Kemal Tahir Kimdir?
13 Haziran 2022

Kemal Tahir Kimdir?

Kemal Tahir ya da asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir (13 Mart 1910 İstanbul - 21 Nisan 1973 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi’nde roman, hikaye, şiir ve senaryo gibi türlerde birçok eser kaleme alan, Türk hikaye yazarı, roman yazarı, senarist, gazeteci, çevirmen, redaktör ve fikir adamıdır.

Kemal Tahir, ilköğrenimini babasının memur olması nedeniyle farklı şehirlerde tamamlamış, ortaokulu ise Kasımpaşa’da Cezayirli Hasan Rüştiyesi’nde bitirmiştir. Ortaokuldan sonra Galatasaray Lisesi'ne devam eden Kemal Tahir, 10. sınıftayken annesini kaybetmiş ve öğrenimini yarıda bırakmıştır. Kemal Tahir biyografisi önemli eserlerde doludur. Yazar, sağlığında 14 roman ve 1 hikaye kitabı yayımlamıştır. Vefatından sonra da eşi Semiha Hanım’ın çabalarıyla yayımlanmış 5 romanı vardır. Kemal Tahir'in dergilerde kalmış öyküleri, takma isimle yazdığı kitaplar 2000’li yıllarda tekrar yayımlanmıştır. Kemal Tahir'in tarih notlarını ise 15 cilt halinde derlemiştir.

Kemal Tahir'in yaşam özeti incelendiğinde yazarlık dışında memurluk, kâtiplik, gazetecilik, çevirmenlik ve senaristlik gibi birçok farklı iş yaptığı görülmektedir. Çeşitli yönetmenlerle çalışan, senaryolar yazan Kemal Tahir'in en ünlü senaryosu yakın arkadaşı Halid Refiğ’le birlikte ortaya koydukları “Harem’de Dört Kadın”dır.

Kemal Tahir Eserleri Nelerdir?

Kemal Tahir’in 57 adet eseri aşağıda listelenmiştir.

Kemal Tahir'in İlk Eseri Nedir?

Kemal Tahir’in ilk eseri, 1936 yılında yayımlanan "Namık Kemal İçin Diyorlar Ki"dir. Eserde, Kemal Tahir'in Namık Kemal hakkında hazırladığı ankete çeşitli şair ve yazarlar tarafından verilen cevaplar yer almaktadır. Kemal Tahir'in asıl yazarlık yaşamına, hikaye ve romancılığa başladığı ilk eseri ise 1955 yılında yayımlanan "Göl İnsanları"dır. Kemal Tahir bu eserinde yıllar sonra ilk kez kendi adını kullanmıştır.

Kemal Tahir'in Kaç Tane Eseri Vardır?

Kemal Tahir’in elliden fazla eseri vardır.

Kemal Tahir Hikayeleri

Kemal Tahir’in 4 adet hikaye kitabı aşağıda listelenmiştir.

  • Göl İnsanları: Günümüzde İthaki Yayınları tarafından yayımlanan kitap 336 sayfadan oluşmaktadır. Dört hikâyeden oluşan eser için Nazım Hikmet, Kemal Tahir'e gönderdiği bir mektubunda şöyle yazmıştır: "Hiç endişeye düşme Göl İnsanları Türk edebiyatının en güzel dört hikâyesi olarak kalacaktır.".
  • Zehra'nın Defteri: Günümüzde İthaki Yayınları tarafından yayımlanan eser 192 sayfadan oluşmaktadır. Kitap ağırlıklı olarak aşk öykülerinden oluşmaktadır. Kemal Tahir’in yarım kalan öyküleri de yine bu kitabın içinde "Yarım Öyküler" başlığıyla yayımlanmıştır.
  • Dutlar Yetişmedi: İthaki Yayınları tarafından yayımlanan kitap 216 sayfadır. Kemal Tahir’in insana bakışını, toplumsal duyarlılığını ve dil hassasiyetini yansıtan öykülerinden oluşmaktadır.
  • Üstadın Ölümü: 192 sayfadan oluşan kitap kısa ve kolay okunan öykülerden oluşmaktadır. Kitaptaki öyküler, Kemal Tahir'in 1936-1938 tarihleri arasında Yedigün Dergisi ile TİPİ ve TA-Ka takma ismiyle Karikatür Dergisi'nde yayımladığı öykülerdir. Öykülerde toplumdaki yozlaşma, insan ilişkilerinde sevginin yerini paranın ve menfaatin alması gibi konular işlenmektedir.

Kemal Tahir Romanları

Kemal Tahit’in 27 adet romanı aşağıda listelenmiştir.

  • Rahmet Yolları Kesti: Kemal Tahir'in 4. romanı olan eser 1957 yılında yayımlanmıştır. Eşkıyalık üzerine kaleme alınan eserde eşkıyalar işe yaramaz, sefil ve dolandırıcı olarak işlenmiştir. Kitabın sayfa sayısı 360'dır. Halkın eşkıyalığa hayranlık duymasının nedeninin içinde bulundukları çaresizlik olduğu anlatılmaktadır.
  • Yorgun Savaşçı: 1965 yılında yayımlanmıştır. 496 sayfadan oluşan eserin başkahramanı Cehennem Topçu Cemil'dir. Kitapta 1919 -1920 yıllarında İstanbul’daki örgütlenmeler ve Anadolu direnişi anlatılmaktadır.
  • Bozkırdaki Çekirdek: İthaki Yayınları’ndan çıkmaktadır. Sayfa sayısı 456’dır. Köy enstitüleri romanıdır. "Tek parti ideolojisini ve topluma yabancı uygulamalarını eleştirel bir dikkatle yargılamıştır." Eser, 1965 yılının Nisan ayında Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmiştir.
  • Büyük Mal: 1970 yılında yayımlanmıştır. Kemal Tahir'in Anadolu yaşamını işleyen ve birbirini tamamlayan 3 romanından biridir. 480 sayfadan oluşmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş dönemine ve İzmir Suikastı çevresinde gerçekleşen kırsal dönüşümlere odaklanmaktadır.
  • Esir Şehrin Mahpusu: Kitap 378 sayfadan oluşmaktadır. Esir Şehir Üçlemesi’nin ikinci cildidir. Kemal Tahir bu eserinde işgal döneminde halkın ve aydın kesimin yaşadığı şoku ve saray ile çevresinin tavrını, basının ilgisizliğini işlemektedir.
  • Yediçınar Yaylası: Kemal Tahir'in Anadolu yaşamını işleyen ve birbirini tamamlayan 3 romanından biridir. Toplam 336 sayfadan oluşmaktadır. Eserde Tanzimat reformundan, Atatürk'ün vefatına kadar geçen sürede, yaşanan olayların Çorum bölgesindeki insanların üzerindeki etkisi, toprak, ağalık, mülkiyet kavgası, tifüs salgını ve Ermeni Kırımı olayları ile bağlantılı bir şekilde işlenmiştir.
  • Devlet Ana: Kitap 632 sayfadır. İthaki Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Kitapta Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde yaşanan olayları konu edilmiştir.
  • Kelleci Memet: İlk kez 1962 yılında yayımlanmıştır ve 321 sayfadan oluşmaktadır. Köydeki bir düzen sonucu katil olan bir Anadolu gencinin Çankırı tutukevinde geçen hayatını anlatmaktadır.
  • Körduman: 440 sayfadır. Sağırdere romanının devamı niteliğindedir ve 1957 yılında yayımlanmıştır. Realist bir eserdir ve Kemal Tahir'in hapishane tutuklu bulunduğu yıllarda Çankırı yöresinden etkilenerek yazdığı romanıdır.
  • Sağırdere: 1955 yılında yayımlanmıştır. 309 sayfadan oluşmaktadır. Türkiye'de yaşanan toplumsal değişim içinde köye ve köylülere özgü sorunlar işlenmiştir.
  • Yol Ayrımı: Esir Şehir Üçlemesi’nin üçüncü cildidir. 1971 yılında yayımlanmıştır. Kemal Tahir'in kendi yaşamından izler taşımaktadır. 456 sayfadan oluşmaktadır.
  • Kurt Kanunu:İlk baskısı 1969 yılında yayımlanmıştır. Konu olarak Mustafa Kemal Atatürk'e yapılması planlanan suikast girişiminin arka planı işlenmektedir. "Kanlı Tuzak", "Sürek Avı" ve "İnsanlık Sorunu" isimli üç bölümden oluşan kitap toplam 304 sayfadan oluşmaktadır.
  • Esir Şehrin İnsanları: Esir Şehir Üçlemesi’nin birinci cildidir. 1956 yılında yazılmıştır. 463 sayfadan oluşmaktadır. Eserde işgal döneminde halkın ve aydın kesimin yaşadığı şok ve saray ile çevresinin tavrı, basının ilgisizliği işlemektedir.
  • Köyün Kamburu: Kemal Tahir'in Anadolu yaşamını işleyen ve birbirini tamamlayan 3 romanından biridir.
  • Karılar Koğuşu: 368 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir'in vefatından sonra 1974 yılında yayımlanmıştır. Tutukevlerinin kapalı dünyasını anlattığı eserlerindendir.
  • Hür Şehrin İnsanları:744 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir'in vefatının ardından 'sarı defterleri' arasında bulunmuş bir romandır. Yazarın 1949 yılında Çorum Cezaevi'nde tamamladığı bir eserdir.
  • Namuscular: 446 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir’in tutukluluk yıllarında yazdığı bir eserdir. "Namus meselesi" yüzünden hapse düşmüş sıradan insanların dramını anlatmaktadır.
  • Bir Mülkiyet Kalesi: Kemal Tahir'in otobiyografik romanıdır. 1977 yılında yayımlanmıştır. 592 sayfadan oluşmaktadır. Romanda, Mütareke'den başlayarak Millî Mücadele konusu işlenmiştir.
  • Damağası: 1977 yılında yayımlanmıştır. Kemal Tahir'in konusunu köy ve taşradan alan eserlerindendir. 390 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir’in cezaevi yıllarında tutmaya başladığı ve vefatına yakın zamanlara kadar üzerinde çalıştığı notlardan oluşmaktadır.
  • Ecel Saati: İthaki Yayınları'ndan yayımlanan eser 169 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adıyla yazdığı telif Mayk Hammer romanlarındandır.
  • Derini Yüzeceğim: Sayfa sayısı 172'dir. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adını kullanarak kaleme aldığı Mayk Hammer maceralarındandır.
  • Kıran Kırana: Sayfa sayısı 136'dır. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adımı kullanarak kaleme aldığı özgün Mayk Hammer romanlarındandır.
  • Merhaba Sam Krasmer: 152 sayfadır. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adını kullanarak yazdığı özgün polisiye maceralardan biridir.
  • Gangsterler Kraliçesi: Sayfa sayısı 153'tür. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adıyla yazdığı telif Mayk Hammer eserlerindendir.
  • Kara Nara: 142 sayfadan oluşmaktadır. Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adıyla yazdığı telif Mayk Hammer maceralarındandır.
  • Aşk Çetesi: Kemal Tahir’in, F. M. İkinci takma adını kullanarak yazdığı telif Mayk Hammer romanlarındandır. 128 sayfadan oluşmaktadır.
  • Yedek Sevgili: Kemal Tahir’in 1947-1948 yılları arasında Karikatür Dergisi’nde tefrika edilen romanıdır. "Cidd ü mizah" geleneğini yansıtmaktadır. Kitapta olaylar Cafer ve İhsan adlı iki arkadaşın eğlenceli bir çapkınlık macerasıyla başlamaktadır.

Kemal Tahir En Önemli Romanı Hangisidir?

Kemal Tahir’in en ünlü romanı “Devlet Ana”dır. Devlet Ana romanı ilk kez 1967 yılında yayımlanmış tezli bir tarihi romandır. Romanın adı, eserin kahramanlarından biri olan Devlet Hatun’dan gelmektedir. Kemal Tahir, "Devlet Ana" romanında Türk edebiyatı klasiklerinin, bazı milli destanların, evliya menkıbelerinin ve efsanelerin ifade ve anlatım tarzından yararlanmıştır. Kitapta Osmanlı'nın kuruluşu, devlet anlayışı ve hâkimiyeti konu edilmektedir. Roman altı bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin adları: “Kancık Vuruş”, “Uyandırılan Işık”, “Dost Çelmesi”, “Fal”, “Derin Geçit” ve “Kerimcan’ın Yolu”dur.

Kemal Tahir, “Devlet Ana” romanında “Osmanlı toplum yapısında feodalitenin olmadığını ve bu nedenle de Batı dünyasındaki gibi bir sosyal sınıf anlayışının olmadığı ve Doğu toplumlarında bireycilik anlayışının gelişmediği” tezi ile ortaya çıkmıştır. Eser yayımlandıktan sonra birçok tartışmaya konu olmuş, 1968 yılında da Türk Dil Kurumu roman ödülünü kazanmıştır.

Kemal Tahir Senaryoları

Kemal Tahir’in 7 adet senaryosu aşağıda listelenmiştir.

  • Beş Kardeştiler: Film 1962 yılında, Atıf Yılmaz yönetmenliğinde çekilmiştir. Macera-dram türündeki eserin süresi 85 dakikadır.
  • Battı Balık: Film 1963 yılında Atıf Yılmaz yönetmenliğinde çekilmiştir. Macera-dram türündeki eserin süresi 130 dakikadır. Oyuncular: Filiz Akın, Fikret Hakan ve Erol Günaydın.
  • Yarın Bizimdir: Film 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde çekilmiştir. Filmde rol alan oyuncular: Orhan Günşiray, Eşref Kolçak, Nurhan Nur, Nilüfer Aydan ve Ulvi Uraz. Ulvi Uraz bu film ile 1964 Antalya Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır.
  • İki Gemi Yanyana: 1963 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde çekilmiştir. Oyunculardan bazıları: Filiz Akın, Orhan Günşiray, Mehmet Ali Akpınar, Suzan Avcı
  • Azrailin Habercisi: Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde çekilmiştir. Fil süresi 138 dakikadır. Türü ise komedi-maceradır.
  • Namusum İçin: 1966 yapımı bir filmdir ve yönetmenliğini Memduh Ün'ün üstlenmiştir. Filmle, Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü almıştır.
  • Haremde Dört Kadın: Film 1965 yılında vizyona girmiştir. Yönetmeni Halit Refiğ'dir. Türk sineması için önemli kabul edilen filmlerdendir. Filmde yer alan oyuncular: Cüneyt Arkın, Ayfer Feray, Tanju Gürsu, Nilüfer Aydan, Pervin Par, Sami Ayanoğlu.

Kemal Tahir Mektupları

Kemal Tahir’in mektup türündeki 3 adet eseri aşağıda listelenmiştir.

  • 1950 Öncesi Şiirleri ve Ziya İlhan’a Mektupları
  • Mektuplar
  • Kemal'den Piraye'ye Mektuplar

Kemal Tahir Röportajları

Kemal Tahir'in röportajları Vakit, Haber ve Son Posta gazetelerinde yayımlanmıştır.

Kemal Tahir Notları ve Kemal Tahir Vakfı Çalışmaları

Kemal Tahir Notları ve Kemal Tahir Vakfı çalışmaları aşağıda listelenmiştir.

  • 1950 Öncesi Cezaevi Notları
  • 1950 Öncesi Şiirler ve Ziya İlhan'a Mektuplar
  • Batılaşma
  • Çöküntü
  • Kitap Notları
  • Mektuplar
  • Notlar / Osmanlılık / Bizans
  • Roman Notları 1 Topal Kasırga - Darmadağın Olan Devlet
  • Roman Notları 2 Batı Çıkmazı
  • Roman Notları 3 Patriyot Ömer - Gülen Azap Çıkmazı
  • Notlar - Sanat - Edebiyat 1
  • Notlar - Sanat - Edebiyat 2
  • Notlar - Sanat-Edebiyat 3
  • Notlar - Sanat - Edebiyat 4
  • Sosyalizm, Toplum ve Gerçek

Kemal Tahir Hangi Dönem Yazarıdır?

Kemal Tahir, Cumhuriyet Dönemi yazarıdır.

Kemal Tahir Sanat Anlayışı Nedir?

Kemal Tahir, sosyal gerçekçi anlayışla eserler kaleme almıştır.

Kemal Tahir Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?

Kemal Tahir, realizm yani gerçekçilik akımından etkilenmiştir.

Kemal Tahir Kimlerden Etkilenmiştir?

Kemal Tahir’in etkilendiği isimlerden bazıları aşağıda listelenmiştir.

Kemal Tahir Kimleri Etkilemiştir?

Kemal Tahir, eserleri ile hem okurları, hem yazarları, hem de sinemacıları etkilemiştir.

Kemal Tahir'in Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Kemal Tahir, "konularını Çankırı, Çorum ve çevresinden, cezaevi hayatından, Milli Mücadele'den eşkıya menkıbelerinden alan romanları", "resmi tarih söyleminden farklı, Osmanlı Devleti'nin kültürel ve siyasî mirasını sahiplenen bir romancı olması", entelektüel birikimi, çalışkanlığı, çok yönlü oluşu ve toplumcu gerçekçi edebiyatın önemli isimlerinden biri olmasıyla edebiyatımızda önemli bir yere sahip olmuştur.

Kemal Tahir Yazıları Nerelerde Yayımlanmıştır?

Kemal Tahir’in yazıları günümüzde İthaki Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Kemal Tahir’in yazılarının yayımlandığı gazete ve dergilerden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Geçit Dergisi
  • Karagöz Dergisi
  • Yedigün Dergisi
  • Karikatür Dergisi
  • Geçit Dergisi
  • Tan Gazetesi
  • İçtihat Dergisi
  • Varlık Dergisi
  • Ses Dergisi
  • Herşey Dergisi
  • Vakit Gazetesi
  • Haber Gazetesi
  • Son Posta Gazetesi
  • İzmir Ticaret Gazetesi
  • Yeni İstanbul Gazetesi

Kemal Tahir'in Yazarlık Dışındaki Kariyeri

Kemal Tahir yazarlık dışında birçok farklı işte çalışmıştır. Avukat kâtipliği, Zonguldak'ta Kömür İşletmeleri ambar memurluğu yapmış, çeşitli gazete ve dergilerde; röportajcı, redaktör ve çevirmen olarak çalışmıştır. Kemal Tahir, Yedigün ve Karikatür dergilerinde sekreterlik yapmış ve Tan gazetesinde de yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmiştir. 1957 yılında Düşün Yayınevi’ni kurarak yayıncılık hayatına giren Kemal Tahir, senaryo yazarlığı da yapmıştır.

Kemal Tahir'in Siyasi Görüşleri

Kemal Tahir, Marksizm'den etkilenmiştir ve sol dünya görüşüne sahiptir.

Kemal Tahir'in Hakkında Açılan Davalar

Kemal Tahir, 19 Mayıs 1938 tarihinde Yavuz zırhlısındaki isyan teşebbüsü üzerine açılan Bahriye davasında yargılanmış ve Nazım Hikmet’le birlikte "askeri isyana tahrik ve teşvik" suçlaması ile tutuklanmış,15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştır. Kemal Tahir, 6-7 Eylül Olayları'ndan sonra da "Rum ve Ermeni azınlığa yönelik saldırıları komünistlerin tertiplediği iddiası" ile aralarında Aziz Nesin, Hasan İzzettin Dinamo ve Asım Bezirci’nin de bulunduğu 60 şair, yazar ve aydınla birlikte yargılanmış ve tekrar tutuklanmış, 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

Kemal Tahir Cezaevi Dönemi ve Sonraki Yaşamı

Kemal Tahir, 19 Mayıs 1938 tarihinde 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmasının ardından Çankırı, Çorum, Kırşehir ve Malatya cezaevlerinde 12 yıl hapis yatmıştır. Bu yıllarını okuyarak ve yazı yazarak geçiren yazar, takma adlarla mizah öyküleri ve polisiye romanlar yazmıştır. İlk eşi Fatma İrfan Hanım’a yazdığı mektuplar, "Kemal Tahir'den Fatma İrfan'a Mektuplar" ismiyle yayımlanmıştır. Kendisi gibi tutuklu olan Nazım Hikmet’in yazara yazdığı mektuplar da "Kemal Tahir'e Mapushaneden Mektuplar" ismiyle yayımlanmıştır. Cezaevinde kaldığı dönemde ilk eşinden boşanmıştır. Kemal Tahir, hapis yıllarında tanıdığı kişilerin yaşamlarından etkilenmiş ve eserlerinde kullanmıştır. 12 yıl tutuklu kalan yazar, 1950 yılında çıkan genel aftan yararlanarak serbest kalmıştır.

Kemal Tahir, cezaevinden çıktıktan sonra ikinci evliliğini yapmıştır. Amerikalı yazar Mickey Spillane'den “Mayk Hammer” çevirileri yapmaya başlayan Kemal Tahir'in bu çeviri dizisi ilgiyle karşılanmıştır. Okurların ilgisi nedeniyle çevirecek eserler bittikten sonra Kemal Tahir, dört adet telif Mayk Hammer romanı yazmıştır.

Kemal Tahir 6-7 Eylül Olayları'nın ardından yaşadığı tutukluluk sürecinden sonra da Aziz Nesin ile birlikte kurdukları Düşün Yayınevi'ni yönetmiştir. Çeşitli yönetmenlerle senaryo çalışmaları yapmış, kendi adını kullanarak yazdığı yeni eserler kaleme almıştır.

Kemal Tahir'in Kullandığı Takma Adları

Kemal Tahir, eserlerinde on beşe yakın takma ad kullanmıştır. Yazarın kullandığı takma adlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • F. M. İkinci
  • Cemalettin Mahir
  • İsmail Kemalettin
  • Nurettin Demir
  • Ali Gıcırlı
  • Bedri Eser
  • Körduman
  • Murat Aşkın

Kemal Tahir Sözleri

Kemal Tahir’in eserlerinden alıntılar ve sözlerinden 20 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • "Atamıyorum üstümden yorgunluğu ne kadar dinlensem. Bizim yorgunluğumuz gövdemizde değil, ruhumuzda olsa gerek."
  • "Kovulduğu yere gitmek ite mahsustur."
  • "Kitap olmayınca aktan kara, eğriden doğru ayrılmaz."
  • "Tarihten kaçmak, namustan, doğruluktan, bilgiden kaçmaktır"
  • "Aslanın ölüsüne karşı söylenenler, dirisine karşı söylenemeyenlerdir."
  • "Büyük sanatçı, birikmiş milli güçleri gün yüzüne getiren sanatçıdır."
  • "Her ölen insan, yaşayanların bir parçasını da beraber öldürmüş olur."
  • "Salt ölümün çaresi yoktur bu dünyada… madem ki daha ölmedik, çabalayacağız."
  • "Sevmek uyumaya benziyor. Uyurken nasıl müdafaasız oluyorsak, severken de öyleyiz."
  • "Hangi memlekette erkekler, kadın yardımını küçük görmüşlerse, o memleket mahvolmuştur"
  • "Yalan, dünyada en iğrendiği şeydi. En adi korkaklığın, en adi görünüşü… Kadına da, erkeğe de yaraşmayan bir ruh sefaleti…"
  • "Hayal kurmak, insanoğlunun, insan olarak yaşamaya başladı başlayalı bulduklarından, bir bakıma en yücelticisi, en büyüğü, bir bakıma da en alçaltıcısı, en değersizi."
  • "Bizim millet acıya alışmış. Biz hepimiz bahtsızlığa o kadar alışmışız ki, sevinç anormal geliyor. Bilmez misiniz, bizde yüksek sesle gülmek ayıpların başında sayılır. Hele çocuklar için..."
  • "Kimseye kitap tavsiye etmem. Eğer tavsiye ettiğim kitaba layıksa, onu araya araya kendisi bulur. Layık değilse hediye etsem okumaz, hatırım için okusa da anlamaz."
  • "Her şeyin zamanı ve gök altında olan her işin vakti vardır. Doğmanın vakti, ölmenin vakti, aramanın, bulmanın, yitirmenin vakti vardır. Allah yükleyecek, biz taşıyacağız!"
  • "Dünya ölümlüdür. Neye çabalasan ölüme çabalarsın!"
  • "Ekmek eskiden aslanın ağzındaymış, şimdilerde işkembesine inmiştir."
  • "Dünyada sormaktan başka ödevi var mıdır insanoğlunun? Hayır, yoktur. Çünkü bulmaktan başka ödevi yoktur. Bulamadığımızdan sorarız."
  • "En büyük silahımız olan düşünme gücünün asıl işi, gerçeği bulmak, anlamak, değiştirmektir."
  • "Atom gücü, süper devletleri, dünyanın efendisi yapacak yerde, kendi icat ettikleri zincirlerle kendi kollarını bağlayan avanak maymunlara çevirmiştir."

Kemal Tahir Aldığı Ödüller

Kemal Tahir’in aldığı ödüller aşağıda listelenmiştir.

  • Devlet Ana romanı ile 1967 yılında Türk Dil Kurumu Roman Ödülünü kazanmıştır.
  • 1968 yılında Yorgun Savaşçı eseri ile Yunus Nadi Roman Armağanı kazanmıştır.

Kemal Tahir Vakfı

Kemal Tahir Vakfı, yazarın vefatının ardından eşi Semiha Tahir’in başkanlığında dostları tarafından kurulmuştur. Semiha Tahir’in 1977 yılında vefat etmesinden sonra vakfın başkanlığını Nâzım Hikmet Ran'ın kız kardeşi Melda Kalyoncu Erduran üstlenmiştir. Melda Hanım'dan sonra da başkanlığı yazar Cengiz Yazoğlu üstlenmiştir. Vakıf, Kadıköy/İstanbul'da bulunmaktadır.

Kemal Tahir Nerelidir?

Kemal Tahir, baba tarafından Şebinkarahisarlı, anne tarafından ise Adapazarlıdır.

Kemal Tahir'in Babası Kimdir?

Kemal Tahir'in babası, alaylı deniz yüzbaşısı ve 2. Abdülhamid’in yaverliğine kadar yükselmiş, Yıldız Sarayı özel marangozluğu yapmış olan Şebinkarahisarlı Yüzbaşı Tahir Bey'dir. Tahir Bey'in rütbesi, 1908 yılında 2. Meşrutiyet’in ilânının ardından padişahla yakın olması nedeniyle İttihatçılar tarafından mülâzımlığa indirilmiş, emekliye sevk edilmiştir. Balkan ve 1. Dünya Savaşı yıllarında tekrara askere alınmış ve seyyar hastaneler inzibat subayı olarak görev yapmıştır.

Kemal Tahir Çocukluğu Nasıldır?

Kemal Tahir, 13 Mart 1910'da ailesinin dört erkek çocuğundan birisi olarak İstanbul'da Sultan Abdülhamid’in babasına hediye ettiği konakta dünyaya gelmiştir. Yazarın çocukluğu seferberlik ve Millî Mücadele yıllarına denk gelmektedir ve asker bir babanın da etkisiyle savaşın etkileriyle doludur. Çocukluk yıllarında içinde bulunduğu savaş yıllarının etkisi ileriki yaşlarda eserlerine yansımıştır.

Kemal Tahir Eğitim Hayatı Nasıldır?

Kemal Tahir, babasının memur olması nedeniyle hareketli bir eğitim hayatı yaşamıştır. İlköğrenimine Çanakkale, Aydın ve Burdur gibi şehirlerinde devam etmiş, ortaokulu 1923 yılında Kasımpaşa’da, Cezayirli Hasan Rüştiyesi’nde tamamlamıştır. Ortaokulun ardından Galatasaray Lisesi'ne devam eden Kemal Tahir, burada ancak 10. sınıfa kadar okuyabilmiştir. 10. sınıftayken annesi vefat etmiştir ve Kemal Tahir de eğitiminin yarıda bırakarak çalışmaya başlamıştır.

Kemal Tahir Edebi Kişiliği Nasıldır?

Kemal Tahir, yazarlık hayatına şiirle başlayıp roman ve hikaye ile devam etmiş, “Yerli dekor ve renkleri ustalıkla kullanarak gerçek bir Anadolu romanı oluşturmuş" (Behçet Necatigil) 20. yüzyıl Türk roman ve hikâyesinin verimli yazarlarından birisidir.

Kemal Tahir Evlendi Mi?

Kemal Tahir 1938 yılında, “Geçit” dergisindeki kalem arkadaşlarından biri olan Fatma İrfan Hanım ile evlenmiştir. Evlilikleri Kemal Tahir'in aralarında Nâzım Hikmet’in de bulunduğu bir grupla beraber “donanmayı isyana teşvik” suçundan 15 yıl ağır hapse mahkûm edilmesinden iki yıl sonra 1940 yılında sona ermiştir. Kemal Tahir, ikinci evliliğini ise 1950 yılında Semiha Sıdıka Hanım ile yapmıştır. Bu evlilik, Kemal Tahir’in vefatına kadar sürmüştür.

Kemal Tahir'in Çocukları

Kemal Tahir’in çocuğu yoktur.

Kemal Tahir Kaç Yaşında Vefat Etti?

Kemal Tahir, 1973 yılında geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat ettiğinde 63 yaşındadır.

Kemal Tahir Mezarı Nerededir?

Kemal Tahir'in mezarı İstanbul Sahrayıcedîd Mezarlığı’ndadır.

Kemal Tahir Hakkındaki Kitaplar

Kemal Tahir hakkındaki kitaplardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.