Ahmet Ümit Kimdir? Ahmet Ümit Hayatı ve Biyografisi
05 Şubat 2021

Ahmet Ümit Kimdir? Ahmet Ümit Hayatı ve Biyografisi

Ahmet Ümit Kimdir?

       Ahmet Ümit 1960 yılında Gaziantep’te doğmuş, polisiye türünde kitaplar yazan ve bugüne kadar yayımlanmış 26 kitabı bulunan roman yazarıdır. Ahmet Ümit’in biyografisi edebi anlamda birçok başarı ile doludur. 1979 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne başlamıştır. Bu yıllarda sol görüşlü derneklerde çalışmış, çeşitli gazete ve dergiler için yazılar yazmıştır. Ahmet Ümit üniversite eğitiminin ardından Türkiye Komünist Partisi tarafından Moskova’ya gönderilmiş ve Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim almıştır. Türkiye’ye geri döndükten sonra aktif siyaseti bırakarak arkadaşıyla birlikte reklam ajansı işletmiştir. Yine Hişt, Öküz, Cumhuriyet Kitap, Yeni Yüzyıl gibi dergi ve gazetelerde öykü ve şiirleri yayımlanmıştır. Ahmet Ümit ilk şiir ve öykü kitabını yayımlanmasının ardından arkadaşının teşviki ile polisiye türünde kitaplar yazmaya başlamıştır. 26’sı yayımlanan seksene yakın kitabı 26 farklı dile çevrilmiştir. Ahmet Ümit kitapları ayrıca dizi, film ve tiyatro oyunlarına uyarlanmıştır. Yazarlığının yanı sıra Habertürk kanalında “Yaşadığın Şehir” adlı programı yapmakta ve sunmaktadır.

Ahmet Ümit’in Kitapları Nelerdir?

       Ahmet Ümit seksene yakın kitap yazmış ve bunlardan 26’sı yayımlanmıştır. Ahmet Ümit’in kitapları aşağıda listelenmiştir;

Sokağın Zulası

       Sokağın Zulası

Çıplak Ayaklı Gece

       Çıplak Ayaklıydı Gece

Masal İçinde Masal

       Masal Masal İçinde

Sis ve Gece

       Sis ve Gece

Bir Ses Böler Geceyi

       Bir Ses Böler Geceyi

Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2

       Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2

Kar Kokusu

       Kar Kokusu

Agatha'nın Anahtarı

       Agatha'nın Anahtarı

Ninatta'nın Bileziği

       Ninatta'nın Bileziği

Patasana

       Patasana

Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

       Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

Beyoğlu Rapsodisi

       Beyoğlu Rapsodisi

Aşk Köpekliktir

       Aşk Köpekliktir

Başkomser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü

       Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü

Kukla

       Kukla

Kavim

       Kavim

İnsan Ruhunun Haritası

       İnsan Ruhunun Haritası

Olmayan Ülke

       Olmayan Ülke

Bab-ı Esrar

       Bab-ı Esrar

İstanbul Hatırası

       İstanbul Hatırası

Başkomser Nevzat - Davulcu Davut'u Kim Öldürdü

       Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü?

Sultanı Öldürmek

       Sultanı Öldürmek

Elveda Güzel Vatanım

       Elveda Güzel Vatanım

Beyoğlu'nun En Güzel Abisi

       Beyoğlu'nun En Güzel Abisi

Kırlangıç Çığlığı

       Kırlangıç Çığlığı

Aşkımız Eski Bir Roman

       Aşkımız Eski Bir Roman

Ahmet Ümit’in İlk Kitabı Hangisidir?

       Ahmet Ümit’in ilk kitabı Sokağın Zulası adlı şiir kitabıdır. Edebiyat kariyerine şiir yazarak başlayan Ahmet Ümit ilk kitabını 1989 yılında yayımlamıştır. Bu şiir kitabı 92 sayfadan oluşmakta ve içinde yazarın kaleme aldığı şiirler yer almaktadır. Kitapta toplamda 47 şiir bulunmaktadır.

Ahmet Ümit’in En İyi Kitabı Hangisidir?

       Ahmet Ümit’in en iyi kitapları İstanbul Hatırası, Beyoğlu Rapsodisi, Çıplak Ayaklıydı Gece, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Bir Ses Böler Geceyi, Kar Kokusu, Kukla, Patasana, Sultanı Öldürmek, Aşkımız Eski Bir Roman kitaplarıdır.

Ahmet Ümit Kaç Yaşındadır?

       Ahmet Ümit 60 yaşındadır.

Ahmet Ümit Nerelidir?

       Ahmet Ümit Gazianteplidir. Baba tarafından Gaziantepli olan Ahmet Ümit’in anne tarafından da Gaziantepli olduğu bilinmektedir.

Ahmet Ümit Şiirleri Nelerdir?

       Ahmet Ümit’in 47 şiiri bulunmaktadır. Tüm şiirlerini tek bir kitapta toplamıştır. Ahmet Ümit’in şiir kitabı aşağıda yer almaktadır;


 Sokağın Zulası

Ahmet Ümit’in Kişiliği Nasıldır?

       Ahmet Ümit ‘in kişiliği Buket Aydın’ nın sunduğu 40 adlı programda içten, mütevazı olarak tanımlanmıştır. Ahmet Ümit ayrıca araştırmayı seven, çalışkan bir yazardır.

Ahmet Ümit’in Çocukluğu Nasıldır?

       Ahmet Ümit yedi çocuklu bir ailenin en küçüğüdür. Çocukluğu Gaziantep’te geçmiştir. Ahmet Ümit’in babası kilim tüccarı, annesi ise terzidir. İlkokul eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır.

Ahmet Ümit Gençlik Yaşamı Nasıldır?

       Ahmet Ümit eğitimine Gaziantep Atatürk Lisesi’nde devam etmiştir. Genç yaşta sol görüşü benimsemiş ve savunuculuğunu yapmıştır. Lise eğitimi sırasında ülkücülerle aralarında çıkan siyasi kavgalar sebebiyle arkadaşlarıyla birlikte okuldan uzaklaştırılmış ve eğitimini Diyarbakır’da tamamlamıştır. 1979 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne giren Ahmet Ümit; sol görüşlü, antifaşist derneklerde çalışmıştır. Bu yıllarda tutuklanan arkadaşları için öykü şeklinde yazdığı raporları ulusal ve uluslararası alanda çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Üniversitede Vildan Ümit ile tanışmış ve evlenmiştir. Ahmet Ümit üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye Komünist Partisi tarafından eğitim için Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim aldığı yıllarda ilk edebi çalışmalarına başlamış ve ilk şiirlerini yazmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra aktif siyaseti bırakarak ilk şiir kitabı Sokağın Zulası’nı yayımlayan Ahmet Ümit, profesyonel olarak yazarlıkla ilgilenmeye başlamıştır.

Ahmet Ümit’in Sağlık Durumu Nasıldır?

       Ahmet Ümit 60 yaşındadır ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır.

Ahmet Ümit’in Eğitim Hayatı Nasıldır?

       Ahmet Ümit iyi bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Lise yıllarında sol aktivist olarak aktif siyasete katılmış bu yıllarda çeşitli derneklerde çalışmıştır. Siyasi çalışmalarını üniversite yıllarında da sürdüren Ahmet Ümit, mezuniyetinin ardından Türkiye Komünist Partisi tarafından eğitim alması için Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’ne gönderilmiştir.

Ahmet Ümit Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

       Ahmet Ümit’in okuduğu okullar aşağıda listelenmiştir,

• Gaziantep Atatürk Lisesi
• İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü
• Moskova Sosyal Bilimler Akademisi

Ahmet Ümit Sosyal Medyayı Aktif Kullanmakta mıdır?

       Ahmet Ümit sosyal medyayı çok sık kullanmaktadır. Sosyal medya üzerinden takipçilerine kitap önerilerinde bulunmakta, gezip gördüğü yerler hakkında bilgiler vermektedir. Ahmet Ümit sosyal medya hesapları üzerinden dünya ve ülke içinde yaşanan siyasi, toplumsal olaylarla ilgili görüşlerini paylaşmaktadır. Yazar ayrıca kitap tanıtımlarını ve etkinlik takvimini sosyal medya üzerinden paylaşmaktadır.

Ahmet Ümit Twitter Hesabı Nedir?

       Ahmet Ümit’in Twitter hesabı bulunmaktadır. Ahmet Ümit’in Twitter kullanıcı adı @baskomsernevzat’ tır

Ahmet Ümit Instagram Hesabı Nedir?

       Ahmet Ümit’in Instagram hesabı bulunmaktadır. Ahmet Ümit’in Instagram kullanıcı adı baskomsernevzat’tır

Ahmet Ümit Siyasi Görüşü Nedir?

       Ahmet Ümit gençlik yıllarında sol görüşlü bir aktivist olarak çalışmıştır. Lise yıllarında siyasetle ilgilenmeye başlamış ve bu yıllarda arkadaşlarıyla birlikte ülkücülerle aralarında çıkan kavga sonucu okuldan uzaklaştırılmıştır. Üniversite yıllarında da siyasetle ilgilenmeye devam eden Ahmet Ümit, çeşitli sol derneklerin çalışmalarında yer almış Türkiye Komünist Partisi tarafından komünistlik eğitimi alması için Moskova’ya gönderilmiştir. Moskova yıllarında ilk edebi çalışmalarına başlayan Ahmet Ümit aktif siyasetle ilgilenmeyi bırakmış ve edebi çalışmalarına yoğunluk vermiştir.

Ahmet Ümit Hangi Partilidir?

       Ahmet Ümit resmi olarak herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

Ahmet Ümit Nasıl Yazar Olmuştur?

       Ahmet Ümit’in gençlik yıllarında yazar olmak gibi bir amacı yoktur. Bu yıllarda aktif olarak siyasetle ilgilenmiş, sol görüşlü derneklerde çalışmıştır. 1982 yılında afişleme sırasında tutuklanan arkadaşları için yazdığı raporu öykü şeklinde kaleme almıştır. 1985 yılında yayımlanan bu rapor ulusal ve uluslararası çapta ilgi görmüş ve Ahmet Ümit yazarlıkla ilgilenmeye başlamıştır. Yazar özellikle Moskova’da yaşadığı yıllarda edebiyatla daha yakından ilgilenmiş ve ilk şiirlerini bu yıllarda kaleme almıştır. Sokağın Zulası adıyla yayımladığı ilk şiir kitabıyla profesyonel olarak yazarlığa başlamıştır. Bunu ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece izlemiştir. Ahmet Ümit günümüzde de kitap yazmaya ve yayımlamaya devam etmektedir.

Ahmet Ümit'in Bağlı Olduğu Edebiyat Akımı Hangisidir?

       Ahmet Ümit birçok şiir, öykü, inceleme ve deneme yazmıştır. Gençlik yıllarında başladığı yazarlığa günümüzde de devam etmektedir. Ahmet Ümit edebiyat dünyasında tanınırlığını polisiye türünde yazdığı romanlarla elde etmiştir. Gizem, macera ve polisiye türünü birleştirdiği romanlarında sade bir dil kullanmaktadır. Ahmet Ümit kitaplarında genellikle tarihte ve günümüzde geçen olayları polisiye kurgularla ele almaktadır.

Ahmet Ümit Edebiyatı Nasıl Tanımlamaktadır?

       Ahmet Ümit edebiyatı muhalif olmak olarak tanımlamaktadır. Ahmet Ümit’e göre edebiyat, hatalı olanı söylemek ve onun için düzeltme hissi uyandırmaktır

Ahmet Ümit Hangi Türlerde Romanlar Yazmaktadır?

       Ahmet Ümit Türk edebiyatına polisiye türünde kitaplar yazmaktadır. Bunun yanı sıra şiir, öykü, masal türlerinde de kitapları vardır. Ahmet Ümit romanları ve türleri aşağıdaki gibidir,

Sokağın Zulası - Şiir kitabı
Çıplak Ayaklıydı Gece - Öykü kitabı
Masal Masal İçinde - Öykü kitabı
Sis ve Gece - Polisiye türünde yazılmış roman
Bir Ses Böler Geceyi - Polisiye türünde yazılmış roman
Tapınak Fahişeleri Başkomser Nevzat 2 - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
Kar Kokusu - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Patasana - Polisiye türünde yazılmış roman
Agatha’nın Anahtarı - Polisiye türünde yazılmış öykü kitabı
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir - Polisiye türünde yazılmış öykü kitabı
Kukla - Gerilim türünde yazılmış roman
Aşk Köpekliktir - Öykü kitabı
Beyoğlu Rapsodisi - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Başkomser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
İnsan Ruhunun Haritası - Deneme türünde yazılmış roman
Ninatta’nın Bileziği - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Kavim - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Olmayan Ülke - Masal kitabı
İstanbul Hatırası - Polisiye türünde yazılmış roman
Bab-ı Esrar - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Başkomser Nevzat 3: Davulcu Davut'u Kim Öldürdü ? - Gizem ve polisiye türünde yazılmış çizgi roman
Sultanı Öldürmek - Polisiye gerilim türünde yazılmış roman
Kırlangıç Çığlığı - Polisiye türünde yazılmış roman
Beyoğlu’nun En Güzel Abisi - Polisiye türünde yazılmış roman
Aşkımız Eski Bir Roman - Polisiye türünde yazılmış roman
Elveda Güzel Vatanım - Tarih türünde yazılmış roman

Ahmet Ümit Gazete Yazarlığı Yapmış mıdır?

       Ahmet Ümit gazete yazarlığı yapmıştır. Öykü ve şiirleri 1990’lı yıllarda Yeni Yüzyıl gazetesinde yayımlanmıştır. Çalışmalarında polisiye türüne ağırlık vermesinin ardından çeşitli gazetelerde polisiye roman yazarlarına yönelik inceleme yazıları yazmıştır.

Ahmet Ümit Kitaplarını PDF Olarak Nasıl Alabilirsiniz?

       Ahmet Ümit’in kitapları PDF Kavim, PDF Sultanı Öldürmek, PDF İstanbul Hatırası, PDF Aşkımız Eski Bir Roman şeklinde internet üzerinde yer almaktadır. Ayrıca Ahmet Ümit kitaplarına e kitap şeklinde de ulaşılabilmektedir.

Ahmet Ümit'in Aldığı Ödüller Nelerdir?

Ahmet Ümit’in aldığı ödüller aşağıdaki gibidir,

• Çıplak Ayaklıydı Gece-Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü (1992)

Ahmet Ümit'in Sunduğu TV Programları Nelerdir?

       Ahmet Ümit Habertürk kanalında “Yaşadığım Şehir” adlı programı hazırlamakta ve sunmaktadır. Bu programda Türkiye’deki farklı şehirleri gezerek şehirlerin tarihini ve gizemini ortaya koymaktadır.

Ahmet Ümit'in Aile Yaşamı Nasıldır?

       Ahmet Ümit’in mutlu bir aile yaşamı vardır. Ahmet Ümit 1981 yılında Vildan Ümit ile evlenmiştir. Bu evlilikten Gül adında bir kızı olmuştur. Ahmet Ümit ve eşi İstanbul’da yaşamaktadır. Ahmet Ümit aile yaşamına önem vermektedir. Aile Saati projesi kampanyasında online olarak düzenlenen toplantıda aile hakkındaki görüşlerini aktaran Ahmet Ümit’e göre günümüzde bireyselleşme, yalnızlaşma giderek artmakta olduğunu ve bunun aile içinde başladığını dile getirmiştir. Ailenin birlikte vakit geçirmesi ve aile içi iletişimin önemine vurgu yapan Ahmet Ümit, ailenin tüm yaşamı etkileyen bir kurum olduğunu dile getirmiştir.

Ahmet Ümit'in Eşi Kimdir?

       Ahmet Ümit’in eşi Vildan Ümit’tir. Ahmet Ümit eşiyle 1981 yılında evlenmiştir. Çeşitli deneme ve yazı çalışmaları yapmıştır.

Ahmet Ümit'in Çocukları Kimdir?

       Ahmet Ümit’in kızı Gül Ümit Gürak’tır. 40 yaşındadır ve psikoloji mezunudur. Sinema ile ilgilenmektedir. Ahmet Ümit’in ayrıca Rüzgar adında bir torunu vardır.

Ahmet Ümit'in Benzerliğinin Bulunduğu Diğer Yazarlar

Ahmet Ümit Benzeri Yazarlar

Ahmet Ümit polisiye türünde kitaplar yazmaktadır. Ahmet Ümit benzeri polisiye yazarlar aşağıda listelenmiştir,

Agatha Christie
Dan Brown
Edgar Allan Poe
Alper Canıgüz
Gencoy Sümer
Pınar Kür
Wulf Dorn
John Verdon
Ahmet Mithat Efendi

Ahmet Ümit Benzeri Şairler

       Ahmet Ümit şiirlerinde siyasi temalar görülmektedir. 1989 yılında yayımladığı ilk şiir kitabı Sokağın Zulası’nı gençlik yıllarında kaleme almıştır. Şiirlerinde gençlik yıllarına ait yansımalar görülmektedir. Ahmet Ümit’e benzer şairler aşağıda listelenmiştir;

Nazım Hikmet
Can Yücel
Cemal Süreyya

Ahmet Ümit ile Aynı Siyasi Görüşteki Diğer Sanatçılar

Ahmet Ümit sol siyasi görüşe sahip sanatçılardandır. Ahmet Ümit’e benzer siyasi görüşe sahip sanatçılar aşağıda listelenmiştir;

Nazım Hikmet
Can Yücel
Cemal Süreyya

Ahmet Ümit ile Benzer Yaşamlara Sahip Diğer Sanatçılar

       Ahmet Ümit’in yaşamı gençlik ve olgunluk dönemi olarak incelenebilir. Gençlik yıllarında sol siyasi görüşün savunuculuğunu yapan ve politikayla iç içe bir sanatçıdır. Gençlik yıllarındaki bu durum ilk dönem şiirleri ve öykülerine yansımıştır. Aktif siyasetle ilgilenmeyi bırakmasıyla birlikte polisiye türünde romanlar ve öyküler yazmaya ağırlık vermiştir. Ahmet Ümit ile benzer yaşamlara sahip sanatçılar aşağıda listelenmiştir;

Nazım Hikmet
Agatha Christie

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.