İpek Ongun Kimdir: Hayatı ve Kişiliği
13 Ekim 2021

İpek Ongun Kimdir: Hayatı ve Kişiliği

İpek Ongun Kimdir?

İpek Ongun (07 Ocak 1942) edebiyat öğretmeni Fatma Aliye Hanım ve ataşe Nusret Erden Bey'in çocukları olarak Ankara’da dünyaya gelmiş,  New York'ta tiyatro eleştirmenliği kursu aldıktan sonra Time and Life gibi yayın kuruluşlarında görev yapmış, çocuk romanlarıyla yazın hayatına giriş yapan yazar ve çevirmendir. Yazarın tam adı Sevim İpek Ongun'dur ve Ankara Koleji ile Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni bitirmiştir. Yazar, Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinden Ayşe Kulin ile okul arkadaşıdır. Yazar yazın hayatına lise yıllarında "Doğan Kardeş" dergisine çeviriler yaparak başlamıştır ve ilk eserini 1980 yılında yayımlamıştır. İlk eserinin ardından "Kamp Arkadaşları ve Afacanlar Çetesi" adlı çocuk kitaplarını kaleme almıştır. "Yaş On Yedi" ise yazar İpek Ongun'un gençlik için yazdığı ilk romandır.

İpek Ongun, 2010 yılı Türk Kütüphaneciler Derneğinin araştırması sonucunda, kütüphanelerde kitapları en çok okunan yazar olarak tespit edilmiş bir kişidir. Eserleri üç kuşak tarafından sevilerek okunan yazar oldukça üretken bir yazardır ve birçok farklı türde eser kaleme almıştır. Günümüzde 79 yaşında olan yazar Mersin’de yaşamaktadır. Mersinli olan eşi vasıtasıyla Mersin’e yerleşmiş olan yazarın çocukları da aynı şehirde büyümüş ve eğitim görmüştür.

Yazar birçok farklı tarzda kitap okumasının yanı sıra en çok biyografi ve anı türünde kitaplar okumaktan hoşlanmaktadır. Bir kız çocuğu için başarıya giden yolda dürüstlüğün olmazsa olmaz bir özellik olduğunu söylemektedir ve en büyük ilham kaynağının gençler olduğunu belirtmiştir.

İpek Ongun Kitapları Nelerdir?

İpek Ongun’un 32 adet kitabı aşağıda listelenmiştir.

         Mektup Arkadaşları

         Kamp Arkadaşları

         Afacanlar Çetesi

         Yaş On Yedi

         Sabah Pırıltıları

         Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar

          Bir Pırıltıdır Yaşamak

          Bu Hayat Sizin

          Yarım Elma Gönül Alma

         Anne Babama Sevgilerimle, Lütfen Beni Anla

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 

          

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 2: Arkadaşlar Arasında

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 3: Kendi Ayakları Üstünde

 

         Bir Genç Kızın Gizli Defteri 4: Adım Adım Hayata

         Bir Genç Kızın Gizli Defteri 5: İşte Hayat

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 6: Şimdi Düğün Zamanı

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 7: Hayat Devam Ediyor

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 8: Günler Akıp Giderken

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 9: Ya Sen Olmasaydın

         Bir Genç Kızın Gizli Defteri 10: Taşlar Yerine Otururken

         Bir Genç Kızın Gizli Defteri, 11: Yıllar Sonra

          Bir Genç Kızın Gizli Defteri 12: Nerde Kalmıştık 

          Mayanın Günlüğü. 1, Haydi Tanışalım

          Maya'nın Günlüğü-2 / Güzel Bir Gün

          Maya'nın Günlüğü-3 / İşte Benim Ailem

          Maya'nın Günlüğü-4 / Haydi Oyuna (El Yazısı Öğreniyorum)

          Duyarlı Davranışlar : "Yaşama Kültürü Üzerine"

          Yoksa Hayat Gençken Daha mı Zor?

         Anlat Anneanne

  • Garip Şeyler Oluyor 
  • Her şey Değişiyor: Cumhuriyet Dönemi
  • Zoru Başaranlar

İpek Ongun'un İlk Kitabı Nedir?

Yazar İpek Ongun’un ilk kitabı “Mektup Arkadaşlarım” isimli kitaptır.

İpek Ongun'un Kaç Tane Eseri Vardır?

İpek Ongun’un bilinen eserlerinin sayısı 32’dir.

İpek Ongun Romanları 

İpek Ongun’un 25 adet romanı aşağıda listelenmiştir.

  • Mektup Arkadaşları: Eser 190 sayfadır. Biri köyde biri şehirde yaşayan iki küçük kızı ve bu iki kızın mektup arkadaşlığını anlatmaktadır. Mektuplarında birbirlerine ailelerini ve yaşam tarzlarını anlatan çocukların bu mektuplar sayesinde zamanla çok yakın iki arkadaş oldukları görülmektedir.
  • Kamp Arkadaşları: Nilgün ve Şerife isimli iki kız çocuğunun İstanbul, Mersin arasında gerçekleşen mektuplaşmalarını ve beraber bir bebek evi yapmalarını anlatan İpek Ongun kitabıdır. Sayfa sayısı 215’tir.
  • Afacanlar Çetesi: 280 sayfadan oluşan eser birbirlerini çok seven, her şeyi beraber yapmak isteyen, hep iyi şeyler yapmayı hedefleyen Asena, Berk, Defne, Zeynep, Sinan, Tolga, Argun ve maskotları Ahbap'tan oluşan bir grup ortaokul öğrencisinin oluşturduğu gurubun anlatıldığı eserdir.
  • Bir Genç Kızın Gizli Defteri: İpek Ongun'un gençlik romanlarından biridir. Hatıra tekniği ile kaleme alınmış bir romandır. Eserin ana kahramanı Serra'dır. Eser de zaten Serra'nın anı defterinden oluşmuştur. Serra bu kitapta genç bir kızdır ve defterine tüm duygularını ve düşüncelerini yazmıştır.
  • Yaş On Yedi: Kitap hakkında Prof. Mîna Urgan "Yaş On Yedi pembe ve bomboş romantik hayalleri değil, orta sınıftan gelen gençliğin gerçek durumunu ele alıyor. Bu kitabın hem aile hem de okul yaşamındaki sorunları gerçeklikle, ama umutsuzluğa kapılmadan, sağlıklı bir yaklaşımla veren, aslında ağırbaşlı olmakla birlikte gülmece öğelerini de önemseyen, gerek edebi, gerek eğitici değeri yüksek, tüm gençlerin ilgisini uyandırabilecek bir roman olduğuna inanıyorum." sözlerini söylemiştir.
  • Bir Pırıltıdır Yaşamak: Kitap 310 sayfadır. Eser günümüzde Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
  • Bu Hayat Sizin: Eser 288 sayfadan oluşmaktadır. Günümüzde Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eser gençlerin önce 'kendi' yaşantısının, sonra yaşamdaki 'ayrıntıların' farkına varmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
  • Anne Babama Sevgilerimle, Lütfen Beni Anla: Eser 212 sayfadan oluşmaktadır ve Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Gençlerin konuştuğu, anne babaların dinlediği bir eserdir.
  • Arkadaşlar Arasında: Eser 384 sayfadır ve Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Bir Genç Kızın Gizli Defteri serisinin ikinci kitabıdır.
  • Kendi Ayakları Üstünde: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin üçüncü kitabıdır ve 430 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın kendi ayakları üstünde durma çabası ve olgunlaşma süreci anlatılmaktadır.
  • Yarım Elma Gönül Alma: 278 sayfadan oluşan eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. İpek Ongun kitabı kendisine mektup yazan gençlere adamıştı     
  • Adım Adım Hayata: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin dördüncü kitabıdır ve 484 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın üniversiteye gidişi ve üniversite döneminde yaşadıkları anlatılmaktadır.      
  • Sabah Pırıltıları: İpek Ongun'un roman türündeki eseri 252 sayfadan oluşmaktadır ve Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.           
  • İşte Hayat: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin beşinci kitabıdır ve 496 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın üniversiteden mezun oluşu ve hayatın gerçekleri ile karşılaşması anlatılmaktadır. 
  • Şimdi Düğün Zamanı: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin altıncı kitabıdır ve 564 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın düğün dönemi anlatılmaktadır.       
  • Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar: Eser 224 sayfadan oluşmaktadır. Eserde genç kadınlar ve erkekler için gündelik yaşamda duyarlı davranışlar anlatılmaktadır.
  • Hayat Devam Ediyor: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin yedinci kitabıdır ve 376 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın evliliği anlatılmaktadır.       
  • Günler Akıp Giderken: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin sekizinci kitabıdır ve 376 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Serra'nın hamileliği ve annelik heyecanları anlatılmaktadır.
  • Ya Sen Olmasaydın: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin dokuzuncu kitabıdır ve 240 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Serra'nın hayatının başka bir dönemi daha anlatılmaktadır.
  • Taşlar Yerine Otururken: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin onuncu kitabıdır ve 445 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Eserde Serra'nın hayatının başka bir dönemi daha anlatılmaktadır.
  • Mayanın Günlüğü. 1, Haydi Tanışalım: Eser 32 sayfadan oluşmaktadır ve çocuklar için yazılmıştır. Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
  • Yoksa Hayat Gençken Daha mı Zor? : Roman türündeki eser 424 sayfadan oluşmaktadır ve gençler için yazılmıştır. Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.   
  • Yıllar Sonra: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin on birinci kitabıdır ve 244 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Serra'nın kırklı yaşları anlatılmaktadır.
  • Nerde Kalmıştık: Bir Genç Kızın Gizli Defteri kitap serisinin on ikinci kitabıdır ve 352 sayfadan oluşmaktadır. Eser Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Serra'nın kızı Selin'in annesi Serra’dan izin koparıp Çeşme’ye, kuzinlerinin yanına gitmesi ve orada yaşananlar anlatılmaktadır.
  • Her Şey Değişiyor

İpek Ongun'un En Önemli Romanı Hangisidir?

İpek Ongun’un en önemli eseri “Bir Genç Kızın Gizli Defteri” isimli kitaptır. Kitap Türkiye'de en çok baskısı yapılan eserler arasında yer almaktadır. Yazar eser doğrudan gençlere yönelik kaleme alınmıştır ve okurlar tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmıştır.

İpek Ongun Romanlarının Özellikleri Nelerdir?

İpek Ongun'un romanları gençleri eğitmekte, zengin bir yaşam kültürü sunmakta ve onlar üzerinde farkındalık yaratmaktadır. Eserlerindeki temel karakterler genç kızlar ve onların sosyal çevreleridir. Ele aldığı konular: Genç kızlar, onların beklentileri, kaygıları, aile içi ilişkileri, sosyal çevreleri, sorunları ve hayalleridir. Eserlerinin dili de sade, açık ve kolay anlaşılabilecek şekildedir.

İpek Ongun'un Edebiyat İçin Önemi Nedir?

İpek Ongun, ilk gençlik edebiyatının çocuk edebiyatından koparak ayrı bir dal olarak değerlendirilmesinde öncü olmuş bir yazardır. Bu öncülüğü ile de Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olmuştur.

İpek Ongun Aldığı Ödüller?

İpek Ongun’un aldığı ödüller aşağıda listelenmiştir.

  • 1991 yılında TÜYAP'ta Altın Kitap Ödülü'nü almıştır.
  • Toros, Akdeniz ve Tarabya Rotary kulüpleri tarafından 1995-1996, 2003-2004 ve 2006 yıllarının Meslek Hizmeti ödülleri almıştır.
  • 1998 yılında Oriflame Firması tarafından yılın en başarılı kadın yazarı seçilmiştir.
  • 2009 yılında, İçel Soroptimist Kulübü tarafından kendisine "Başarılı Kadın Ödülü" verilmiştir.
  • 2010 yılı Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından kendisine "Başarılı Kadın Ödülü" ver
  • 2012 yılında “Uluslararası Çukurova Sanat Ödülü”nü kazanmıştır.
  • Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.
  • 2014 yılında da Lions Kulübü tarafından "Melvin Jones Yaşam Boyu Hizmet Ödülü"ne layık görülmüştür.

İpek Ongun Sözleri

İpem Ongun’un 20 adet sözlü aşağıda listelenmiştir.

  • "Güçlü prensipler, sağlam bir pusula gibidir, insanı doğru yolda tutar. Aklını, iradeni, mantığını kullan."
  • "Düşünen insan, özgür insandır. "
  • "Aslında ince ince düşünmek çok iyi bir şey ama her şeyin de fazlası fazla. Yani sorunları düşünüp çareler ararken korkudan donup kalmamalısın. Yapman gerekeni yapmalısın! Hayatta sorunlar hep olacaktır, o nedenle sorunsuz olsun diye hayatı askıya almamalısın."
  • "Bir insanla evlenmeyi düşündüğünde, onu bu haliyle, böylece beğeniyorum, diyorsan ne âlâ. Ama onu değiştiririm diye yola çıkıyorsan, çoğunlukla bunun sonu düş kırıklığı olur."
  • "Kısaca hayatı sevmek...

 Kısaca "sevmek"...

 Sanırım her güzelliğin başı bu.

 Ve... İnsan, bir şey beklemeden sevince, sevgisini verince, geriye mutlaka bir şeyler dönüyor."

  • "İnsanoğlu prizma gibidir; kimi yanı olumlu, kimi yanı olumsuz; kimileriyle ilişkileri pürüzsüz, kimileriyleyse çekilmezdir. Ve bu her insan için böyledir."
  • "İnsan bir şeyi isterse, mutlaka vakit bulur. Şöyle ki, programını gözden geçirir, belki bir saat erken kalkar ya da televizyondan, bilgisayarsan bir saatliğine vazgeçer ama o yapmayı istediğini pekâlâ yapabilir."
  • "Düşünmeden, araştırmadan kalıpları yaşamak, mutluluğu başkalarının gözlerinde aramaktır. Eğer mutluluğunuz hep bir başkasının beğenisine ya da kendinizin dışında nedenlere bağlıysa, mutsuzluğu garantilediniz, demektir."
  • "Çocuklar ve gençler uslu olmalı, susmalı, fazla soru sormamalı, büyüklerin dediğinden çıkmamalı, tüm kararları büyükler almalı. Böyle olunca da serbestçe fikirlerini söyleme, tartışma, sorgulama cesareti gelişemiyor ve medeni cesareti olmayan insanlardan oluşmuş bir toplum ortaya çıkıyor."
  • "Çünkü gençliğin kıymetini bilmek yaşamı son damlasına kadar yaşamak, bugünü, şu anı en güzel biçimiyle değerlendirmek, eldeki olanakları sonuna kadar kullanmak demek bir anlamda."
  • "Deneyin! Kapıları zorlayın! Başaramazsanız, bu başarısızlıktan bir şeyler öğrenmiş olacağınızdan yine de kazançlısınız. En azından kendi kendinize, "Ben denedim," diyebileceksiniz. Ve yine deneyeceksiniz."
  • "Sevmediğiniz şeyleri yapmayın. Sosyal yaşamda zevk almadığınız etkinliklere katılmayın. Hoşlandığınız kişilerle dostluğu sürdürmekten vazgeçin. Sevmediklerinizi yaşamınızdan çıkarıp attığınızda, asıl yapmak istediklerinize yer açmış olacaksınız."
  • "Ne kadar akılcı olursanız olun, bazı şeyleri öngöremiyorsunuz. Bunun nedeni kimi zaman deneyimsizlik, kimi zaman duygusallık, kimi zaman da kişilerin yaşadığı değişim oluyor."
  • "Çocukken hep büyüyeyim diye dua ederdim. Ama ben bu duayı ederken, herkes olduğu gibi kalacak, kimse yaşlanmayacak, hastalanmayacak, ölmeyecek sadece ben büyüyüp onlar gibi olacağım sanıyordum."
  • "Herkes herkesle arkadaşlık etmekte özgürdür ve bu dostluk çevresi kıskançlıkla daraltılacağına karşılıklı alışverişle genişletilmelidir. Herkes sevdiği arkadaşını diğer arkadaşlarına tanıtırsa, sevgi çemberi büyür ki bu çok güzel bir olay."
  • "Olumlu insan başkalarını karamsarlıktan kurtarmak ya da kendi derdini unutmak için bedeliymiş gibi davranır. Ve işte bu noktada çok ilginç bir şey gerçekleşir. Kendini gerçekten mutlu hissetmeye başlar. Çünkü davranış biçimimiz duygularımızı etkiler. Bir deneyin göreceksiniz."
  • "Asırlardır kötümserler, köşelerinden dünyanın kötüye gittiğinin doksan dokuz nedenini sayarlarken iyimserler epey yol almış; pek çok iş başarmışlardır. En azından denemişlerdir."
  • "Aslında karar vermek güç ama bir yerde de o denli güç değil. Karar vermen gerektiğinde, duygularının dolambaçlı yollarına sapmayacaksın, çünkü o zaman sadece dolanır durursun. Aklını kullanacaksın. Akılcı olmaya çalışacak ve kendi kendine soracaksın: Bir, bu yapmayı düşündüğüm şeyin bana bir zararı olur mu; iki, bir başkasına zararı olur mu? Kısaca, bu, bana ve başkalarına zarar verecek bir şey mi? Ardından iyice düşünüp, yapmayı planladığın şeyin doğruluğuna gerçekten inanıyor musun, bunu kafanda iyice tartacaksın. Eğer kuşkun varsa, vazgeçersin, yok eğer yapmayı düşündüğün şeyin doğru olduğundan şüphen yoksa o zaman kim ne derse desin, doğru bildiğin yolda cesaretle yürüyeceksin."
  • "Ne gelirse konuşmamaktan geliyor. Biri alınıyor, susuyor; öteki onun neden alındığını bilmediğinden, bu bana tavır koyuyor diye surat asıyor. İşte böylece küçücük bir olay bile kartopu gibi yuvarlanarak büyüyor."
  • “Madem zaman parmaklarımızın arasından böylesine akıp gidiyor, öyleyse her günümü 'yaşanmış günlere' çevirmeliyim. Günlerimi, saatlerimi, dakikalarımı lüzumsuz işlerle, enerjimi sömüren insanlarla ziyan etmemeliyim. Yapabileceğimin en iyisini yapmış, bu doğrultuda yaşamışım, diyebilmeliyim, dedirtiyor bu bilinç.”

İpek Ongun Nerelidir?

İpek Ongun Ankara’da dünyaya gelmiştir.

İpek Ongun'un Babası Kimdir?

İpek Ongun’un babası ataşe Nusret Erden’dir.

İpek Ongun Çocukluğu Nasıldır?

İpek Ongun’un annesi edebiyat öğretmenidir ve kızına her yaz bir ülkenin klasik eserlerini okutmuştur. Çocukluğunda iyi bir eğitim alan yazarın çocukluk hayali de yazar olmaktır. Hatta yazar çocuk yaşta kullandığı ajandasına “Bir muharrir olmak istiyorum” yazmıştır. En sevdiği dersler de tarih ve edebiyattır. Çocukluğunda yatılı okulda okuyan yazar Ankara'da Fazıl Say'ı yetiştiren hoca Mithat Femmen'den piyano dersleri almıştır. Fakat yazarı babası üniversiteye göndermemiştir ve bu nedenle liseden sonra okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Bu durum da okumak isteyen yazarı çok üzmüştür. Yazar eğer imkânı olmuş olsa sosyoloji okumayı isteyeceğini belirtmiştir.

Çocukluğunda yazları bahçelerde kedi ve köpeklerle, partilerle geçirdiğini belirten İpek Ongun, sıkıldığı zamanlarda yazı yazdığını, yazı yazmaya da bu şekilde başladığını belirtmiştir.

Yazarın anne ve babası ayrıdır fakat çocukluk dönemini anne ve babasından sevgi görerek geçirdiğini söylemiştir. Çocukluğundaki en büyük zorluğun yatılı okulda okumaya alışmak olduğunu belirtmiştir çünkü tek çocuktur ve annesine fazla düşkündür. İçe kapanık bir çocuk olan yazar yatılı okul nedeniyle zor bir çocukluk geçirmiştir ve bu nedenle de kendi çocuklarını hiçbir zaman yatılı okula göndermek istememiştir.

İpek Ongun Nasıl Bir Yazardır?

İpek Ongun, yazım sürecini “Gençlere bakarak, dinleyerek ve satır aralarını okuyarak yazıyorum. Bütün ilhamımı onlardan alıyorum. Onların yaşadığı sorunların farkına varıyorum, hissediyorum ve sonra buna nasıl yardımcı olabilirim diye düşünerek yazmaya başlıyorum.” sözleriyle anlatmıştır.

Yazar bir kitap yazarken sabahtan öğleye kadar çalışmakta, hatta öğleden sonra ve gece de çalışmaktadır. Sadece yemek ve yürüyüş molası vermektedir. Yazım öncesinde yazdıklarını tasarlarken ve gereken araştırmaları yapıp bunların sonrasında yazmaya başlamaktadır. Eserlerini, kendisini karakterlerin yerine koyarak kaleme almıştır. “En çok kızların başarılarıyla gurur duyuyorum. Eğitimlerini tamamlamış, çalışan genç kadınlar olmaları, kendi ayakları üstünde duruyor olmaları bana pek bir gurur veriyor.” diyen yazar eserleriyle kız çocuklarını iyi yönde eğitmeyi amaçlamaktadır ve vermek istediği mesajın “Benim birinci sırada vereceğim mesaj sorgulayarak düşünen bir kafaya sahip olsunlar. Bir şeyi hemen kabul etmesinler, soru sorsunlar. Soru soran insan düşünen insandır. Düşünen insansa gerçek anlamda düşünen bir bireydir. Eğer özgür bir birey olarak yaşamak istiyorsa, kendi kendisinin adamı olmak istiyorsa, hayatının iplerini kendi ellerinde tutmak istiyorsa sorgulaması lazım. Atatürk’ün çok güzel bir lafı var, diyor ki ‘Bireyleri yetişmemiş toplumlar her yöne çekilebilirler’. Düşünebilen, ileriyi görebilen kişilerden oluştuğu zaman toplum da ayağa kalkacaktır.” şeklinde olduğunu söylemektedir.

Ayrıca kadınlara karşı ayrı bir hassasiyeti olan yazar bu durumunu “Çok kıymetli kadın yazarlarımız var. Onlar kadın karakterlerini çok da güzel anlatıyorlar. Ama ülkemizde kadının durumu hiç de iyi değil. Bu insanı çok üzüyor.” sözleriyle belirtmiştir.

İpek Ongun Evlendi Mi?

İpek Ongun, Mersin’in yerlilerinden olan Alparslan Bey ile evlenmiştir. İpek Ongun’a eşi tanıştıktan on gün sonra evlenme teklif etmiş, üç buçuk ay sonra da evlenmişlerdir. Amerika’da da araştırmalar yapan Alparslan Bey Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nde görev almıştır.

İpek Ongun'un Çocukları

İpek Ongun’un iki kızı vardır. Kızlarından biri olan Defne Ongun Müminoğlu da annesi gibi yazardır. Çocuklar yönelik eğitici ve öğretici eserler kaleme almaktadır. Kaleme aldığı bazı eserler aşağıda listelenmiştir.

Anı ve otobiyografi arasındaki fark nedir?

Anı, yaşanmış olgulardan kişinin kendi hafızasında kalan, sırası ve yeri geldiğinde hatırladığı her türlü şeydir. Edebi bir tür olarak da kişinin yaşamını veya yaşamından bir bölümünü ele alan ve anlatılan döneme dair gözlemler içeren edebi metinlerdir. Metinlerde kişisel yaşam izlenimlerinin yanı sıra çoğunlukla çeşitli tarihsel olaylarda rol oynamış veya bu olayların yakın gözlemcisi olmuş kişiler ele alınmaktadır. Eserlerde kişisel yargılar ve yorumlarla verilmektedir ve anlatılan olaylar her zaman geçmişte yaşanan olaylardır. Türk edebiyatında da birçok isim anı metni yazılmıştır. Anı metinleri yazan bazı yazarlar ve anı kitapları aşağıda listelenmiştir.

Otobiyografi, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebi türdür. Eserde kaynak olarak kişinin kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgiler kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir belgesel olan eserde yazar kendine ait sanat eserleri, düşünceleri ve yaptığı ya da katkısının olduğu önemli işleri ele almaktadır. Eserde yazar kendini öne çıkarmaktadır fakat bunu objektif bir şekilde yapmalıdır. Eserlerde kurmaca yer almaz olaylar nesnel bir dille ele alınmaktadır.

Otobiyografi ile anı türü sık sık birbirine karıştırılmaktadır. Fakat otobiyografiler anılardan daha uzun bir dönemi ele almaktadır. Anılar otobiyografilere göre daha dışsal olaylara önem vermektedir.

Yazar İpek Ongunun da anı türünde kitabı bulunmaktadır. “Anlat Anneanne” isimli kitabı yazar “Kitaplarımın hepsini çok severek yazdım. Hiçbirisi sipariş kitap değildir. Aslında torunlarım için başladım. Çünkü hepimiz etiketliyoruz. Yani bu annedir, bu büyükannedir diyoruz, nokta koyuyoruz. Onun gerisini düşünmüyoruz. O da bir zamanlar gençti, bir şeyler yaşadı, sevdi, sevilmedi. Bunları merak ettiğimiz zaman artık çok geç olmuş oluyor, onları kaybetmiş oluyoruz. Anneannemle benim torunlarım arasında uzay gibi büyük bir fark var. Anneannem okuma yazmayı okuma mekteplerinde öğrenmiş, benim torunlarım bugün yapay zekâ konuşuyor. Bu nedenle, anneannemle torunlarım arasında o halkaları oluşturmak amacıyla onunla başlayarak ondan sonra da kendi annem, teyzemin hayatları ve bizler şeklinde başladım. “ sözleriyle anlatmıştır.

Eser 455 sayfadır ve Artemis Yayınları tarafından yayımlanmaktadır. Yazar İpek Ongun bu eserini ilk kez 2017 yılında yayımlamıştır.

İpek Ongun Benzeri Yazarlar

İpek Ongun benzeri yazarlar aşağıda listelenmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.