Size İyi Gelecek 10 Gençlik Romanı
25 Ocak 2020

Size İyi Gelecek 10 Gençlik Romanı

        Gençlik romanlarının hiç olmadığı kadar çok yayınevlerince ardı ardına basıldığı şu dönemde mutlaka okunması gereken 10 kitabı, belki tatilde, belki okul yolunda, belki boş vakitlerde okumak, okuyarak güçlenip iyileşmek, ilham ve yeni bakış açıları kazanmak için öneririz.

Kitap Hırsızı – Markus Zusak

         Kitap HırsızıMarkus Zusak

         Onlarca dile çevrilen ve dünya okurları tarafından çok sevilen şimdiden klasikleşmiş eser Kitap Hırsızı ile listemize başlayalım. Roman, büyük travmalar yaşamış olan bir genç kızın hayat hikayesini anlatır. Romanın başkarakteri; terk edilen bir ev, ölüm acısıyla erken yaşta tanışma ve evlatlık verilme gibi birbirinden travmatik problemlerle karşılaşmıştır. Birçok farklı kitap listesinde yer alabilecek bu kitabın en ilgi çekici yanı ise sürükleyici olduğu kadar dramatik hikayesidir. Tıpkı hayat gibi… Bu hikayenin içerisinde travmalarla dolu bir yaşantı olmasına rağmen taktir edilecek hayatta kalma çabası ve yaşamın getirdikleri ile ilham verecek bir mücadele gücü yer almaktadır.

Kırık Kalpler Kavanozu – Jean François Chabas

        Kırık Kalpler KavanozuJean François Chabas

        Fransız gençlik edebiyatının güçlü kalemi Jean-François Chabas, sarsıcı romanında çekirdek bir ailedeki sistematik şiddet, alkol bağımlılığı, ırkçılık gibi sorunlara eğiliyor. Bununla da kalmıyor, kadercilik kavramını tartışmaya açıyor. İki genç kızın büyümesine tanıklık eden okur, şiddet sarmalının yıkılabilir olduğunu, insanın ailesini değiştiremese de geleceğini inşa edebildiğini hatırlıyor: Jewel’in hayatı, okuldaki arkadaşlarından çok farklıdır. Sosyal hayatta saygın biri olarak tanınan babası aslında şiddet yanlısıdır; annesi ise eşinin uyguladığı şiddet nedeniyle sık sık akıl hastanesindedir. Jewel, kardeşi Esther ile büyüdükçe ebeveynlerini, içinde bulunduğu koşulları sorgulamaktadır. Babasının küçük kardeşe ilk kez el kaldırmasıyla yeni bir sayfa açılacaktır.

Sırça Köşk- Sabahattin Ali

         Sırça Köşk - Sabahattin Ali

         Türkiye’nin en güçlü kalemlerinden biri olarak gerek akıcı dili gerekse olay örgüsünün etkin ve yalın kurgusu bakımından Sabahattin Ali’nin tüm eserleri birbirinden değerlidir. Tüm bunların yanı sıra Ali, her öyküsü ve her romanında yaşamı ve onun içindeki iyi ve kötüyü öyle güzel anlatır ki neredeyse hayatın kendisi kadar sahicidir. 1947 yılında yayımlanan Sabahattin Ali’nin birkaç kısa öyküsünden ve “büyüklere masallar” şeklinde tabir edilebilecek masallarından oluşan Sırça Köşk, işte böyle öykülerden oluşmakta. Dönemin devlet yönetimine ve düzenine eleştirel bir bakış sunduğu için kitap, bir dönem yasaklı kitaplar arasına da girmişti. Demek ki doğru bir şeyler anlatmış!

Mevzumuz Derin – Ahmet Büke

         Mevzumuz DerinAhmet Büke

         Çocuk ve Gençlik Yayıncıları Derneği (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü sahibi Mevzumuz Derin’in yazarı Ahmet Büke, İzmir’den, Varyant’ın tepelerinden bir gencin sesini yine genç okurlara taşıyor. Büke’nin kaleme aldığı Bedo karakteri, bir romanın başkahramanı olarak gençliğin getirdikleriyle sınanıyor:  Bir yanda susturulmaya, zayıf düşürülmeye, yok edilmeye çalışılmış nesiller; diğer yanda bu nesillerin kapanmamış yaralarının izinde ve kendi var oluş mücadeleleri içinde yarınlarına bir yön çizmeye çalışan Bedo gibi gençler…

Pal Sokağı Çocukları – Ferenc Molnar

         Pal Sokağı Çocukları Ferenc Molnar

         Nemecsek, Boka ve Pál Sokağı'nın öbür çocukları… Klasikleşmiş bir eserle karşı karşıyasınız. Mutlaka okunması gereken eserler listelerinde de yer alan Pal Sokağı Çocukları, 1907 yılında Budapeşte'nin yoksul Józsefváros semtinden yola çıkarak 21. yüzyıl okurlarına kadar ulaşıyor.  Bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca insan onların dokunaklı hikâyesini okudu; tıpkı Budapeşteli çocuklar gibi onlar da Boka'nın cesaretine hayran oldu, Nemecsek'in ürkek ama kararlı kahramanlığı karşısında gözyaşlarını tutamadı. Şimdi artık Pál Sokağı Çocukları'nın Arsa'sına konuk olma zamanı.

Liseden Arkadaşlar – Selçuk Aydemir

         Liseden ArkadaşlarSelçuk Aydemir

         Liseden Arkadaşlar, hayatının kurtuluşunu gideceği liseye bağlamış olan bir gencin hayat hikayesini okurlara sunuyor. Genç adam tam her şeyden kurtuldum, beladan uzak durdum derken arkadaşlarının yaptıklarıyla kendisini yeniden belanın içerisinde bulur. Selçuk Aydemir, genç bir insanın lise yıllarına gidip mahalle kültürünün baskın olduğu dönemlerden bir hikaye anlatıyor. Roman, samimi dili, akıcı anlatımı ve yer yer başvurduğu mizah ile keyifli bir okuma serüveni sunuyor.

Eleanor & Park – Rainbow Rowell

         Eleanor & ParkRainbow Rowell

         Gençlik aşkı bir başkadır. Eleanor & Park, on altı yaşında olan iki gencin bir okul yılı boyunca süren aşklarını anlatıyor. Bu aşk hikayesi her ne kadar birbiriyle uyumsuz gibi gözükseler bile yaşadıkları aşkla her şeyi çok daha farklı bir hale dönüştürebilecek insanların hikayesi olarak okuru karşılıyor. Kendinizden izler bulacağınız, naif ve her aşk gibi inişli çıkışlı ama huzur dolu bir aşk hikayesi okumak istiyorsan tam size göre bir roman.

Şeker Portakalı – Jose Mauro De Vasconcelos

         Şeker Portakalı Jose Mauro De Vasconcelos

         Dünya edebiyatının en güçlü, en çok okunan çağdaş romanlarından biri olan Şeker Portakalı, genç okurlar için edebiyat otoriterlerince önerilmektedir: Acı dolu bir hayat sürdürmek ve bunu yaşamın olağan seyri gibi kabul etmek, ta ki hayattaki en gerçek ve karşı konulamaz acının ne olduğunu öğrenene kadar… Şeker Portakalı; yoksulluk ve sevgisizlik içinde yaşayan küçük Zeze’nin dünyasını, okuyucusuna yalnızca minik bir çocuğun gözünden değil, evrensel bir hakikat penceresinden sunuyor. Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un 1968’de yayımlanan Şeker Portakalı adlı eseri, yalın anlatımı ve çarpıcı hikâyesiyle dünya edebiyatının unutulmaz başyapıtları arasında yer alıyor.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı

        Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı

        İlk gençlik yıllarından beri bilgiyi ve çalışmayı hayat felsefesi haline getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bir Ömür Nasıl Yaşanır? adlı kitabında kendi yaşam tecrübesinden yola çıkarak okurlarına eşsiz bir yaşam rehberi sunuyor.  Gençlerin ne kadar erken okursa o kadar yararını göreceği, gelecek planlarında kendilerine rehber olacağı adeta bir kılavuz. Bir roman değil; İlber Ortaylı’nın bizzat kendi yaşamı karşınızda. Bu kitabı okuduktan sonra gideceğiniz yolculukları, seçeceğiniz okulları, nasıl bir kişi olmak istediğinizi yeniden gözden geçireceksiniz. Henüz vakit varken…

Kendine Hoş Geldin – Miraç Çağrı Aktaş

         Kendine Hoş GeldinMiraç Çağrı Aktaş

         Tatilin ve boş zamanların güzel değerlendirilmesi için yeni bir kitap karşınızda: Bana Seni Seviyorum Deme serisiyle çıkış yaparak son yıllara damgasını vuran Miraç Çağrı Aktaş; Yine de Sevdik, Kalbimizin Not Defteri ve Sen On Yedi Yaşımsın kitaplarından sonra Kendine Hoş Geldin ile duyguların sesi olmaya devam ediyor. Romantik kişiliğiyle çağları aşan duyguları kitaplarına taşıyan genç yazar, Türk edebiyatının yıldızı parlayan isimleri arasında yer alıyor. Bu kitaptan ilham alacağınıza inanıyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.