Kısa Kısa Aşk Romanları
06 Nisan 2020

Kısa Kısa Aşk Romanları

       Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD19 ile mücadelede geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu haftada #evdekal ve #hayatevesığar çağrılarına uyarak kendimizi korumaya devam ediyoruz. Elbette kitap kurtları için okumak, sadece bu döneme özel bir aktivite değil ama evde kaldığımız süre boyunca herkes için yapılacak en güzel vakit değerlendirme seçeneklerinden biri de okumak. Böylece evimizin duvarlarını aşıp kitaplar sayesinde zaman ve mekanlarda yolculuğa çıkabiliyoruz.

       BKM Kitap Blog olarak bu hafta uzun okumalar yerine kısa kısa okumalarla çok sayıda kurgu kahramanlar, yaşamlar ve mekanlar keşfetmenin güzel olabileceğini düşündük. Aşkı ise hayatımızı renklendiren yegane duygulardan biri olarak tema olarak seçtik. İşte size hayatı eve sığdırdığımız bugünlerde okumaktan keyif alacağınız kısa kısa aşk romanları için öneriler…
Unutmayın ki kütüphanenizde olmayan eserler için BKM Kitap, online vereceğiniz siparişlerde en hijenik paketleme ve teslim imkanlarıyla kapınızda olacak.

Kerime Nadir – Samanyolu

       Kerime NadirSamanyolu

       Türk edebiyatının yapı taşlarından ve aşk romanı yazarlarından Kerime Nadir ismini en çok bizden önceki kuşaklar bilir. Dönemin en çok okunan yazarlarından biri olarak “Beyaz Dizi” eserleriyle akıllarda yer etti. Kaleme aldığı aşk romanları, tefrika edildikleri yıllarda gazetelerin tirajını artırdı. Hemen her eseri, sinema perdesine aktarıldı. Ünlü romancının Hıçkırık kadar çok okunan Samanyolu eseriyle listemize başlıyoruz. Kerime Nadir, 20 Mart 1984'te İstanbul'da yaşama veda edince Samanyolu adlı romanı önce - her zamanki gibi - tefrika edildi. Sonra kitap halinde basıldı. Birdenbire büyük ilgi gören kitap okurlarını kendine adeta hapsediyor.

Anton Çehov –Martı

       Anton ÇehovMartı

       Listemize bir Dünya klasiği ile devam edelim. Romantik ilişkiler kadar tiyatro aşkının da gözden kaçmadığı bir eser karşınızda: Bir martı vurulur, bir hikâye konu olur. Rus oyun yazarı Anton Çehov’un “dört büyük” eserinden ilki olan Martı, eleştirmenler tarafından günümüze dek gelmiş geçmiş en iyi tiyatro eserlerinden biri olarak kabul edilir. İnsanlar arasındaki iletişimsizlik, iç içe geçmiş romantik ilişkiler, hayatın anlamı, sanatçının hayat gayesi, tiyatronun ihtiyaç duyduğu yenilikler gibi konular bu eserde okurlara sunulur.

Reşat Nuri Güntekin – Damga

       Reşat Nuri GüntekinDamga

       Türk edebiyatının en iyi kalemlerinden biri kuşkusuz ki Reşat Nuri Güntekin’dir. Çalıkuşu eserinin yazarı, birçok yapıta hayat vermiştir ve halen tutkuyla okunmaktadır. Damga, onun en kısa romanlarından biri. Güntekin, çocukluk anılarının dile getirildiği eski İstanbul günlerini arka planda işlediği bu romanda Vedia'ya duyulan büyük aşkın, sonunda boş bir kuruntu nedeniyle umutsuzluğa dönüşmesini anlatır. Hüzünlenip severek okuyacağınız bu roman bir düş kırıklığının hikayesidir.

Orhan Kemal – Cemile

       Orhan KemalCemile

       Ustalarla devam edelim. Orhan Kemal’in ünlü aşk öyküsü olan Cemile, yoksul kesimlerin ayakta kalma çabasını, direnişlerini de dile getiriyor. Boşnak kızı işçi Cemile ile dar gelirli Kâtip Necati arasındaki saf aşkı anlatan roman, Orhan Kemal'in yalın anlatımıyla çarpıcı bir resim gibi okurların zihnine ve elbette ki kalbine işliyor. Orhan Kemal'in adeta damaklarda tat bırakan üslubuyla eşsiz bir aşk hikayesi zamanımızı evde geçirdiğimiz bu günlerde sizi bekliyor.

Boris Vian – Günlerin Köpüğü

       Boris VianGünlerin Köpüğü

       Onunkisi gerçek bir sevgi. Fransız yazar Boris Vian’ın bir günde sevgilisi için yazdığı iddia edilen Günlerin Köpüğü, öyle etkili bir eserdir ki sinemadan tiyatro perdesine kadar diğer sanat disiplinlerinde de seyirciyle buluşmuştur. Kurgusu ve akıcı dili kadar Vian’ın kendine has olarak oluşturduğu üslubuyla gerçeküstücü bir okuma fırsatı doğuyor.

Alexandre Dumas Fils – Kamelyalı Kadın

       Alexandre Dumas FilsKamelyalı Kadın

       Yine gerçek aşklarla devam edelim ve yine aşkın dokunaklı ve yürek burkucu hikâyesiyle duygudan duyguya geçelim: Hukukçu Mösyö Armand Duval'in yolu bir gün kamelyalarıyla ünlenmiş Matmazel Marguerite Gautier ile kesişir. Armand'ın kendi halinde bir hukukçu, Marguerite'in ise çiçeklerine sıradan bir ailenin bir aylık geçim kaynağını sarf edebilecek derecede sefahat içinde bir kadın oluşu, bu iki gencin birbirlerine ilgi duymalarını engellemez. Başından geçen onca şeye rağmen masumiyetini kaybetmeyen Marguerite, Armand Duval sayesinde hayatında ilk defa şefkati tanıyacak, karşılık beklemeden sevmenin ve sevilmenin güzelliğini tadacaktır.

Ivan Sergeyeviç Turgenyev – İlk Aşk

       Ivan Sergeyeviç Turgenyevİlk Aşk

       Rus edebiyatı olmadan aşk romanları listesi her zaman eksik kalır. Dünya edebiyatının güçlü kalemei Turgenyev’in İlk Aşk eseri, kısa aşk romanı denince ilk akla gelendir. Vladimir adını verdiği kahramanla kendi yaşam öyküsünü kaleme alan Turgenyev, 16 yaşındaki ilk aşkını yazmak için 42 yaşını beklemiştir: Turgenyev'in yaşadığı "İlk Aşk"ta, rakip olarak karşısına maalesef beklenmedik bir kader çizgisiyle öz babası çıkmıştır. Ne var ki, babası oğlunun yoğrulmakta olduğu o duygularından habersizdir. Yazarın yenilgiyle son bulan ve karmaşık hislerle yüklü o anıları, daha sonraki yaşamın da onu derinden etkilemiştir.

Gabriel Garcia Marquez – Benim Hüzünlü Orospularım

       Gabriel Garcia MarquezBenim Hüzünlü Orospularım

       1982 Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'siz bir okuma listesi düşünülemez. Üstelik “Büyülü Gerçeklik” akımının kurucusu bir kalemden aşkı okumadan… Yazdığı son romanı Benim Hüzünlü Orospularım'la yine Dünya edebiyatını sarsan Marquez, romanında, doksanını bulmuş çok yaşlı bir gazete köşe yazarının ağzından müthiş bir aşk serüvenini dile getiriyor. Eser, 90 yaşındaki bir adamla 14 yaşında bir yeniyetmenin ilişkisini anlatıyor.

9-	Francis Scott Key Fitzgerald –Muhteşem Gatsby

       Francis Scott Key FitzgeraldMuhteşem Gatsby

       En naif ve en içten aşk romanlarından biriyle devam edelim. Paranın ve şöhretin gerçek bir aşkın nasıl gölgesinde kalıp önemsizleştiğine tanıklık edeceğimiz Muhteşem Gatsby adlı roman, 1920'ler ABD'sinin toplumsal portresini çizerken, "Amerikan rüyası" düşüncesini de eleştiriyor aynı zamanda: Genç ve yakışıklı zengin Jay Gatsby, zengin muhiti Long Island'daki villasında çılgın partiler verir ve gösterişli bir hayat sürer. Servetinin kaynağı komşuları arasında dedikodu konusu olan Gatsby, pahalı zevkleri için para harcamaktan kaçınmaz ve adeta sefahat içinde yüzer. Ancak bu ışıltılı hayatın ardında, yalnız ve hayal kırıklığına uğramış bir adam saklıdır. Gatsby'nin hayattaki tek arzusu, geçmişi geri getirmek ve savaş öncesinde beraber olduğu sevgilisi Daisy Buchanan ile bir araya gelmektir. Oysa Daisy savaş sırasında evlenmiştir ve şimdi kızı ve kocasıyla birlikte, Long Island'ın karşı yakasında yaşamaktadır.

Stefan Zweig – Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

       Stefan ZweigBilinmeyen Bir Kadının Mektubu

       BKM Kitap raflarında ve www.bkmkitap.com adresinde en uygun fiyatlarla sunulan Stefan Zweig’in eserlerinden biriyle listemizi sürdürüyoruz. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, adlı uzun öyküsünü 1920'li yıllarda kaleme aldığından bu yüzyılda bile bu kadar ilgiyle okunacağını tahmin etmiş midir bilinmez ama Zweig’i seven okurları bu eserine kütüphanelerinde mutlaka yer açıyor halen. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nun kadın kahramanını sadece uzun bir mektubun yazarı olarak tanıyoruz. Kadının hayatı boyunca sevmiş olduğu erkek için kaleme aldığı bu mektubun göndereninin adı olmasa da her mektubun başında tek bir hitap vardır: "Sana, beni asla tanımamış olan sana". Zweig okurunu, "mutlak aşk" kavramının pek bilinmeyen kıyılarında adeta bir yolculuğa çıkarıyor.

Ahmet Ümit – Aşk Köpekliktir

       Ahmet ÜmitAşk Köpekliktir

       Çağdaş Türk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Ahmet Ümit ve onun aşk öyküleriyle listemizin sonuna geldik. Aşkın tüm hallerini bu kitapta yer verdiği öyküleriyle okurlarına sunan Ümit, Aşk Köpekliktir kitabında hayatı evine sığdıran kitapseverlere farklı öykülerle farklı okuma lezzetleri sunuyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.