En Güçlü Sanat Kitapları
08 Şubat 2020

En Güçlü Sanat Kitapları

        Birbirinden önemli sanat dallarının en değerli parçalarını sergiler, özel haftalar, uluslararası fuarlar ve organizasyonlar ile gezmek, keşfetmek, sanatı iliklerinize kadar soluyarak varoluşun anlamına ulaşmak mümkün. Peki ya okumak?


        Sanat ile ilgili okumalar yapmak da bilgilenmenin yanı sıra sanatı solumanın ve kendini geliştirmenin bir yolu değil mi? Sergiler, fuarlar ve özel organizasyonlar, uzun soluklu zamanlara yayılan etkinliklerdir. Bu nedenle sanat ile ilgili okumalar yapmak, sizi devinimsel bir sanat hareketliliğinin içine sokacak, sanat ile ilgili daha fazla aktivite yaptığınızı hissettirecek, yaşamınızda daha geniş yer alacaktır.


        Birbirinden farklı ve nitelikli sanat kitapları tam da bu işe yarar işte. Sizi sanat ile daha çok buluşturmaya, daha çok bilgi sahibi olmak, ilgi duyduğunuz alanda gelişmek ve sanattan anlam ve yaşam ile ilgili dersler çıkarmak böyle mümkün olacaktır.


        BKM Kitap Blog, bu yazısını en güçlü sanat kitapları ile ilgili derinlikli ve nitelikli bir okuma listesine sahip olmak isteyenler için hazırladı.

Sanat Nedir – Lev Nikolayeviç Tolstoy

        Sanat NedirLev Nikolayeviç Tolstoy

        Tolstoy’un estetik ve sanata dair bu incelemesi ufkunuzu genişletecek, sanatı irdelemenize sebep olacak.
Sanat nedir, sanat ne işe yarar, sanatın niteliği ve niceliği ne olmalıdır sorularıyla kapsamlı bir bilgiye ulaşabilen bu eserle kadim sorularınıza bir parantez açacaksınız.
1898 yılında sansürsüz olarak yayınlanan ilk baskısı baz alınarak çevrilen eserde cesur yorumlarla sanat yolculuğuna çıkacaksınız.

A’dan Z’ye Sanat Tarihi – Madelynn Dickerson

        A’dan Z’ye Sanat TarihiMadelynn Dickerson

        Ob bin yıllar öncesinden bugünlere sanatçılar pek çok sayıda eserler verdiler. Peki, bu eserleri yaratırken hangi fikirlerle yola çıktılar, içerisinde yaşadıkları dönem onları nasıl yönlendirdi? Ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar hangi malzemeleri kullandılar da böylesi kalıcı eserler oluşturdular? Elbette hangi teknikleri uyguladılar ve/veya hangi akımları temsil ettiler, hangi üslupları benimsediler? Özetle, sanatla ilgili akla gelebilecek en genel sorular tüm ayrıntılarıyla A’dan Z’ye Sanat Tarihi adlı bu çalışmada bir arada.

Sanat Metodoloijileri – N. Keser

        Sanat Metodoloijileri N. Keser

        Sanat; sadece ilham, yetenek işi değil, teknik, deha ve metotlu çalışma ürünüdür de. Bir resmi ya da bir heykeli sözcüklerle anlatmak çoğu zaman yetersizdir. Bir resmin, bir heykelin ya da farklı bir formdaki bir sanat eserinin sözcüklerle anlatılabileceğine inananlar; sanat eserlerini sözcüklerle anlatma, yorumlama uğraşısının; sanat tarihi ve sanat eleştirisi disiplinlerinin biçimlenmesini sağladı. Sanat ve sanatçı kavramındaki dönüşümlere bağlı olarak sanat tarihi ve sanat eleştirisi disiplinlerinin biçimlenme sürecinin yanı sıra en yaygın sanat tarihi ve eleştiri metodolojilerini içeren bu kitap tam bir kaynak niteliği taşıyor.

Sanat Felsefesi – F.W.J von Schelling

        Sanat FelsefesiF.W.J von Schelling

        Sanatta gördüğümüz, duyduğumuz, okuduğumuz eserlerdir. Bu eserlerin de birer alt metni vardır. Alt metninden kastımız; mutlağın ışığı, mutlağın sesi, mutlağın hikâyesidir. Bu en iyi felsefe ile açıklanır. Gerçek bir sanat tutkunu ve takipçisinin sanat felsefesi açısından da değerlendirmelerde bulunması önemlidir. İşte bu çalışma tam da bunun ön bilgisini verecektir.

Sanat İçgüdüsü – Denis Dutton

        Sanat İçgüdüsüDenis Dutton

        Sanatın tıpkı insanlık tarihi gibi geçmişle sürekli bir iletişim ve etkileşim halinde olduğunu düşünen Denis Dutton kaleminden son derece ilgi uyandırıcı bu kitapla, sanat hakkında yeni bir farkındalığa sahip olacaksınız: Sanat İçgüdüsü, insanın sanatsal yaratımın izlerini süren, bulduğu izleri makul bir çerçeve içinde tartışan eşsiz bir çalışma. İnsanın sanat eserlerinden zevk almasının temellerinin de sorunsallaştırıldığı kitapta disiplinler arası bir stratejiye yaslanılarak, geniş bir alanda sanatın işlevi gözler önüne seriliyor.

Sanat Atlası – Kolektif

        Sanat Atlası Kolektif

        Okuması eğlenceli, bilgilendirici bu resimli kitap okurlarını resimden heykele, mimariden fotoğrafa, sinemadan tiyatroya, müzikten dansa kadar pek çok sanat dalıyla tanıştırıyor. Miniklerin sanatla iç içe olmasını sağlayacak bu çalışma; çok sayıda tablo, heykel ve anıt illüstrasyonu sayesinde çeşitli uygarlıklarda ve çeşitli dönemlerde eser vermiş büyük sanatçılar ve yapıtlarıyla çocukları tanıştırıyor. Onlar keşfederken meraklı yetişkinler de eğlenceli bir sanat serüvenini yakından inceleyebiliyor.

Dijital Sanat – Sibel Avcı Tuğal

        Dijital Sanat Sibel Avcı Tuğal

        Çağımız dijital çağı; akademisyen-yazar Sibel Avcı Tuğal’ın günümüz sanatının bağımsız bir formu haline gelen Dijital Sanatı tüm yönleriyle ele alan kitabı tam da bunun için var: “Oluşum Sürecinde Dijital Sanat” ile tanışmak için. Bu kitap, öğrenciler kadar çağını yakalamak isteyen sanat tutkunları için de son derece çekici olabilir. Teknolojinin geleceğin sanatını şekillendirme biçimine dair bir içerik sunan Dijital Sanat’ın öncülerine kapsamlı bir yer verilen kitapta, bu sanatsal eğilimin kısa tarihçesi gelişme evreleri hakkında bilgiler de yer alıyor.

21. Yüzyılda Sanat…? – Zeki Çoşkun

        21. Yüzyılda Sanat…?Zeki Çoşkun

        Çağımızda sanat ile ilgili neler oluyor? Tam da bu sorunun peşine düşen sanat yazarı Zeki Coşkun, Modern Çağ ve sonrasının izini sürerek kültür sanat alanında olgusal, kuramsal ve kurumsal düzeylerdeki değişimlerin adeta panoramasını çiziyor. Elbette bununla da kalmıyor; konunun önde gelen isimleriyle “21. Yüzyılda Sanat”ı dört cepheden tartışmaya açıyor.

Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu – Ebru Nalan Sülün

        Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu Ebru Nalan Sülün

        Sanat tutkunlarının uzun sıralar bekleyerek ya da ücretine katlanarak gezmek için saatlerini verdiği sanat koleksiyonları hakkında kapsamlı bir çalışma karşınızda. Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu adlı bu kitap, konuyu Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar tarihsel ve ekonomik arka planıyla anlatıyor. Sanat piyasasının gelişiminde önemli bir yeri olan fuarların, sergilerin, yarışmaların, müzayedelerin koleksiyonculuk üzerindeki etkilerini ele alan kitap, uzun zaman gündem olan müzecilik ve özel müzecilik tartışmalarına da yer veriyor.

Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür Sanat Yaşam 1923-2003 – Turan Akıncı

        Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür Sanat Yaşam 1923-2003Turan Akıncı

        Okuması son derece keyifli bir kitapla listemize devam ediyoruz. Sanat ve tarih bir kitapta buluşuyor: Osmanlı’nın Pera’sı, Cumhuriyet’in ilanından sonra da kentin önemli bir merkezi olma özelliğini sürdürdü. Yeni adıyla Beyoğlu, özellikle de İstiklal Caddesi, İstanbul sakinlerinin, taşradan ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etti. Aynı zamanda sanat ve kültür yaşamının kalbi olarak tüm coşkusuyla aydınların, eğlence meraklılarının buluşma noktası, son moda alışveriş olanaklarının merkezi oldu. Turan Akıncı, İstanbul’un gözbebeği Beyoğlu’nda yaşanan değişimleri belgelerle göz önüne seriyor.

2.Abdülhamid-Sanatkar ve Sanat Hamisi Bir Sultan – Ayşe Ersay Yüksel

        2.Abdülhamid-Sanatkar ve Sanat Hamisi Bir SultanAyşe Ersay Yüksel

        Sanattan söz etmişken Osmanlı’nın en sanatsever hükümdarını anmamak olmaz. Üstelik bu konu ile ilgili son derece geniş kapsamlı ve okuması keyifli bir eser kaleme alınmışken… Ayşe Ersay Yüksel’in çalışması, Abdülhamid’i Türk sanat tarihinin öznesine dönüştüren özgün bir eserdir. Kitapta Abdülhamid, çağdaş dekorasyon ilkelerinden Cumhuriyet devrinin mimarlık akımlarına dek etkisi uzayan, ürettiği bilinen ve düşünülen eserlerin kataloğu oluşturularak anlatılıyor.

Sanat ve Gölgesi – Mario Perniola

        Sanat ve GölgesiMario Perniola

        Sanat yazarı ve araştırmacısı Mario Perniola'ya göre zamanımızda sanat, özerkliğini yitirerek piyasaya ve kitle iletişimine katıldıkça nitelikli atmosferini kaybediyor. Geriye de sanatın gölgesi kalıyor. İşte Perniola bu gölgede günümüz estetiğini ve geleceğin sanatını keşfe çıkıyor ve belirtiyor: Çağdaş sanat ile toplumun çok büyük bir bölümü arasında, çarpıcı bir kültürel kopukluk oluşmuştur. Bu yüzden, çağdaş sanat ile seyirci topluluğu arasındaki ilişki, artık takdir ve hayranlık isteği üzerine değil, tahrik ve skandal üzerine kuruludur. Dolayısıyla sanatsal değer, enformasyon ve iletişim piyasasına dayanma eğilimi gösterir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.