Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı

Nobel Akademik Yayıncılık

Ahmet Doğan

126,00 TL
103,32 TL
%18 indirim
Kazancınız
:
22,68 TL
Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı Hakkında Bilgiler
Türü: Genel Felsefe Kitapları
Sayfa Sayısı: 264
ISBN: 9786050330366
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Basım Tarihi 2023
satis-icon
Satış Rakamları 70 adet satılmıştır.
Ahmet Doğan
Ahmet Doğan
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı Kısa Özet

    Bir medeniyet ve kültürü oluşturan en yüksek değerler; dini ve metafizik değerlerdir. Kültür ve medeniyetin kendini ortaya koyduğu pek çok alanda; edebiyat, sanat, sosyoloji ve felsefede bunu görmek mümkündür. Ahiliği bu kategoride değerlendirmek gerekir. En azından felsefi olarak yapılacak bir değerlendirme için ahiliğin insan ve kâinata bakışını anlamaya çalışmak gerekir. Başka bir ifadeyle; ahiliğin getirmiş olduğu dünya görüşü ve ahlaki hayatı anlamak, ancak tasavvuf felsefesi ve onun ortaya koyduklarını anlamakla mümkündür.

    Tasavvuf felsefesinin özünde; miskinlik değil, dinamik bir insan tasavvuru vardır. Ancak bu insan kendine yaraşır davranışlar sergileyebildiği ölçüde; doğru yolda yürüyebilir ve kendisinden beklenen görevleri hakkıyla yerine getirebilir. Bu felsefeden yola çıkarak ve Üniversitemizin adının Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olması nedeniyle; 2016-2017 Öğretim yılından itibaren Üniversitemize gelen her öğrencinin bir yarıyıl *Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı* hakkında bilgi edinmesini kararlaştırdık. Şimdi de Rektörlük olarak; dersin beklenen faydayı sağlaması, müfredatının hazırlanarak; buna uygun bilimsel bir çalışmanın yapılması için bir komisyon oluşturduk. Bu kitap, böyle bir çabanın ürünüdür.

    Özü ve esası ahlak ve fazilet olan Ahilik, bu dünyada insanı *yaratılmışların en şereflisi* olarak görmek istemekte ve onun eğitimi de bunu esas almaktadır. Sanatı, gündüz iş yerlerinde usta-çırak ilişkisi ve kardeşlik ruhuna dayalı olarak ele almakta; ahlak eğitimi de akşamları Ahi zaviyelerinde verilmektedir. Ahilerin uyması gereken kuralları belirleyen eserlere Fütüvvetnâme denir. Arapça fetâ kelimesinden türetilen bir sıfat olan Fütüvvet; yiğitlik, delikanlılık, cömertlik, fedakârlık ve diğerkâmlık (altruizm) gibi anlamlar taşıyan İslamî bir kavramdır. Bu özelliklere sahip; ahilik teşkilatı mensupları aklın ve bilimin ışığında; dürüst, misafirperver, iyiliksever ve alçak gönüllü olmalıdırlar. Bugün insanlığın aradığı ve özlediği insan tipi de bu değil midir?

  • 1. Hamur

Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.