Tükendi
Gelince Haber Verİslâm tarihi boyunca tasavvufu konu alan birçok eser kaleme alınmıştır. Her dönemde farklı sebeplerle bu eserlere ihtiyaç duyulmuştur.
Bu eserlerden biri Nakşibendiyye tarikatının âdâp ve erkânını ele alan Şeyh Fethullah Verkânisî’nin [kuddise sırruhû] Âdâbü’t-Tarîkati’n-Nakşibendiyye adlı eseridir. İki asır önce kaleme alınan kıymetli eser, günümüz için hayli kısa ve muhtasardır.
Şeyh Seyyid Abdülbâki el-Hüseynî’nin [kuddise sırruhû] Arapça ve Türkçe olarak hazırladığı el-Minhâcü’s-Senî Âdâb-ı Şeyh Seyyid Abdülhakîm el-Hüseynî adlı bu kıymetli eser ise tasavvuf, sûfîlik, Nakşibendiyye tarikatı ve âdâbına dair kapsamlı bilgilere yer veriyor. Bu âdâp ve erkânın Kur’an-ı Kerim, Sünnet-i Seniyye ve büyüklerin sözlerinden delillerini açıklıyor.
Ayrıca eser, hakkı bâtıldan ayırmak ve tasavvufun muhafazası için tasavvuf, Nakşibendiyye tarikatı ve sûfî büyüklere yönelik iddia ve ithamlara; özellikle günümüzde tasavvuf hakkında zihinlerde oluşan birçok soruya cevap veriyor. Cevaplar, Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye; fıkıh, hadis, kelâm, tefsir âlimleri ve tasavvuf büyüklerinin sözleri ile delillendiriliyor.
Toplamda yedi bölümden oluşan bu eser, tasavvuf ve sûfîlik kavramları, Nakşibendiyye tarikatı ve özellikleri, tevessül, mürşid ve mürid hukuku, râbıta, zikir ve hatm-i hâcegân, teberrük ve kabir ziyareti gibi tasavvufî konuları ele alıyor. Ayrıca eserde hatm-i hâcegânın kısa şerhi ile birlikte farz namazlardan sonraki tesbihatın hikmet ve faydaları hakkında detaylı bilgiler veriliyor.
Eserin son bölümünde ise Şeyh Seyyid Abdülbâki el-Hüseynî’nin [kuddise sırruhû] sevenlerine ve bütün müminlere nasihatleri yer alıyor.
Eser, günümüz okurunun anlayabileceği sadelik ve akıcılık ile ihtiyaç duyulan tasavvufî kelime ve kavramları daha anlaşılır hale getiriyor.