Varlık Vergisi ve Azınlıklar

Eren Yayıncılık

Hüseyin Perviz Pur

90,00 TL
78,30 TL
%13 indirim
Kazancınız
:
11,70 TL
Varlık Vergisi ve Azınlıklar Hakkında Bilgiler
Türü: Tarih Araştırma ve İnceleme Kitapları
Sayfa Sayısı: 495
ISBN: 9789756372388
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2007
satis-icon
Satış Rakamları 5 adet satılmıştır.
Hüseyin Perviz Pur
Hüseyin Perviz Pur
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Varlık Vergisi ve Azınlıklar Kısa Özet

    1942 Varlık Vergisi türündeki vergiler olağanüstü hallerde alınan bir vergi türüdür. Batı ülkelerinde 19. yüzyıldan beri uygulanmakta olan Servet (Varlık) Vergisi ile de hiçbir bilimsel benzerliği yoktur. Genelde savaşlarda savunma harcamaları için alınmıştır.

    Ülkemizde uygulanan emlak vergisi ve taşıt vergileri servet vergisi kapsamına girer. Batının servet vergisi taşınır ve taşınmaz malların toplamından alınan vergidir. Vergi literatüründe bu vergilere servet vergileri denir. Servet ile varlık kelimelerinin anlamı aynıdır.

    1942 Varlık Vergisini, bazı müellifler Osmanlı Devleti`nin çağdışı vergilerinden de beter olarak yorumlamışlardı. Osmanlı Devleti`nde altıyüz otuz yıl uygulanan, mükelleflerce benimsenmiş şer`i vergileri vardı. Bu vergilerin hiçbiri servet üzerinden alınmıyordu. Aşar vergisi ve ağnam vergileri gelirden mal olarak alınır, cizye (baş) vergisi ise götürü olarak önceden belirlenen bir bedel olarak nakden tahsil edilirdi.

    1942 Varlık Vergisine benzer bir uygulama, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti`nin ekonomik, mali ve idari yapılarında hiçbir zaman yer almamıştı. Özellikle Kurtuluş Savaşı`nı cebindeki son maaşı ile başlatan ve maddi kaynağa en fazla ihtiyacı olan Mustafa Kemal Paşa, vergiye ve mükelleflere daima hassas davranmıştı. Özellikle, Kurtuluş Savaşı`ndaki harcamaları karşılamak amacıyla vergi kanunlarının Kurucu Meclis`in onayını alarak uygulaması, gelecekte oluşacak yönetimin demokratik modelini belirlemişti.

    Öyleyse 1942 yılında vergi kurallarına uymayan böyle bir haraç almak fikri nasıl ortaya atıldı? Bunun aydınlatılması ve cevabının bulunmasında teori ve uygulamacılar tarafından araştırmalar yapılmıştır.

    Sonuç olarak karaborsa vurguncularını cezalandırmak maksadı ile vergi alındığı kanaatine varıldı. Acaba bu kanaat yeterli cevap olabilir mi? Başka nedenler aranınca; azınlıklara yapılan ırkçı baskıların cumhuriyet kurulana dek hayatı savaşta, barış sürecinde ise tarımda geçen Türklerin, ticaret ve sanayi sektöründe ekonomik ortaklığa girmesine olanak tanıması için mi idi? Veya her iki nedeni birbirine ekleyerek yapılan uygulama mı idi?

  • 2. Hamur

Varlık Vergisi ve Azınlıklar Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.