Osmanlı Tarihini Anlatan Kitaplar
16 Ekim 2020

Osmanlı Tarihini Anlatan Kitaplar

       Tarih denince akla birden fazla dönem geliyor. Kitap kurtları genelde iyi birer tarih okurları da oluyor. Tarihi yerli ve yabancı yazarlardan, araştırmacılardan, tarihçilerden okumak son derece sürükleyici ve çok yönlü bir bilgi edinme metodu sunuyor. Bunun farkında olan okurlar için BKM Kitap Blog, en çok bilinen ve her kütüphanede olması gereken Osmanlı tarihi kitap seçkisine ayırdı bu yazısını.

       Osmanlı’nın Dünya tarihini ilgilendiren olaylarını, gelişmelerini, savaşlarını ve kültürel yaşamını bir araya getiren tarih kitapları listemizde birbirinden önemli tarih araştırmacılarının önsözlerini taşıyan kült eserler yer alıyor. Bunların pek çoğu oldukça bilindik olmasının yanı sıra Osmanlı tarihi hakkında okuma yapmak isteyen kitap kurtları içinde son derece aydınlatıcı bir okuma sağlıyor.

       İşte birbirinden değerli Osmanlı tarihi kitaplarını sunduğumuz bu seçkide bilgi dağarcığınız genişlerken tarihin tozlu sayfalarında kalmış pek çok yeni bilgi de sizi başka okumalar yapmaya da itecek.

99 Soruda Osmanlı – Erol Özbilgen

       99 Soruda OsmanlıErol Özbilgen

       Kolay okunan, detayları aydınlatarak aktaran, akıcı dilini koruyan bir soru ve cevap kitabı, ancak bu kitap Osmanlı tarihini okurlara son derece akıllarda yer eden şekilde, yani merak edilenlere vurgu yaparak anlatıyor. Merak edilenleri yani haremlerden padişahların gündelik yaşamına, devlet teşkilatından ordunun yapılanmasına, devşirmelerden yeniçerilere, taşradan şehir yaşantısına kadar merak edilen tüm konuları farklı bir yöntemle ele alıyor, sorular sorarak, yanıtlar vererek…

Büyük Bir Devletin Doğuşu Osmanlılar – Ernst Werner

       Büyük Bir Devletin Doğuşu OsmanlılarErnst Werner

       Osmanlıların 1300- 1481 yıllarını kapsayan dönemine ışık tutan bu eser, yabancı tarihçi E.Werner’in kaleminin etkisiyle de oldukça ustaca anlatılıyor: Werner, siyasi tarihçiliğin çoğu kez içinde kaybolduğu anlamsız saray entrikalarını bir yana bırakarak, Osmanlı Devleti’nin kuruluş sorununa bir “sınıflaşma süreci” ve bu sürecin yarattığı “üretim biçimi” bağlamında yaklaşıyor.

Devlet-i Aliyye – Halil İnalcık

       Devlet-i AliyyeHalil İnalcık

       Osmanlı tarihi denince duayen isim, hocaların hocası Prof. Dr. Halil İnalcık’ın devasa eseri Devlet-i Aliyye olmadan bir liste düşünülemezdi. Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar alt başlığıyla kitaplıkların en değerli köşesinde yer alan bu derin çalışma, bir dizi halinde A’dan Z’ye Osmanlı tarihini okurlarına, tarih öğrencilerine sunuyor. Bu diziyi bitirdikten sonra Osmanlı tarihinin her dönemine en ince ayrıntılarla hakim olacaksınız.

İç Savaş ve Sevr’de Ölüm – Sina Akşin

       İç Savaş ve Sevr’de ÖlümSina Akşin

       Roman tadında bir tarih kitabı… Sina Akşin’in engin tarih çalışması ve sürükleyici dili, okurlarını bu kitabında da kendine adeta esir ediyor. Bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan eser, tarihi antlaşma olan Sevr’in karanlık yüzüne ayrıntılı bir bakış sağlıyor. Dördüncü Damat Ferit hükümetinin kuruluşundan Sevr Antlaşmasının imzalanmasına kadar uzanan zaman dilimini ele alan bu çalışma; planları, çabaları ve olayları mercek altına alıyor. 

Osmanlı Tarihi – Joseph von Hammer

       Osmanlı TarihiJoseph von Hammer

       Osmanlı tarihi denince en çok okunan kitaplardan biriyle listemize devam edelim. Akıcı dili, Osmanlı tarihi denince akla gelen en önemli olaylar ve gelişmeler ile ilgili 480 sayfalık bir hap kitap olan Osmanlı Tarihi Devlet-i Aliye, aşırıya kaçan ayrıntılardan uzak, ancak önemli tarih noktalarını ıskalamayan bir eser.

Osmanlı İmparatorluğunun Yükselişi ve Çöküşü – Lord Kinross

       Osmanlı İmparatorluğunun Yükselişi ve ÇöküşüLord Kinross

       Kült bir Osmanlı tarihi kitabı… Atatürk kitabının yazarı Lord Kinross’un diğer çok okunan kitabıyla kitaplığınızı zenginleştirmelisiniz. Osmanlı tarihinin 600 yılını, bütün yönleriyle ve akıcı bir üslupla tek bir cilde sığdıran Kinross, okuyucuya kuşbakışı olarak Osmanlı tarihini akademik tarihçiliğin ayrıntıcı, bilgi ve veriye boğulmuş tekdüzeliğinden çıkararak bir bütün halinde sunuyor. 

Bir İmparatorluk Çökerken – Cahit Uçuk

       Bir İmparatorluk ÇökerkenCahit Uçuk

       Sıkıcı gelen okumalardan uzak, gerçek hayattan parçalar okuyarak Osmanlı tarihine dalmak isteyen okurlar için bir de anı kitabı önerimiz var. Tarih kitaplarının içinde yer alan anı türü ile birlikte keyifli bir Osmanlı tarihi okuması yapabilirsiniz. Osmanlı’nın son dönemini; Cahit Uçuk'un anılarında anlattığı geçmişinden öğrenirken, Selanik ve İstanbul'un ahşap konaklarındaki görkemli yaşamlara, işgal yıllarına, vatansever insanların çabalarına tanıklık edeceksiniz.

Osmanlı-Türk Tarihi 1774-1923 Batı Etkisi – Roderic H.Davison

       Osmanlı-Türk Tarihi 1774-1923 Batı EtkisiRoderic H.Davison

       Osmanlı tarihi hakkında Türkiye’deki yazar var araştırmacıların eserleri kadar değerli, yabancı araştırmacıların kaleminden çıkan pek çok kitap bulunuyor. Osmanlı tarihini yabancı yazarlardan okumak tarih çerçevesinde geniş bir açı kazanmayı sağlıyor. Bu bakımdan listemizin son yabancı tarihçisi olan Roderic Davison’ın önemli bir kaynak eserini öneriyoruz. Osmanlı’nın en önemli dönemlerinde Batı etkisini mercek altına alan yazar, Batı diplomasisi ve Türk tarihi hakkındaki derin bilgiler veriyor. 18., 19. ve 20. yüzyılın en önemli gelişmelerin yaşandığı uzun sürecinde Batı düşüncesi ve kurumlarının Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki etkileri tarih severleri yakından ilgilendirecek.

Türklerin Altın Çağı – İlber Ortaylı

       Türklerin Altın Çağıİlber Ortaylı

       Osmanlı ve Türk tarihi denince akla gelen ilk isim elbette İlber Ortaylı. Değerli Halil İnalcık’ın da öğrencisi olan Ortaylı, Türklerin Altın Çağı kitabında 14. ve 17. yüzyılları arasında Hindistan’dan Viyana kapılarına kadar uzanan bir coğrafyaya hükmeden Osmanlıları konu ediniyor. Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Avrupa’nın tarihini şekillendiren imparatorlukla ilgili İlber Ortaylı’nın kendi üslubuna has bir anlatım tarih okurlarını bekliyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.