Sıralama seçin
Toplam 106 ürün görüntüleniyor.
Görünüm:


1 2
Toplam 106 ürün görüntüleniyor.
1 2

Orhan Kemal Kimdir?

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, 15 Eylül 1914 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuştur. Türk oyun ve roman yazarıdır. Babası o dönemde Çanakkale cephesinde, Dardanos'ta topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey’dir. Annesi ise rüştiye mezunu, iki yıl memleketinde ilkokul öğretmenliği yapmış Adanalı Azime Hanım'dır. Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçmiştir. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Adana’nın Fransız işgaline uğraması üzerine ailesi önce Niğde'ye, sonra Konya'ya taşınmıştır. Konya’da bulunduğu dönemde Kuvay-ı Milliye hareketine karşı Delibaş isyanını görmüştür. Sonrasında Ankara'ya taşınan aile, 1923'te Adana'ya dönmüştür. Ceyhan’da çiftçilik yapmaya başlayan babası Abdülkadir Kemali Bey, Toksöz gazetesini çıkarmıştır. Babasının aktif siyaset yaşamı içinde olmasına rağmen Orhan Kemal bu yıllarda siyaset ile ilgilenmemiştir. Abdülkadir Bey, Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kendini fesh etmesinden sonra partisini kapatıp Suriye'ye kaçmıştır. 1931'de aile Beyrut'a taşınmıştır.

Orhan Kemal, çocuğu doğduktan sonra İstanbul’a yerleşmiş ve geçimini kitap, makale ve film senaryosu yazarak sağlamıştır. 1952'de yayımladığı Murtaza ve Cemile adlı romanları ile tanınmaya başlamıştır. 1954 yılında Bereketli Topraklar Üzerinde adlı romanı yayımlamış ve eserinde topraksız tarım işçilerinin dramını işlemiştir. Aynı yıl içinde 72. Koğuş’u yazmaya başlamıştır. Orhan Kemal, yaşamı boyunca oldukça fazla roman, öykü ve oyun kaleme almış bir yazardır. Bununla birlikte anı, inceleme ve röportaj türlerinde de eserler vermiştir. Oldukça fazla sayıda kitabı ile Orhan Kemal eserleri geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Orhan Kemal’in eserlerinden bazıları kategorilere göre aşağıda listelenmiştir. 

Hikaye Kitapları 

Romanları 

Oyunları

  • İspinozlar
  • Koğuş
  • Murtaza
  • Eskici Dükkânı
  • Kardeş Payı

Orhan Kemal’in En Ünlü Eserleri Hangileridir?

Orhan Kemal, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Yaşamı boyunca pek çok eser kaleme almıştır. Bunlardan bazıları okurlar tarafından daha fazla beğenilmiş ve konularıyla ön plana çıkmıştır. En ünlü Orhan Kemal kitapları ve konuları kısaca aşağıda listelenmiştir.

  • Murtaza: Oldukça fazla baskısı çıkan bu kitap, Orhan Kemal’in tanınmasını sağlamıştır. Murtaza, kitaptaki ana karakterdir. Pek çok filme ve oyuna konu olmuştur. İnsanın en çapraşık durumlarından birini kara mizah yüklü bir dille anlatır. Murtaza, otorite ile doğru kavramı arasından sıkışmıştır. Dürüstlüğünden ve doğruyu yapma isteğinden ödün vermemek için çabaladıkça daha çözümsüz durumlara düşmektedir. Eser, acıklı bir güldürüdür.
  • Koğuş: İkinci Dünya Savaşı yıllarında bir cezaevinde geçen olaylar anlatmaktadır. Pek çok hükümlüyle Rizeli Ahmet Kaptan arasındaki hikayeler konu edilmiştir. Rizeli Ahmet Kaptan’ın tüm koşuğa yaptığı iyilikler, yoksulluk ve haysiyetsizlik gibi pek çok tema işlenmiştir. Olaylar 2. Dünya Savaşı zamanında geçmektedir; bu yüzden de herkesin üzerinde bir ölüm korkusu olduğu görülmektedir.
  • Gurbet Kuşları: İş ve ekmek bulma umuduyla İstanbul'a giden insanlar; sömürenler, üçkağıtçılar ve düzenbazlar arasında tepelenmektedir. Orhan Kemal bu eserinde köyden kente göç konusunu ele almıştır. Herkesin yakından takip ettiği bu konu oldukça sade bir dille ve anlaşılabilir bir öyküyle anlatılmıştır. Orhan Kemal Gurbet Kuşları kitabı sinemaya da uyarlanmıştır.
  • Müfettişler Müfettişi: Olaylar Anadolu’nun küçük bir kasabasında geçmektedir. Kasaba halkının hiç tanımadıkları birini müfettiş kabul etmeleri anlatılmaktadır. Eserin dili yalın ve kolay anlaşılırdır. Kitaptaki karakterler ve örnekler pek çok okurun aklında kalmıştır. Müfettişin insanlarda uyandırdığı korku ve saygıyla bu küçük şehrin insanlık komedyaları işlenmiştir.
  • Sarhoşlar: Hiçbir zaman umut etmekten vazgeçmeyen insanların öyküleri anlatılmıştır. Zengin ve yoksulu karşı karşıya getirilmiştir. Mutluluğun, insanın elinde olmayana kavuşma özlemi olduğu söylenmiştir. Orhan Kemal’in kitapta verdiği örnekler, günlük yaşama çok benzemektedir; bu yüzden okuması ve anlaması kolay bir eserdir. Eser kısa öykülerden oluşmaktadır.

En Sevilen Orhan Kemal Öyküleri Hangileridir?

Orhan Kemal’in çok sayıda öyküsü bulunmaktadır. Yazarın bazı eserleri okuyucuların daha fazla beğenisini kazanmıştır. Orhan Kemal hikaye kitapları arasında en sevilenler aşağıda listelenmiştir.

  • Ekmek Kavgası: Orhan Kemal’in en eski hikaye kitaplarından biridir ve toplam 24 hikayeden oluşmaktadır. Fabrikada çalışan emekçilerin, mahalle insanlarının ve hapishanedeki suçluların yaşamından kesitler sunmaktadır. Her hikaye, bir bireyin temel çıkış noktasından şekillenmiştir. Hikayelerin isimleri de o birey ekseninde verilmiştir.
  • Arka Sokak: Tipik bir İstanbul mahallesinde, 2. çocuğuna hamileyken kocası tarafından terk edilen ve tek göz bir odada yaşayan bir annenin doğumdan önceki perişan hali anlatılmıştır. İnsanın içinde bulunan birbirinin arkasında konuşmaya olan eğilim ve yardım etme konusundaki yarışma işlenmiştir. Kısa kısa öykülerden oluşmaktadır.
  • Önce Ekmek: Toplamda 17 öyküden oluşmaktadır. Sosyal adalet, insan hakları, çocuk hakları, fırsat eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet kalıpları gibi temaların işlendiği hikâyelerde Orhan Kemal’in küçük yaşta peşine düştüğü ekmeğin ve hapishane izlenimlerinin yansıması da bulunmaktadır. Bu kitabı ile Kemal, 1969’da hem Sait Faik Hikâye Armağanı hem de Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü’nü kazanmıştır.
  • Kardeş Payı: Orhan Kemal’in ödül almış ilk kitabıdır. Yazarın, 1958 yılında Sait Faik Hikâye Ödülü aldığı bu eser, hayatla mücadele etmek zorunda kalan, yoksullukla savaşan karakterlerin öykülerinden oluşmaktadır. Karakterler hayat mücadelesinde bazen kazanırken bazen de yenik düşmektedir. Gerçekle yakından ilişkili öykülerden oluşan eser okurların beğenisini kazanmıştır.
  • Çamaşırcının Kızı – Küçücük: Toplamda 13 öyküden oluşmaktadır. Orhan Kemal Çamaşırcının Kızı kitabında bulunan hikayelerin ortak özelliği; mutsuz, yoksul, hayat ile mücadele halinde olan, çaresiz ama bir o kadar da umut dolu olan insanların gündelik hayatının anlatılmasıdır.

Orhan Kemal, daha çok roman yazsa da hikaye kitaplarıyla da pek çok ödül kazanmıştır. Listede yer alan kitaplar dışında da pek çok öykü kitabına sahiptir.

Orhan Kemal Romanları ve Konuları Nelerdir?

Orhan Kemal kitaplarında her zaman işçiler, birey-toplum ilişkisi, ezilenler, yoksulluk, toplumsal değişimler ve sorunlar gibi pek çok konuyu işlemiştir. Orhan Kemal, küçük yaşta ekmek kavgası vermeye başladığı için kitaplarında ekmek parası kazanma mücadelesini sıklıkla işlemiştir. Orhan Kemal romanları aşağıda listelenmiştir. 

  • Baba Evi: Küçük Adam’ın Romanı dizisinin ilk kitabıdır. Orhan Kemal’in yokluk içinde, aile baskısıyla geçen çocukluğunun ve ilk gençliğinin öyküsüdür. Beyrut’tan Adana’ya uzanan bir hayat hikayesidir. Tıkanmış yaşamlarında bireysel çıkış arayan küçük insanlar anlatılmıştır. İnsanlığın en büyük sorunlarından olan açlık üzerine yazılmıştır.
  • Avare Yıllar: Küçük Adam’ın Romanı dizisinin ikinci kitabıdır. Baba Evi’nin devamıdır. Orhan Kemal bu kitabında baba evinden kopuşu, başıboş geçen gençlik yıllarını ve evliliğini anlatmaktadır. Yazarın hayat hikayesi çerçevesinde genç bir insanın problemleri olan bir toplumda sorunları geride bırakmak, yaşama sevincine ulaşmak için verdiği mücadeleler anlatılmıştır.
  • Cemile: Katiplik yapan Necati adlı bir genç ile aynı fabrikada çalışan Cemile’nin birbirlerine kavuşmak için verdiği mücadele konu edilmiştir. Küçük Adam’ın Romanı dizisinin sonuncu kitabıdır. Roman Çukurova’da kente göçmüş insanların geçim sıkıntısını, Orhan Kemal’in gençlik ve evlilik yıllarını anlatmaktadır. İnsanın sevdiği için her türlü fedakarlığı göze alması gerektiği düşüncesi, romanın ana fikridir.
  • Bereketli Topraklar Üzerinde: Yazar, bu kitabında şahit olduğu bir sosyal gerçekliği konu almıştır. Ekmeğini Çukurova’da aramak zorunda olan üç köylü arkadaşın hikayesini anlatmıştır. Bir lokma ekmek için kötü şartlarda çalışmak zorunda kalan insanların hayat hikayesini işlemiştir. İflahsızın Yusuf, Köse Hasan ve Pehlivan Ali kitabın ana karakterleridir. Orhan Kemal Bereketli Topraklar Üzerinde kitabı ile birçok okuyucuya ulaşmıştır.
  • El Kızı: Orhan Kemal'in ev içi yaşamlar ile ilgili kaleme aldığı eser, yazarın en yetkin kitaplardan biri olarak kabul edilmektedir. Eserde toplumun aile içindeki yansıması ele alınmıştır. Gelin kaynana çekişmesini yani sosyal bir gerçekliği anlatmaktadır. Orhan Kemal’in ezilen gelin ve ezen fettan kaynana imajı üzerinde kurguladığı bir romandır.

Orhan Kemal’in Filme Alınmış Kitapları ve Aldığı Ödüller Nelerdir?

Orhan Kemal kitapları, ele alınan konuları ile beğeni kazanmış eserlerdir. Okuyucuların beğenisini kazanan Orhan Kemal kitaplarından oldukça fazlası senaryolaştırılmış ve filme alınmıştır. Okuyucuların beğenisini kazandıktan sonra geniş bir izleyici kitlesine de ulaşan kitaplar uyarlamalardan sonra popülerliğini artırmıştır. Orhan Kemal öykü kitapları ve romanları arasından filme uyarlanan bazı eserler aşağıda listelenmiştir.

  • Suçlu: Hayatın oyunlarına karşı hayalleriyle ayakta kalmaya çalışan küçük bir çocuğun acıları ve erken büyümesi konu alınmıştır. Sokakların Çocuğu adlı romanının ilk cildidir. Çocukları sokağa götüren yaşamı, acı dolu yolu anlatır. İkinci kitap olan Sokakların Çocuğu ise Cevdet’in cinsel yaşantısı anlatılır. Sokağa atılmış bir çocuğun ekmekten sonra, gelen gereksinimi işlenmiştir. Toplum tarafından dışlanmış bir kişinin bunu yaşamasındaki zorluk dile getirilmektedir.
  • Devlet Kuşu: Aşkı ile ailesinin zenginlik özlemi arasında kalan gecekondulu bir gencin hikayesini konu almaktadır. Avare Mustafa, askerden geldikten sonra iş bulamamıştır. Günlerini Taşkasaplı'nın kahvesinde geçirmektedir. Komşu kızı Aynur'a aşıktır ama ona sunacak bir şeyi yoktur. Zenginlik kafasını karıştırmaktadır. Orhan Kemal bu kitabında, sanayileşme sürecinde kendine yer bulamamış, aylak, yoksul ama fazla çaba harcamadan zengin olma hayalleri kuran insanları anlatmaktadır.
  • Sokaklardan Bir Kız: Arka sokakları, pavyonları ve batakhaneleri anlatan Orhan Kemal, aynı zamanda insanın direncini ve mücadelesini de yansıtır. Bir barda konsomatrislik yapan Nuran’ın kötü kadın olmamak için verdiği savaşı anlatmıştır.

Orhan Kemal, yazdığı romanlar ve öyküler ile pek çok ödül kazanmıştır. Aldığı ödüller sırasıyla aşağıda listelenmiştir. 

  • 1958 Kardeş Payı ile Sait Faik Hikaye Armağanı
  • 1967 Ankara Sanatseverler Derneği Yılın En İyi Öykücüsü Ödülü
  • 1969 Önce Ekmek ile Sait Faik Hikaye Armağanı
  • 1969 Önce Ekmek ile Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü

Orhan Kemal okunması gereken kitaplar arasında bu eserler sayılmaktadır. Hikayeleri ve konularıyla ödüllendirilen bu kitaplar, önemli konulara değinen eserlerdir. Orhan Kemal, eserlerinde toplumda var olan kişilerin hikayelerini işlemiş bir yazardır.

Orhan Kemal Kitap Serileri Nelerdir?

Orhan Kemal, yazdığı kitapların çoğunu seri halinde devam ettirmiştir. İkileme veya üçleme şeklinde pek çok kitabı bulunmaktadır. Kendi hayatını anlattığı Küçük Adam’ın Romanı adlı üçlemesi, onu en çok sevilen eserleri arasında yer almaktadır. Bu seride Orhan Kemal Baba Evi adı verdiği ilk kitabında, çocukluktan gençliğe geçişini anlatmaktadır. Zorlu bir çocukluk geçiren Kemal, anne ve babasıyla olan yaşantısını işlemiştir. Yaşam mücadelesini anlattığı kitap, otobiyografik eser olma özelliğini de taşımaktadır.

Üçlemenin ikinci kitabı olan “Avare Yıllar”da ise Orhan Kemal, baba evinden ayrılışını ve başıboş gençlik dönemlerini anlatır. Zorlu bir çocukluğun ardından yetişkinliğe geçişte yaşadığı doğruları bulma mücadelesindeki korkularının, kaçışlarının ve geri dönüşlerinin romanıdır. Üçlemenin son kitabı olan “Cemile” ise Orhan Kemal’in evlilik hayatından izler taşmaktadır. Arka planında 1934 yılında Adana'daki yoksul bir işçi mahallesi ve işçilerin ekmek parası için verdiği mücadele anlatılmaktadır. Güzel Boşnak kızı, işçi Cemile ile 24 lira 95 kuruş aylığa mahkum Kâtip Necati'nin aşk öyküsüdür.

Orhan Kemal “Hanımın Çiftliği” üçlemesi ile de oldukça ses getirmiştir. Serinin ilk kitabının ismi “Vukuat Var”dır. Fakir halk ve toprak ağalarının yaşam koşulları konu edilmiştir. Dönemin işçi sorunlarına dikkat çekmiştir. Serinin ikinci kitabı ise “Hanım Çiftliği”dir ve seriye ismini veren kitap da budur. İlk kitaptaki karakterlerin yaşantısı burada da devam etmektedir. Yalnız bu kitapta üzerinde daha çok durulan konu sınıflar arası mücadeledir. Orhan Kemal Hanımın Çiftliği adlı kitabı filmlere ve dizilere de konu olmuştur. Üçlemenin son kitabı ise “Kaçak”tır. Bu romanında yazar, topraksız köylünün umutsuzluğu, çaresizliği ve yalnızlığını işlemiştir.

Orhan Kemal, “Suçlu” adını verdiği ve iki kitaptan oluşan serisinde ise, erken yaşta sokağa atılan bir çocuğun yaşam karşısında verdiği mücadeleyi konu almıştır. Hayallerine sıkı sıkıya bağlı bu çocuk, erken yaşta büyümek zorunda kalmıştır. Serinin ikinci kitabı ise “Sokakların Çocuğu”dur. Bu eserde ise sokakta yaşayan ve toplumdan dışlanan Cevdet’in cinsel hayatı üzerinde durulmuştur.

Orhan Kemal’in Kitaplarının Fiyatları Nasıldır?

Pek çok kitabı bulunan Orhan Kemal, kitaplarında çeşitli konuları ele almıştır. Yani geniş bir okuyucu kitlesine sahiptir. Öykü, roman, oyun gibi farklı türlerde yazdığı için her okuma zevkine hitap etmektedir. Özellikle toplumsal sorunlara değindiği için yetişkinlerin okuma seviyesine uygun ilgi çekici konularda yazmıştır. Yine de farklı yaş gruplarına hitap eden kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca çoğu kitabında, okuyucu için üst yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Orhan Kemal’in eserlerini okuyan farklı yaşlardaki kişiler farklı anlamlar çıkarabilmektedir. Orhan Kemal’in kitaplarının fiyatları, bazı faktörlere göre değişiklik göstermektedir..    

Orhan Kemal kitaplarının fiyat aralığı 5 TL ve özel baskılar dahil 150 TL arasında değişmektedir. Orhan Kemal kitaplarının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:

  • Yayıncının büyüklüğü
  • Kitabın amaçlandığı pazar
  • Kitabın yayın tarihi
  • Kitapta kullanılacak olan malzemeler
  • Yazar, illustrator veya yazar-ressamın şöhret sahibi olup olmadığı
  • Kitabın nasıl pazarlandığı
  • Kitabın kaç sayfadan oluştuğu 

Orhan Kemal Benzeri Hikaye Türündeki Diğer Eserler

Orhan Kemal’in kitaplarının özetlerine ve konularına bakıldığında aydınlık gerçekçilik akımı içinde yer alan bir yazar olduğu görülmektedir. Bu akımda eser veren Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Yaşar Kemal ve  Kemal Tahir gibi pek çok önemli yazar vardır. Onlar da önemli toplumsal gerçekliklere değinen pek çok kitap yazmıştır. Her öykü kitabında çeşitli toplumsal sorunlara ve gerçeklere değinilmiştir. Çok sayıda eser vermiş olan bu yazarlar, kitaplarında anlaşılır olmayı hedeflemiştir. Bu yüzden dillerini her zaman açık ve anlaşılır kurmaya çalışmışlardır. Okuyucuların ilgisini çeken ve beğeni kazanan pek çok toplumcu gerçekçi hikaye vardır. Geniş okuyucu kitlesine hitap eden Orhan Kemal benzeri yazarların bazı eserleri aşağıda listelenmiştir:

Daha fazla bilgi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.