127,00 TL
41,91 TL
%67 indirim
Kazancınız
:
85,09 TL
Dürdane Hanım Hakkında Bilgiler
Türü: Türk Edebiyatı Romanları
Sayfa Sayısı: 176
ISBN: 9786059197601
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2015
satis-icon
Satış Rakamları 57 adet satılmıştır.
Ahmet Mithat
Ahmet Mithat
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Dürdane Hanım Kısa Özet

    Ahmet Mithat (1844; Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1878´de çıkarmaya başladığı ve yayın hayatını 1921´e kadar sürdürmüş olan Tercüman-ı Hakikat gazetesi Osmanlı basın tarihinin en uzun ömürlü ve etkili yayınlarından biri olmuştur.

    Basra mutasarrıfı (valisi) olan ağabeyi Hafız İbrahim’in ölümü üzerine 1871 yılında görevinden istifa eden Ahmet Mithat, İstanbul´a dönüp ailesinin geçim yükünü üstlendi. *Ceride-i Askeriye* ve *Basiret* Gazetelerinde çalıştı gibi matbaahanesini de kurup eserlerini bastı. İlk önce kendi evinin altında kurduğu matbaayı kısa süre sonra Eminönü’nde kiraladığı bir odaya taşıdı.Edebiyatımızın ilk hikâye koleksiyonu olan *Letaif-i Rivayat* adlı eseri kaleme aldı. *Letaif-i Rivayat* ve *Kıssadan Hisse* isimli eserlerini kaleme aldı, bu eserlerin satışıyla geçimini temine çalıştı İlk sayıda kapatılan *Devir* ve 13. Sayıda kapatılan *Bedir* Gazetelerinin ardından *Dağarcık* adlı dergiyi çıkardı.

    Namık Kemal`in yayınlanmaya başladığı "İbret" gazetesinin sürekli yazarları arasına girdi. 1873 yılında kendine ait Dağarcık mecmuasında yazdığı yazılar arasında girdi. 1873 yılında kendine ait Dağarcık mecmuasında yazdığı yazılar ve Yeni Osmanlılar`la yakınlığı nedeni ile tepki çekti. Özellikle mecmuanın 4. sayısında yayınladığı "Duvardan Bir Seda" adlı makalesi nedeniyle dinsizlikle suçlandı. Namık Kemal`in Vatan Yahut Silistre oyununun yarattığı hava içinde Gedikpaşa Tiyatrosu`nda iken 6 Nisan 1873`te Ebüzziya Tevfik ile birlikte Rodos`a sürüldü.

    Yazar, 2. Meşrutiyet döneminde yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı. Yazıları eskisi gibi rağbet görmediği için yazı hayatından da çekildi. Bakanlar Kurulu’nun özel kararıyla Darülfünun’da genel tarih, felsefe tarihi; Darülmuallimat’ta tarih ve eğitimbilim dersleri; Medreset-ül-Vaizin’de dinler tarihi dersleri verdi; ayrıca Darüşşafaka’da gönüllü olarak öğretmenlik yaptı. 28 Aralık 1912 tarihinde Darüşşafaka’da nöbetçi olduğu bir sırada kalp durmasından hayatını kaybetti. Fatih Camii Mezarlığı’na defnedildi.

  • 2. Hamur

Dürdane Hanım Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.