LGS açılımı Liselere Geçiş Sistemi olan ve Merkezi Sınavla öğrenci alacak sosyal bilimler liseleri, fen liseleri, mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılan sınavdır. 8. sınıf öğretim programı esas alınarak düzenlenmektedir. LGS, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumdan ve çoktan seçmeli toplam 90 sorudan oluşmaktadır. Birinci oturum 75 dakika, ikinci oturum ise 80 dakikadır. Günümüzde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” olarak isimlendirilmektedir.
2023 LGS, 04 Haziran 2023 tarihinde yapılacaktır. Bilgiyi kullanma, okuduğunu anlama, yorumlama, ilişki kurma ve beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen sorulardan oluşmaktadır. LGS’de başarılı olmak için kitap okumak, test çözme tekniklerine hakim olmak ve çok soru çözmek lazımdır. LGS çalışma dönemi emek isteyen bir dönemdir. Öğrencilerin başaracağına inanması gerekmektedir. Sınav günü yaklaştıkça stres, kaygı ve başaramama korkusu artmaktadır. Bu süreçte sınava girecek öğrencilerin çevresinden destek görmesi önemlidir. Çevresinden destek gören, anlaşıldığını hisseden öğrencilerin kaygıları azaldığı için sınav başarısı artmaktadır.
LGS’ye çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
LGS sözel; Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İngilizce derslerinden oluşmaktadır. LGS sözelde toplam 50 soru yer almaktadır ve bu 50 sorunun 20 tanesi Türkçe sorusudur. Sözel derslerinde ağırlık katsayısı en yüksek olan ders de Türkçe dersidir. LGS Türkçe dersi dil bilgisi, sözcükte anlam, cümlede anlam, söz sanatları, yazım ve noktalama kuralları; parçada anlam ve anlatım bozuklukları konularından oluşmaktadır. Soru sayısı ve ağırlığı diğer sözel derslerinden daha fazla olan Türkçeye çalışmaya erken başlanmalıdır. Son zamana bırakılması halinde konuların yetişmeme riski vardır.
Sözel derslere çalışırken konular hızlı geçilmemelidir. Derinlemesine okunmalıdır. Bu sayede yeni bilgiler öğrenilecek ve bilinen bilgiler de pekiştirilecektir. Sözel derslerde başarılı olmak için kitap okunmalıdır. Konu çalışırken önemli yerlerin altının çizilmesi, kısa notlar alınması önemlidir. Bu notlar ve altı çizili yerler tekrarlar esnasında öğrencilere kolaylık sağlamaktadır. Konu çalışması bittikten sonra akılda kalanları bir deftere not etmek ve nottaki bilgileri kitaptaki bilgilerle karşılaştırmak gerekmektedir. Bu yöntem sayesinde bilgilerin ne kadarının öğrenildiği tespit edilmektedir.
LGS sözel çalışan adaylar, ders çalışmayı keyif alacakları bir hale dönüştürmelidir. Ders çalışmak için kesin şartları olmayan, ders çalışmayı eğlenceli hale getirebilen, otobüste veya yatağında uzanırken bile konu tekrarı yapabilen adaylar sınava daha iyi hazırlanmaktadır. Ders çalışırken teknolojiden yararlanılmalıdır. Öğrenilen bilgileri telefona not etmek, ses kaydı yapmak, internetten ders ve soru çözüm videoları izlemek gibi yöntemler çalışmayı hızlandırmaktadır.
LGS sözel çalışan adaylar ezber gerektiren konularla karşılaşmaktadır. Her adayın ezber yeteneği aynı değildir. Kimi aday kolay ezber yapabilirken kimi aday ezber yapmakta zorlanmaktadır. Ezber yapma konusunda zorlanan adaylar kodlama sistemlerini kullanmalıdır. Kodlama yaparak bilgileri daha kolay ezberlemek mümkündür. LGS çalışma döneminde önemli olan her adayın kendine uygun çalışma yöntemlerini belirlemesi, zamanını doğru kullanması ve bilgilerini kalıcı hale getirmesidir.
LGS sözel konularını bitiren adaylar test çözümüne ağırlık vermelidir. Sözel çalışırken alınacak kitaplar öğretmenlerin, uzmanların önerdiği kitaplar olmalıdır. LGS'ye 1-2 ay kala da deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. Farklı kaynaklardan çok sayıda soru çözmek adayların soru türlerini öğrenmesini ve sınava hazır olmasını sağlamaktadır.
LGS sözel çalışırken kullanılabilecek 2023 müfredatına uygun, 1. dönem konularından oluşan 10 kaynak aşağıda listelenmiştir:
LGS’de adayların karşısına 20 adet matematik sorusu çıkmaktadır. Matematik sorularının sınav puanına katsayısı yüksektir. Çarpanlar ve katlar, kareköklü ifadeler, basit olayların olma olasılığı, veri analizi, üslü ifadeler, cebirsel ifadeler ve özdeşlikler, eşitsizlikler, üçgenler, eşlik ve benzerlik, doğrusal denklemler, geometrik cisimler ve dönüşüm geometrisi konularından oluşmaktadır. LGS matematik çalışmaya erkenden başlanmalı, son zamana bırakılmamalıdır.
LGS matematik çalışırken yeni nesil sorular çözmek önemlidir; fakat soru çözmeden önce konu çalışması yapılmalıdır. Konu anlatım kitapları ve videoları sayesinde konu çalışmak kolaylaşmıştır. Konu çalışmadan soru çözmeye başlayan öğrenciler soruları yapamamaktadır. Bu da LGS matematik çalışma motivasyonunu düşürmektedir. Konu çalışıp kazanım kavrama testleri çözdükten sonra yeni nesil soru çözümüne geçmek gerekmektedir. Çözülen soruların zorluk seviyesi de zamanla artırılmalıdır. LGS Matematik için soru çözerken zorlanılan sorulara ağırlık vermek gerekmektedir. Başarıya ulaşmanın yolu zorlanılan soruların üstüne gitmektir. Çözülemeyen LGS matematik soruları öğretmenlere sorulmalıdır. Çözülen soru sayısı zamanla artırılmalıdır. Özel ders veya kurslar aracılığıyla sınava hazırlanmak da mümkündür.
LGS'ye kısa süre kaldığında deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. LGS'de zamanını doğru yönetebilen adaylar rakiplerinin önüne geçmektedir. Matematik denemesi çözerken süre tutmak önemlidir. Süre tutarak deneme çözmek adayların kendi hızını görmesini, zamanla artırabilmesini ve sınava hazırlanmasını sağlamaktadır. LGS matematik testinde yer alan matematik sorularının birçoğu geometrik şekiller içermektedir. Bu nedenle şekilli sorulara önem vermek lazımdır.
LGS matematik sorularında başarılı olmak isteyen adaylar kitap okumalıdır. Kitap okumanın sadece sözel derslere yararı olduğu düşüncesi yanlıştır. Kitap okumak stres seviyesini azalttığı ve anlama kabiliyetini geliştirdiği için LGS matematik için de önemlidir. Her gün 20-30 sayfa kitap okuyan adayların matematik sorularındaki başarısının arttığı gözlemlenmiştir. Kitap okumanın özellikle de LGS matematik yeni nesil soru çözümlerinde adayların işini kolaylaştırdığı görülmüştür.
LGS matematik için çalışma kaynağı alırken öğretmenlerin, uzmanların önerileri dinlenmelidir ve farklı yayınların kitapları alınmalıdır. Farklı yayınların sorularını çözmek yeni soru tarzlarını öğrenmeyi sağlamaktadır. Sınav başarısını artırmaktadır.
LGS sayısal çalışırken kullanılabilecek 2023 müfredatına uygun, 1. dönem konularından oluşan 10 kaynak aşağıda listelenmiştir:
LGS İngilizce; Friendship, Teen Life, In The Kitchen, On The Phone, The Internet, Adventures, Tourism, Chores, Science ve Natural Forces konularından oluşmaktadır. LGS'de ayırt edici derslerden biri olan İngilizceye çalışmak için geç kalınmamalı, sınav hazırlık sürecinde düzenli bir şekilde çalışılmalıdır.
LGS İngilizce sorularında başarılı olmak için düzenli çalışmak oldukça önemlidir. İngilizce çalışan öğrencilerin en çok zorlandığı konuların başında gramer konuları gelmektedir. İngilizce sorularında başarılı olmak için dil yapısını, kurallarını ve kalıplarını iyi şekilde öğrenmek lazımdır. Gramer konularına çalışmayan öğrencilerin LGS İngilizce sorularında iyi net yapması oldukça zordur.
LGS İngilizce çalışan öğrencilerin karşısına anlamını bilmediği birçok kelime çıkmaktadır. Ders çalışırken, kitap okurken karşılaşılan ve anlamı bilinmeyen kelimelerin not edilmesi ve anlamlarının öğrenilmesi sınav için yararlıdır. Kelime ezberlemek LGS İngilizce soruları için olmazsa olmazdır. Bazı soruların sadece bir kelime bilinmediği için tam anlaşılamadığı ve doğru cevaba ulaşılamadığı olmaktadır. Öğrenciler, ders kitabında yer alan ünitelerin tamamındaki kelimelere çalışmalıdır. Kelime ezberi yapmanın birçok farklı yöntemi vardır. Her öğrenci kendine uygun ezber yöntemini seçmelidir. Biten her üniteden sonra o ünitenin kelimelerini kağıda yazıp İngilizce kelime kutusuna atmak ve sonradan vakit buldukça bu kutudan kağıt çekip kelime öğrenmeye çalışma yöntemi en ünlü kelime ezberleme yöntemlerinden biridir.
LGS İngilizce sınavında adaylar diyalog tamamlama, görsel yorumlama, karşılaştırma yapma ve cümleleri sıralama gibi soru çeşitlerinden oluşan yeni nesil sorularla karşılaşmaktadır. Bu sorular okuma ve anlam bilgisine dayalı, görsel yorumlamayı gerektiren sorulardır. Yeni nesil İngilizce sorularında başarılı olmak için çalışma döneminde öğretmenlerin, uzmanların önerdiği kaynaklar edinilmeli ve bol bol LGS İngilizce yeni nesil sorular çözülmelidir.
LGS İngilizce çalışırken kullanılabilecek 2023 müfredatına uygun, 1. dönem konularından oluşan 4 kaynak aşağıda listelenmiştir:
LGS Fen Bilimleri testi; Mevsimler ve İklim, DNA ve Genetik Kod, Basınç, Madde ve Endüstri, Basit Makineler, Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi, Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi, Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Işığın Kırılması ve Ses konularını içeren 20 sorudan oluşmaktadır. Fen Bilimleri dersinin sınav puanına katsayısı yüksektir. Bu nedenle LGS çalışma döneminde erkenden fen bilimleri çalışmaya başlamak gerekmektedir.
LGS Fen Bilimleri çalışan öğrencilerin konuların mantığını kavraması ve analiz etmesi gerekmektedir. Fen bilimleri birbiri ile bağlantılı konulardan oluşan bir derstir. Bu nedenle LGS Fen Bilimleri çalışırken düzenli bir plan izlemek gerekmektedir. Öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için mantığının kavranması gerekmektedir. LGS Fen Bilimleri konuları günlük hayatta gerçekleşen olaylarla ilişkilidir. Bilgileri yaşamdaki karşılıklarıyla ilişkilendirerek öğrenmek kalıcılığını artırmaktadır.
LGS Fen bilimlerinde adaylara yeni nesil sorular sorulmaktadır. Bu yeni nesil sorular öğrencinin bilgilerini mantığı ile yorumlayabilmesini bekleyen sorulardır. Yeni nesil fen bilimleri sorularına adapte olmak için bol bol test çözülmelidir. Test çözmek için alınacak kaynaklar uzmanların önerdiği, kaliteli kaynaklar olmalıdır. LGS Fen Bilimleri çıkmış soruların çözülmesi de sınav sonucunu olumlu etkileyecektir. Çıkmış soruları çözen adaylar LGS soru tarzını öğrenmektedir.
LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük; Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar, Milli Bir Destan: Ya İstiklal, Ya Ölüm, Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye, Demokratikleşme Çabaları, Atatürk Dönemi Dış Politika ve Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası konularından oluşmaktadır. LGS'de ayırt edici derslerden biri olan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük çalışmak için geç kalınmamalı, sınav hazırlık döneminde düzenli bir şekilde çalışılmalıdır.
LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine çalışırken not almak çok önemlidir. Not alarak çalışmak verimliliği artırmaktadır. Öğrenilen konuların unutulmaması ve tekrarlar esnasında kolayca hatırlanması için tutulan ders notlarına ihtiyaç duyulmaktadır. LGS İnkılap Tarihi dersi birçok konudan oluşmaktadır. Bu nedenle konulara çalışırken mutlaka konu özetleri okunmalıdır. İnternetten konu anlatım videoları izlemek de birçok adayın verim aldığı çalışma yöntemlerinden biridir. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi konu çalışması yaptıktan sonra test çözmeye geçilmelidir. Konu çalışmadan direkt soru çözmeye çalışan öğrenciler, soruları çözemedikçe moralleri bozulacağı için çalışma isteğini kaybedecektir. Bu nedenle soru çözmeden önce konu çalışılmalıdır. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konularının iyi öğrenilmesi için bilgileri başkalarına anlatma veya kendi kendine sesli tekrar yöntemleri kullanılabilir.
LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük çalışan her öğrenci kendi öğrenme stiline uygun ders çalışma yöntemini belirlemelidir. Dinleme, yazma, görme odaklı birçok öğrenme yöntemi vardır. Öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için hikayeleştirme yoluna gidilebilir. Konuları hikayeleştirme, bilgilerin kalıcı olmasını sağlamaktadır. Çalışılan konularla ilgili belgesel ve film izlemek de yararlıdır. İzlenecek belgesel ve filmler uzmanların onayladığı, gerçek bilgiler içeren yapımlar olmalıdır.
LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi; Kader İnancı, Zekat ve Sadaka, Din ve Hayat, Hz. Muhammed'in Örnekliği, Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri konularından oluşmaktadır. LGS'den iyi sonuç elde etmek isteyen öğrenciler sınav hazırlık sürecinde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konularına çalışmayı göz ardı etmemelidir.
LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi konularını okulda öğrenmek, LGS çalışma döneminde öğrencilere zaman kazandırmaktadır. Sınava çalışan öğrenciler, okulda ders görürken öğretmenlerin söylediği bilgileri not almalıdır. Tekrar yaparken kendi cümleleri ile tuttuğu notları okuyan öğrenciler bilgileri daha kolay hatırlamaktadır. Bilgi temelli bir ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi birçok kavramdan, paragraf ve yoruma dayalı sorulardan oluşmaktadır. Yeni nesil sorulardan oluşan LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde başarılı olmak için sınavın tarzına uygun sorular çözmek ve soru çözerken süre tutarak sınav pratiği yapmak gerekmektedir.
LGS’ye kaç ay çalışılması gerektiği sınava girecek öğrencinin bilgi birikimi ve ders çalışmaya ayırabileceği süreye göre farklılık göstermektedir. Uzun saatler ders çalışabilen, 8. sınıfa kadar düzenli ders çalışmış olan öğrenciler sınava daha kısa sürede hazırlanmaktadır. Fakat ders çalışmaya fazla zaman ayırmayan, 8. sınıfa kadar çok fazla ders çalışmamış olan öğrenciler LGS’ye daha uzun sürede hazırlanmaktadır. Bu, 8. sınıfa kadar fazla ders çalışmamış olan adayları karamsarlığa düşürmemelidir. Ders çalışmaya 8. sınıfta başlayan fakat düzenli ders çalışan, emek veren ve başarılı olacağına inanarak LGS için azimle çaba gösteren adaylar sınavdan olumlu sonuç elde etmektedir. İstedikleri liseyi kazanabilmektedir.
LGS'ye hazırlanan öğrenciler her gün en az LGS'de karşılaşacağı kadar yani 90 soru çözmelidir. Çözülen soru sayısı zamanla artırılmalıdır. Konu çalışmayı bitirmiş, tüm konuları öğrenmiş olan adaylar soru çözümüne daha fazla vakit ayırmalıdır. Bu öğrencilerin günde 180 – 240 arasında soru çözmesi gerekmektedir.
Konu çalışmasını bitirmemiş olan öğrenciler soru çözmeye geçmek için acele etmemelidir. Adaylar bir yandan konu eksiklerini tamamlarken, bir yandan da çalıştıkları konuların sorularını çözmelidir. Soru çözümünü konu çalışması ile beraber yürüten öğrenciler, günde 60 – 100 arasında soru çözmelidir.
LGS’ye hazırlanırken kullanılan test kitapları ve denemelerin kaliteli olmasına, yeni nesil LGS soruları içermesine özen gösterilmelidir. Alınacak deneme ve soru bankaları öğretmenlerin tavsiyeleri doğrultusunda seçilmelidir.
Soru çözerken zor gelen dersleri bırakıp kolay gelen derslere yönelmek yanlıştır. Bu öğrencilerin eksiklerini görmelerini engellemektedir. Soru çözmedeki amaç başarıyı artırmaktır. Bu nedenle öğrenciler zorlandıkları derslere yönelik soru çözmeye ağırlık vermelidir.
LGS’ye çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekir. LGS birçok öğrencinin önemsediği bir sınavdır ve sınavda başarılı olabilmek için yapılması gereken ilk şey sınav hakkında bilgi edinmektir. Sınav hakkında bilgi edinen ve bu bilgiler doğrultusunda çalışma planı hazırlayan öğrenciler, LGS'de başarılı olmaktadır. Çıkmış soruları çözmek sınav müfredatında yer alan konuları öğrenmeyi, sınav soru tarzını anlamayı ve doğru bir çalışma planı hazırlamayı sağlamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı adayların sınava hazır olmasını sağlayan LGS çıkmış sorular çözülmelidir. LGS çıkmış sorulara hem çeşitli yayınların kitaplarından hem de internet üzerinden ulaşmak mümkündür. LGS çıkmış soruları içeren üç kaynak aşağıda listelenmiştir.
LGS öğrencisi kitap okumalıdır. LGS’de derece yapmış adaylar başarılarında kitap okumanın büyük katkısı olduğunu söylemiştir. Kitap okumak öğrencilerin stres atmasını ve çalışma dönemini daha verimli geçirmesini sağlamaktadır. LGS’de adaylar anlama, yorumlama ve ilişki kurabilme becerilerini ölçen sorularla karşılaşmaktadır. Kitap okumak da hızlı okuma, okuduğunu anlama ve metinler arası ilişki kurabilme becerilerini geliştirmektedir.
LGS öğrencisinin okuyabileceği üç kitap aşağıda listelenmiştir: