MSÜ Sınavı Nedir? MSÜ'ye Nasıl Çalışılır?
03 Mart 2022

MSÜ Sınavı Nedir? MSÜ'ye Nasıl Çalışılır?

MSÜ Sınavı, Milli Savunma Bakanlığınca 2. seçim aşamalarına çağrılacak askeri öğrenci adaylarını belirlemek amacıyla, ÖSYM tarafından 81 ilde yapılan ve 165 dakika süre içerisinde çözülebilecek ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan, sonuçları yalnızca yapıldığı yıl için geçerli olan sınavdır.

MSÜ’ye nasıl çalışılacağı sınava girecek öğrencinin yetenek ve donanımına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Adaylar MSÜ Sınavına çalışmaya başlamadan önce sınav sistemi hakkında araştırma yapmalıdır. Sınav hakkında gerekli bilgileri öğrendikten sonra sınavda çıkacak konulara çalışmaya başlamalıdır. MSÜ'de soru olarak çıkacak konuların tamamına çalıştıktan sonra test ve deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. Tekrar edilmesi gereken konular, çözülen testler sayesinde fark edilmektedir. MSÜ denemeleri çözerken süre tutmak önemlidir. Süre tutarak deneme çözmek adayları sınava hazırlamaktadır.

MSÜ Açılımı Nedir?

MSÜ Sınavının açılımı Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’dır. Milli Savunma Üniversitesi'nin misyonu Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu seçkin subay ve astsubayları yetiştirmek ve geliştirmektir. 5 ayrı şehirde bulunan; 3 Harp Okulunda lisans ve 4 Astsubay Meslek Yüksekokulunda ön lisans eğitimi ve öğretimi vermektedir. Milli Savunma Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu'dur.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

MSÜ başvuruları ÖSYM'nin yayımladığı 2024 yılı sınav takvimine göre 3-30 Ocak 2024 tarihleri arasında alınacaktır. 2024 MSÜ Sınav ücreti 295,00 TL’dir. Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuruları internet üzerinden yapılmaktadır.

Başvuru işlemleri ÖSYM Aday İşlemleri sistemi, ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması veya elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Adayların başvuru işlemleri sınav ücretini yatırdıktan sonra tamamlanacaktır. Sınav ücretini yatırmayan adayların sınav başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Kimler Girebilir?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru kriterleri aşağıda listelenmiştir:

  • Sınava girecek adaylar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Çifte vatandaşlığı olan adaylar da sınava başvurabilmektedir; fakat Harp Okulları veya Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.
  • Harp Okullarına kadın ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına ise yalnızca erkek öğrenciler alınmaktadır.
  • Sınava girecek adayların doğdukları gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 yaşında yani 2004 yılı ve sonrası doğumlu olma, Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 yaşında yani Ocak 2003 yılı ve sonrası doğumlu olma zorunluluğu vardır. Kadın öğrenciler, sadece Harp Okullarına alınacaktır. Bu nedenle kadın öğrencilerin, en fazla 20 yaşında olmaları gerekmektedir.
  • Sınava başvuracak adaylar lise ve dengi okullardan 2022 ve 2023 yılında mezun olmuş olmalıdır veya 2024 yılı MSÜ yerleştirme işlemleri tarihinin sonuna kadar mezun olacak olması lazımdır.
  • Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için ÖSYM tarafından 2024 yılında yapılacak Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına katılmış olmak ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek olan çağrı taban puanı almış olmak şartı vardır.
  • Adayların, Harp Okulları için TYT ve AYT sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Astsubay Meslek Yüksekokulları için TYT sınavına girmeleri gerekmektedir. YKS başvurularını yapmayanlar öğrenci seçim aşamalarına çağrılmamaktadır.

Milli Savunma Üniversitesi için sınava girecek adayların, üniversiteye girmek için belirlenen boy-kilo sınırlarını bilmesi gerekmektedir. Çünkü belirlenen boy-kilo şartlarını taşımayan adayların fiziki değerlendirme aşamasında adaylıkları sonlandırılmaktadır.

Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm olarak belirlenmiş, Kadın Askeri Öğrenci adayları için ise asgari boy sınırı 160 cm olarak belirlenmiştir. Belirlenen boy-kilo sınırları ÖSYM'nin yayımladığı 2024 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı ve Askeri Öğrenci Temini Kılavuzunda tablo şeklinde verilmiştir.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı'na Kaç Kez Girilebilir?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına adayların 3 defa girme hakları vardır.

MSÜ Sınavı Kaç Dakikadır?

MSÜ Sınavı 165 dakikadır. 2024 yılı MSÜ Sınavı saat 10.15'te başlayacaktır. Fakat adayların sınav binalarına alınma işlemleri saat 10.00'a kadar tamamlanacaktır. Adaylar sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmemelidir. Belirtilen süreler içinde herhangi bir nedenden (kısa bir süre için bile olsa) sınav salonundan çıkan adaylar sınav salonuna geri alınmayacak ve sınavı geçersiz sayılacaktır.

MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?

MSÜ Sınavına giren adayların cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunmaktadır ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirilmekte ve alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanmaktadır.

Standart puanlar hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenmektedir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten elde ettiği ham puan hesaplanmaktadır.

Ham puanlar kullanılarak ilgili testin ortalama ve standart sapması bulunmaktadır. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılarak da adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanmaktadır.

Adayların ağırlıklı puanları ise hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklar kullanılarak hesaplanmaktadır. Adayların ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için Temel Matematik ya da Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.

Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülmektedir. Bu sayede adayların MSÜ-Sayısal (SA), MSÜ-Eşit Ağırlık (EA), MSÜ-Sözel (SÖ) ve MSÜ-genel (GN) puanları oluşturulmaktadır.

Sınav sonrasında iptaline karar verilen soru veya sorular olursa da bu sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların başarı sırası en yüksek puan alan adaydan başlanarak sıralanmaktadır.

ÖSYM’nin 2024 MSÜ Sınavı için yayımladığı kılavuzda yer alan puan türlerinin hesaplanmasında testlerin ağırlıklarını belirten tablo aşağıda verilmiştir:

Puan Türleri

Türkçe

Temel Matematik

Fen Bilimleri

Sosyal Bilimler

MSÜ-SA

%25

%35

%30

%10

MSÜ-EA

%35

%35

%10

%20

MSÜ-SÖ

%35

%20

%10

%35

MSÜ-GN

%33

%33

%17

%17

MSÜ'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

MSÜ’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Adayın, ilgili alt testten almış olduğu ham puan doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak bulunmaktadır.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı Baraj Puanı Kaçtır?

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına girecek olan adayların, Harp Okulları için YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testlerine (AYT); Astsubay Meslek Yüksekokulları için YKS Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri gerekmektedir. Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek taban puanı almış olmak lazımdır.

2022 -2023 yılarının Askeri Öğrenci Temini taban puanları aşağıda tablo şeklinde verilmiştir:

2023 Yılı Askeri Öğrenci Temini Taban Puanları Tablosu

Harp Okulu Erkek Adaylar İçin Taban Puanları

Okul

Puan Türü

Taban Puanı

HHO

Sayısal

349,02781

KHO, DHO, SG

Sayısal

302,22057

KHO

Eşit Ağırlık

307,32495

KHO

Sözel

332,65076

Harp Okulu Kadın Adaylar İçin Taban Puanları

HHO

Sayısal

374,18652

KHO, DHO, SG

Sayısal

367,57148

KHO Eşit Ağırlık

Eşit Ağırlık

370,37408

Astsubay MYO Adayları İçin Taban Puanları

Okul

Puan Türü

Taban Puanı

KMYO, HMYO, DMYO, SG MYO

Genel

274,90949

Bando Astsubay MYO Adayları İçin Taban Puanları

Okul

Puan Türü

Taban Puanı

Bando MYO

(Güzel Sanatlar ve Konservatuar)

Genel

132,67153

Bando MYO

(İlk Tercihi Bando Olan)

Genel

201,24828

2022 Yılı Askeri Öğrenci Temini Taban Puanları Tablosu

Harp Okulu Erkek Adaylar İçin Taban Puanları

OKUL

PUAN TÜRÜ

TABAN PUANI

HHO

Sayısal

350,92813

KHO, DHO, SG

Sayısal

311,56385

KHO

Eşit Ağırlık

313,94375

KHO

Sözel

348,02558

Harp Okulu Kadın Adaylar İçin Taban Puanları

OKUL

PUAN TÜRÜ

TABAN PUANI

HHO

Sayısal

396,92667

KHO, DHO, SG

Sayısal

386,5011

KHO

Eşit Ağırlık

379,29266

Astsubay MYO Adayları İçin Taban Puanları

OKUL

PUAN TÜRÜ

TABAN PUANI

KMYO, HMYO, DMYO, SG MYO

GENEL

286,44629

Bando Astsubay MYO Adayları İçin Taban Puanları

OKUL

PUAN TÜRÜ

TABAN PUANI

BANDO MYO

(Güzel Sanatlar ve Konservatuar)

En Yüksek Puan Türü

139,04660

BANDO MYO

(İlk Tercihi Bando Olan)

En Yüksek Puan Türü

240,12756

MSÜ Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

MSÜ Sınavının ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.

MSÜ Sınavına Girenler YKS'ye Girebilir mi?

MSÜ Sınavına girenler YKS’ye girebilir. Adayların Harp Okulları için YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testlerine (AYT); Astsubay Meslek Yüksekokulları için YKS Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri zorunludur.

2024 MSÜ Sınavı Ne Zaman?

ÖSYM’nin Sınav takvimine göre 2024 MSÜ, 3 Mart 2024 Pazar günü yapılacaktır.

MSÜ Sınavına girecek adaylar, sınava gelirken yanlarında ilgili sınavın giriş belgesi, fotoğraflı nüfuz cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını bulundurmalıdır. Sınav giriş belgesi ve kimliği yanında olmayan adaylar sınava alınmamaktadır.

2024'te MSÜ Kaç Kez Yapılacak?

2024’te MSÜ yani Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 1 kez yapılacaktır.

2024 MSÜ Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 MSÜ Sınav sonuçları 28 Mart 2024 Perşembe günü açıklanacaktır.

MSÜ Sınavına giren adayların sınavlarının geçerli sayılması için uymaları gereken bazı kurallar vardır. Adayların sınavlarının geçerli sayılarak sınav puanlarının hesaplanabilmesi için uymaları gereken kurallar aşağıda listelenmiştir:

  • Sınav salonundaki görevlilere soru sorulmamalıdır.
  • Hiçbir aday sınav düzenini bozacak herhangi bir davranışta bulunmamalıdır.
  • Adaylar sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamamalıdır.
  • Adayların sınav anında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri yasaktır.
  • Sınav binasına delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri her türlü teçhizatla girmek yasaktır.
  • Adaylar sınavda müsvedde kâğıdı kullanmamalı, soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmamalıdır.
  • Sınav anında adaylar birbiri ile konuşmamalı, kalem ve silgi benzeri şeyler alıp vermemelidir.
  • Adaylar sınav salonuna girerken yanlarında bilgisayar özelliği bulunan hiçbir cihaz bulundurmamalıdır.
  • Sınav süresi bittiğinde soruları okumaya devam edilmemeli ve cevap kâğıdında işaretleme yapılmamalıdır.

2024 MSÜ Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

2024 MSÜ Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokulu tercihleri 2024 MSÜ Sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacaktır. Tercihler, Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Daire Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Tercih yapmayan adaylar 2. seçim aşamasına çağrılmamaktadır. 2024 yılında girilecek MSÜ Sınavında yapılabilecek tercihler aşağıda verilmiştir.

Adayların Harp Okulları için yapılabilecekleri tercihler aşağıda listelenmiştir:

  • Kara Harp Okulu Sayısal (KHO-SAY)
  • Kara Harp Okulu Eşit Ağırlık (KHO-EA)
  • Kara Harp Okulu (KHO-SÖZ)
  • Deniz Harp Okulu (DHO)
  • Hava Harp Okulu (HHO)
  • Sahil Güvenlik (Deniz Harp Okulunda eğitim alacaktır.)

Adayların Astsubay Meslek Yüksekokulları için yapılabilecekleri tercihler aşağıda listelenmiştir:

  • Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu (Kara Asb.MYO)
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu (Deniz Asb.MYO)
  • Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu (Hava Asb.MYO)
  • Sahil Güvenlik (Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulunda eğitim görecektir.)
  • Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (Bando Asb.MYO)

2024 MSÜ Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2024 MSÜ tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı Millî Savunma Bakanlığı Personel Temin Sistemi internet adresinde yayımlanacaktır.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Nasıl Çalışılır?

MSÜ Sınavı testi ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşmaktadır. MSÜ Sınavında adaylara Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi; temel matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin konularından sorular sorulmaktadır. Test adaylara tek kitapçık halinde verilmektedir.

MSÜ Sınavında yer alan dersler ve soru sayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Ders Adı

Soru Sayısı

Türkçe

40

Tarih

5

Coğrafya

5

Felsefe

5

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları)

5

Temel Matematik

40

Fizik

7

Kimya

7

Biyoloji

6

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına çalışan adaylar sınavda hangi konulardan sorumlu olduklarını öğrenmelidir. Sınav hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Her aday kendine uygun çalışma planı hazırlayarak MSÜ Sınavına çalışmalıdır. Düzenli çalışan adayların sınavdan olumlu sonuçlar aldığı tespit edilmiştir.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına çalışan her aday kendine en uygun çalışma şeklini bulmalıdır. Çünkü kimi okuyarak, kimi video izleyerek, kimi yazarak, kimi de sesli tekrar yaparak konuları daha iyi anlamaktadır. Kendilerine en uygun çalışma şekli veya şekillerini kullanarak çalışan adaylar sınavdan iyi sonuçlar elde etmektedir.

MSÜ Sınavı için konu çalışmayı bitiren adayların her gün en az 1 deneme çözmesi sınav başarılarını artıracaktır. Adaylar çözdükleri denemeler sayesinde MSÜ Sınavında yapabilecekleri netleri öngörebilmektedir. Tıpkı sınavdaymış gibi süre tutarak deneme çözen adayların soru çözmede hız kazandıkları ve sınav anında zamanı daha iyi kontrol ettikleri gözlemlenmiştir.

MSÜ'ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

MSÜ Sınavına çalışan adaylar, hedeflerine ulaşmak için planlı ve disiplinli bir çalışma dönemi geçirmelidir. MSÜ’ye çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • MSÜ Sınavına girecek adayların sınavda sorumlu oldukları konuları öğrenmeleri gerekmektedir. Konular öğrenildikten sonra çalışma planı hazırlanmalıdır. Bu planın adaya özel hazırlanmış, uygulanabilir bir plan olmasına dikkat edilmelidir.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların Türkçe dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragraf, Ses Bilgisi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Sözcüğün Yapısı, Sözcük Türleri, Fiiller, Cümlenin Ögeleri, Cümle Türleri, Anlatım Bozukluğu.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların matematik dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Temel Kavramlar, Rasyonel Sayılar, Ondalık Sayılar, Sayı Basamakları, Mutlak Değer, Köklü Sayılar, Üslü Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklem Çözme, Kümeler, Kombinasyon, Permütasyon, Fonksiyonlar, Binom, Polinomlar, İstatistik, Olasılık, Karmaşık Sayılar, Parabol, İkinci Dereceden Denklemler, Problemler; Doğruda ve Üçgende Açılar, Üçgende Alanlar, İkizkenar ve Eşkenar Üçgen, Dik ve Özel Üçgenler, Dik Üçgende Trigonometrik Bağıntılar, Üçgende Kenarortay, Bağıntıları, Üçgende Açıortay Bağıntıları, Üçgende Eşlik ve Benzerlik, Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları, Dörtgenler, Çokgenler, Doğrunun Analitiği, Paralelkenar, Yamuk, Eşkenar Dörtgen-Deltoid, Çemberde Uzunluk, Dikdörtgen, Daire, Küre, Prizmalar, Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği ve Vektörler-1
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların tarih dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Tarih Bilimine Giriş, Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, Eski Türk Tarihi, Türk Tarihi, Beylikten Devlete, Türk-İslam Devletleri, Dünya Gücü Osmanlı Devleti, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Yeniçağ Avrupası, Arayış Yılları, Yakınçağ Avrupası, 18. Yüzyılda Değişim ve Diplomasi, En Uzun Yüzyıl, 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı, Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi, Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri, Türk İnkılabı ve Türk Dış Politikası.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların coğrafya dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Dünyanın Şekli ve Yer Şekilleri, Harita Bilgisi, İklim Bilgisi, Türkiye'nin İklimi ve Yer Şekilleri, İç ve Dış Kuvvetler, Yerin Şekillenmesi, Toprak Tipleri, Orta Payda: Bölge, Nüfus, Çevre ve İnsan, Ulaşım Yolları ve Doğal Afetler.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların felsefe dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Felsefenin Alanı, Bilim Felsefesi, Bilgi Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Varlık Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset Felsefesi ve Din Felsefesi.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların din kültürü ve ahlak bilgisi dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması ve Kavranması, İnsan ve Din, İslam ve İbadetler, İslam Düşüncesinde Yorumlar - Mezhepler, Hz. Muhammed (sav)’in Hayatı, Örnekliği ve Onu Anlama, İslam ve Bilim, Estetik, Barış, Yaşayan Dinler ve Benzer Özellikleri
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların fizik dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Fizik Bilimine Giriş, Madde ve Özellikleri, Sıvıların Kaldırma Kuvveti, Basınç, Isı - Sıcaklık ve Genleşme, Hareket, Dinamik, İş – Güç – Enerji, Elektrik, Optik, Manyetizma, Dalgalar.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların kimya dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Kimya Bilimi, Periyodik Sistem, Atom ve Yapısı, Kimyasal Türler Arası Etkileşimleri, Bileşikler, Asitler-Bazlar ve Tuzlar, Kimyasal Tepkimeler, Kimyanın Temel Yasaları, Karışımlar, Maddenin Halleri, Endüstride ve Canlılarda Enerji ve Kimya Her Yerde.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların biyoloji dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Biyoloji Bilimi, Canlıların Temel Bileşenleri, Hücre, Madde Geçişleri, Protein Sentezi, Canlıların Sınıflandırılması, Ekoloji, Hücre Bölünmeleri, Eşeyli-Eşeysiz Üreme, Üreme Sistemi, Kalıtım, Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği, Solunum, Fotosentez-Kemosentez, Bitki Biyolojisi.
  • MSÜ Sınavına girecek adaylar başarılı olacaklarına inanmalı, kendilerine güvenmelidir. Çalışma döneminde moral, motivasyon artırıcı faaliyetlerde bulunmalıdır. Adayların konu çalıştıktan veya yeterli miktarda soru çözdükten sonra keyif aldıkları şeylerle ilgilenmesi motivasyonu artırma konusunda destek olacaktır.
  • MSÜ Sınavına hazırlık döneminde bol bol kaliteli soru çözülmelidir. Kaliteli sorulara ancak kaliteli kaynaklar aracılığıyla ulaşılabilir. Sınava çalışan adaylar konu anlatım, test ve deneme kitabı alırken deneyim sahibi, alanında uzman kişilere danışmalıdır. Çok sayıda kaliteli soru çözmek sınav başarısını artıracaktır.
  • MSÜ Sınavının gerçekleşmesine kısa süre kaldığında deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. Denemeler tıpkı sınavdaymış gibi süre tutularak çözülmeli ve cevaplar değerlendirilmelidir.

MSÜ Hangi Kaynaklardan Çalışılır?

MSÜ Sınavına çalışırken kullanılabilecek birçok konu anlatımlı kitap, test kitabı ve deneme vardır. MSÜ Sınavı hazırlık sürecinde kullanılabilecek yeni müfredata uygun 10 kaynak aşağıda listelenmiştir:

MSÜ'ye Kaç Ay Çalışılmalıdır?

MSÜ Sınavına kaç ay çalışılacağı sınava girecek adayın bilgi birikimi, daha önce sınava girip giremediği ve ders çalışmaya ayırabileceği süreye göre farklılık göstermektedir. Eğitim hayatı boyunca düzenli ders çalışmış bir öğrenci MSÜ Sınavına çalışmayı kısa sürede tamamlayabilirken öğrencilik hayatında fazla ders çalışmamış olan bir öğrencinin çalışma süresi daha uzun olmaktadır.

MSÜ Sınav konularını günde 4-5 saatlik bir çalışma sonucunda ortalama 2-3 ayda bitirmek mümkündür. Fakat sınav konularını bitirmek çalışmanın tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Adaylar konu çalıştıktan sonra bol bol soru ve deneme çözmelidir.

MSÜ'ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

MSÜ Sınavına hazırlanırken günde kaç soru çözüleceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Her adayın ders çalışmaya ayırdığı süre farklıdır. Bir günde çözülecek soru sayısı günde kaç saat ders çalışıldığı ile bağlantılıdır. Günde 2 saat ders çalışan bir adayın bu sürenin 30 dakikasını konu çalışmaya, 90 dakikasını test çözmeye ayırma şansı vardır.

Adaylar çözebildikleri kadar çok soru çözmelidir. Soru çözdükten sonra da doğru ve yanlışlar kontrol edilmelidir. Hangi konularda yanlış yaptığını tespit edip o konuları tekrar eden adayların sınav başarısı artmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.