Yurtta Kalacak Öğrenciler için İhtiyaç Listesi
05 Ekim 2021

Yurtta Kalacak Öğrenciler için İhtiyaç Listesi

Yurtlar, öğrenim gören öğrencilerin kaldığı, özel yurt ve devlet yurdu şeklinde ikiye ayrılabilen; içinde beslenme, eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yer aldığı kurumlardır. Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde öğrencilerin yurt ihtiyaçları “Külliyeler” vasıtasıyla karşılanmaktadır. 6 Mart 1924'te yürürlüğe giren 430 sayılı Kanun’la medrese ve imaretlerin kapatılması öğrencilerin barınma sorunu yaşamasına neden olmuştur. 3 Mayıs 1949 yılında yürürlüğe giren 5375 sayılı Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Kanunu ile “yurt ve aşevleri” konusu Milli Eğitim Bakanlığının yönetim ve sorumluluğuna verilmiştir.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 22 Ağustos 1961 tarihinde yürürlüğe giren 351 sayılı Kanun ile kurulmuştur ve günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu dışında her ilde çeşitli özel yurtlar da bulunmaktadır. Günümüzde her iki çeşit yurtta da yüz binlerce öğrenci barınmaktadır. “Devlet maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin yükseköğrenim derecelerine kadar çıkmalarını sağlamak amacıyla burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar” hükmü ile kurulan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrencileri e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurular arasından seçerek kabul etmektedir. Özel yurtlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Kalmak isteyen herkes özel yurtlarda kalabilmektedir.

Yurtta kalan öğrenciler, çeşitli eşyalara ihtiyaç duymaktadır. Özellikle ilk kez yurtta kalacak öğrenciler, kendilerine "yurtta kalacak öğrenciler için ihtiyaç listesi" oluşturmaktadır ve bu şekilde yurda yerleşmeden önce eksiklerini tamamlayabilmektedir.

Devlet Yurdunda Kalacak Öğrencilerin Bilmesi Gerekenler

YKS'ye girip üniversiteye yerleşen tüm hazırlık, birinci sınıf ve ara sınıf öğrencileri, devlet yurtlarında kalmak için e-Devlet Kapısı üzerinden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvurabilmektedir. Yurtta kalma hakkı kazanan öğrencilerin yurda kesin kayıt yaptırabilmesi için bazı belgelere ihtiyacı vardır. Bu belgeler aşağıda listelenmiştir:

  • Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)
  • Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekâr kardeşleri ile gazi ve gazi çocukları için aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan Seyahat Kartı veya Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili kanun maddelerine göre aylık bağlandığını gösterir belge
  • % 40 ve üzerinde engelli olduğunu beyan eden öğrenciler için tam teşekküllü hastane raporu
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge
  • Devlet koruması altında olan öğrenciler için Devlet koruması altında olduklarına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge veya Mahkeme Kararı
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar için Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge
  • Bakanlık tarafından yurtlarda barınmada öncelikli olacak milli sporcu belgesine sahip sporculara ilişkin belirlenen kriterleri taşıyanlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı
  • Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan, çalışırken vefat eden veya emekliye ayrılanların çocukları için valilikten alınacak belge
  • 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
  • % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanlar için tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor
  • 18 yaşından küçükler için vasi/veli izin belgesi

Yurtta kalmaya hak kazanan öğrenciler çeşitli sebeplerden dolayı bu haklarını kaybedebilmektedir. Yurtta kalmaya devam etmek isteyen öğrenciler bu sebeplerden uzak durmalıdır. Öğrencilerin yurtla olan ilişkilerinin kesilmesinin nedenleri aşağıda listelenmiştir:

  • Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olmak
  • Yurt kurallarına uymayıp, yurttan çıkarma cezası almak
  • Yurt ücretini zamanında ödememek
  • Devam etmekte oldukları öğretim kurumundan bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almak (Öğrenime başlandığı dönemde yurda tekrar başvurup bu hakkı geri kazanma şansı vardır.)

Yurtta kalacak öğrencilerin, yurtta kendilerine verilecekler hakkında bilgi sahibi olmasında da fayda vardır. Devlet yurtlarında öğrencilere verilen malzemeler aşağıda listelenmiştir:

  • Yastık
  • Yorgan
  • Komodin
  • Battaniye
  • Giysi dolabı
  • Nevresim takımı

Masa Lambası

Masa lambası, masa üzerinde kullanılan aydınlatma aletidir. Kablolu veya kablosuz iki farklı şekli vardır. Yurtta kalacaklara ihtiyaç listesi yapılırken eklenmesi gerekir. Üniversite veya lise fark etmeksizin herkesin ihtiyaç duyduğu bir üründür. Çalışma esnasında lambayı veya başlığı hareket ettirerek ışığın yönünü ayarlama imkânı sunmaktadır. Bazı masa lambaları bünyelerinden birden fazla ışık rengi de içermektedir. Masa lambaları, birbirinden farklı biçimleriyle kişilere estetik zevkine uygun olanı seçme imkânı sunmaktadır. Yurtta kalacak öğrencilerin kullanabileceği masa lambalarından 3 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Masa Kalemliği

Üniversite yurt ihtiyaç listesinin olmazsa olmazlarından biri de masa kalemliğidir. Masa kalemliği, çalışma masası üzerindeki çeşitli kırtasiye ürünlerinin düzenli durmasını sağlayan bir üründür. Masa kalemliği sadece öğrenciler için değil masa başında çalışan ve düzen seven herkes tarafından tercih edilmektedir. Masa kalemliğinin oldukça farklı çeşitleri vardır. Alacak olanlar istediği renkte, boyda, genişlikte, şekilde ve fiyatta masa kalemliği bulabilmektedir. Yurtta kalan öğrencilerin kullanabileceği 10 adet masa kalemliği aşağıda listelenmiştir:

Mantar Pano

Mantar pano, sıkıştırılarak birbirine yapıştırılmış küçük mantar parçacıklarının düzlem haline getirilerek bir çerçeveye yerleştirilmesiyle meydana gelen ürüne verilen isimdir. Pano yapımında kullanılan mantarlar, Akdeniz ikliminde yaşayan bazı cins meşe ağaçlarının kök ve gövdelerini örten mantarlardır. Mantar panolar farklı yerlerde kullanılabilmektedir. Panolar bir çivi ya da vida yardımıyla duvara sabitlenebildiği gibi çift taraflı bant yardımıyla da sabitlenebilmektedir. Mantar panoların güzel görünmesi için çuha bezi ile sarılmış çeşitleri de mevcuttur. Çuha merinos yününden yapılan bir kumaştır.

Mantar panolar birçok amaca hizmet etmektedir. Mantar panoların çeşitli kullanım şekilleri aşağıda listelenmiştir:

  • Resimler asılabilmektedir.
  • Ders notları asılabilmektedir.
  • Kişisel notlar asılabilmektedir.
  • Çeşitlik günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlar asılabilmektedir.
  • Mutfakta kullanılan mantar panolara yemek tarifleri asılabilmektedir.
  • Hatırlanması gereken notlar göz önünde dursun diye asılabilmektedir.
  • Evlerde ödenmesi gereken faturaların asılması için kullanılabilmektedir.
  • Şirket koridorlarında; üzerlerine duyuru, ilan, kurallar, listeler gibi dokümanların asıldığı bilgilendirme çerçevesi şeklinde kullanılabilmektedir.

Mantar panolar boy ve genişlik olarak farklılık göstermektedir. Mantar pano alırken asılacak yere uygun boyutlarda olanını seçmek önemlidir. Alınabilecek mantar panolardan 3 tanesi aşağıda listelenmiştir:

  • Mantar Pano Doğal Ahşap Çerçeve 45x60 Cm, Secron
  • Ahşap Çerçeve Mantar Pano 30x45 cm, Başka Tasarım
  • 60x90 Mdf Çerçeveli Duvara Monte Mantar Pano, Interpano

Banyo Terliği

Banyo terliği, banyoda kullanılan hafif, arkası açık, türlü biçimlerde olabilen, farklı renk ve modelleri bulunan ayakkabı çeşididir. KYK yurt ihtiyaç listesi hazırlayan öğrencilerin listesinde olmazsa olmazlardandır. Devlet yurdunda kalacaklara, ihtiyaç listesi hazırlarken banyoyu diğer öğrencilerle ortak kullanacakları hatırlatılmalıdır. Ortak kullanım alanlarında kullanmak için kişisel ürünler edinmek sağlık açısından da yararlıdır.

Havlu

Havlu, üzerinde ince iplikçik halinde tüyleri bulunan, vücudu veya yüzeyi kurutmaya veya silmeye yarayan emici kumaş parçasıdır. Nemi doğrudan temas yolu ile çeker ve genellikle silme veya ovma hareketiyle kullanılmaktadır. Yapımında genellikle pamuk tercih edilmektedir. Pamuk tercih edilmesinin amacı, pamuğun havluya emici bir güç kazandırmasıdır. Havlu seçimi yaparken suyu emme gücü, yumuşaklık derecesi ve doğal liflerden üretilmiş olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Havlu seçimi yaparken, havlunun dikişlerinin kalitesi de alınacak havluyu seçmek için bakılması gereken özelliklerden biridir.

Havlu üretimi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızlanmış ve çeşitlenmiştir. Havlu üretiminde ilk adım ipliklerin makinelere sarılması ve ardından boyanmasıdır. Bundan sonra ise dokuma işlemi yapılmaktadır. Dokuma işleminin ardından ise son işlem dikiş işlemidir. Yurt için ihtiyaç listesi erkek, kız tüm öğrencilerin olmazsa olmazlarından birisi de havludur. Havluların birden fazla çeşidi ve bu çeşitlerin farklı kullanım alanları vardır. Aşağıda havlunun nerelerde kullanıldığı listelenmiştir:

  • El Havlusu: Bulaşık yıkamak, el yıkamak gibi ellerin ıslanmasına neden olan faaliyetler sonrasında elleri kurutmak için kullanılmaktadır.
  • Saç Havlusu: Duş veya saçın ıslanmasına neden olan herhangi bir durumda saçın nemini almaya yarayan havlu çeşididir. Çeşitli renkleri ile kişinin beğenisine göre seçim yapabilmesini sağlamaktadır.
  • Vücut havlusu: Duş almak gibi vücudun ıslanmasına neden olan durumlarda kullanılmaktadır. Çeşitli renkleri ile kişinin beğenisine göre seçim yapabilmesini sağlamaktadır. Diğer havlulara oranla daha büyük bir boya ve ene sahiptir.
  • Yüz Havlusu: İnsanların yüzlerini yıkadıktan sonra kullandıkları havlu çeşididir.
  • Plaj Havlusu: Denizden sonra kurulanmaya yarayan havlu çeşididir. Çeşitli renk ve modelleri ile kişinin kendi estetik zevkine uygun olan havluyu seçme imkânı sağlamaktadır.
  • Ayak Havlusu: İnsanların ayaklarını kurutmak için kullandıkları havlu çeşididir.
  • Havlular yüzey temizliğinde de kullanılmaktadır.

Kettle

Kettle, su ısıtıcısıdır ve ocaksız veya açık ateş yakmadan suyu çok hızlı bir şekilde ısıtan, elektrik yardımı ile çalışan küçük ev aletleri kategorisindeki mutfak aletidir. Kettle ilk kez 1893'te Chicago'daki Dünya Fuarı'nda sunulmuştur. Elektrikli su ısıtıcılar, daha önceki yıllarda kullanılan su ıslık kazanı ve daldırma ısıtıcısının yerini almış modern bir üründür. Çeşitli modelleri bulunan elektrikli su ısıtıcıların modellerinin değişmesiyle birlikte pişirme kabının kazan, teneke veya sürahi şeklindeki tasarlanmış şekillerini bulmak mümkündür. Elektrikli su ısıtıcılar iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölüm aşağıda listelenmiştir:

  • Plastik veya metalden çıkarılabilir bir pişirme kabı veya ısıtma elemanlı camdır.
  • Taban pişirme kabına yerleştirilen güç kaynağı için bir fiş bağlantısı sağlayan besleme kablosuna sahip ayrı bir temas ayağıdır.

Suyu kaynar duruma getirmeye yarayan elektrikli su ısıtıcıları çay ve kahve yapımında ihtiyaç duyulan kaynar suyun kısa süre içerisinde karşılanmasını sağlamaktadır. Sadece çay ve kahve yapımında da değil, tüm sıcak su gerektiren durumlarda kullanılabilen ve yurt ihtiyaç listesi hazırlayan herkesin listesinde yer alması gereken bir üründür. Çeşitli ölçülerde ve modellerde kettler vardır. Kişi kendi beğenisine ve ihtiyacına uygun olan kettle seçebilmektedir.

Kettle alırken dikkat edilmesi gereken özellikler: Ürün tipi, ürün fiyatı, hacimsel kapasite, kablolu veya kablosuz olup olmadığı, hazne şekli, kaynama fonksiyonu, çaydanlık fonksiyonu olup olmadığı, su filtresi olup olmadığı, kireç çözücü filtresi olup olmadığı, yuvar monteli olup olmadığı, bilgi görüntüleme ekranının nasıl olduğu, seviye göstergesi, güç kontrol ışığı, otomatik kapama özelliğinin olup olmadığı, aşırı ısınma otomatik duruşu olup olmadığı, kaynama kuruma koruması olup olmadığı, kasa malzemesinin ne olduğu, renginin ne olduğu, boyutunun ne olduğu, genişlik, yükseklik, hazne derinliği ve üretici garantisidir.

Ütü

Yurt için ihtiyaç listesinin olmazsa olmazlarından biri de ütüdür. Ütü, dökme demir ya da çelikten yapılmış, genellikle elektrikle ısıtılarak giysilerin, buruşuk kumaşların buruşukluklarını ortadan kaldırmak, düz duruma getirmek için kullanılan elektrikli alettir.

Ütünün icadı 17. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Eski dönemlerde başta giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılmıştır. Daha sonra bu taşlar yerine saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılmaya başlanmıştır. Bu yöntemle de ısının uzun süre korunamaması yüzünden demir plakaları oyulmuş ve içleri kömür közüyle doldurulmuştur. Elektrikli ütü 1882'de Amerikalı Henry Seely tarafından icat edilmiştir.

Ütü alırken dikkat edilmesi gerekenler: Ürün tipi, ürün fiyatı, maksimum güç, su haznesi kapasitesi, maksimum buhar çıktısı, sabit buhar miktarı, buhar basıncı, otomatik kapama olup olmadığı, taban malzemesi, yüksek basınçlı buhar, entegre kireç çözücü sistem, ve üretici garantisidir.

Kupa

Kupa, çeşitli ölçü ve modelleri bulunan, içecek içmeye yarayan bardak çeşididir. Yurtta kalmaya hazırlanan herkesin edinmesi gereken bir üründür. Alınabilecek kupalardan 10’u aşağıda listelenmiştir:

Uyku Bandı

Uyku bandı, gündüz saatlerinde veya gece ışıklı bir yerde uyumak durumunda kalan kişilerce kullanılan üründür. Yurt ihtiyaç listesinde olması gerekmektedir. Yurt odalarından birden fazla kişi beraber kaldığı için oldukça ihtiyaç duyulan bir üründür.

Kulaklık

Kulaklık, öğrencilerin etrafındaki kişileri rahatsız etmeden istedikleri şeyleri dinleyebilmelerini sağlamaktadır. Yurtta kalacaklar için ihtiyaç listesinin en önemli ürünlerindendir. Alınabilecek kulaklıklardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Flaş Bellek

Flash bellek, en temel anlamı ile elektrik gücünün kesildiği anlarda dahi yüklenen verilerin saklanmasını sağlayan özel bir depolama birimidir. Yurt ihtiyaç listesinde olması gereken ürünlerdendir.

Şarj Kablosu

Şarj kablosu, elektrikli ürünlerin şarj edilmesine yarayan üründür. Alınabilecek şarj kablolarından 4 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Nevresim Takımı

Nevresim takımı, en çok tercih edilen yatak odası ürünüdür. Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimden oluşmaktadır. Yurt ihtiyaç listesinin en başında yer alması gereken ürünlerden biridir.

Asma Kilit

Kişisel ürünlerin korunmasını sağlayan asma kilit yurtta kalacak herkesin ihtiyaç duyacağı bir üründür. Yurt ihtiyaç listesine eklenmesi gerekmektedir.

Çalışma Sandalyesi Minderi

Genelde ders çalışırken kullanılan çalışma sandalyesi, ders çalışırken rahat etmek isteyen öğrencilerin listesinde yer almalıdır.

Çamaşır Sepeti

Yurtta kalan tüm öğrenciler çamaşırlarını yıkamaya götürürken ve yıkadıktan sonra yıkanan çamaşırlarını alırken çamaşır sepetine ihtiyaç duymaktadır. Yurt ihtiyaç listesinin olmazsa olmazlarındandır.

Sıcak Su Torbası

Bölgesel ısınma ihtiyacı hisseden tüm öğrencilerin yurda gitmeden önce yanına alabileceği bir üründür. Çeşitli renk, tasarım ve boyuta sahip su torbaları vardır.

Uzatma Kablosu

Yurtlarda piriz her zaman yatak yanında olmamaktadır. Kendi yakınında priz olmasını isteyen tüm öğrenciler yurt ihtiyaç listesine uzatma kablosu eklemelidir.

Askı

Yurt dolaplarında kıyafetlerin düzenli bir şekilde durması için askı gerekmektedir. Yurt ihtiyaç listesinde olmalıdır.

Kıyafetler

Yurtta kalacak öğrencilerin lise, üniversite fark etmeksizin kıyafete ihtiyaçları vardır. Yurtta kalacak öğrencilerin listesine yurtta kalırken rahat edebilecekleri kıyafetler olmalıdır.

Kişisel Bakım Ürünleri

Kişisel bakım ürünleri yurtlar tarafından verilmemektedir. Herkes, kendi kullandığı tüm kişisel bakım ürünlerini listesine eklemelidir.

Saç Kurutma Makinesi

Yurt odalarında saç kurutma makinesi bulunmayabilir. Özellikle kış aylarında çok fazla kullanılmaktadır. Saç kurutma makinesi de yurt ihtiyaç listesine eklenmelidir.

Türkiye’deki Özel ve Devlet Yurtlarının Sayısı

Türkiye’deki özel ve devlet yurtlarının sayısı her yıl değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikleri etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Türkiye’deki özel ve devlet yurtlarının 2006 ve 2020 yılları arasındaki sayısı yıllara göre aşağıda listelenmiştir:

  • 2006 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 216, özel yurtların sayısı ise 2735
  • 2007 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 222, özel yurtların sayısı ise 3053
  • 2008 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 229, özel yurtların sayısı ise 3239
  • 2009 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 241, özel yurtların sayısı ise 3503
  • 2010 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 270, özel yurtların sayısı ise 3788
  • 2011 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 303, özel yurtların sayısı ise 4013
  • 2012 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 345, özel yurtların sayısı ise 4284
  • 2013 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 370, özel yurtların sayısı ise 4405
  • 2014 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 390, özel yurtların sayısı ise 4634
  • 2015 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 592, özel yurtların sayısı ise 4741
  • 2016 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 748, özel yurtların sayısı ise 3911
  • 2017 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 790, özel yurtların sayısı ise 4292
  • 2018 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 777, özel yurtların sayısı ise 4585
  • 2019 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 793, özel yurtların sayısı ise 4614
  • 2020 yılında Türkiye'deki devlet yurtlarının sayısı 773, özel yurtların sayısı ise 4406

Kaynakça

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü İnternet Sitesi

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İnternet Sitesi- Resmi İstatistikler

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.