Okulun İlk Günü Nelere Dikkat Edilmeli?
08 Eylül 2022

Okulun İlk Günü Nelere Dikkat Edilmeli?

Her çocuk biriciktir ve bu nedenle her çocuğun okula uyum süreci farklılık göstermektedir. Bu dönemde çeşitli ölçülerde krizler yaşamak normaldir. Kendilerini güvende hissettikleri, ilgi odağı oldukları aile ortamından ayrılarak birçok yaşıtıyla aynı ortama girmek ve burada aileden ayrı vakit geçirmek çocuklar açısından kolay bir durum değildir. Bazı çocukların ilk günlerde, bazı çocukların ise daha sonralarda sorunlar yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için aile bireylerinin bilgili olması gerekmektedir. Okulun ilk gününde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

  • Aileler çocuklarının biricik olduğunu unutmamalı ve kendi çocuklarını başkalarının çocuğuyla kıyaslamamalıdır.
  • Ebeveynler çocukları ile sohbet ederek onları dikkatle dinlemeli ve kaygılarını öğrenmelidir. Onları anladıklarını hissettirmelidir. Duygularını paylaşmak çocukları rahatlatacağı gibi ailelere de izleyecekleri doğru yolu göstermektedir.
  • Çocukların aklına takılan sorular sözlü veya oyun yoluyla cevaplanmalıdır. Okulla ilgili bir oyun kurup o gün yaşanacakların önceden deneyimlenmesi çocuğun rahatlamasını sağlamaktadır. Belirsizlik azaldıkça çocukların kaygıları da azalmaktadır.
  • Okulun ilk günü çocuklar kadar aileler için de heyecan dolu, önemli bir gündür. Ailelerin yapması gereken kendi kaygılarını çocuklarına hissettirmemektir. Ebeveynlerinin kaygılandığını hissetmek çocukların okula uyum sürecini zorlaştırabilmektedir.
  • Okulun ilk günlerinde mümkünse çocuğu okula anne ve baba bırakmalıdır. Kalabalık bir gurup halinde okula gitmek çocuğun okula uyumunu zorlaştırmaktadır.
  • Çocuğun okulda kendini güvende hissetmesi için okulun güvenli bir yer olduğu, okuldan çıktıktan sonra onu tam zamanında alacağınızı veya servisten indiğinde onu mutlaka güven duyduğu birisinin karşılayacağı anlatılmalıdır.
  • Uzun bir vedalaşma yapılmamalıdır.
  • Okulun ilk gününü atlatarak eve dönen çocuklara gününün nasıl geçtiği sorulmalı, çocuk isterse de okul hakkında konuşulmalıdır. Okul hakkında konuşmak çocukların okula olan ilgisini, öğrenme hevesini ve okul sevgisini artırmaktadır.
  • Eğer gerekli görülürse sürecin daha sağlıklı geçirilmesi için bir uzmandan destek alınmalıdır.

Birlikte Kahvaltı Edin

Okulun ilk günü ebeveynlerin çocuğuyla kahvaltı etmesi önemlidir. Günün tüm odak noktasını okula çevirmek çocukların kaygılarının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle güne sakin bir şekilde başlamak, normal bir gün gibi ailecek kahvaltı etmek süreci çocuklar için kolaylaştırmaktadır.

Kahvaltı ederken sohbet edilmelidir. Sohbet etmek çocukların rahatlamasını sağlamaktadır. Bazı çocuklar stres nedeniyle kahvaltı etmek istemeyebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Çocuğa kahvaltı etmesi veya tabağını bitirmesi için baskı uygulanmamalıdır. Acıktığında okulda yiyebileceği yiyecekler beslenme çantasına konulmalıdır.

Korkulacak Bir Yer Olmadığını Anlatın

Okulun ilk günlerinde hem ebeveynlerin hem de çocukların çeşitli korkular yaşaması olası bir durumdur. Bu durumu sağlıklı bir şekilde yönetmek için ailelerin kendi korkularını çocuklarına yansıtmaması ve çocuklarının korkularını anlayarak onların bu korkularını yenmesine destek olması gerekmektedir.

Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da bilmedikleri şeylerden korkmaktadır. Okul da yeni başlayan çocuklar için bilinmez bir yerdir. Ailelerin sakince çocuklarıyla sohbet ederek okul hakkında bilgiler vermesi çocukların korkularının azalmasını sağlayacaktır.

Bilinmezliğin yanı sıra aileden, özellikle de anneden ayrılmak çocukların okula başladığı ilk dönemde sahip olduğu korkulardandır. Çocukların bu korkusuyla baş edebilmesi için ona okulun güvenli bir yer olduğu, okul başladıktan sonra aile düzenlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı açık bir dille anlatılmalıdır.

Kaygılarını Başkalarının Yanında Anlatmayın

Çocukların kaygı duyduğu konuları ailesi ile paylaşması sağlıklı bir durumdur. Bu paylaşım sayesinde aileler çocuklarına yardımcı olabilmekte ve okulun ilk gününü sağlıklı bir şekilde atlatabilmektedir. Fakat bazı durumlarda velilerin çocuklarının kaygılarını başkalarının yanında dile getirdikleri görülmektedir. Bu yanlış bir davranıştır. Çocuğun kaygılarını başkalarının yanında anlatmak ona kendini kötü hissettirebilmekte, yanlış bir şey yaptığını veya bu korkuları bir tek kendisinin hissettiğini düşünerek yalnız hissetmesine yol açabilmektedir. Bu tür olumsuz durumların yaşanmaması için çocuğun mahremiyetine saygı duyulmalıdır.

Diğer Çocuklarla Kıyaslamayın

Kıyaslanmak çocukların kendini yetersiz hissetmesine ve özgüven eksikliği yaşamasına neden olmaktadır. Özgüven eksikliği yaşayan çocuklar okula daha zor uyum sağlamaktadır. Ailelerin çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslaması hırçın davranışlarının artmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle aileler çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamamalıdır. Okulun il gününde diğer çocukları göstererek “Bak onlar ne kadar uslu. Sen de onlar gibi ol” biçiminde cümleler kurmaktan kaçınmalıdır.

Okulun ilk gününde yaşanabilecek krizlerle mücadele edebilmek için kıyaslama yapmak yerine çocuğun yaşadığı korkularda yalnız olmadığını hissettirmek gerekmektedir. Çocuğa karşı sevgi dolu ve anlayışlı bir tavır takınmak, çocuğu rahatlatacağı için olumsuz durumların yaşanma olasılığını azaltarak aileleri de rahatlatmaktadır.

Kendi Kaygınızı Kontrol Altına Alın

Çocukları okula başlayacak ebeveynlerin çeşitli kaygılar hissetmesi olası bir durumdur. Tıpkı çocuğun aileden ayrılmaktan, okula alışamamaktan korktuğu gibi aileler de çocuklarının kendinden ayrılmasından ve okula alışamamasından endişe duyabilmektedir. Bu normal bir durumdur; fakat çocukların kendi kaygılarıyla baş edebilmesi için ailelerinin desteğine ihtiyacı vardır. Ailelerinin kaygılarını hisseden çocukların okul korkusu artabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına yardımcı olabilmesi için kendi kaygılarını kontrol altında tutması önemlidir.

Sınıfta Kalmayın

Okulun ilk günü vedalaşmak hem aile hem de çocuk için zor olabilmektedir. Bu zorlukla sağlıklı bir şekilde baş edebilmek için ebeveynlerin sakin kalması önemlidir. Çocuklar ailelerinin kendisiyle birlikte sınıfta kalmasını istemesi normal bir durumdur. Ailelerin çocuklarına neden sınıfta kalamayacağını yumuşak ve net bir dille anlatması gerekmektedir. Ayrıca çocuktan ayrılırken vedalaşılmalıdır. Fakat bu veda çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayan kısa bir veda olmalıdır.

Olumlu Yönlerine Odaklanın ve Takdir Edin

Okulun ilk gününün güzel geçmesi için ailelerin doğru davranışlar sergilemesi gerekmektedir. Hem okula giderken hem de okul çıkışında çeşitli krizler yaşanması normaldir. Okula alışma süreci aileler ve çocuklar için sabır gerektiren bir dönemdir. Bu süreçte ailelerin olayların olumlu yönlerine odaklanarak onları ön palana çıkarması ve çocuklarını sık sık takdir etmesi gerekmektedir. Okula alışırken olumlu bir hava içerisinde bulunmak çocukları rahatlatmaktadır. Çocukların başarı ve cesaretlerinin takdir edilmesi de cesaretlerini artırmakta, okula uyum sürecini kolaylaşmaktadır.

Kendi Sorumluluğunu Taşıma Fırsatı Verin

Çocukların okula alışmasını kolaylaştırmak, sorumluluk duygusunu öğrenmesini sağlamak için kendi sorumluluğunu taşıyabileceği alanlar oluşturulması gerekmektedir. Okul eşyalarının, kıyafetlerinin seçiminde çocuğun fikirleri alınmalı, okul çantası çocukla birlikte hazırlanmalıdır. Hazırlık sürecine dahil edilen çocuklar okul fikrine alışmakta ve daha kolay uyum sağlamaktadır.

Okulun İlk Günü Neden Önemlidir?

Öğrenme, insanın tüm yaşamını kapsayan uzun bir süreçtir. Bu sürecin uzun bir dönemini kapsayan okul döneminin ilk günü önemlidir. Okula başlamak çocuğun gelişimindeki önemli dönüm noktalarındandır. Çocuklar okulla birlikte etrafı tanımaya, sosyalleşmeye, bireyselleşmeye ve farklı kimlikler edinmeye başlamaktadır. Daha önce bilmediği kuralları öğrenmekte, yeni sorumluluklar edinmekte ve yeni beceriler kazanmaktadır.

Aileler, okulun ilk gününün olabildiğince güzel geçmesini sağlamalıdır. Bunun için okulun ilk gününde neler yapılması gerektiği araştırılmalıdır. Çünkü bu sürece sağlıklı bir başlangıç yapmak çocukların okula alışmasını hızlandırmaktadır. Çocukların okula hızlıca uyum sağlamaları hem kendilerini hem de ailelerini rahatlatan bir durumdur.

Okulun İlk Gününde Çantada Olması Gerekenler Nelerdir?

Okulun ilk gününde çantada olması gereken bazı temel eşyalar ve yaş gurubuna göre farklılık gösteren çeşitli ürünler bulunmaktadır. Küçük yaştaki çocukların çantalarında sadece kullanılacak eşyalar yer almalıdır. Küçük çocuklar için beslenme çantaları da mevcuttur. Bu çantaların içerisinde de sağlıklı besinler yer almalıdır. Okulun ilk gününde çantada olması gerekenler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

  • Silgi
  • Defter
  • Kalemtıraş
  • Kalem kutusu
  • Kurşun kalem
  • Yedek kıyafetler
  • Renkli kalemler
  • Suluk ya da matara
  • Beslenme çantası veya kutusu
  • Selpak ve ıslak mendil gibi kişisel hijyen ürünleri
  • Sağlık sorunu yaşayan çocuklar için gerekli olan ilaçlar

Beslenme Çantası

Beslenme çantaları, okula giden çocukların yemeklerini ve atıştırmalıklarını yanlarında kolayca taşımalarını sağlayan çantalardır. Bu çantalar çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için önemlidir. Çocukların hazır gıdalar yerine evden götürecekleri sağlıklı besinler tüketmesi gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Aynı zamanda beslenme çantaları sayesinde aileler çocuklarının gün içinde ne kadar yemek yediğini de öğrenebilmektedir.

Beslenme çantası seçimi yapılırken çocukların istekleri önemsenmelidir. Sevdikleri süper kahramanların olduğu veya hayvan şekilli beslenme çantaları çocukların kendilerine ait olan eşyayı sevmesini sağladığı için kullanma isteğini artırmaktadır. Çocukların beğenisiyle birlikte çantanın kullanışlı olması, ihtiyaçları karşılaması ve kaliteli materyalden yapılmış olması gerekmektedir. Hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının severek kullanabileceği birçok farklı çeşit beslenme çantası vardır.

Beslenme çantalarının fiyatları markasına, üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesine ve ürünün sahip olduğu özelliklere göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği beslenme çantalarından 10 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Suluk veya Matara

Suluk veya mataralar çocukların suya kolayca erişmesini sağlamaktadır. Çocukların günlük su ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılaması lazımdır. Çocukların severek kullanacağı matara ve suluklarla çocukları su içmeye teşvik etmek mümkündür. Çocukların ilgisini çeken suluk çeşitleri renkli ve çizgi film karakterli suluklardır.

Suluk ve matara seçimi yapılırken çocuğun beğenisi, ürünün kapasitesi ve kalitesine dikkat edilmelidir. Ürünlerin fiyatları da markasına, üretimde kullanılan malzemelerin kalitesine ve ürünün sahip olduğu özelliklere göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği 10 farklı suluk ve matara aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Kurşun Kalemler

Kurşun kalemler, farklı modelleri olan ve silinebilme özelliği bulunan kalemlerdir. Silinebilme özellikleri sayesinde özellikle yazı yazmaya yeni başlayan çocuklar için tercih edilen kalem türlerindendir.

Kurşun kalemlerin yumuşak kurşun kalem, orta yumuşak kurşun kalem, sert kurşun kalem; ilk yazım kalemi, sınav kalemi veya resim kalemi gibi farklı türleri vardır. Tür farklılığının yanı sıra kalemler arasında çeşitli tasarım farklılıkları da bulunmaktadır. Renkli, çizgi film karakterli veya çeşitli figürlerle süslenen kurşun kalemler çocukların dikkatini çeken kalemlerdir. Kurşun kalem seçimi yapılırken çocukların ilgisini çekecek kalemler tercih etmek yazı yazma isteklerinin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle çocukların yazı yazmasını kolaylaştıran ve görünüşleri ile çocukların beğenisini kazanan kalemler seçilmelidir.

Kurşun kalem fiyatları markasına, kullanılan malzemelerin kalitesine ve set halinde satılıyorsa bir pakette kaç adet kalem bulunduğuna göre farklılık göstermektedir. Çocukların kullanabileceği 10 farklı kurşun kalem aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Renkli Kalemler

Çocukların boyama yaparken veya yazı yazarken kullanabileceği renkli kalemler, hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Farklı türleri ve modelleri bulunan renkli kalemler arasından çocuğun kullanabileceği ve beğeneceği kalemler seçilmelidir. Seçim yapılırken çocuğun fikri alınmalıdır. Kendi seçtiği, beğendiği ürünlerle okula başlayan çocuklar okul fikrine daha kolay alışmaktadır.

Renkli kalemlerin keçeli, tükenmez, pilot, dolma ve simli gibi birçok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler arasından çocukların kullanımına uygun olanlar seçilmelidir. Tür farklılıklarının yanı sıra renkli kalemler hem kız çocukları hem de erkek çocuklarının beğenisini kazanacak birçok farklı tasarıma sahiptir. Boyama yaparken kullanılan renkli kalemlerde ise farklı renklere sahip çeşitli setler vardır.

Tüm bu renkli kalemlerin fiyatları markaları, kullanılan malzemelerin kalitesi ve set halinde satılıyorsa kaç kalemden oluştuğuna göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği 10 farklı renkli kalem aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Silgi

Silgi, kauçuk yapraklarının basınç yoluyla sıkıştırılmasından elde edilen bir kırtasiye ürünüdür. Yanlış yazılan veya çizilen ya da değiştirilmek istenen yazı ve çizimleri temizlemeye yaramaktadır. Yumuşak yapıları sayesinde çocuklara kolay bir kullanım sunmakta, silme işlemi yapılırken kağıdın yıpranmasını önlemektedir.

Okula yeni başlayan çocukların yazı yazarken veya çizim yaparken sık sık hata yapması ve silgiye ihtiyaç duyması olası bir durumdur. Silgilerin birçok ihtiyaca hizmet eden farklı çeşitleri vardır. Daha çok çizimlerde kullanılan hamur silgiler, sınavlar için iz bırakmama özelliğine sahip sınav silgileri ya da teknik çizimlerde rahat kullanım sağlayan dust-free silgiler bu çeşitlerden bazılarıdır. Bu seçeneklerin yanında bir de özellikle okula yeni başlayan çocuklara özel tasarlanmış silgiler de bulunmaktadır. Bu silgiler farklı renk seçenekleri ve tasarımlara sahiptir. Meyve veya hayvan şeklinde ya da üzerinde çeşitli çizgi film karakterlerinin bulunduğu silgileri bulmak mümkündür. Bu tür silgiler hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının daha çok ilgisini çekmektedir. Fakat silgi seçimi yaparken rengi ve tasarımının yanı sıra iyi silip silmediğine de dikkat etmek gerekmektedir. Çocuklar için silerken bileklerini yormayacak, kitap ve defterlerine zarar vermeyecek silgiler seçilmelidir.

Tüm bu silgi çeşitleri hem tekli hem de set olarak alınabilmektedir. Silgi fiyatları ürünün markasına ve pakette yer alan silgi adedine göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği 10 farklı silgi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Kalem Kutusu

Kalem kutusu, yazı yazarken veya çizim yaparken kullanılan kırtasiye malzemelerinin düzenlenmesi, saklanması ve taşınmasını sağlamaktadır. Kırtasiye malzemeleri dışında kişisel ürünler veya kablolar gibi farklı ürünlerin saklanması ve taşınmasını da sağlamaktadır. Çocuklar okula götürdükleri kırtasiye ürünlerini kolayca kaybedebilmektedir. Kalem kutusu kullanmak, bu kaybolmaların azalmasını sağlayacağı gibi çocuğun kullanacağı malzemeleri çantasında aramak yerine kalem kutusundan kolayca ulaşmasını da sağlamaktadır.

Kalem kutularının hem model hem de tasarım olarak birçok farklı çeşidi vardır. Renkli, desenli veya desensiz, şeffaf, çizgi film karakterli; tek bölmeli, çift bölmeli, fermuarlı, çıtçıtlı, kumaş veya plastikten yapılmış kalem kutu çeşitleri arasından ihtiyaca yönelik seçimler yapılmalıdır. Tekboynuzlu (Unicorn) veya hayvan figürlü, çizgi film karakterli, renkli tasarımlara sahip kalem kutuları hem kız çocuklarının hem de erkek çocukların ilgisini çekmektedir. Çocukların beğeneceği bu kalem kutuları çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına destek olmaktadır.

Kalem kutularının fiyatları markasına ve kullanılan materyallere göre farklılık göstermektedir. Farklı bütçelere uygun çeşitli kalem kutuları bulmak mümkündür. Bu kalem kutuları arasından seçim yaparken çocukların beğenileri ve ihtiyaçları gözetilmelidir. Farklı modellere sahip 12 adet kalem kutu aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Defter

Defter, kağıt yapraklardan oluşan ve yazı yazmaya veya çizim yapmaya yarayan kırtasiye ürünüdür. Çizgili, çizgisiz, kareli; resim defteri, ajanda, not defteri ve müzik defteri gibi birçok farklı çeşidi vardır. Resim defterleri, öğrencilerin çizim yapmak için kullandığı defterlerdir. Not defterleri, not almaya ve planlama yapmaya yarayan, kolay taşınan defterlerdir. Müzik defterleri, müzik eğitimi alan öğrencilerin kullandığı defterlerdir. Kareli ve çizgili defterler daha çok okul derslerinde kullanılan defterlerdir. Çizgisiz defterler, birçok farklı kullanım alanı olan defterlerdir. Farklı ihtiyaçlara yönelik üretilen bu defter türlerinin her birinin farklı boyutta, tasarımda ve kalitede çeşitleri mevcuttur.

Defterler, her yaş gurubundaki öğrencinin okul alışveriş listesinde yer alan ürünlerdendir. Her öğrencinin ihtiyaç duyduğu defter türü farklıdır. Defter alışverişi yapılırken beğeniler ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Okula yeni başlayan öğrenciler için özel hazırlanan defterler vardır. Aynı zamanda defterler tasarım olarak da farklılık göstermektedir. Farklı renk ve desen seçeneklerine sahip, çizgi film karakterli veya hayvan figürlü defterler küçük yaş gurubundaki öğrencilerin daha fazla dikkatini çekmektedir.

Defter fiyatları markasına, sayfa sayısına, kullanılan malzemelerin kalitesine göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği 15 farklı defter çeşidi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.