Okul Öncesi İçin İhtiyaç Listesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
22 Eylül 2022

Okul Öncesi İçin İhtiyaç Listesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Okul öncesi dönem, çocukların eğitim sürecine ilk kez adım attıkları, ailelerinden ilk kez ayrıldıkları, yeni yetişkinlerle ve akranlarıyla etkileşim yaşamaya başladıkları bir dönemdir. Bu dönemde çocuklara iyi alışkanlıklar kazandırmak, ilkokula hazırlamak ve Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

Okul öncesi dönemin iyi geçmesi çocukların okulu sevmesini, arkadaşları ve öğretmenleriyle iyi geçinmesini ve mutlu bir birey olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bu dönemin iyi geçmesi için ailelerin bilinçli davranması, öğretmenlerin de çocuklarla iyi iletişim kurması gerekmektedir.

Okul öncesi dönemde, çocukların okul ve sınıf ortamına uyum sağlaması için ilgisini çeken, eğlenerek öğrenmesini sağlayan birçok etkinlik yapılmaktadır. Çocukların bu etkinliklere katılabilmesi için bazı eşyalara ihtiyacı vardır. Okul öncesi için ihtiyaç listesinde bulunması gereken temel ürünler: Sırt çantası, suluk, kalemlik, oyuncak; boyalar, silgi, kalemtıraş, kurşun kalem, oyun hamuru, kağıt çeşitleri, küt uçlu makas, resim defteri ve kişisel hijyen ürünleridir.

Kalemlik

Kalemlik, çocukların kullandıkları kırtasiye ürünlerini düzenlemesini, saklamasını ve taşımasını sağlayan bir üründür. Çocuklar eşyalarını kolayca kaybedebilmektedir. Kalemlikler sayesinde çocuklar aradıkları eşyaları çantalarında daha kolay bulmakta, daha az kaybetmektedir.

Kalemliklerin renkli, desenli; tek bölmeli, çift bölmeli; kumaş veya plastikten yapılmış birçok çeşidi vardır. Markalar, hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının beğeneceği kalemlikler üretmektedir. Kalemlik satın alırken çocuğun sağlığına zarar vermeyecek maddelerden üretilmiş, beğenerek kullanacağı ürünler tercih edilmelidir. Çocuklar daha çok çizgi film karakterli, renkli tasarımlara sahip kalemlikleri beğenmektedir. Çocukların beğeneceği kalemlikleri satın alarak yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına destek olmak mümkündür.

Kalemliklerin fiyatları markasına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Her bütçeye uygun kalemlik bulmak mümkündür.

Çocukların kullanabileceği kalemliklerden 10 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Boyalar

Boyalar, resmin geleneksel malzemeleridir. Okul ihtiyaç listelerinde bulunan temel kırtasiye ürünlerindendir. Okul öncesi dönemde, çocuklara sanat eğitimi verilirken kullanılmaktadır. Pastel boya, guaj boya, sulu boya, yağlı boya ve kuru boya gibi birçok çeşidi vardır. Pastel boyalar, kapatıcı özelliğe sahip boyalardır. Sulu boyalar, çabuk kuruyan ve kapatıcı özelliği az olan boyalardır. Kuru boyalar, genellikle kalem şeklinde üretilen ve birçok renk seçeneği bulunan boyalardır. Yağlı boyalar ise pigmentlerin çeşitli yağlarla karıştırılmasından üretilen boyalardır. Bunlar dışında özellikle parmak boyları ve yüz boyama kalemleri gibi boya çeşitleri okul öncesi dönemde sıkça kullanılmaktadır.

Boyama yapmak, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini desteklemektedir. En çok eğlendikleri etkinliklerdendir. Öz güvenlerini ve hayal güçlerini geliştirmekte, duygularını anlatmalarını sağlamaktadır. İleriki yıllarda yaratıcı, üretken ve algıları açık bireyler olmalarını desteklemektedir.

Boyların fiyatları markasına, türüne, özelliklerine, set halinde satılıyorsa kaç boydan oluştuğuna ve üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Okul öncesi için kullanılabilecek boyalardan bazıları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek pastel boyalardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek kuru boyalardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek sulu boyalardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek akrilik boyalardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Silgi

Silgi, bileşiminde kauçuk bulunan, yazıları ve resimleri silmeye yarayan kırtasiye ürünüdür. Okul ihtiyaç listelerinde bulunan temel kırtasiye malzemelerindendir. Anaokulu ve kreşlerde kesme, yapıştırma, çizme ve boyama gibi fiziksel faaliyetlerle çocukların ince motor becerilerinin gelişimi desteklenmektedir. Bu faaliyetler sırasında çocukların kâğıtları yanlış kesmesi veya boyaları taşırması oldukça doğaldır. Taşan boyları silmek için silgi kullanılmaktadır. Fakat okul öncesi dönem için silgi kullanımı şart değildir. Silginin ne zaman ve nasıl kullanılacağına sınıf öğretmeni karar vermektedir.

Küçük yaştaki çocukların severek kullanacağı farklı renk ve şekillerde, çizgi film karakterli birçok silgi üretilmektedir. Silgilerin fiyatları markasına, özelliklerine, üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek silgilerde 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Oyuncak

Oyun oynamak, çocuklar için en iyi öğrenme yöntemlerindendir. Oyunu, "okul öncesi yıllardaki gelişimin temel kaynağı" olarak gören uzmanlar vardır. Oyunlar çocukların fiziksel, zihinsel ve dil gelişimini desteklemekte, hayat hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktadır. Onları, gelecekte yaşayacakları zorluklara karşı hazırlamaktadır. Aynı zamanda geleneksel oyunlar sayesinde çocuklara kültürü öğretmek de mümkündür.

Oyun kurarken kullanılabilecek birçok farklı, eğlenceli oyuncak vardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte oyuncak sektöründe çeşitlilik artmıştır. Her yaş gurubundan çocuğun, ince ve kaba motor becerilerinin gelişimini destekleyecek birçok oyuncak üretilmektedir. Çocuklara oyuncak alırken uzmanların önerileri ve çocukların ilgi alanları göz önünde bulundurulmalıdır.

Oyuncak fiyatları markasına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi döneme uygun oyuncaklardan 6 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Karton Kâğıt

Karton kâğıt, okul öncesi dönemde, çocuklara yaptırılan etkinliklerde kullanılan bir üründür. Farklı renk ve boyutlarda üretilen karton kâğıtlar sayesinde çocukların motor becerilerini ve hayal güçlerini destekleyecek, yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlayacak birçok etkinlik yapılmaktadır.

Karton kâğıtların renkli, desenli ve simli gibi çeşitleri vardır. Alınacak karton kâğıtlar, yapılacak etkinliklere göre seçilmelidir. Tekli veya 5’li, 10’lu gibi setler halinde satılmaktadır. Karton kâğıtların fiyatları markasına, özelliklerine, üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek karton kâğıtlardan 3 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Oyun Hamuru

Oyun hamuru, çocukların çeşitli becerilerinin gelişmesine destek olan kil modelleme çeşididir. İlk kez 1897 yılında William Harbutt tarafından formüle edilmiştir. Günümüzde Play-Doh, Lets ve Carioca gibi birçok marka tarafından üretilmektedir.

Oyun hamurları, okul öncesi dönemde sıkça kullanılmaktadır. Çocukların eğlenerek öğrenmesini sağlayan oyun hamurlarının birçok faydası vardır. Çocukların hayal gücünün ve ince motor becerilerinin gelişmesini, duygularını ifade edebilmesini, duyularının gelişmesini, renk ve şekilleri öğrenmesini, öz güvenlerinin artmasını sağlamaktadır.

Oyun hamuru satın alırken çocukların sağlığını riske atmamak için dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Alınan oyun hamuru CE işaretine sahip olmalıdır. CE işareti, ürünün sağlık açısından güvenli olduğunu belirten Birlik işaretidir. Oyun hamurunun paketinde bulunan içindekiler kısmı incelenmelidir. Çocuğun sağlığına zarar verecek maddeler içermediği tespit edilmelidir. Marka tercihi yaparken bilinirliği yüksek, üretici firması bilinen markalar tercih edilmelidir. Oyun hamurunun yapısı incelenmeli, ele yapışmayan ve kolay şekil alan hamurlar tercih edilmelidir.

Oyun hamuru fiyatları markasına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Tekli oyun hamurlarının fiyatları, set halinde satılan oyun hamurlarına göre daha uygundur. Set halinde satılan oyun hamurlarının fiyatları da setin özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Sadece oyun hamurlarından oluşan setlerin fiyatları, içinde oyun hamurlarına ek çeşitli kalıplar bulunduran setlerden daha uygundur.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek oyun hamurlarından 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Kalemtıraş

Kalemtıraş, kalemlerin ucunu tıraş etmeye yarayan kırtasiye ürünüdür. Okul öncesi dönemde, boyaların ve kurşun kalemlerin açılması için kullanılmaktadır. Birçok farklı tasarıma ve özelliğe sahip kalemtıraşlar vardır. Küçük yaştaki çocuklar için renkli, çizgi film karakterli, eğlenceli kalemtıraşlar üretilmektedir.

Kalemtıraş satın alırken çocuğun beğenerek kullanacağı, güvenlikli ürünler tercih edilmelidir. Kalemtıraş fiyatları markasına, özelliklerine, tasarımına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek kalemtıraşlardan 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Kurşun Kalem

Kurşun kalem, genellikle kil ve grafitten üretilen, silinebilme özelliği bulunan kalem çeşididir. Okul öncesi dönemde, kalem tutmaya yeni başlayan çocuklara verilen eğitimlerde kullanılmaktadır. Çocukların yaşamları boyunca yazmada zorlanma, oran orantı, yazı bozukluğu gibi sorunlar yaşamaması için okul öncesi dönemde yazı yazma çalışmalarına katılması gerekmektedir. Yazı yazabilmek için ince motor becerilerinin ve el göz koordinasyonun sağlanması lazımdır. Okul öncesi dönemde öğretmenler çocukların gelişim seviyelerini belirleyerek, onların gelişimlerini destekleyecek çalışmalar yapmaktadır.

Çocukları ilkokula hazırlayan okuma yazmaya hazırlık çalışmalarından bazıları: Görsel ve işitsel algı çalışmaları, dikkat ve hafıza çalışmaları, motivasyon geliştirme çalışmaları, kalem kullanma ve el becerisi çalışmaları, güven ve bağımsız davranış geliştirme çalışmaları. Bunlar, çocukların hem bilişsel ve motor becerilerini hem de sosyal ve duygusal becerilerini destekleyen çalışmalardır.

Okul öncesi dönemde çocuklara alınacak kurşun kalemin, kalem tutma, çizgi vb. etkinliklere uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle tutması zor, fazla kalın kalemler tercih edilmemelidir. Çocuklar, yazmaya ve çizmeye karşı ilgi duymaktadır. Seçilecek kalemlerle bu ilgi desteklenmelidir. Farklı tasarımlara sahip birçok kurşun kalem vardır. Çocuklar en çok renkli, çizgi film karakterli veya çeşitli figürlerle süslenen kalemleri beğenmektedir. Kalemlerin fiyatları markasına, tasarımına, set halinde satılıp satılmadığına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek kurşun kalemlerden 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Elişi Kağıdı

Elişi kâğıdı, genellikle A4 boyutunda ve bir yüzü mat bir yüzü parlak olan, kolay şekil alan ince bir yapıya sahip kâğıttır. Okul öncesi dönemde, çocukların hayal gücünü kullanarak el becerilerini geliştirecek ürünler oluşturmasını sağlayan sanat etkinlikleri yapılmaktadır. Elişi kâğıtları da bu etkinliklerde kullanılmaktadır. Bu etkinlikler hem bireysel hem de gurup çalışması olarak yapılmaktadır. Çocukların motor becerileri ve hayal gücünü geliştirmenin yanı sıra sosyal becerilerinin ve öz güvenlerinin gelişmesini de sağlamaktadır.

Elişi kâğıdının düz renk, hologramlı, desenli, simli gibi birçok farklı modeli vardır. Desenli elişi kâğıtlarıyla çeşitli katlama çalışmaları yapılabilmektedir. Simli elişi kâğıtları ise daha çok süslemede kullanılmaktadır. Çocukların el becerisini, hayal gücünü geliştiren origami etkinliklerinde ise daha çok düz renk elişi kâğıtları tercih edilmektedir.

Elişi kâğıtları genellikle 10’lu, 50’li gibi setler halinde satılmaktadır. Bu setler farklı renk veya tasarıma sahip elişi kâğıtlarından oluşmaktadır. Elişi kâğıtlarının fiyatları paket içinde bulunan elişi kâğıdı sayısına, tasarımına, markasına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek elişi kâğıtlarından 3 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Küt Uçlu Makas

Küt uçlu makas, küçük yaştaki çocukların hayal gücünü, motor becerilerini geliştirecek etkinlikler yaparken kullandıkları, güvenlikli makastır. Makaslar keskin eşyalardır. Çocuklar makas kullanırken aile veya öğretmen gibi yetişkinlerin gözetimi altında olmalıdır. Yetişkinlerin kullandığı makas modelleri çocuklara uygun değildir. Çocuklar için ellerinin ölçülerine uygun, küt uçlu ve güvenlikli makaslar üretilmektedir.

Küt uçlu makasların birçok farklı renge ve tasarıma sahip modeli vardır. Okul öncesi dönemde çocuklar eşyalarını kaybedebilmekte ya da diğer arkadaşlarının eşyalarıyla karıştırabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için makaslara isimlikler eklenmiştir.

Küt uçlu makasların fiyatları markasına, tasarımına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek makaslardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Resim Defteri

Resim defteri, çocukların resim yaparken kullandığı, çizgisiz kâğıtlardan oluşan bir üründür. Farklı ebatlarda ve tasarımlarda üretilmektedir. Okul öncesi dönemde sanat eğitimi için kullanılmaktadır. Bu nedenle ihtiyaç listesinde bulunan temel ürünlerdendir.

Resim, çocuğun hayal gücünün ve özgüveninin gelişmesini, dikkat süresinin artmasını, duygularını anlatabilmesini sağlayan bir faaliyettir. Çocukların beden ve zihin gelişimi, çevre ve aile gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Resim faaliyeti sayesinde çocukların gelişimleri ve becerileri hakkında bilgi edinmek de mümkündür.

Okul öncesi dönemdeki çocuklar için farklı tasarımlara sahip birçok resim defteri üretilmektedir. Çocukların ilgisini çeken renklerde, çizgi film karakterli veya desenli bu resim defterlerinin sayfa sayısı ve boyutu da değişiklik göstermektedir. Seçim yaparken öğretmenin ve çocuğun fikri alınmalı, çocuğun severek kullanacağı resim defteri tercih edilmelidir.

Resim defterlerinin fiyatı markasına, boyutuna, sayfa sayısına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi için tercih edilebilecek resim defterlerinden 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Sırt Çantası

Sırt çantası, yiyecek ve kitap gibi şeyler koyup taşımaya yarayan, öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen çanta türüdür. Farklı boyuta ve tasarıma sahip birçok çeşidi vardır. Bu sayede her yaşa uygun sırt çantası bulmak mümkündür. Okul öncesi dönem için üretilen çantalar, çocukların fiziki özellikleri düşünülerek tasarlanan konforlu, küçük boyutlu, renkli tasarımlara sahip sırt çantalarıdır.

Sırt çantası satın alırken çocuğun istekleri önemsenmelidir. Hem kız çocukları hem erkek çocukları için uygun birçok çanta modeli vardır. Sevdiği çantayı kullanmak çocukların okula olan ilgisini artırmaktadır. Çizgi film karakterli veya hayvan şeklindeki çantalar, çocuklar tarafından beğenilmektedir. Çekçekli çantalar da okul öncesi dönemde tercih edilen çanta çeşitlerindendir.

Sırt çantaları seyahat ederken de kullanılabilmektedir. Kaliteli malzemelerden üretilen çantalar, anaokulundan sonra ilkokul döneminde de kullanılabilmektedir. Sırt çantalarının fiyatları markasına, tasarımına, özelliklerine, üretim maliyetine ve satış dönemine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek sırt çantalarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Su Matarası

Su matarası, çocukların içeceklerini yanında taşımasını sağlayan bir üründür. Çocukların günlük su ihtiyacı yetişkinlerden daha fazladır. Fakat çocuklar, yetişkinler tarafından su içmeye teşvik edilmedikleri sürece su içmeyi unutabilmektedir. Farklı boyut ve tasarımlarda su mataraları vardır. Renkli ve çizgi film karakterli su mataraları çocukların ilgisini çekmektedir. Bu tür su mataraları alarak çocukları su içmeye teşvik etmek mümkündür.

Su matarası satın alırken, üretiminde kullanılan maddelere dikkat edilmelidir. BPA gibi zararlı maddeler içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Su mataralarının fiyatları markasına, özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Okul öncesi dönemde kullanılabilecek su mataralarından 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.