Tükendi
Gelince Haber VerTicari bir örgütlenmenin dünyayı dönüştürücü etkisi belki daha önce hiç bu kadar sade, basit ve keskin bir üslupla anlatılmamıştı. Birçoğu soylu olan, cesur, kararlı bir grup İngiliz tüccarın Levant`ta, yani Yakındoğu`da Osmanlı coğrafyasıyla başlattıkları ticari ilişkilerin, Levant Kumpanyası çatısı altında sürdürülen faaliyetlerin, nesilden nesile aktarılan bilgi, birikim ve tecrübelerin tarihidir bu kitabın konusu.
Elinizdeki kitap, kimi ana-akım yayın organlarının ifadesiyle "dünyanın en kalabalık demokrasisinin" sınırları dâhilinde sürmekte olan bir devrimin hikâyesini anlatmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılın devrimci mücadeleler sürecinin pek çok cephesinde bulunmuş olan İsveçli sosyalist yazar Jan Myrdal`ın, türlü tehlikelere göğüs gererek Hindistan`ın ortasındaki "Kızıl Koridor"a gerçekleştirdiği ziyarette edindiği izlenimlerden oluşan bu eser, bugün daha güzel bir dünyayı arzulayan tüm kesimlerin muhakkak ilgisini çekecektir.
"Başlığın ilham kaynağı elbette Edgar Snow ve onun `Çin Üzerinde Kızıl Yıldız` adlı çalışmasıdır. Yine de, Snow`un 1936`da `Çin Üzerinde Kızıl Yıldız`ı yazarken Kuzey Şanksi`de 4 ay kaldığını; benim ise 2010`da bu kitabı yazarken Dandakaranya`da sadece 16 gün kalabilmiş olduğumu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Edgar Snow`un Çin Üzerinde Kızıl Yıldız`ı kaleme aldığı 1936 senesi ile Tianmanen Meydanı`nda Çin Halk Cumhuriyeti`nin kızıl bayrağının göndere çekildiği 1 Ekim 1949 arasında sadece 13 yıllık bir halk savaşı sürecinin olduğunu anımsatmayı da görevim bilirim."
- Jan Myrdal