Milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini ilgilendiren Liselere Geçiş Sistemini kapsayan sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı birer hafta arayla gerçekleşiyor. Ülkenin stres ölçümü yapılsa bu hafta tüm bir yılın haftalarının arasından sıyrılıp kırmızı alarm verebilir. Ülkenin genç kuşağının önce eğitim, sonra da iş kariyeri bu sınavlara bağlı.
Evet, keşke sınavlar olmasa ama Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin LGS ve YKS sınavları genç kuşakların önünde geçmeleri gereken bir sınır aslında. Bu sınırı geçince hayatın sınavları başlayacak. Yaşam, kademe kademe ilerleyen bir türlü bitmek bilmeyen sınavlarla dolu. Hiçbirini biz icat etmiyoruz ama aldığımız dersler ister sayısal, ister sözel olsun, istersek de birer ‘hayat dersi’ olsun sınavları vermeden mezun olmak yok!
İşte sınav haftalarından esinlenerek hayattan aldığımız derslerde vermek zorunda olduğumuz sınavlar sonucu bu yaşamdan ya pekiyi, ya orta ya da zayıf notlarla mezun olacağız dedik, kitapların evreninde kendimize dertleşecek cümlelerin arayışına girdik. BKM Kitap Blog olarak hayatın bir sınav olduğunu bize hatırlatan değerli yazarların, önemli cümlelerini sizlerle paylaşıyoruz.
Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür – Hüseyin Rahmi Gürpınar
"Sağlam, kuvvetli, dolgun bir hayat yaşamak estetiktir."
Yılmaz Güney Bir Çirkin Kral – Turhan Feyizoğlu
“Yüreğimizin zayıflığı kimi zaman hayat karşısında bizi zayıf yaptı. Aslında ne güzel şeydir insanın insana yanması sevgili...”
“Bu yüzden, belki de, az çoktan fazladır. Belki de az, hayat ve ölüm kadardır! Belki de, seni az tanıyorum, demek, seni kendimden çok biliyorum, demektir. Belki de az, her şey demektir. Ve belki de benim sana söyleyebileceğim tek şeydir.”
“Ne diyordu o güzel Allah dostu Hz.Şems? Hakk’ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?”
“Tüm kararlarımız önem taşır Pietra. Hepimiz her gün Tanrı rolüne bürünürüz. Bir kadın bir çift pahalı ayakkabı satın aldığında bu parayla açlıktan nefesi kokan birine yardım etmeyi düşünmez bile. Bir bakıma o ayakkabılar ona bir hayattan daha çok şey ifade eder.”
Kendiyle Dost Olmak – Wilhelm Schmid
"Yaptığım tek bir seçimin sonucu tamamen farklı bir hayat olabilir, keza yapmadığım bir tercihin sonucu da."
Bir Dünyanın Eşiğinde – Cemil Meriç
“Sevilen bir şarkı kadar güzeldi hayat. Ama her şarkı çabuk biter. Gök bulutsuz, deniz dalgasız, insan kaygısız olmaz.”
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku – İlhami Algör
“Hayat bizi yalancı çıkarana dek, bulduğumuz cevapları doğru sanırdık.”
“Yakutları, vakitler vererek satın alabilirsin ama vakitleri, yakutlar vererek satın alamıyorsun. Geçip gitti hayat âdeta bir su gibi.”
Miyase’nin Kuzuları – Üstün Dökmen
“Hayat, bir oyuna gelmeme oyunudur.”
“Nasılda çok görürdü uykuyu! Oysa şimdi çok gördüğü şey hayattı artık. Hayat güzel değildi; tatsızdı, acıydı. En vahimi de buydu. Yaşamayı arzu etmeyen bir hayat, sona erme yoluna girmiş demektir.”
İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali
“Demek ki hayat böyle iki adım ilerisi bile görünmeyen sisli ve yalpalı bir denizdi.”
Sen Beni Aşağılayabilirsin Ama Ben Aşağılayamam – Diyojen
“İnsanın bir yolculuğa bile çıkarken yanında anlaşabileceği birilerinin olmasını isterken hayat yolculuğunda neden yanında olacakları seçmek için özen göstermediğini sorar ve insanlara dikkat etmelerini önerir.”
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört – George Orwell
“Yönetmek ve yönetimini sürekli kılmak istiyorsan, gerçeklik duygusunu yoldan çıkacaksın. Çünkü yönetmenin sırrı, bir yandan kendinin yanılmazlığına inanırken, bir yandan da geçmişteki hatalarından ders çıkarabilmektir.”
21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari
"Tüm kurmacalardan vazgeçtiğimizde, gerçekliği öncekinden çok daha berrak gözlemleyebilirisiniz. Kendiniz ve dünya hakkındaki hakikati gerçekten biliyorsanız, hiçbir şey sizi aşağı çekmez."