Samih Rifat Kimdir?
02 Mart 2023

Samih Rifat Kimdir?

Sâmih Rifat Bey (1874, İstanbul - 1932, Ankara); şiir, araştırma, deneme gibi türlerde toplam dört adet eseri yayımlanmış şair, yazar, dil bilimci, siyasetçi ve gazetecidir. Milli Mücadele’nin tanınmış hatiplerindendir. Sanatını Milli Mücadele yıllarında halkın ve askerin moralini yükseltmek, millî kimlik bilinci aşılamak için kullanmıştır. Samih Rifat, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulan Türk Dil Kurumu'nun ilk başkanıdır. Türk tarihi ve Türk dili hakkında birçok çalışma yapmıştır.

Samih Rifat'ın yaşam özeti incelendiğinde eğitimine aldığı özel derslerle başladığı öğrenilmektedir. Ardından Kocamustafapaşa Askerî Rüşdiyesi ile Dârüttedrîs’e yazılmıştır. Fakat sağlık sorunları nedeniyle okulu bitirememiştir. Özel dersler almaya devam etmiştir.

Samih Rifat Bey, on sekiz yaşındayken Kantar İdaresinde memuriyete başlamıştır. Birçok resmi kurumda çalışmıştır. Mercan İdâdîsi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Konya (1912), Trabzon (1913) ve Erzurum (1914) valiliğine getirilmiştir. Dahiliye Nezâreti’ne müsteşar olmuştur.

Samih Rifat'ın biyografisine bakıldığında önemli isimler yetiştirmiş bir aileden geldiği görülmektedir. Bestekâr Ali Rifat Çağatay ve yazar Cevat Rifat Atilhan'ın kardeşidir. Garip Akımı'nın kurucularından Oktay Rifat'ın babasıdır.

Samih Rifat Eserleri Nelerdir?

Samih Rifat’ın şiir, araştırma-inceleme, deneme gibi türlerde birçok eseri ve bir roman denemesi vardır. Fakat bu eserlerinin birçoğu yayımlanmamıştır. Samih Rifat’ın yayımlanmış 4 adet eseri aşağıda listelenmiştir:

  • Halkiyat: 1927 yılında İstanbul'da basılmıştır.
  • Şarkın Masal Anaları: 1927 yılında Ankara’da basılmıştır.
  • Nefâyisü’l-Enfâs: 1904 yılında İstanbul'da yayımlanmış şiir kitapçığıdır. Sadece sekiz adet basılmıştır. Eserde şairin az sayıdaki nefesi yer almaktadır. Bu nefesler bestelenmiştir.
  • Türkçe’de Tasrîf-i Hurûf Kanunları ve Tekellümün Menşei: 1926 yılında Ankara'da yayımlanmıştır. Rapor şeklinde hazırlanmış bir eserdir ve yayımlandığında ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Samih Rifat'ın İlk Eseri Nedir?

Samih Rifat’ın ilk eseri 1904 yılında İstanbul’da basılan Nefâyisü’l-Enfâs’tır.

Samih Rifat'ın Kaç Tane Eseri Vardır?

Samih Rifat’ın basılmış eserlerinin sayısı dörttür. "Nâdim" isimli roman denemesi ve "Selâm Nedir", "Türk Parkları", "Osmanlılar’da Din Telakkileri", "Tarihten Evvelki Devirlerin Tedkikinde Müracaat Olunacak Menbalar", "Milliyet Düsturları", "Dîvânü lugāti’t-Türk Tercümesi" (1. cilt) ve "Türk Lugatı" gibi çalışmaları bugüne kadar yayımlanmamıştır.

Samih Rifat Şiirleri

Samih Rifat’ın yayımlanmış tek şiir kitabı "Nefâyisü’l-Enfâs" isimli eserdir. Diğer şiirlerini kitaplaştırma fırsatı bulamamıştır.

Samih Rifat’ın en ünlü şiirlerinden ikisi aşağıda verilmiştir:

GÜZEL AYDIN

Aydın Türk'ün ana yurdu.

Vermez onu Altınordu

Düşman İzmir’e girerken

Bütün millet ağlıyordu.

Aydın Aydın güzel Aydın

Ah bir kere kurtulaydın.

Doğma güneş yasımız var,

Git haber ver diyar diyar

Türk’ün kolları bağlandı

İzmir’i ondan aldılar.

Aydın Aydın güzel Aydın

Ah bir kere kurtulaydın.

Yaşadıkça Türk evladı

Değişir mi Aydın adı?

Âlem cünun mu getirdi?

Yoksa tarih mi bunadı?

Aydın Aydın güzel Aydın

Keşke yanıp yıkılaydın.

Karalar giydin bu yaz

Yeşil duvaklı bağların

Çakalların meskeni olmaz

Arslan yatağı dağların

Aydın Aydın güzel Aydın

Korkma benden ayrılmadın

Bekle geleceğim yarın

Samih Rifat, "Güzel Aydın" şiirini 1919 yılında Aydın'ın Yunan ordusu tarafından işgali üzerine yazmıştır. Şiirde sade bir dil kullanmış ve işgalden duyulan ızdırabı dile getirmiştir.

AKDENİZ KIYILARINDA

Yaslı gittim, şen geldim;

Aç koynunu ben geldim.

Bana bir yudum su ver,

Çok uzak yoldan geldim.

Korkma açıl şen yurdum,

Dağlara ordu kurdum;

Açık denizlerine

Süngümle kilit vurdum.

Rüzgârlardan atım var,

Şimşekten kanadım var;

Göğsümde al yazılı

Gazilik beratım var!

Rüzgâr bana at oldu,

Şimşekler kanat oldu;

Eğilin gökler, dedim,

Bulutlar kat kat oldu.

Irmaklar gibi taştım;

Yalçın kayalar aştım.

Hakk'a şükürler olsun,

Geldim sana ulaştım!

Varsın yansın ocağım,

Kurtuldu al sancağım!

Bayrağımın altında

Ben hür yaşayacağım.

Deniz, deniz, Akdeniz!

Suları berrak deniz!

Karşıda yar ağlıyor,

Gideyim, bırak deniz!

Açıldı Kale yolu;

Göründü Gelibolu

Bırak deniz gideyim,

Orası yasla dolu...

Yürü ey şanlı Gazi!

Kılıcı kanlı Gazi!

Seni Meriç bekliyor

Büyük ünvanlı Gazi!

Samih Rifat, “Akdeniz Kıyılarında” isimli şiirini Milli Mücadele yıllarında kazanılan zaferin ardından yazmıştır. Zafer sonrasında hissedilen milli duyguları ifade etmektedir. Uzun yıllar dillerden düşmeyen bu eser yıllarca marş olarak da okunmuştur.

Samih Rifat Kaç Tane Şiir Yazmıştır?

Samih Rifat’ın toplam kaç şiir yazdığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Samih Rifat En İyi Şiiri Hangisidir?

Samih Rifat’ın en ünlü şiiri “Akdeniz Kıyılarında”dır. Şiir yazıldığı dönemde çok sevilmiş, okul kitaplarına konulmuş ve bir marş gibi okutulmuştur.

Samih Rifat İlk Şiiri Hangisidir?

Samih Rifat’ın ilk şiirleri Hazîne-i Fünûn’da yayımlanmıştır; fakat ilk şirinin hangisi olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Samih Rifat Şiirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Samih Rifat'ın ilk şiirleri klasik tarzda eserlerdir. Şair bu şiirlerinde eski şiir anlayışını devam ettiren Eşref Paşa, Muallim Nâci ve Yenişehirli Avni Bey gibi şairlerin etkisindendir. Bektaşî nefesleri yazmıştır. Samih Rifat, 1897 yılından sonra yeni şiire yönelmişidir. Milli Mücadele yıllarında askere ve millete moral veren, milli kimlik bilinci aşılayan hamasi şiirler kaleme almıştır. Bu şiirlerinde sade bir dil kullanmıştır.

Samih Rifat Şiirleri Hangi Türdedir?

Samih Rifat, şiirlerinde tek bir türe bağlı kalmamıştır. Klasik tarzdaki ilk şiirlerinde gazel, kaside ve mesnevi gibi nazım şekillerini kullanmıştır. Bektaşi tarikatına olan yakınlığından dolayı tasavvufi şiirler yazmıştır. Milli Mücadele yıllarından sonra ise hamasi şiirler yazmaya başlamıştır.

Samih Rifat'ın Şiir Anlayışı Nedir?

Samih Rifat’ın şiir anlayışı zaman içinde değişiklik göstermiştir. Şiir yazmaya başladığı ilk dönemde eski şiir anlayışına uygun eserler kaleme almıştır. Milli Mücadele yıllarından sonra ise Milli Edebiyat akımına uygun şiirler yazmıştır.

Samih Rifat Şiirlerinde Hangi Ölçüyü Kullanmıştır?

Samih Rifat ilk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında ise şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır.

Samih Rifat Şiirlerinde Hangi Kafiyeyi Kullanmıştır?

Samih Rifat şiirlerinde tek bir kafiye çeşidine bağlı kalmamıştır. Yarım, tam ve zengin gibi birçok kafiye çeşidini kullanmıştır.

Samih Rifat Şiirleri Nerelerde Yayımlanmıştır?

Samih Rifat’ın şiirleri birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır. Şairin şiirlerinin yayımlandığı gazete ve dergilerin bir kısmı aşağıda listelenmiştir:

  • Maârif Dergisi
  • İrtika Gazetesi
  • Mekteb Dergisi
  • Hazîne-i Fünûn
  • Resimli Gazetesi

Samih Rifat Hangi Dönem Yazarıdır?

Samih Rifat 2. Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemi yazarıdır.

Samih Rifat Sanat Anlayışı Nedir?

Samih Rifat, sanat toplum içindir anlayışına sahip yazarlardandır. Kalemiyle Milli Mücadele’ye verdiği gönülden destek nedeniyle cephe gerisi kahramanları arasında gösterilmektedir.

Samih Rifat Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir?

Samih Rifat Milli Edebiyat akımından etkilenmiştir.

Samih Rifat Kimlerden Etkilenmiştir?

Samih Rifat’ın etkilendiği isimler aşağıda listelenmiştir:

Samih Rifat Kimleri Etkilemiştir?

Samih Rifat hem fikirleri hem de eserleriyle birçok kişiyi etkilemiş bir isimdir. Yahya Kemal Beyatlı “İtiraf” başlıklı şiirinin ilhamını Samih Rifat’ın "Hezerân per açıp reng ü ziyâdan" mısraıyla başlayan nefesinden almıştır.

Samih Rifat'ın Edebiyat İçin Önemi Nedir?

Samih Rifat, Milli Mücadele yıllarında kaleme aldığı halka ve askere moral veren, vatan sevgisi ve millî kimlik bilinci aşılayan eserleriyle edebiyatımızda önemli bir yere sahip olmuştur.

Samih Rifat'ın Eserleri Nerelerde Yayımlanmıştır?

Samih Rifat’ın eserleri birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır. Yazarın eserlerinin yayımlandığı gazete ve dergilerin bir kısmı aşağıda listelenmiştir:

  • Âtî Gazetesi
  • İrtika Gazetesi
  • Maârif Dergisi
  • Mekteb Dergisi
  • Terakkî Dergisi
  • İttifak Gazetesi
  • Hazîne-i Fünûn
  • İkdam Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Resimli Gazetesi
  • Yenigün Gazetesi
  • Türk Yurdu Dergisi
  • Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi
  • Edebiyyât-ı Umûmiyye Mecmuası

Samih Rifat'ın Yazarlık Dışındaki Kariyeri

Samih Rifat, on sekiz yaşındayken Kantar İdaresinde memuriyete başlamıştır. 1894 yılında İstanbul Şehremaneti Zabıt Kâtipliği yapmıştır. 1899'da Dahiliye Nezâreti Matbuat Kalemi’ne girmiştir. 1905 yılında ise Tesrî-i Muâmelât mümeyyizi tayin edilmiştir. 1908 yılında Dahiliye Mektûbî Kalemi mümeyyizliğine getirilen Samih Rifat, aynı dönemde Mercan İdâdîsi’nde edebiyat öğretmenliği yapmaya da başlamıştır. 2. Meşrutiyet'ten sonra Biga mutasarrıflığına atanmıştır. Ardından sırasıyla Konya (1912), Trabzon (1913) ve Erzurum (1914) valiliğine getirilmiştir. Samih Rifat, 1915 yılında ikinci kez Konya valiliğine getirilmiştir. Talat Paşa'nın nâzırlığında Dahiliye Nezâreti’ne müsteşar olmuştur.

Samih Rifat, Milli Mücadele Dönemi'nde Anadolu'ya geçerek yaptığı konuşmalarla askere moral vermiştir. Bu yıllarda Mustafa Kemal ile dost olmuştur. Milli Mücadele’nin tanınmış hatiplerindendir. 1921 yılında Maarif Vekâleti Telif ve Tercüme Heyeti'ne üye ve ardından başkan tayin edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2. (1923-1927) ve 3. (1927-1931) dönem Çanakkale milletvekili olarak yer almıştır. Türk tarihi ve Türk dili hakkında çalışmıştır. Hastalığı nedeniyle 1931'de kurulan Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti’nin çalışmalarına katılamamıştır. Mustafa Kemal bu duruma üzülmüştür. Samih Rifat, Mustafa Kemal'in isteği üzerine Heybeliada'daki sanatoryuma gitmiş ve tedavi olmuştur. 2 Temmuz - 11 Temmuz 1932 tarihlerinde İstanbul’da 1. Türk Tarih Kongresi’nde başkan vekili olmuştur. "Türkçe ve Diğer Lisanlar Arasında İrtibatlar" başlıklı bir bildiri sunmuştur. Samih Rifat 12 Temmuz 1932'de "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" amacıyla kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyetinin ilk başkanlığına getirilmiştir. 26 Eylül 1932'de başlayan, İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan 1. Türk Dili Kurultayı'na hasta olmasına rağmen katılmıştır.

Samih Rifat'ın Siyasi Görüşleri

Samih Rifat, ilk gününden itibaren Milli Mücadele’yi desteklemiş bir isimdir. Mustafa Kemal Atatürk ile dosttur ve onun inkılaplarına bağlıdır. Çanakkale milletvekili olarak 2. (1923-1927) ve 3. (1927-1931) dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer almıştır.

Samih Rifat Sözleri

Samih Rifat’ın eserlerinden alınmış 10 alıntı aşağıda listelenmiştir:

  • Adımın biri Oğuz, biri MUSTAFA KEMAL! / Irkımın istediği; ya ölüm ya istiklal! (Yürüyüş)
  • Yürüdüğüm izlere eğilde, hürmetle bak / Ecdadımın kanıyla yoğrulmuştur bu toprak. (Yürüyüş)
  • Zulme karşı besledim, ruhumda acı bir kin / Asırlarca vuruştum yurdum ve hakkım için. (Yürüyüş)
  • Ürperdi genç Anadolu / Dağ, taş yalın kılıç dolu / Açıl ey şan, seref yolu!.. (30 Ağustos 1338 Gecesi)
  • Kin kılıçtır, sığmaz kına / Kılış düşmandır kınına / Yürü asker, gir akına (30 Ağustos 1338 şiiri Toplanış bölümü)
  • Yürüyelim hep beraber / Salalım dört yana haber / Bugün akın, yarın zafer! (30 Ağustos 1338 şiiri Bayram bölümü)
  • Vatan yaydır, ordu bir ok / En uzun yol bir adım yok / Akdenizi beklettik çok (30 Ağustos 1338 şiiri Bayram bölümü)
  • Aç, çıplak savaştık tipide, karda, / Kartallar avladık sarp kayalarda, / Sakarya önünde, Dumlupınarda / Ulu Gazimize imtihan verdik. (Asker Koşması)
  • Hezerân per açıp reng ü ziyâdan / Ufûl etmiş güneş sahn-ı semâdan / Şebistân-ı elem hâlî sadâdan / Gönül pür-girye hâl-i inzivadan (Samih Rifat’ın ünlü “Nefesi”nden)
  • Ezelden âşıktın ben Muhammed Mustafa'ya / Feda olsun hayatım bütün Al-i Aba'ya / Acır bl-şübhe onlar bu ruh-ı bl-neviiya / Kabul etsin erenler, kul oldum Murtaza'ya (Samih Rifat’ın “Nefes”inden)

Samih Rifat Nerelidir?

Samih Rifat İstanbul doğumludur. Babası Hasan Rifat Bey’in doğum yeri Manastır’dır. Dedesi Hurşid Bey ise Lemberg’de doğmuştur ve Macar Hurşid adıyla tanınmaktadır.

Samih Rifat'ın Annesi Kimdir?

Samih Rifat’ın annesi Ayşe Hanım’dır. Ayşe Hanım’ın yaşamı hakkında detaylı bilgi yoktur.

Samih Rifat'ın Babası Kimdir?

Samih Rifat'ın babası askeri kaymakam Hasan Rifat Bey'dir. Hasan Bey, Macar Hurşid lakabıyla tanınan Hurşid Bey’in Hüsniye Hanım ile olan evliliğinden dünyaya gelmiştir. Doğum yeri Manastır’dır.

Hasan Rifat Bey ilk evliliğini Ayşe Hanım ile yapmış ve bu evlilikten Ali Rifat ve Samih Rifat dünyaya gelmiştir. Ayşe Hanım’dan ayrıldıktan sonra Nuriye Hanım ile evlenmiştir. Nuriye Hanım ile olan evliliğinden ise Cevat Rifat ve Muzaffer Rifat (Atilhan) dünyaya gelmiştir.

Samih Rifat'ın Kardeşleri Kimdir?

Samih Rifat, İstiklal Marşı’mızın ilk bestekârı Ali Rifat Çağatay ve Yahudilik tarihiyle ilgili eserleriyle ünlenen Cevat Rifat Atilhan'ın kardeşidir. Ali Rifat Çağatay iyi bir öğrenim görmüş, keman ve ud çalmayı öğrenmiştir. “Udi Rifat Bey” olarak ünlenmiştir. İstanbul’da Şark Musiki Cemiyeti’ni kurmuştur. İlk evliliğini Sare Hanım ile yapmıştır. Bu evlilikten dört çocuğu olmuştur. İkinci evliliğini Sadrazam Said Halim Paşa’nın kardeşi Prenses Zehra ile yapmıştır. Ali Rifat Bey, Zehra Hanım’ın vefatından sonra 1923 yılında Nimet Hanım ile evlenmiştir.

Cevat Rifat Atilhan 1892 yılında İstanbul'da doğmuştur. Cevat Rifat Bey, ilk evliliğini Macide Hanım'la ikinci evliliğini ise Emine Sabiha Hanım'la yapmıştır. İlk evliliğinden bir, ikinci evliliğinden ise beş çocuğu olmuştur. Macide Hanım'dan olan çocuğu ünlü senaristi Bülent Oran'dır.

Cevat Rifat, Balkan, Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'ye katılmıştır. 8. Kolordunun Harekat Şubesi Başkanlığını yaptığı dönemde Yahudiler tarafından kurulan NİLİ isimli casusluk teşkilatını deşifre etmiştir. Askerlik sonrasında ticaretle ilgilenmiştir. Cevat Rifat, Milli Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasındadır. Türk Muhafazakâr Partisi'ni kurmuştur. Büyük Doğu Cemiyeti'nin başkan yardımcılığını yapmıştır. 1951 yılında ise İslam Demokrat Partisi'ni kurmuştur. 4 Şubat 1967'de İstanbul'da 75 yaşındayken vefat eden Cevat Rifat Atilhan, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Cevat Rifat Atilhan yazarlığa Birinci Dünya Savaşı yıllarında başlamıştır. Çok sayıda kitap ve makale yazmıştır. Eserlerinde çoğunlukla Yahudilik, Masonluk, Siyonizm, Komünizm ve İslam'ı işlemiştir. Cevat Rifat'ın eserlerinden 25 tanesi aşağıda listelenmiştir:

  • Sina Cephesi'nde Yahudi Casuslar
  • Dünya Nazarında Yahudilik ve Masonluk
  • Suzi Liberman
  • Masonluk Nedir (Tarihte ve Günümüzde Masonluk)
  • İğneli Fıçı
  • Musa Dağı
  • İslam'ı Saran Tehlike ve Siyonizm
  • Farmasonlar İslamiyet'i ve Türklüğü Yıkmak İçin Nasıl Çalıştılar
  • Türk Oğlu Düşmanını Tanı
  • Kendi Vesikalarına Göre Masonluk Nedir
  • Gizli Devlet ve Fesat Programı
  • Farmasonluğun Yırtılan Maskesi
  • Tarih Önünde ve İlim Işığında 31 Mart Faciası
  • İslam ve Beni İsrail
  • Türk İşte Düşmanın
  • Farmasonluk İnsanlığın Kanseri
  • Tarih Boyunca İslam Hâkimiyeti ve Uğradığı Su-i Kastlar
  • Küfrün Karşısında Müslümanlık- Müslümanlığın Diğer Dinler
  • Muvacehesindeki Üstünlük ve Azameti
  • Yahudiler Dünyayı Nasıl İstila Ediyorlar
  • Medeniyetin Batışı
  • Dünya İhtilalcileri İsrail
  • İstiklal Harbinde Sarıklı Kahramanlar
  • Menemen Hadisesinin İçyüzü
  • İttihat Ve Terakkinin Suikastları

Samih Rifat Çocukluğu Nasıldır?

Samih Rifat, 16 Nisan 1874'te İstanbul'da doğmuştur. Bestekâr Ali Rifat Çağatay ve yazar Cevat Rifat Atilhan'ın kardeşidir. Samih Rifat, zayıf ve iştahsız bir çocuktur. Sağlık sorunları yaşamıştır. Babasından gelen bir edebiyat sevgisi vardır ve küçük yaşta Aşık Garip, Battal Gazi gibi kitaplar okumuştur.

Samih Rifat Eğitim Hayatı Nasıldır?

Samih Rifat eğitimine aldığı özel derslerle başlamıştır. Ardından Kocamustafapaşa Askerî Rüşdiyesi ile Dârüttedrîs’e yazılmıştır. Fakat sağlık sorunları nedeniyle okulu bitirememiştir. Özel derslerle Arapça, Farsça, Fransızca ve mantık derslerine devam etmiştir.

Samih Rifat Edebi Kişiliği Nasıldır?

Samih Rifat, küçük yaştan itibaren edebiyata ilgi duymuştur. İlk şiirlerinde eski şiir anlayışını devam ettiren şairlerden etkilenmiştir. Bektaşi tarikatına olan yakınlığı ile Bektaşi nefesleri kaleme almıştır. Milli Mücadele yıllarından sonra ise halka ve askere moral veren, vatan sevgisi aşılayan eserler yazarak Türk milletine destek olmuştur.

Samih Rifat Evlendi Mi?

Samih Rifat 23 yaşındayken Saliha Hanım ile evlenmiştir. Saliha Hanım verem nedeniyle vefat etmiştir. İkinci evliliğini ise Münevver Hanım ile yapmıştır.

Münevver Hanım, Enver Celaleddin Paşa’nın kızı ve Nazım Hikmet’in teyzesidir. Enver Celaleddin Paşa, 1857-1929 yılları arasında yaşamıştır. Babası Mustafa Celaleddin Paşa, Osmanlı Devleti’nde fikri ve askeri alanda önemli katkılarda bulunmuş Polonyalı mültecilerdendir. Enver Celalettin Paşa iyi bir eğitim almış, kendisini birçok alanda yetiştirmiştir. Birçok bilimsel içerikli eser yazmış ve askeri faaliyet gerçekleştirmiştir.

Samih Rifat'ın Çocukları

Samih Rifat’ın ilk evliliğinden Hatif ve Zeynep (Menemencioğlu) isimlerini taşıyan iki çocuğu dünyaya gelmiştir. Münevver Hanım ile olan evliliğinden ise Hüsnüaşk ve Oktay Rifat isimlerini verdikleri iki çocuğu olmuştur.

Oktay Rifat 10 Haziran 1914'te Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Garip akımının kurucuları arasında yer almıştır. Eserleriyle hem şiir hem de tiyatro ve roman ödülleri almıştır. Yazarlık dışında memurluk, mümeyyizlik, avukatlık yapmış ve 1947- 48 yılları arasında Ankara’da Radyo Dairesi Müdürlüğü şefliğini üstlenmiştir.

Oktay Rifat, ilk eşi Türkan Dilber Aksoy’u veremden kaybettikten sonra Sabiha Omay Hanım ile evlenmiştir. Bu evlilikten Samih Rifat adını verdikleri oğulları dünyaya gelmiştir.

Samih Rifat’ın Yazar Olan Torunu

Samih Rifat’ın yazar olan torunu kendisiyle aynı ismi taşıyan Samih Rifat’tır. Samih Rifat, Oktay Rifat ve Sabiha Omay Hanım’ın çocuğu olarak 1945 yılında Ankara'da doğmuştur. Saint-Benoit Lisesi'ni, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirmiştir. Üniversite yıllarında fotoğrafçılıkla ilgilenmiş ve Rene Char, Jacques Prevert, Jean Follain, Paul Valery, Amin Maalouf, Konstantinos Kavafis gibi yazar ve şairlerden çeviriler yapmıştır. Samih Rifat, 80'li yıllardan itibaren çeşitli dergilerde yazmış ve yazılarına eşlik eden fotoğraflar yayımlamıştır. Belgesel filmleri vardır. Devlet kurumlarında restoratör olarak çalışmış, sergilerde küratörlük ve danışmanlık yapmıştır. Samih Rifat’ın yayımlanmış dört adet eseri aşağıda listelenmiştir:

Samih Rifat Kaç Yaşında Vefat Etti?

Samih Rifat, 3 Aralık 1932'de saat 20.00’de Ankara'da vefat ettiğinde 58 yaşındadır. Vefatını gazeteler şu şekilde duyurmuştur: “Elim Bir Ziya: Bir Fikir ve İlim Adamını Daha Kaybettik”, “Samih Rifat’ı Kaybettik: Büyük Âlimimiz Dün Ankara’da Öldü”, “Hâkimiyet, bugün okurlarına pek acı bir haber vermektedir: Samih Rifat Bey dün akşamüzeri ölmüştür.”

Samih Rifat Mezarı Nerededir?

Samih Rifat’ın cenazesi, 4 Aralık 1932 Pazar günü Ankara’da Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan namazın ardından Cebeci Mezarlığı’na defnedilmiştir. Cenazeye sanat, bilim ve siyaset camiasından birçok isim katılmıştır. Gazi Mustafa Kemal, Samih Rifat’ın vefatından duyduğu üzüntüyü şu cümlelerle ifade etmiştir: “Türk dili çığırında değerli görüşleriyle, doğru buluşlarıyla yeni izler açmış olan Samih Rifat’ın aramızdan ayrılışı Türk milleti ve bütün bilgi acunu içinde derin ve acıklı bir boşluk bırakmıştır…”

Samih Rifat Hakkındaki Kitaplar

Samih Rifat hakkında bilgi içeren kitaplardan beşi aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.