek kalmamaktadır. Çünkü yazarlar akademik bir makale değil, roman yazmaya odaklanır. Bu da eserlere akıcılık katmaktadır.

Tess Gerritsen Kitaplarının Temel Olay Örgüsü Nasıl Şekillenmektedir?

Tess Gerritsen kitaplarında okurları hikayenin içine çeken bir olay örgüsü bulunmaktadır. Bu olay örgüsündeki 8 unsur şöyledir:

  • Gerilim: Her kitap tek bir dramatik soruyu yanıtlamaya çalışan merkezi ve kapsamlı bir hikayeye sahiptir. Ancak bu hikaye, sonuna kadar ilgi çeken küçük detaylar üzerine inşa edilmiştir.
  • Kahraman: Okurun desteğini alan bir ana karakter bulunmaktadır. Kahraman terimine rağmen karakter bir cesaretin veya üstün yeteneklerin örneği değildir. Ana karakter tamamen insancıl özelliklere sahiptir. Ancak karşılaştığı zorluklarla en iyi şekilde mücade etmektedir.
  • Yardımcı: Genellikle okurun kahramanın güçlü yanlarını anlamasına yardımcı olan ikincil bir karakter bulunmaktadır. Bu karakter akıl hocası, arkadaş, sevgili olabilmektedir.
  • Kötü Adam: Kahramanı kızdıran ve birçok soruna neden olan bir kötü adam bulunmaktadır. Bu adam bir kriz yaratmaktadır. Okurlara kötü niyetli olduklarına dair net bir mesaj göndermektedir.
  • Beklenmedik Detaylar: Okuru yanlış yönlendiren, şaşırtan ve beklenmedik bir olay örgüsü ortaya koyan beklenmedik detaylar yer almaktadır.
  • Yanlış İpuçları: Beklenmedik detayları şekillendiren yanlış ipuçlarıdır. Bu ipuçları, ortak özelliklere rağmen hikayeyi öznel ve sıra dışı kılmaktadır. Bu yanlış ipuçları, olaylar veya karakterler hakkında olabilmektedir.
  • Meraklandıran Bölüm Sonları: Bazı kitaplardaki bölümler, bir anda son bulmaktadır. Bu sonun ardından farklı detaylara geçilmektedir. Yazar böylelikle okuyucu o bölümde olan detaylar hakkında merakta bırakmaktadır.
  • Katarsis: Tıpkı gerilim filmlerinde olduğu gibi Tess Gerritsen’in kitaplarında da bir katarsis noktası bulunmaktadır. Bu nokta kahramanın büyük engellerle karşılaştığı ve gizli kalan bilgileri öğrendiği zamanlar olabilmektedir.

Tess Gerritsen’ın eserlerinde karakterler birbiriyle ilişki içerisindedir. Yazar tüm karakterleri detaylarıyla okurlara tanıtmaktadır. Bu sayede karakterler, okurların gözünde en iyi şekilde canlanmaktadır. Tıbbi gerilim türünün en zorlayıcı noktası bilime ve tıbbi geçmişe dayanmasıdır. Çünkü, eserlerde işlenen konular yaşanmışlıklardan ilham alınarak kurgulanmaktadır. Ancak Tess Gerritsen bu kurguyu en iyi şekilde yapmaktadır. Hikayelerin tamamı ve tüm olay örgüleri özgündür. Yazar, heyecan verici, merak uyandırıcı olmasına rağmen eğlenceli ve keyifli hikayeleri kaleme almaktadır. Bu da okurların keyifli vakit geçirmesine, hikayeyle bütünleşmesine katkı sağlamaktadır. Hayali karakterler ve olay örgüleri, okurların hayal gücüne hitap etmektedir. Bu sayede tüm okurların hayal gücü her yeni olay ve problemlerde gelişmektedir. Kitabı okumaya devam ettikçe kitap severlerin yorum yeteneği gelişmektedir.

Tess Gerritsen’ın Eserleri Nelerdir?

Yazdığı ilk kısa hikayesinin ardından devam eden hamilelik sürecinde romantik gerilim türünde yazdığı ‘’Gece Yarısından Sonra’’ adlı romanıyla yazarlık hayatına adım atmıştır. Tess Gerritsen, bu romanının ardından aynı türde kaleme aldığı sekiz farklı eseriyle belirli bir okuyucu kitlesine sahip olmaya başlamıştır. Araştırmacı kişiliğiyle ön plana çıkan Tess Gerritsen, bu alanda en büyük ilham kaynağı olan kişinin polisiye roman yazarı Emma Roberts olduğunu ifade eder. Yazarın en popüler romanlarından biri olan Hasat, 40’tan fazla ülkede aylarca satış rekorları kırmış ve New York Times çok satanlar listesinde zirveye oynamayı başarmıştır.

Ünlü yazar, eserlerini tekli şekilde kaleme aldığı gibi uzun soluklu seriler şeklinde de okuyucularla buluşturmuştur. Tess Gerritsen serisi olarak en çok öne çıkan serilerden bir tanesi ‘’Rizzoli ve Isles’’ olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tess Gerritsen’ın Kitaplarının Özellikleri Nedir?

Tess Gerritsen kitapları akıcı üslubu ve ilginç hikayeleriyle kısa süre içerisinden çok okunanlar listesinde yerini almıştır. Araştırmacı yönünü, polisiye romanı yazarı olan Emma Roberts’dan ilham alarak geliştirdiğini vurgulayan Tess Gerritsen; esrarengiz kurgularıyla sıra dışı hikayeler ortaya çıkarmıştır. Yazarın en sevilen gerilim romanları şöyledir.

  • Gece Yarısından Sonra: Usta yazarın Gece Yarısından Sonra adlı romanı romantik gerilim türündedir. Eser, bir katilden kaçarken tüm Avrupa’da kocasını arayan bir kadının hikayesini anlatmaktadır.
  • Hasat: Eser; organ nakli bekleyen bir hastasına yapılan adaletsizliğe karşı gelen bir doktoru anlatmaktadır.

Tess Gerritsen’ın Kitaplarında Hakim Olan Konular Nelerdir?

Gerilim, tıbbi gerilim, romantik gerilim ve polisiye roman yazarı olarak bilinen Tess Gerritsen; akıcı üslubuyla pek çok roman yazmıştır. Tıbbi gerilim alanındaki Tess Gerritsen ilk kitabı Hasat, ünlü yazarın zirveye ulaşmasında ve dünya çapında tanınmasında hayati öneme sahiptir. Türlü cinayetler, seri katiller, akla gelmeyecek bağlantılar, tahmin edilemez olay örgüleri, vahşetler ve kan donduran psikopatlar; Tess Gerritsen’ın romanlarının temelini oluşturur. Verdiği detaylar ve çarpıcı kelimelerle okuyucuyu içine çeken Gerritsen kitapları yoğun merak, gerilim ve heyecan hissi yaratmaktadır. Yazarın kitapları aşağıdaki konuları ele almaktadır;

  • Gece Nöbeti Konusu: Bir gece vardiyasında acil serviste görev yapmakta olan Toby Harper’ın ilgilendiği bir hasta ortadan kaybolur. Tess Gerritsen Gece Nöbeti adlı eserinde aşk ile tıbbi gerilimi başarıyla sentezler.
  • Ateşin Şarkısı Konusu: Üç yaşındaki bir kız, bir gece yarısı annesine saldırır. Annesi, bu saldırının, bir antikacıda bulduğu beste ile bağlantılı olduğunu düşünür ve bu gizemi çözmek üzere yola çıkar.
  • Bıçak Sırtı Konusu: Hemşire bir arkadaşının ameliyatında anestezi uzmanı olarak görev alan bir doktor, hastanın ölmesi sonucu saldırıların odak noktası halini alır.

Tess Gerritsen’ın Seri Şeklinde Kaleme Aldığı Kitaplar Hangileridir?

Tess Gerritsen Rizzoli and Isles adlı serisinde ilginç bir hikayeyi konu almaktadır. Bu seri aşağıdaki 14 kitaptan oluşur. Rizzoli and Isles serisinde yer alan kitaplar şöyledir;

  • Cerrah: Tess Gerritsen Cerrah serisi, Savannah’ta seri cinayetler işleyen bir katilin elinden kurtulan Catherine Cordell, Boston’daki yeni yaşamında bir başka seri katilin gerilimiyle mücadele etmektedir. Bu yeni seri katil ‘’Cerrah’’ adıyla kadınların rahimlerini kesip almasıyla tanınır.
  • Çırak: Tess Gerritsen Çırak adlı romanında, Boston’da, boğucu bir yaz mevsiminde yaşanan cinayet olaylarında kocalarının gözleri önünde saldırılan ve günler sonra ölü bedenlerine ulaşılan kadınları konu edinmiştir. Cinayetleri araştıran dedektif Jane Rizzoli, yeni katilin yöntemlerini yıllar önce yakaladığı ve hapse mahkum ettirdiği Cerrah’ın yöntemine çok benzetir. Kitap yeni katilin tamamen bağımsız bir kişi mi yoksa Cerrah’ın kendisine bir Çırak mı bulduğunu araştırır.
  • Günahkar: Tess Gerritsen Günahkar adlı romanında dış dünyaya kapalı bir manastır olan Graystones Manastırı’nda yaşayan iki rahibe öldüresiye darp edilir, biri hayatını kaybeder. Saldırganın manastıra nasıl girdiği merak konusu iken yapma sebebi de bilinmez. Olayı araştıran iki dedektif, bireysel hayatlarında da önemli kararlarla mücadele etmektedir.
  • İkiz Bedenler: Tess Gerritsen İkiz Bedenler adı romanında sürükleyici bir gerilim hakimdir. Adli tabip olan Maura Isles’ın evinin önünde bir ceset bulunur. Bir kurşun darbesiyle öldürülen cesedin, Maura’nın ikiz kız kardeşi olduğu ortaya çıkar. Soruşturma devam eder, Maura şok edici gerçeklerle yüzleşir.
  • Siliniş: Tess Gerritsen Siliniş adlı romanında, Dedektif Jane Rizzoli hamiledir ve doğum yapmak üzere hastaneye gider. Bu sırada morga genç bir kadın cesedi getirilir. Ceset torbasını açan Maura Isles gözlerine inanamaz, ceset hayattadır. Hastaneye yetiştirilen genç kadın, güvenlik görevlisini katlettikten sonra Jane Rizzoli de dahil olmak üzere pek çok hastayı rehin alır.
  • Mefisto Kulübü: Şeytanı anlamaya ve hala içimizde olduğunu kanıtlamaya çalışan Mefisto Kulübü üyeleri, kendilerine bırakılan bir cesetle ve sadist bir düşmanla mücadele etmek zorunda kalır.
  • Ruh Koleksiyoncusu: Tess Gerritsen Ruh Koleksiyoncusu adlı eserinde Boston’da bir müze bodrumunda bir mumya keşfedilir. Mumyanın iki bin yıllık olduğu sanılmaktadır fakat bedeninden çıkan kurşun, tüm senaryoları baştan yazar.
  • Buz Gibi Soğuk: Yoğun kar yağışı altında mahsur kalan Maura Isles ve arkadaşları, yakınlardaki bir köye sığınırlar. Tess Gerritsen Buz Gibi Soğuk adlı eserinde bu köyde donakalan yaşamı ve Isles’ın izini bulamayan Rizzoli’yi kaleme alır. Buz Gibi Soğuk Karakterleri: Maura Isles, Jane Rizzoli’dir.
  • Ucubeler: Terk edilmiş bir kilisede bulunan kadın cesedini ve aynı kilisede bir tabutta uyuyan ‘’Ucube’’yi ele alır. Ucubeler Karakterleri: Jane Rizzoli, Maura Isles, Kimberly Rayner, Lucas Henry (Ucube)’dir.
  • Sessiz Kız: Boston’da, Çin Mahallesi’nde önce kesik bir el; hemen ardından da bu elin sahibi bulunur. Rizzoli ve Isles, cesedin 19 yıl önce Çin Mahallesi’nde bir restoranda yaşanan katliamla olan bağlantısı çözmek adına olayları bilen fakat konuşmayan bir kızla karşı karşıya gelir.
  • İsimsiz Ceset: Şık bir partide bir adamla flörtleşen Maura Isles, ertesi gün bulunan bir erkek cesedinin cebine kendi ev adresinin yazılı olduğu bir kartvizit bulur ve olayların ortasında kalır.
  • Sona Kalan: Yolları kesişen üç masum çocuğun hem aileleri hem de koruyucu aileleri katledilmiştir.
  • Diriliş: Usta bir avcı, kendi garajında ölü bulunur. Rizzoli ve Isles, altı yıl önce Afrika’da işlenen turist cinayetlerine dek uzanan bu olayı çözmek için var gücüyle uğraşır.
  • Bir Sırrım Var: Korku filmi yapımcısı bir kadın ile muhasebeci bir erkeğin cesetlerini birbirine bağlayan sır perdesini aralamak Rizzoli ve Isles’a düşer.

En Çok Okunan Kitapları Tess Gerritsen Hangileridir?

Usta yazar, eserlerini tekli olarak veya birbirini tamamlayan seriler halinde kaleme almaktadır. Tess Gerritsen kitapları sırası gözetilerek okunmasına, eğer ki kitaplar seri şeklinde yazılmamışsa gerek yoktur. Tess Gerritsen’ın tekli olarak yazdığı kitaplar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hasat (1996)
  • Gece Nöbeti (1997)
  • Kan Gölü (1998)
  • Yörünge (1999)
  • Kemik Bahçesi (2007)
  • Ateşin Şarkısı (2015)
  • Gece Gelen (2019)

Tess Gerritsen’ın romantik gerilim türünde kaleme aldığı kitaplar şöyledir;

  • Gece Yarısından Sonra (1987)
  • Bıçak Sırtı (1990)
  • Asla Arkana Bakma (1992)
  • Proje: Ölümcül Virüs (1992)
  • Masumiyetin İçin Savaş (1993)
  • Karanlığın Ayak İzleri (1995)
  • Gölgesizlerin Tutkulu Dansı (1995)
  • Aşk Ölümden Uyanıştır (1996)
  • Ruhundaki Zehirle Yüzleş (2014)

Tess Gerritsen, dünya çapında 40’ı aşkın ülkede milyonlarca okuyucuya ulaşmayı başaran, en çok okunan yazarlar arasında yer almaktadır. Cerrah adlı romanıyla ödül alan Gerritsen, Vanish adlı romanıyla da iki farklı ödüle aday gösterilmiştir. Tess Gerritsen kitapları fiyatları, gerilim türünde kitap okuyan herkese hitap eden rakamları içermektedir.

Daha fazla bilgi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.