Beyninizi Yeniden Keşfedeceğiniz Kitaplar
28 Ağustos 2020

Beyninizi Yeniden Keşfedeceğiniz Kitaplar

       Size, evrenin en güçlü makinesine sahip olduğunuzu söylesek ne derdiniz? Evet, siz bir kitapkurdusunuz, mutlaka bu makinanın beyniniz olduğunu söyleyeceksiniz. Elbette, bu blog yazısını okuyan birinin kitapsever olduğu göz önünde bulundurulursa çok da zeki olduğunu da düşünerek bu soruyu sorduk. Ancak bu makinenin bir şekli olsaydı neye benzerdi diye soracak olsak yanıtınız ne olurdu? İlginç yanıtlar verileceğinden eminiz. Fakat, blog yazımızı okuduktan sonra omuzlarınızın üzerinde bir fil taşıdığınızı bilmek son derece şaşırtıcı olabilir. Neden mi? Çünkü bu makineye hükmetmek, bir file hükmetmek kadar zor.

       İşte beynimizle maceramız, bir fille dost olmaya benziyor. Peki bunun için, söz konusu filin huyunu suyunu bilmek, onu yönetmek için daha konforlu bir yöntem olmaz mı? BKM Kitap Blog olarak size beyninize, yani filinize, hükmetmenizi kolaylaştıracak, onu daha yakından tanıyıp belki de yeniden tanışmanızı, keşfetmenizi sağlayacak beyin ile ilgili nörolojik ya da kişisel gelişime yönelik kitaplardan oluşan bir öneri listesi hazırladık.

       Kuşkusuz ki bu muazzam organik makine için yazılmış, bu konuyu farklı açılardan ele almayı tercih ederek bilinçaltınıza doğru yolculuğa çıkmanızı sağlayacak pek çok değerli çalışma var. Ancak, bu yolculukta tüm dünyada ya da Türkiye’de en çok okunan ve en çok satan, ilk etapta size filinizle birlikte çıktığınız yolculukta rehberlik edecek 10 kitabı bir araya getiriyoruz. Doğrusu, bu 10 kitabı okuduktan sonra ‘Kontrolsüz güç, güç değildir” cümlesinin anlamına bir kez daha gözden geçireceksiniz.

       Unutmayın ki sizi gözetleyen ve sizi yöneten birileri var: Beyniniz. Ona yakından bir “merhaba” demeye ne dersiniz?

Incognito Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

       Incognito Beynin Gizli HayatıDavid Eagleman

       Beyin ve onun işleyişi ile ilgili gelmiş geçmiş en çok okunan, beyin ile ilgili bir kitap okumaya
kalkışıldığında ilk tercih edilen kitapla listemize başlayalım. Doğrusu bu kitabı, beyin hakkında ya da kişisel gelişim için okuma yapmaktan önce merak için bile okuyanlar olduğunu biliyoruz. Doğrusu kim, bedenini ve davranışlarını kontrol eden ve her şeyi kaydeden bir makine hakkında merak duymaz ki!

       Kitabın tanınan yazarı David Eagleman, ABD’de nöroloji alanında çalışmaları bulunan ve çok satanlar listesine kitaplarını sokan bir uzman. Bu, listelerdeki kitaplarından ikisi beyin hakkında yazılmış kitaplar. Incognito Beynin Gizli Hayatı, adından anlaşılacağı gibi sizin taşıdığınız ama kendine ait bir gizemi olan parçanıza doğru bir keşif yolculuğuna çıkmanızı, beyninizin nerede, nasıl bir işleyiş planına sahip olduğunuzu, son derece akıcı ve anlaşılır bir dille size anlatıyor. Toplam 7 bölümden oluşan bu kitabı okuduktan sonra beyin ile ilgili hem nöroloji hem de kişisel gelişim kitaplarına daha çok ilgi duyacağınıza eminiz.

Beyin: Senin Hikayen – David Eagleman

       Beyin: Senin HikayenDavid Eagleman

       Yukarıda söz ettiğimiz Incognito kitabının yazarının ikinci kitabıyla devam edelim. Yukarıda
tanıştığımız David Eagleman‘ın ikinci çalışması, Beyin: Senin Hikayen de çoksatanlar listesinde yerini uzun zaman aldı. Halen satmaya devam eden kitap, örnekler vererek beynimizin ve yaşamımızın nasıl hayat hikayemize yön verdiğini, akışta olduğumuz sürece beynimizi daha farkında olarak yönetebileceğimizi, bilinçaltının irade üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Bu kadar David Eagleman kitaplarından söz etmişken merak edenler için kendisiyle yapılan röportaj ve belgesellerini de izlemenizi öneririz. Meraklısına…

İFA (İnsanın Fabrika Ayarları) – Sinan Canan

       İFA (İnsanın Fabrika Ayarları)Sinan Canan

       Akademisyen ve yazar Sinan Canan’ın pek çok kitabı var. Kendisi Açık Beyin platformunun kurucuları arasında. Üsküdar Üniversitesi’ndeki akademik çalışmalarının yanı sıra beynin işleyişini ele alan kitapların da yazarı. Son kitapları ise bir üçleme şeklinde tasarlanarak ilk ikisi çoktan raflarda yerini aldı. İFA serisi, İnsanın Fabrika Ayarları alt başlığında ilk kitabını Beden, ikinci kitabını İlişkiler ve Stres üzerine bilgilerle ele alıyor. Serinin üçüncü kitabı için bekleyen okurlar, elbette bu konu başlıklarının başrolünde beynin işleyiş şeklini buluyorlar. Bilgilendirici ve bir o kadar da şaşırtıcı olan kitaplarda yemekle olan ilişkimizi beynin nasıl yönettiğini okuyarak hayrete düşecek ve kendinize çeki düzen vereceksiniz. İlişkiler ağının içinde stres ile mücadelenin üretim yeri olan beynimizi keşfetmek bize neler kazandırabilir öğreneceksiniz.

Mutluluk Varsayımı – Jonathan Haidt

       Mutluluk VarsayımıJonathan Haidt

       Bu yazının girişinde beynimiz ile ilgili fil benzetmesi yapmamıza ilham olan kitap işte bu kitap. Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte Bulmak gibi son derece etkileyici bir alt başlıklar okurlarla buluşan Mutluluk Varsayımı, akademisyen ve düşünür Jonathan Haidt’in etkileyici anlatımla bizi adeta beynimizle yüzleştiriyor. Onun bizden bağımsız olarak nasıl hareket ettiğini, bizim onu değil, onun bizi yönettiğini gözler önüne seriyor. Peki benim olanı, ben yönetemez miyim ya da onunla dost olup onunla birlikte ortaklaşa hareket edemez miyim? İşte bu kitap bir fili yönetmenin sırlarını açıklıyor, bunu yaparken adından da anlaşılacağı gibi en çok tuzağa düştüğümüz yerden bizi yakalıyor; mutluluk varsayımından…

Bilinçaltının Gücü – Joseph Murphy

       Bilinçaltının GücüJoseph Murphy

       Beyin denince ilk akla gelen kavramlardan biri de elbette bizi gözetleyen ve duyu organlarımızın bile fark etmediği şeyleri – aslında – o fark ederek adeta bir kayıt arşivi tutan bilinçaltımız… Öyle ki ne zaman, nerede, nasıl ortaya çıkacağını bilmediğimiz, çıktığında oradan geldiğini çoğu zaman idrak edemediğimiz bu devasa arşiv, önünde eğilip şapka çıkarılacak kadar güçlü bir bilgisayar. Hatta evrendeki en güçlü bilgisayar. Yeter ki kullanmasını bilelim… Kişisel gelişim uzmanı ve araştırmacı Joseph Murphy, “Düşüncelerinizi değiştirirseniz kaderinizi de değiştirirsiniz” mottosuyla okurlarına sesleniyor ve onları bilinçaltının gücüyle zihinsel ve bedensel iyileşmenin kapısını aralamaya davet ediyor. İnsan yaşamlarındaki farklılıkların, adaletsizliklerin ve davranış çeşitliliğinin üzerinde duran bu kitap, örneklerle sizi sizinle, yani bilinçaltınızla yüzleştirerek kendi yaşamınız hakkında düşünmeye ve çoğu şeyin yönünü değiştirmeye itiyor.

Cesur Yeni Beyin – Nancy C. Andreasen

       Cesur Yeni BeyinNancy C. Andreasen

       Bilim insanlarını bizi biz yapan şeyin ne olduğu sorsak somut yanıtlar alırdık kuşkusuz. Peki bu somut yanıtlar neler mi olurdu? Beynimiz ve genlerimiz… Evet, bu iki olgu bizim yaşamımızı, seçimlerimizi, tabir-i caizse yaşamımızı belirler. Cesur Yeni Beyin, Nancy C. Andreasen’ın kaleminde okurlarını cesaretle değişmeye davet ediyor: “Cesur beyinler için cesaret isteyen bir yolculuk!” sloganıyla da okunmayı bekliyor. İnsan beyni hakkında bildiklerimizi insan genomu (Homo sapiens’in genomu) ile birlikte ele alan ilginç çalışma, insan yaşamının bu iki bilinmezinde alınan yolu, aydınlanan noktaları ve henüz karanlıkta kalan alanları açıklıyor. Bu merak uyandıran okuma yolculuğunda, beynin ve gen haritasının birleştiği yollar aklımıza gelen sorulara yanıtlar bulacaksınız.

Duygusal Zeka – Daniel Goleman

       Duygusal ZekaDaniel Goleman

       Bu kitabı okumayan yoktur diye abartmayalım ama okumayan kaldı mı diye soralım. Zira, Duygusal Zeka, alanında ilk ve en etkin çalışmalara imza atan Daniel Goleman’ın kaleminden öyle bir kitaplaştırıldı ki uzun yıllar çok satanlar listesinde yer almasının yanı sıra, değil beynini, kendini keşfetmek isteyen kişisel gelişim kitapları meraklılarının ilk okuma tercihi oldu. “Duygusal zeka neden IQ’dan daha önemlidir?” sorusunun kitabın kapağında yer aldığı ve yanıtının da en kapsayıcı şekilde verildi bu çalışma, orta beynimizin nasıl işlediğini, yeteri kadar işlemezse bireysel ve toplumsal olarak nelere olumsuz etki oluşturduğunu, doğru ve yeterli çalışmasının kişisel ve küresel anlamdaki önemini gözler önüne seriyor.

Aşık Olmak – Ayal Malach Pines

       Aşık OlmakAyal Malach Pines

       İlginç bir kitapla devam edelim listemize ve bu kitabın sorduğu soruyu yöneltelim size: “Sevgililerimizi Neye Göre Seçeriz?” Yazar Ayal Malach Pines, psikoloji alanındaki çalışmalarına duygusal zekamızı ilgilendiren bu konuda beynimizin seçimlerimizi nasıl belirlediği konusuna eğilirken herkesin can alıcı meselelerinden birini, aşkı, başrole koyuyor. Aşık olan kalbimiz mi yoksa beynimiz mi? Sevgili seçimlerimizi biz neye göre, nasıl yapıyoruz? Bu sert bir yüzleşme olacak şimdiden söyleyelim. Beyni ve elbette kendimizi keşfetmenin kolay ve acısız olacağını kim söyledi!

Bilinç, Kullanım Kılavuzu – Adam Zeman

       Bilinç, Kullanım KılavuzuAdam Zeman

       Fiziksel ve biyolojik yasalarla işleyişini sürdüren beynimizde “bilinç” nasıl bir anlam ve önem taşıyor sorusunun peşinde bir kitap karşınızda. Bilim kategorisinde yer alan kitaplardan biri olan Bilinç Kullanım Kılavuzu, bilinç hakkında sorular sorup bilimsel cevapları en anlaşılabilir ölçü ve dille okurlarına aktarıyor. Geleneksel bilim alanlarının yanında sinirbilim, bilgisayar bilimi, genetik, zihin felsefesin ve fenomenoloji alanlarında da geniş bir araştırmacı topluluğuna sahip olan bilinç hakkında çalışmaları etkileyici sonuçları ortaya koyuyor. İşte Bilinç, Kullanım Kılavuzu bu alandaki çalışmaların ortaya koydukları keşfetmek ve hem bilinç olgusuna hem de kendi bilincimize doğru aydınlatılmış bir yolculuğa çıkmak için ideal bir kitap. Nörolojik bilgilerle bilincin biyolojik sonuçları kadar zihin felsefesinin derinlerinde bilincin anlamını da keşfedeceğiniz bir yolculuk olacak.

Kendini Değiştiren Beyin – Dr. Norman Doidge

       Kendini Değiştiren BeyinNorman Doidge

       Listemizin sonunda uluslararası çoksatan bir kitapla nokta koyalım. ABD’li Dr. Norman Doidge’nin çok okunan kitabı Kendini Değiştiren Beyin, kişisel başarı öyküleriyle harmanlanmış bir kişisel gelişim kitabı aslında. “Nöroplastisite” adı verilen yeni bilim dalının ışığında bin yıllardır değişemeyeceği düşünülen insan beyninin aslında değiştirilebileceğinin kanıtlanmasına okurlar olarak tanıklık edeceğiniz bir kitap bu. Psikanalist Dr. Norman Doidge, zihinsel engellerinin ya da beyin hasarının düzelemeyeceği söylenen birçok insanın yaşamlarından örnekleri kitabında aktarıyor: “Engellerini aşan görme ve işitme engelliler, beyinleri gençleşen yaşlılar, hayatları normale dönen felçliler, hareket özgürlüğü kazanan serebral palsili çocuklar…” Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, hayalet uzuv sendromu ve otizm gibi birçok soruna tedavi bulma çalışmalarını bu sıra dışı hikâyelerle bağdaştırarak anlatan Dr. Doidge, umut ve ilham veren kitabıyla beynin ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.