Sözlü Gelenekte Yaşayan Battal Gazi

Akçağ Yayınları

Emine Güzin Azemoun

185,00 TL
138,75 TL
%25 indirim
Kazancınız
:
46,25 TL
Sözlü Gelenekte Yaşayan Battal Gazi Hakkında Bilgiler
Türü: Tarih Araştırma ve İnceleme Kitapları
Sayfa Sayısı: 299
ISBN: 9786053423485
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2017
satis-icon
Satış Rakamları 1 adet satılmıştır.
Emine Güzin Azemoun
Emine Güzin Azemoun
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Sözlü Gelenekte Yaşayan Battal Gazi Kısa Özet

    Milletler tarihinde, o milletin; meydana gelişi, tarihî gelişmesi, tabiatüstü inançlarına bağlı değişik efsaneleri, destanları, yazılı ve sözlü kaynakları vardır. Bütün bunlar, o toplumun kültür mirasıdır.  İnsanın görevi; bu kültür mirasını öğrenmek, yaşatmak ve sonraki kuşaklara aktarmaktır.
    Elinizdeki bu kitap, tarihî gerçekleri bir menkıbe havasında ve efsane güzelliğinde işleyerek okurlarına sunmuştur.

    Destanda, VII. yüzyıldaki olaylar yer almakla birlikte; bunları bir tarih değil, tarihin tesiriyle meydana gelen millî görüş ve düşünüşün halk dili ile ifadesi olarak değerlendirmek lâzımdır. Bunun içindir ki tarihin esası olan kronoloji burada mevcut değildir.

    Bu destan, kültür mirasımız bakımından önemli bir kompozisyondur. Zira, eserin dinî-kahramanlık anlatımı, Rum diyarını ele geçirmek için büyük bir inançla mücâdele veren gâzileri ebedîleştirdiği gibi; Anadolu’da teşekkül eden destan zincirinin ilk halkası olması ve diğer Anadolu destanları olan Danişmendnâme ve Saltuknâme’ye kaynaklık etmesi bakımından da büyük önem taşımaktadır.

    Destanın; manzûm ve mensûr (yazma, matbu) varyantlarının dışında halk muhayyilesinde geniş yer alması, Ozan-Baksı geleneğinin sürekliliğini göstermektedir. 

    Destan kahramanı Battal Gâzi’yi Anadolu serhatlerinde İslâmiyet için canla-başla mücâdele veren Türk gâzileri arasında doğmuş bir destanın menkıbevî kahramanı olarak saymaktayız. Menkıbe, tamamen İslâm ruhuna bürünmüş ve onunla şekillenmiş Anadolu Türklerinin destanıdır. VII. ve IX. yüzyılın özelliği olarak, İslâm dininin tesiriyle, Hıristiyan dininin mensubu Rumlara karşı girişilen mücâdeleler mefkûrevî bir durum almıştır. Halk muhayyilesi Battal Gâzi’yi bu sebeple Hz. Muhammed sülalesinden gelmiş olarak kabul etmiş ve ona *Seyyid* sıfatını eklemiştir.

  • 2. Hamur

Sözlü Gelenekte Yaşayan Battal Gazi Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.