YKS Nedir?
07 Ocak 2022

YKS Nedir?

YKS, ülkemizde ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan ve her sene tekrarlanan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemine verilen isimdir.

YKS, lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye gidebilmek için girmesi gereken sınavdır. Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmesini ve tercihlerine göre yerleştirilmesinin sağlamak amacıyla yapılmaktadır. YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır (TYT, AYT, YDT) ve adaylara lise müfredatından sorular sorulmaktadır. İlk oturumu (TYT) zorunludur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversite hayali kuran tüm öğrenciler için oldukça önemlidir.

YKS Açılımı Nedir?

YKS’nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. 3 oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk uygulanış tarihi 30 Haziran - 1 Temmuz 2018'dir. YGS ve LYS'nin kaldırılması, yerlerine YKS'nin getirilmesi ile ilgili karar 12 Ekim 2017 tarihinde açıklanmıştır. Bu tarihten önce YKS yerine Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki sınav yapılmaktaydı. Adaylar mart ayında YGS'ye haziran ayında ise LYS'ye girmekteydi.

YKS Oturumları Nelerdir?

YKS, toplam 3 oturumdan oluşan bir sınavdır. YKS’ye başvuran adayların tümünün Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. YKS oturumları aşağıda listelenmiştir:

  • TYT (Temel Yeterlilik Testi)
  • AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
  • YDT (Yabancı Dil Testi)

TYT

TYT’nin açılımı Temel Yeterlilik Testidir ve 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ilk oturumudur. TYT'ye giren adaylar, AYT veya YDT'ye girmeden de üniversiteye gidebilmektedir. TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarına girebilmek için adayların TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir.

Üniversiteye girmeye hak kazanabilmek için girilmesi zorunlu olan TYT; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testinden oluşmaktadır. Toplam soru sayısı 120’dir. Sınavda adaylara verilen süre ise 165 dakikadır.

TYT'de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. TYT’nin YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısı %40'tır. TYT, 40 matematik, 40 Türkçe, 20 fen bilimleri ve 20 sosyal bilimler sorusundan oluşmaktadır. Bu derslerin yüzde bakımından ders ağırlıkları ise şöyledir: Türkçe %33, Matematik %33, Sosyal Bilimler %17, Fen Bilimleri %17.

TYT’deki testler ve kapsamları aşağıdaki tabloda açıklanmıştır:

TYT’deki Testler ve Kapsamları

Testlerin Kapsamı

Soru Sayısı

Türkçe Testi

Türk dilini doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

40

Sosyal Bilimler Testi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Coğrafya, Tarih ve Felsefe alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

20

Temel Matematik Testi

Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapabilme, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapabilme, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

40

Fen Bilimleri Testi

Fizik, Biyoloji ve Kimya alanlarından temel ve ilkeleri kullanabilme becerilerini ölçmek üzerine sorulan sorulardan oluşmaktadır.

20

AYT

AYT yani Alan Yeterlilik Testleri, 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan YKS'nin ikinci oturumudur. Lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunu olan kişiler YKS'de SAY, SÖZ veya EA puanıyla bir lisans programına yerleşmek istiyorsa AYT’ye girmelidir.

AYT'de adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilmektedir. Sınava girecek olan adaylar hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri çözmelidir. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin tamamının hesaplanmasını isteyen adaylar ise bütün soruları çözmelidir.

AYT'de adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 40 soru çıkmaktadır. Toplam soru sayısı 160'dır. Sınav süresi ise 180 dakikadır.

AYT'de 4 yanlışın 1 doğruyu götürmektedir. Puanın hesaplanabilmesi için adaylar Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan almış olmalıdır. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere toplamda 3 farklı puan türü bulunan AYT, öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıları ölçmektedir.

AYT ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan almak gerektiği aşağıdaki tablolarda açıklanmıştır:

Sayısal puan türünün tablosu aşağıda verilmiştir

Puan Türü

TYT

AYT

Türkçe Testi

Temel Matematik Testi

Matematik Testi

Fen Bilimleri Testi

SAY

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

Eşit ağırlık puan türünün tablosu aşağıda verilmiştir

Puan Türü

TYT

AYT

Türkçe Testi

Temel Matematik Testi

Matematik Testi

Türk Dili ve

Edebiyatı-Sosyal

Bilimler-1 Testi

EA

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

Sözel puan türünün tablosu aşağıda verilmiştir

Puan Türü

TYT

AYT

Türkçe Testi

Temel Matematik Testi

Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 Testi

Sosyal Bilimler-2

Testi

SÖZ

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

İki testin en az birinden alınması gereken ham puan 0,5’tir.

YDT

YDT yani Yabancı Dil Testi, 2018 yılından bugüne kadar uygulanmakta olan YKS'nin üçüncü oturumudur. Dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılmaktadır. Bu dillerden herhangi biri seçilerek girilen YDT'de alınacak puanla sadece 4 yıllık dil bölümlerine girilebilmektedir.

YDT’de adaylara toplam 80 soru sorulmaktadır ve sınav süresi 120 dakikadır. Yabancı Dil Testi’nin hesaplanabilmesi için en az 0,5 ham puan alınması gerekmektedir.

YKS'ye Nasıl Başvurulur?

YKS başvuruları, sınava başvuru süresi içinde internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla bireysel olarak yapılabilmektedir. Adaylar belirlenen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlamalıdır. YKS'ye başvururken izlenmesi gereken yol aşağıda maddeler halinde anlatılmıştır:

  • YKS'ye girecek tüm adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapabilecekleri şifrelerini oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Şifre işlemi e-Devlet şifresiyle “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
  • Başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı belirlenmelidir. Sınava başvuru merkezlerinin adreslerine başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin internet adresinden ulaşmak mümkündür. Başvuru internet üzerinden ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden de yapılabilmektedir.
  • Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için adayların belirlenen sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. Adaylar seçmiş oldukları oturumlara (TYT, AYT, YDT) bağlı olarak sınav ücretini ÖSYM'nin internet üzerinden açıkladığı kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM'nin belirledi tarihler arasında yatırmış olmalıdır. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ve sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmamaktadır. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
  • İşlemlerini Başvuru Merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formunu, Aday Başvuru Merkezine teslim etmeleri gerekmektedir.
  • 1-26 Şubat 2024 tarihlerinde başvurusunu gerçekleştirememiş olan adaylar geç başvuru tarihi olan 5 – 7 Mart 2024 tarihlerinde başvuru yapabilmektedir. Bu tarihlerde başvuru yapan adaylar sınav ücretlerini ÖSYM’nin internet adresinden kredi kartı veya banka kartı ile ödeyebilmektedir. Geç Başvuru tarihinden sonra sınava başvuru işlemleri sonlanmaktadır. Belirtilen Geç Başvuru tarihi sonrasında sınava başvurulamamaktadır.
  • YKS başvurularına oturum eklemek isteyen adaylar, YKS başvuru süresi ve geç başvuru günlerinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini gerekli yerlere yatırarak oturum ekleme işlemi yapabilmektedir.
  • Adaylar YKS’ye yurt dışından da başvurabilmektedir. ÖSYM tarafından belirtilen başvuru tarihlerinde yurt dışında olan ve başvuru merkezine gitme durumu olmayan adaylar (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç), başvurularını ÖSYM’nin kılavuzda belirtilen şekilde yapabilmektedir.

2024 YKS Başvuruları Ne Zaman?

2024 YKS başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir:

  • 2024-YKS 1. Oturum (TYT) Başvuru Tarihleri: 01.02.2024 - 26.02.2024
  • 2024-YKS 2. Oturum (AYT) Başvuru Tarihleri: 01.02.2024 - 26.02.2024
  • 2024-YKS 3. Oturum (YDT) Başvuru Tarihleri: 01.02.2024 - 26.02.2024

YKS Başvuru Ücreti Nedir?

2024 YKS Sınav Ücretleri (TYT/AYT/YDT Her Biri İçin) 295,00 TL'dir. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti, sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmamaktadır.

YKS'ye Kimler Girebilir?

YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girebilecek kişiler aşağıda listelenmiştir:

  • Üniversite mezunu adaylar YKS’ye girebilmektedir.
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar sınava girebilmektedir.
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar YKS'ye girebilmektedir.
  • Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylu adaylar da YKS’ye girebilmektedir.
  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlamış olup durumları yukarıda sıralanan şartlardan birine uyan adaylar da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girebilmektedir.
  • Doğumla Türk vatandaşı olan ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.
  • Durumları sınav şartlardan herhangi birine uygun olan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir ve yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmeleri durumunda yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmektedir.
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu/Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun (ÇÖZGER) onaylı bir örneği (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları) bulunan, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu doldurulmuş olan, Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçeleri bulunan ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na bildirmiş olan Engelli/sağlık sorunu olan adaylar “Engelli Salonlarında” sınava girebilmektedir.

2024 YKS Ne Zaman?

2024 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) tarihleri aşağıda listelenmiştir:

  • 2024-YKS 1. Oturum (TYT) Sınav Tarihi: 08.06.2024
  • 2024-YKS 2. Oturum (AYT) Sınav Tarihi: 09.06.2024
  • 2024-YKS 3. Oturum (YDT) Sınav Tarihi: 09.06.2024

YKS’ye girecek adaylar yukarıda belirtilen tarihlerde ilgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi, Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslını yanlarında alarak sınava gitmelidir. Bunlar, adayın sınava girerken yanında bulundurması gereken belgelerdir. Adayların sınav saatinden 1 saat önce sınav binasının önünde olmaları önerilmektedir. YKS'ye girecek adaylar sınav binalarına sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra alınmamaktadır.

2024 YKS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

2024 YKS tercihleri sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacaktır. 2024 YKS sonuçları 17.07.2024 tarihinde açıklanacaktır.

Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden yapabilmektedir. 2024-TYT puanı hesaplanmış olan tüm adaylar meslek yüksekokullarında bir program tercih etme hakkına sahiptir. AYT veya YDT puanları ile tercihte bulunan adaylar ise 4 yıllık bölümleri (Lisans programları) tercih edebilmektedir.

Bazı bölümler için en düşün başvuru sırası belirlenmektedir. ÖSYM tarafından 2024 yılı için hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık programlarına başvurabilmek için belirlenmiş düşük başarı sırası aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası

Program Türü

İlgili Puan Türü

Başarı Sırası

Hukuk programlarına yerleştirme işlemleri

EA

En düşük 125 bininci (125.000)

Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil)

SAY

En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemleri

SAY

En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programlarına yerleştirme işlemleri

SAY

En düşük 50 bininci (50.000)

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemleri

İLGİLİ PUAN TÜRÜNDE

En düşük 300 bininci (300.000)

Eczacılık programlarına yerleştirme işlemleri

SAY

En düşük 100 bininci (100.000)

Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemleri

SAY

En düşük 80 bininci (80.000)

2024 YKS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 YKS tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz bilinmemektedir.

2024 YKS Ek Tercih Ne Zaman Yapılacak?

2024 YKS ek tercih zamanı henüz bilinmemektedir.

2024 YKS’ye Nasıl Çalışılır?

2024 YKS’ye nasıl çalışılması gerektiği aşağıda liste şeklinde anlatılmıştır:

  • YKS'ye girecek adaylar kendilerine bir hedef belirlemelidir. Sınav öncesinde kendine hedef belirlemiş adaylar daha kolay ders çalışabilmektedir. Belirli bir hedef doğrultusunda çabalamak motivasyonu artırmaktadır. Hedefleri belli olan adaylar bu hedef doğrultusunda hayal de kurdukları için sınava hazırlık sürecinde ruhsal açıdan daha iyi hissetmektedir.
  • YKS’ye çalışmak için ders programı oluşturulmalıdır. Oluşturulacak ders programının gerçekçi olması önemlidir. Çalışma programı oluşturmaya başlamadan önce YKS'de girilecek olan oturumlar belirlenmeli, bilinen, bilinmeyen ve az bilinen konular gözden geçirilmelidir.
  • Oluşturulacak programda her gün için belirlenen ders çalışma süresi hem çok uzun hem de çok kısa olmamalıdır. Verilecek molalar da hem çok uzun olmayan hem de çok kısa olmayan molalar olmalıdır. Belirli aralıklarla uygun süreli molalar vermek, ders çalışmayı daha verimli hale getirecektir.
  • YKS hazırlık döneminde adaylar uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Bu durum hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmekte hem de stresi artırabilmektedir. Bu nedenle de YKS'ye hazırlanan adayların bu süreci sağlıklı atlatabilmesi için çeşitli fiziksel aktiviteler yapması gerekmektedir. İyi bir uyku düzenine sahip olmak da başarı için önemlidir.
  • Kitap okumak gibi eğlenceli ve pozitif hissettiren faaliyetlerde bulunmak da faydalıdır. Adayların hem bedenen hem de ruhen iyi hissetmeleri başarı oranlarını artırmaktadır.
  • YKS’nin oturumlarına çalışırken bol bol kaliteli soru çözülmelidir. Çalışma döneminde adaylara eşlik eden kaynaklar, alanında uzman kişilerin önerisi doğrultusunda seçilmelidir. Birden fazla kaliteli kaynak üzerinden soru çözmek farklı soru çeşitlerini görmeyi için önemlidir.

YKS’ye çalışırken kullanılabilecek 15 kaynak aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.