En İyi Polisiye Romanlar - Cinayet Romanları
26 Ekim 2020

En İyi Polisiye Romanlar - Cinayet Romanları

       Tüm kitapseverlerin arasında polisiye türü sevenlerin yeri ayrıdır doğrusu. Ne istediklerini bilirler ve bu türde o kadar çok kurgu okumuşlardır ki bir yazar için okurunu şaşırtmak, onunla bir maceraya çıkmak o kadar kolay değildir. Polisiye okurları kuşkucu olurlar, tabir doğruysa, “lep” demeden leblebiyi anlarlar. Polisiye tutkunları, büyük bir ilgiyle ellerinden düşürmedikleri romanlarını kelimenin tam anlamıyla bir solukta okurlar.

       Çok okunan polisiye kitapları, ustaca kurgulanmış cinayet romanları ve gerilime yakın yazılmış kült eserleri bir araya getiren yeni bir liste ile BKM Kitap Blog’un bu yazısının konusunu “en iyi polisiye romanlar” olarak belirledik. İster polisiye tutkunlar için, ister bu türde okuma yapmak isteyen “yeni başlayanlar” için en çok okunan bu türdeki romanları listemizde bir arada bulabilirsiniz. Polisiye denince akla gelen romanlardan oluşan okuma listesine farklı bir okuma yaparak rutinlerinde değişiklik arayanlar için de öneririz.

Doğu Ekspresinde Cinayet– Agatha Christie

       Doğu Ekspresinde CinayetAgatha Christie

       Listemize bu türün dünya çapında bilinen yazarıyla başlayalım… Agatha Christie… Macera ve polisiye severlerin tutkuyla okuduğu Agatha Christie’nin ünlü romanı listemizde ilk sırada. Doğu Ekspresinde Cinayet… Christie'nin romanlarında sıkça yer verdiği kahramanı dedektif Hercule Poirot'nun, Ortadoğu'dan kalkan Orient (Şark/Doğu) Ekspres'le yolculuğu sırasında, trende bir cinayet işlenir ve Amerikalı yolculardan biri bıçaklanarak öldürülür. Romanın giriş bölümünde İstanbul'da geçtiği eser, bir klasik!

 

Ahmet Ümit - Beyoğlu Rapsodisi

       Beyoğlu RapsodisiAhmet Ümit

       Türk edebiyatında polisiye denince ilk akla gelen yazarlardan biri Ahmet Ümit. Yazarın en sevilen eserlerinden biri olan Beyoğlu Rapsodisi ile devam edelim listemize. Zira, İstanbul’u polisiye kurgunun heyecan ve keyif veren tadıyla okumaya ne dersiniz? Polisiye denince akla gelen ilk yazarlardan biri olan Ahmet Ümit, çok okunan eseri Beyoğlu Rapsodisi’nde kitapseverleri üç arkadaşın öyküsüyle eşsiz bir serüvene çıkarıyor sayfalarında. Romanında İstanbul’un gözbebeği olan Beyoğlu’nun çoksesli, çok renkli, çok dilli, çok kültürlü hayatını karakterleriyle gözler önüne seren Ümit, tiyatro sahnesine benzettiği bu zenginliği unutulmaz bir kurguyla ön perdeden okurlarına sunuyor.

Hayvan Mezarlığı - Stephen King

       Hayvan Mezarlığı - Stephen King

       Gerilim ve polisiye denince ilk akla gelen çağdaş yazarlardan biri de elbette ki Stephen King. Onun her kitabı en çok satanlar listesinde yerini aldı, birçok eseri beyazperdeye de aktarıldı. Bunlardan biri de Hayvan Mezarlığı. Film, bütün dünyada yankılar yaratmaya devam ediyor. Kitabıysa halen raflarda okurların ilgisini görüyor: Dr. Louis Creed ve ailesi eski kızıl derili mezarlığındaki ruhların gazabına uğramışlardı. Bunun elbette nedenleri olmalıydı. King, okurlarını doğaüstü olaylarla dolu, soluksuz okunacak heyecanların doruğuna taşıyor.

Siyah Kan – Jean Christophe Grangé

       Siyah KanJean Christophe Grangé

       Her polisiye türü severin “okuduğum en iyi polisiye/gerilim romanı”diyeceği bir kitap karşınızda. Gerilim denince en iyi eserleri veren Jean Christophe Grangé, Siyah Kan ile soluksuz bir okuma sunuyor. Akıl almaz olay kurgusu, ters köşeler... Kısacası, gerilimi seven herkesin kitaplığında bulunması gereken bir başyapıt. Bunu etkileyici kapak yazısından da anlamak mümkün: Güneydoğu Asya'da, Yengeç Dönencesi ile Ekvator çizgisi arasında bir yerlerde bir yol vardır. Siyah kanla çizilmiş bir yol. Korkunun ve ölümün hakim olduğu bir yol...

Çırak – Tess Gerritsen

       ÇırakTess Gerritsen

       Çok satanlar listesinin en iyi bilinen kitaplarından biri olan dünyaca ünlü eser Cerrah’ın yazarı Tess Gerritsen’den başka bir soluk soluğa roman listemizi taçlandırıyor: Boston’da boğucu bir yaz yaşanmaktadır. Kocalarının gözleri önünde saldırıya uğrayan kadınlar kaçırılıp öldürülür. Cesetleri günler sonra bulunur. Katilin yöntemi, dedektif Jane Rizzoli’nin bir yıl önce hapse attırdığı seri katil Warren Hoyt’unkine çok benzemektedir. Rizzoli’nin bu cinayetlerde Hoyt’tan izler görmesini yaşadığı travmaya bağlayanlar mı haklıdır, yoksa Warren Hoyt (Cerrah) kendisine bir çırak mı bulmuştur?

Cehennem – Dan Brown

       CehennemDan Brown

       Da Vinci’nin Şifresi eseriyle kitap dünyasına damgasını vuran Dan Brown, gerilim türü romanı denince ilk akla gelen isimlerden biri. Cehennem adlı yapıtı da Brown’un tarzından ödün vermeyen akıcılık, mükemmel kurgu, heyecanlı detaylar, etkileyici kitap kahramanlarıyla keyifli bir okuma sunuyor: Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon başından vurulmuş bir halde hastane odasında gözlerini açar. Yaşadığı korkunç baş ağrısına eşlik eden tek şey; sürekli kâbuslarında gördüğü kan kırmızısı bir nehrin karşısından kendisine seslenen gümüş saçlı güzel bir kadın ve toprağa baş aşağı gömülü can çekişen bedenlerdir. Langdon gördüğü kâbusları anlamlandırmaya çalışırken kadın bir suikastçı tarafından takip edildiğini anlar. Floransa’nın tarih kokan dar sokaklarından Venedik’in muazzam bazilikalarına uzanan semboller zinciri Langdon’ı insanlık tarihini sonsuza dek değiştirebilecek bir mekâna sürükler. Burası üç imparatorluğun merkezi olmuş, insanlık tarihi kadar eski, dünyanın incisi İstanbul’dur. 

Mathilda – Mary Shelley

       MathildaMary Shelley

       Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley’nin, öldükten sonra ardında müsvedde halinde bıraktığı bütün romanları ve öyküleri arasında tamamlanmış yegâne eser olan Mathilda, polisiye türü tutkunlarından büyük ilgi gördü, görmeye devam ediyor. 1819’da yazılmasına rağmen ilk kez 1959 yılında okur karşısına çıkan eser, Mary Shelley’nin tüm yazılarında olduğu gibi yine pek çok otobiyografik öğe barındırıyor. Gerilimi ve ilginç olaylar zincirini beraberinde taşıyor. 

Gülün Adı – Umberto Eco

       Gülün AdıUmberto Eco

       İtalya'da, Bologna Üniversitesinde öğretim üyesi, semiolog, tarihçi; filozof, estetikçi, ortaçağ uzmanı ve James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış biri. Umberto Eco'nun bu ilk romanı, Dünyada olağanüstü bir ilgi uyandıran bu romanın başarısında, kuşkusuz, yazarın ortaçağ konusunda derin ve dolaysız bilgisinin büyük payı var. Orta Çağ İtalya'sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir manastır ve etrafında gelişen olaylar, iyi kurulmuş polisiye bir öykü ile bir yazılmıştır.

Siyah İnci – Anna Sewell

       Siyah İnciAnna Sewell

       İngiliz yazar Anna Sewell tarafından 1877 yılında yazılmış bir romandır. Bu kitabı hayatının son yıllarında, hasta olarak yattığı evinde yazmıştır. Roman, Sewell'in ilk ve tek romanı olup, kısa bir süre içerisinde en çok satılan kitap haline gelmiştir. Sewell, kitap yayımlandıktan beş ay sonra hayata veda etmiştir. Yaklaşık olarak elli milyon kopya satmış olan Siyah İnci, çocuk edebiyatının öncüsü haline gelmiştir.

Gözlerini Sımsıkı Kapat - John Verdon

       Gözlerini Sımsıkı Kapat - John Verdon

       Süper Dedektif işbaşında! New York’un en gözde dedektifi ile birlikte maceraya çıkmaya hazırız? Akıl oyunlarının iç içe geçtiği ve heyecanlı bir serüvenin okuru beklediği bir kurgu ile elinizden düşüremeyeceğiniz bir kitap. Düğün günü öldürülen bir gelin ve yüzlerce davetli tanık… 

Kuzuların Sessizliği – Thomas Harris

       Kuzuların SessizliğiThomas Harris

       Korku, gerilim ve polisiye klasiği… Buffalo Bill lakabıyla tanınan bir seri katil, bazı kadınların peşindedir. Zamanın en çok satan kitaplarından biri olan ve sinema perdesine başarılı bir şekilde aktarılan bu eserde FBI Akademisi'nde genç bir stajyer öğrenci olan Clarice Starling ile birlikte bir maceranın peşine düşeceğiz. Soluksuz bir okuma sizi bekliyor. 

Her Temas Bir İz Bırakır – Emrah Serbes

       Her Temas Bir İz BırakırEmrah Serbes

       Büyük ilgi gören Behzat Ç. karakterinin yaratıcısı Emrah Serbes’in polisiye türünde çok sevilen eseri Her Temas Bir İz Bırakır, okurlarını Ankara sokaklarına davet ediyor. Cinayet büronun maceralarıyla Behzat Ç. ile polisiye okumanın keyfini süreceksiniz.

Trendeki Yabancılar – Patricia Highsmith

       Trendeki Yabancılar Patricia Highsmith

       Polisiye romanın kraliçesi olarak bilinen Patricia Highsmith, ünlü romanında Amerikan toplumunu eleştiriyor. Alfred Hitchcock’un aynı adla sinemaya uyarladığı bu sürükleyici roman, ustalıkla anlatılan olay örgüsü ve etkileyici kurgusuyla okurlarını bekliyor.

Koleksiyoncu – John Fowles

       KoleksiyoncuJohn Fowles

       John Fowles’in ilk romanı olan Koleksiyoncu; saplantılı bir aşk, karşı konulmaz bir suç ve kadın-erkek ilişkilerinin karmaşık dinamiklerini bir arada harmanlayarak okuruna macera dolu bir hikaye sunuyor. Roman, kelebek koleksiyonculuğu yapan içine kapanık ve özgüvensiz bir adam olan Frederick’in aşkı uğruna yaptıklarını konu ediniyor. 

Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

       Sherlock HolmesSir Arthur Conan Doyle

       Dünyanın en meşhur dedektifi Sherlock Holmes’ü tüm dünyayla tanışıtıran ve polisiye türünün çıtasını yükseklere çıkaran ünlü yazar ve gazeteci Arthur Conan Doyle, tüm serisiyle okunmayı hak ediyor. Sherlock Holmes, etkileyici zekası, hazır cevaplılığı ve akıllardan çıkmayan sözleriyle gerçekte yaşayan bir bireyin sevilebileceği kadar çok seviliyor okurlarınca.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.