Dedem Korkut Kitabı : Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme

Berikan Yayınevi

Salahaddin Bekki

260,00 TL
200,20 TL
%23 indirim
Kazancınız
:
59,80 TL
Dedem Korkut Kitabı : Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme Hakkında Bilgiler
Türü: Türk Edebiyatı Romanları
Sayfa Sayısı: 236
ISBN: 9786059912075
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2015
satis-icon
Satış Rakamları 12 adet satılmıştır.
Salahaddin Bekki
Salahaddin Bekki
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Dedem Korkut Kitabı : Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme Kısa Özet

    Dedem Korkut Kitabı, destanî nitelikte hikâyelerden oluşmuş bir mecmuadır. Kitabın içindeki *boy/hikâyet*ler (destanî hikâyeler), Korkut adını taşıyan bir Türk ozanına atfedildiği için bu adla anılagelmiştir. Biri Dresden diğeri Vatikan’da olmak üzere iki nüshası mevcuttur. Dresden nüshasının tam başlığı *Kitâb-ı Dedem Korkud ‘alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (=Oğuz boyunun/Oğuzların diliyle Dedem Korkud Kitabı)*dır. Bu başlık iki kısımdan oluşmaktadır. Kitabın üst ana başlığı *Kitâb-ı Dedem Korkud*, açıklama yapılan alt başlığı ise *‘alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân* biçimindedir. Vatikan nüshasının tam başlığı *Hikayet-i Oğuz Nâme Kazan Beğ ve Gayrı (=Oğuzname hikâyesi, Kazan Bey ve diğerleri)*dir. Dresden nüshasında olduğu gibi Vatikan nüshasının başlığı da iki kısımdan oluşmaktadır. Nüshasının üst ana başlığı *Hikayet-i Oğuz Nâme*; açıklama yapılan alt başlığı ise *Kazan Beğ ve Gayri*dir.

    Dedem Korkut Kitabı hakkında Profesör M. Fuat Köprülü’ye atfedilen ve hemen her yerde tekrar edilerek klasikleşen tespit şöyledir: *Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız yine Dede Korkut ağır basar.* Dursun Yıldırım, Dedem Korkut Kitabı’nı *Dünya tarihinin ve dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli medeniyet miraslarından ve yazılı kaynaklarından biri* olarak görür. Umay Günay, Türk edebiyatının şaheserlerinden biri olarak değerlendirir. Saim Sakaoğlu, *Türk destanlarının tacı*; Ahmet Bican Ercilasun ise *edebî türlerin padişahı* olarak kabul eder. Faruk Sümer, bu abidenin *kır çiçekleri kadar güzel* olduğunu söyler. Orhan Şaik Gökyay da onu, *hiçbir zaman tazeliğini yitirmeyen, eskimeyen, yetişmekte olan bir genç kızın bugünden yarına artan güzelliğine* sahip canlı bir varlık olarak tavsif eder.

    Elinizdeki eser, Dedem Korkut Kitabı’nın Türkiye’deki ilk yayın tarihi olan 1916’dan başlanarak o tarihten günümüze (30 Nisan 2014), bu muhteşem abideyi konu alan Türkiye kaynaklı toplam 1638 künyeden oluşan yayınların bibliyografyasını içermektedir.

  • 2. Hamur

Dedem Korkut Kitabı : Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.