Ayşe Kulin Kimdir? Ayşe Kulin Hayatı ve Biyografisi
12 Mart 2021

Ayşe Kulin Kimdir? Ayşe Kulin Hayatı ve Biyografisi

Ayşe Kulin Kimdir?

Ayşe Kulin, 26 Ağustos 1941 yılında İstanbul’da doğmuş, biyografi, öykü türlerinde kitaplar yazan ve bugüne kadar yayımlanmış 33 kitabı bulunan roman yazarıdır. Ayşe Kulin’in biyografisi başarılarla ön plana çıkmıştır. Yazar, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde eğitim alırken Mehmet Sarper’le tanışmış, bir yıl sonra Amerika’da üniversite okuma sözünü alarak evlenmiştir. Ayşe Kulin, Amerika’da London School of Economics’de sosyoloji eğitimi almıştır. Ancak bu dönemde iki çocuğu olması sebebi ile okulu bitirememiştir.

Ayşe Kulin; editör, muhabir, sahne yapımcısı ve sanat yöneticisi olarak farklı görevlerde çalışmıştır. Everest Yayınevi ile çalışan Ayşe Kulin’in 31 adet eserlerinden bazı kitapları 22 dile çevrilmiştir. Yazarın konuk olduğu ve sunduğu birçok TV programı vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Haber Türk TV / Tarihin Arka Odası , Haber Türk TV / Akılda Kalan, BloombergTV / Aslı Şafak’la İşin Aslı , CNN TÜRK / Şeffaf Oda ‘dır.

Ayşe Kulin Kitapları Nelerdir?

Ayşe Kulin’in yayımlanan 33 kitabı aşağıda listelenmiştir:

Güneşe Dön Yüzünü - Ayşe Kulin

       Güneşe Dön Yüzünü

Bir Tatlı Huzur - Ayşe Kulin

       Bir Tatlı Huzur

Adı Aylin - Ayşe Kulin

       Adı: Aylin

Geniş Zamanlar - Ayşe Kulin

       Geniş Zamanlar

Foto Sabah Resimleri - Ayşe Kulin

       Foto Sabah Resimleri

Sevdalinka - Ayşe Kulin

       Sevdalinka

Füreya - Ayşe Kulin

       Füreya

Köprü - Ayşe Kulin

       Köprü

Nefes Nefese - Ayşe Kulin

       Nefes Nefese

İçimde Bir Kızıl Gül Gibi - Ayşe Kulin

       İçimde Kızıl Bir Gül Gibi

Babama - Ayşe Kulin

       Babama

Kardelenler - Ayşe Kulin

       Kardelenler

Gece Sesleri - Ayşe Kulin

       Gece Sesleri

Bir Gün - Ayşe Kulin

       Bir Gün

Bir Varmış Bir Yokmuş - Ayşe Kulin

       Bir Varmış Bir Yokmuş

Veda - Ayşe Kulin

       Veda

Sit Nenenin Masalları - Ayşe Kulin

       Sit Nene’nin Masalları

Umut - Ayşe Kulin

       Umut

Taş Duvar Açık Pencere - Ayşe Kulin

       Taş Duvar Açık Pencere

Türkan - Ayşe Kulin

       Türkan

Hayat Dürbünümde Kırk Sene - Ayşe Kulin

       Hayat: Dürbünümde Kırk Sene

Hüzün Dürbünümde Kırk Sene - Ayşe Kulin

        Hüzün: Dürbünümde Kırk Sene

Gizli Anların Yolcusu - Ayşe Kulin

       Gizli Anların Yolcusu

Boranın Kitabı - Ayşe Kulin

       Bora’nın Kitabı

Saklı Şiirler - Ayşe Kulin

       Saklı Şiirler

Dönüş - Ayşe Kulin

       Dönüş

Hayal - Ayşe Kulin

       Hayal

Handan - Ayşe Kulin

       Handan

Tutsak Güneş - Ayşe Kulin

       Tutsak Güneş

Kanadı Kırık Kuşlar - Ayşe Kulin

       Kanadı Kırık Kuşlar

Kördüğüm - Ayşe Kulin

       Kördüğüm

Son - Ayşe Kulin

       Son

Her Yerde Kan Var - Ayşe Kulin

       Her Yerde Kan Var

Ayşe Kulin’in İlk Kitabı Hangisidir?

Ayşe Kulin’in ilk eseri 1987 yılında yazılan Güneşe Dön Yüzünü adlı öykü kitabıdır. Kitap, 82 sayfadır. Ayşe Kulin’in kitabında yer alan öykülerden olan Gülizar adlı öyküsü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırılmış ve 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülünü kazanmıştır. Kitapta, Türkiye’de 40’lı yıllardan 80’lere kadar yaşanan değişimler, yozlaşmalar ve yabancılaşmayı öyküdeki kahramanların dilinden aktarılmıştır.

Ayşe Kulin’in En İyi Kitabı Hangisidir?

Ayşe Kulin’in en çok sevilen kitabı Hayal’dir. Ayşe Kulin; yazarlığa nasıl başladığını, nerelere kadar ve nasıl geldiğini ‘’Hayal’’inde toplamıştır.

Ayşe Kulin Kaç Yaşındadır?

Ayşe Kulin, 79 yaşındadır.

Ayşe Kulin Nerelidir?

Ayşe Kulin, İstanbul’da doğmuştur. Baba tarafından Bosnalı anne tarafından ise Çerkes asıllıdır.

Ayşe Kulin Kişiliği Nasıldır?

Ayşe Kulin, Ayşe Arman’a verdiği bir röportajda kendi karakterini şöyle yansıtır: ‘’ Ben isterim ki, herkes, yerli yerinde kalsın ve beğenmediği durumlarla mücadele etsin. Romanı yazarken de bu hissi vermek istedim: ‘’Kalın ve direnin!’’ okumak da gitmek de kalmak da mücadele etmek de ‘ Bana artık müsaade’ demek de… ‘’ der. Ayrıca Aslı Şafak’la İşin Aslı programında Ayşe Kulin kendisini biraz ukala, ülkesine oldukça duyarlı bir vatandaş olduğunu söyler. Genel olarak Ayşe Kulin, başarılı, dürüst, hırslı bir karaktere sahip yazardır.

Ayşe Kulin’in Çocukluğu Nasıldır?

Ayşe Kulin’in çocukluğu İstanbul’da geçmiştir. Üç kişilik bir ailenin tek çocuğudur. Ailesi ile güçlü bir bağı vardır. Ayşe Kulin, babasına çok düşkün bir çocukluk geçirdiğini söyler. Çocukluğunda ailesinin dört kuşağına da şahit olup anneannesinin annesi ve babası ile vakit geçirdiğini dile getirir. Dolayısıyla bu durum eserlerini etkilemiş Veda romanında dedesinin yaşam hikayesini anlatmıştır. Ayşe Kulin’in ailesinin sosyo-ekonomik durumu oldukça iyi olup refah sahibi bir ailede büyümüştür. Eğitiminde ilkokulu TED Kolejinde lise öğrenimin ise Arnavutköy Amerikan Kız Koleji edebiyat bölümünde tamamlamıştır. Eğitim gördüğü yıllarda memleketini çok iyi tanımış ve birçok arkadaş edinmiştir. Bu arkadaşlıklarından bazıları yazar İpek Ongun, Pınar Kür, Tomris Uyar’dır.

Ayşe Kulin’in Gençlik Yaşamı Nasıldır?

Soylu bir ailenin kızı olan Hatice Sitare ve iyi eğitimli bir mühendis olan babası Muhittin Kulin, kızları Ayşe’yi bilim, sanat ve din konusunda iyi yetiştirmişlerdir. Ayşe Kulin, evinde aldığı eğitimin yanında ilkokulda TED Koleji, lise öğrenimini ise Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde okumuştur.

Siyasi bir çevrede büyümüş olan yazar, 1960 ihtilali eylemlerine katılmıştır. Aynı yıl yaz ayında ise Büyükada’da Mehmet Sarper ile tanışıp evlenmiştir. Üniversite eğitimi için eşi ile Londra’ya gitmiştir. Ancak bu dönemde hamile olan Ayşe Kulin eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır.

Ayşe Kulin’in Sağlık Durumu Nasıldır?

Ayşe Kulin şu anda 79 yaşındadır. Sağlık durumu hakkında yeterli bir bilgiye ulaşılamamaktadır.

Ayşe Kulin Eğitim Hayatı Nasıldır?

Ayşe Kulin’in başarılı bir eğitim hayatı vardır. Edebiyat, tarih ve felsefe konularında oldukça ilgilidir. İlkokulu TED Kolejinde okumuş, lise öğrenimini ise Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde bitirmiştir. Ayşe Kulin, katıldığı televizyon programında belirttiği gibi yaramaz kişiliğiyle eğitim hayatında birçok ceza ve uyarı aldığını belirtmiştir. Amerikan Kız Kolejinin son yıllarında Büyükada’da Mehmet Sarper’le tanışıp evlenmiştir. Ardından üniversite eğitimi için eşiyle Londra’ya gitmiştir. Ancak hamile kalıp birer yıl arayla Mete ve Ali adında iki çocuk dünyaya getirince üniversite eğitimini alamamıştır.

Ayşe Kulin’in Okuduğu Okullar Hangisidir?

Ayşe Kulin’in okuduğu okullar aşağıda listelenmiştir:

  • TED Koleji
  • Arnavutköy Amerikan Kız Koleji
  • London School of Economics

Ayşe Kulin Sosyal Medyayı Aktif Kullanmış mıdır?

Ayşe Kulin, sosyal medyayı aktif kullanmaktadır. Sosyal medya hesaplarında kitaplarını, ailesini ve manzara fotoğrafları paylaşmaktadır. Yazar ayrıca katıldığı ya da katılacağı etkinliklerin paylaşımını yapmaktadır.

Ayşe Kulin’in Twitter Hesabı Nedir?

Ayşe Kulin Twitter hesabı bulunmaktadır. Ayşe Kulin’in Twitter kullanıcı adı @benaysekulin’dir.

Ayşe Kulin’in Instagram Hesabı Nedir?

Ayşe Kulin Instagram hesabı bulunmaktadır. Ayşe Kulin’in Instagram kullanıcı adı benaysekulin’dir.

Ayşe Kulin’in Siyasi Görüşü Nedir?

Ayşe Kulin politika ve siyasetin çokça konuşulduğu bir ailede büyümüştür. Babası Muhittin Kulin, 1950’li yıllarda Demokrat Parti’nin ters düşmesi aile içinde de karışıklıklara sebep olmuştur. Ayrıca Ayşe Kulin 27 Mayıs 1960 ihtilali öncesinde eylemlere katılmıştır. Demokratik bir görüşe sahiptir.

Ayşe Kulin Hangi Partilidir?

Demokratik bir görüşe sahip olan Ayşe Kulin, resmi olarak herhangi bir partiye üye değildir.

Ayşe Kulin Nasıl Yazar Olmuştur?

Ayşe Kulin, verdiği bir röportajda nasıl yazar olduğuna dair şöyle cümleler kurmuştur: ‘’ Yazmaya ortaokuldayken başladım. Yaşım icabı okuduğum Dickens ve Jane Austin romanları bende okuma, Nezihe Meriç'in öyküleri ise yazma tutkusunu geliştirdi. ‘’ der. Ayşe Kulin, Veyis Ateş’in Akılda Kalan programında ‘’ Yazarlığın başlangıcı içten gelmektedir. İçinizden geliyorsa da demek ki yeteneğiniz vardır. Bu yetenek de her zaman yeraltından akan bir su gibi yolunu bulup denize dökülür.’’ der. Dolayısıyla Ayşe Kulin için yazarlık; yetenek ile başlayıp bu yeteneği kullanarak da kaleme dökülmektir.

Ayşe Kulin’in Bağlı Olduğu Edebiyat Akımı Nedir?

Ayşe Kulin, roman, öykü, şiir ve deneme türlerinde yazmıştır. Çocukluğunda başlayan okuma ve yazma hevesi bugün de devam etmektedir. Ayşe Kulin, edebiyat alanında ismini yazdığı öykülerle duyurmuş ve biyografik romanları ile de tanınırlığını arttırmıştır. Yazar, eserlerinde yalın ve akıcı bir dil kullanmıştır. Ayrıca okura değer vererek, olayları abartmadan eserlerini kaleme almıştır.

Ayşe Kulin Edebiyatı Nasıl Tanımlamaktadır?

Ayşe Kulin, anne ve babasının teşvikiyle kitaplar ile erken yaşta tanışmıştır. Okuma yazma öğrenmesiyle de yazmaya başlamış yeteneğini erken yaşta fark etmiştir. Ayşe Kulin, romanları yaşadığımız dönemlerin aynası olarak görmüştür. Ayşe Kulin için yazarlık farkındalık oluşturmak, geleceğe ışık tutmak ve tüm bunları yaparken güzel bir dille yazıya dökmektir.

Ayşe Kulin Hangi Türlerde Roman Yazmıştır?

Ayşe Kulin, edebiyatımızda biyografik, tarihi ve romantik romanları ile tanınmıştır. Yazar ayrıca öykü, deneme ve şiir türlerinde de yazmıştır. Ayşe Kulin romanları ve türleri aşağıdaki gibidir:

Ayşe Kulin Gazete Yazarlığı Yapmış mıdır?


Ayşe Kulin, gazete ve dergilerde yazarlık yapmıştır. İlk olarak Otomobil Dergisi'nde yazı işleri müdürü olarak çalışmıştır. (1967-1969). Gelişim Yayınları Dergisi, Dünya gazetesinde (1983-1985) yazmıştır. Etap Otelleri Pullman Dergisi'nde yazı işleri müdürü (1985-1988) olarak çalışmıştır. 1 Numaralı Yayıncılık ve Gelişim Yayınları dergisinde yazarlık yapmıştır.

Ayşe Kulin’in Kitaplarını PDF Olarak Nasıl Alabiliriz?

Ayşe Kulin’in kitapları PDF Sevdalinka, PDF Bir Gün, PDF Gece Sesleri, PDF Adı Aylin, PDF Her Yerde Kan var, PDF Veda, PDF Umut, PDF Köprü şeklinde internet üzerinde yer almaktadır.

Ayşe Kulin’in Aldığı Ödüller Nelerdir?

Ayşe Kulin’in aldığı ödüller aşağıdaki gibidir:

  • (1988-89) Tiyatro ve TV Yazarları Derneği, En İyi Çevre Düzeni Dalında Televizyon Başarı Ödülü
  • (1995) Haldun Taner Öykü Ödülü Birincisi
  • (1996) Sait Faik Hikaye Armağanı Ödülü
  • (1996) 3. UAT En Başarılı Yazar Ödülü
  • (1997) Oriflame Roman Dalında Yılın En Başarılı Kadın Yazarı Ödülü
  • (1997) Nokta Dergisi Doruktakiler Edebiyat Ödülü
  • (1997) İ.Ü. İletişim Fakültesi, Roman Dalında Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü
  • (1998) Oriflame Roman Dalında Yılın En Başarılı Kadın Yazarı Ödülü
  • (1998) İ.Ü. İletişim Fakültesi, Roman Dalında Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü
  • (1999) Oriflame Roman Dalında Yılın En Başarılı Kadın Yazarı Ödülü
  • (1999) İ.Ü. İletişim Fakültesi, Roman Dalında Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü
  • (2000) Rotaract Yılın Yazarı Ödülü
  • (2001) Ankara Fen Lisesi Özel Bilim Okulları Yılın Yazarı Ödülü
  • (2002) Tepe Özel İletişim Kurumları Yılın En İyi Edebiyatçısı Ödülü
  • (2003) Avon Yılın En Başarılı Kadın Yazarı Ödülü
  • (2003) Best FM Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü
  • (2004) İstanbul Kültür Üniversitesi Yürekli Kadın Ödülü
  • (2004) Pertevniyal Lisesi Yılın En İyi Yazarı Ödülü
  • (2007) Bağcılar Atatürk İ.Ö.O. / Esenler-İsveç Kardeşlik İ.Ö. Okulu Yılın Edebiyat Yazarı Ödülü
  • (2007) Türkiye Yazarlar Birliği Veda isimli romanı ile Yılın En Başarılı Yazarı
  • (2008) European Council Of Jewish Communities Roman Ödülü
  • (2009) TED Bilim Kurulu Eğitim Hizmet Ödülü
  • (2009) Kocaeli 2. Altın Çınar Dostluk ve Barış Ödülü
  • (2009) Kabataşlılar Derneği Yılın En İyi Yazarı Ödülü
  • (2010) Best FM 1998-2008 10 Yılın En Başarılı Kitabı Ödülü
  • (2010) Kabataşlılar Derneği Yılın En İyi Yazarı Ödülü
  • (2011) İTÜ EMOS Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  • (2011) Orkunoğlu Eğitim Kurumları, Yılın En Başarılı Yazarı Ödülü
  • (2011) ESKADER Kültür ve Sanat Ödülleri, Hatırat Dalında Hayat/ Hüzün
  • (2012) Medya ve Yeni Medya En İyi Yazar Ödülü
  • (2013) Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplumsal Duyarlılığa Katkı Ödülü
  • (2013) Lions Başarı Ödülü
  • (2014) 22. İTÜ EMOS Ödülü Yılın En Başarılı Romanı "Handan"
  • (2015) Eryetiş & Balkanlar Eğitim Kurumları/ Yılın En İyi Romanı Ödülü : Tutsak Güneş
  • (2016) Premio Roma - İtalya- En İyi Yabancı Roman Ödülü ( L'Ultimo Treno Per Istanbul - Istanbul'a Son Tren/ Nefes Nefese)
  • (2016) İstinye Rotary Kulübü Mesleklere Üstün Hizmet Ödülü
  • (2016) İTÜ İşletme Mühendisliği Yazarlar kategorisinde Sosyal Medya Ödülü
  • (2017) İzmir Rotary Kulübü Meslekte Üstün Hizmet Ödülü

Ayşe Kulin’in Katıldığı TV Programları Nelerdir?

Ayşe Kulin, yazarlık hayatı sebebiyle birçok TV programına katılmıştır. Bu programlar aşağıda listelenmiştir:

  • Aslı Şafak'la İşin Aslı - Ayşe Kulin & Bahadır Sağlam | 26.02.2019
  • Tarihin Arka Odası- Ayşe Kulin / 4 Haziran 2011
  • Şeffaf Oda - Ayşe Kulin / 4 Aralık 2016 Pazar
  • Akılda Kalan - 20 Kasım 2018 (Ayşe Kulin)
  • Doğan Cüceloğlu ile İnsan İnsana- Ayşe Kulin / 26 Şubat 2016
  • Püf Noktası- 11 Aralık- Ayşe Kulin- Hayati Asılyazıcı- Ulusal Kanal

Ayşe Kulin’in Aile Yaşamı Nasıldır?

Ayşe Kulin’in köklü ve mutlu bir aile yaşamı vardır. Ayşe Kulin, ilk eşi Mehmet Sarper ile 1960 yılında evlenmiş ve eşiyle birlikte İngiltere’ye yerleşmiştir. Mehmet Sarper, İngiltere’de okumuş ve fabrikatör İsmail Bey’in oğludur. Bu evlilikten Mete ve Ali adında iki oğulları olmuştur. 1964 yılında ise boşanmışlardır.

Ayşe Kulin, ikinci evliliğini 1967 yılında Eren Kemahlı ile gerçekleştirmiştir. Bu evlilikten ise Kerim ve Selim adında iki oğulları olmuştur. 1977 yılında ise ikinci eşinden ayrılmıştır.

Ayşe Kulin’in Eşi Kimdir?

Ayşe Kulin şu anda evli değildir. İki evlilik yapmış iki evliliği de ayrılıkla sonuçlanmıştır.

Ayşe Kulin’in Çocukları Kimlerdir?

Ayşe Kulin’in dört çocuğu vardır. İlk eşinden Mete Sarper ve Ali Sarper adlı iki çocuğu olmuştur. Mete Sarper, yurtdışında yaşamaktadır. Falcon Vision Management DMCC’de CEO olarak çalışmaktadır. Ayşe Kulin’in ikinci oğlu Ali Sarper, şu anda Tupraş Trading UK’de Genel Müdür olarak çalışmaktadır. Yazarın ikinci eşi Eren Kemahlı’dan Kerim ve Ali adlı iki çocuğu vardır. Kerim Kemahlı, Nurol Holding’in kurucu üyeliğini ve Finans Müdürlüğünü yapmaktadır. Ali Kemahlı ise Case Productions şirketinde Genel Müdür olarak çalışmaktadır.

Ayşe Kulin’in Benzerliğinin Bulunduğu Diğer Yazarlar

Ayşe Kulin Benzeri Yazarlar

Ayşe Kulin, genellikle biyografik, sosyal, tarihi romanlar yazmaktadır. Ayşe Kulin benzeri biyografik, sosyal roman yazarları aşağıda listelenmiştir:

Ayşe Kulin Benzeri Şairler

Ayşe Kulin bir röportajında şiirin kendi hayatındaki yerini şöyle açıklamıştır: ‘’ Şarkı söylenir gibi şiir okunan bir evde büyüdüm, küçük yaşta şiir yazmaya başladım." der. Yazarın çocukluğundan gelen şiir coşkusu ‘’ Babama ve Saklı Şiir’’ kitabında ortaya çıkmaktadır.

Ayşe Kulin ile Aynı Siyasi Görüşteki Diğer Sanatçılar

Ayşe Kulin demokratik görüşe sahip bir yazardır. Eserlerinde de bu görüşün etkisi anlaşılmaktadır. Ayşe Kulin’e benzer siyasi görüşteki diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir:

Ayşe Kulin ile Benzer Yaşama Sahip Diğer Yazarlar

Ayşe Kulin, köklü ve başarılı geçmişi olan bir aileden gelmektedir. Dolayısıyla iyi eğitim almış ve sanat, bilim ile iç içe büyümüştür. Dönemin en iyi okullarında eğitim almıştır. Genç yaşta yeteneğini fark etmiştir. Yazarlık için dünyaya geldiğini düşünmektedir. Ayşe Kulin ile benzer yaşama sahip diğer yazarlar ise aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.