Liseye Başlayanlar için Okul İhtiyaç Listesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
19 Eylül 2022

Liseye Başlayanlar için Okul İhtiyaç Listesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Lise, ilköğretimi tamamlamış olan öğrencilerin yükseköğretime hazırlanmasını sağlayan ortaöğretim kurumudur. Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler liseleri, imam hatip lisesi gibi farklı türleri vardır. Liseye başlayan öğrenciler, derslerde kullanmak için birçok ürüne ihtiyaç duymaktadır. Doğru oluşturulmuş bir okul ihtiyaç listesi sayesinde gerekli ürünleri alarak israftan kaçınmak, alışverişi kısa sürede tamamlamak mümkündür.

Liseye başlayanlar için okul ihtiyaç listesinde bulunması gerekenler, gidilen lisenin türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Okul ihtiyaç listesi, gidilecek lise hakkında yapılan araştırma sonrasında oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu liste için alışveriş yaparken öğrencinin beğeneceği, kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Uzun süre kullanılacak kaliteli ürünler sayesinde tüketimi azaltmak mümkündür.

Lise okul alışverişi için gereken ürünler okul türüne göre farklılık gösterse de her öğrencinin ihtiyaç listesinde bulunması gereken birtakım temel ürünler vardır. Liseye başlayanlar için okul ihtiyaç listesinde bulunması gerekenler: Defter çeşitleri, kalemler, silgi, kalemtıraş, kalemlik, boyalar; hazırlık kitapları, atlas, okuma kitapları; spor için gerekli kıyafet, ayakkabı, çanta.

Nota Defteri

Müzik defterleri, üzerine nota, ölçü ve ritim gibi müziğe dair şeylerin yazıldığı defterdir. Anahtarlı veya anahtarsız gibi çeşitleri bulunan müzik defterleri, farklı büyüklüklerde ve genişliklerde üretilmektedir. Ayrıca tasarımları ve kâğıt yapıları da çeşitlilik göstermektedir.

Müzik defteri seçimi, kullanım pratiklerine bağlı olarak yapılmalıdır. Müzik defterleri veya nota defterlerinin fiyatları markasına, sayfa sayısına, üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine göre farklılık göstermektedir.

Periyodik Cetvel

Periyodik cetvel, kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilmiştir. Periyodik tablo, periyodik çizelge, elementler tablosu gibi farklı isimleri de vardır. İlk şekli 1 Mart 1869’da Dimitri Mendeleyev tarafından oluşturulmuştur. Zaman içinde geliştirilmiştir. Toplam 118 elementten oluşmaktadır ve elementler atom numaralarına göre sıralanmaktadır.

Periyodik cetvel, öğrencilerin kolay anlamasını sağlayacak şekilde renklendirilmiştir. Duvara asılabilen ya da sticker şeklinde olup yapıştırılabilen periyodik cetveller vardır. Bu tür periyodik cetveller sayesinde tabloyu akılda tutmak kolaylaşmıştır.

Periyodik cetvel satın alırken ders çalışma alanına yerleştirebilecek boyutlarda, ilgi çekici tasarımlara sahip tablolar tercih edilmelidir. Periyodik cetvel fiyatları, üretiminde kullanılan malzemenin maliyetine, ürünün boyutuna ve işçiliğine göre farklılık göstermektedir.

Kalem

Kalem, yazı yazmaya ve çizim yapmaya yarayan kırtasiye ürünüdür. Öğrencilerin okul ihtiyaç listesinde bulunan temel ürünlerdendir. Uçlu kalem, kurşun kalem, mürekkepli kalem, tükenmez kalem, işaret kalemi gibi farklı özelliklere sahip birçok çeşidi vardır. Lise öğrencilerinin en çok tercih ettiği kalemler: uçlu kalem, tükenmez kalem ve işaret kalemleridir.

Kalem fiyatları markasına, özelliklerine, üretiminde kullanılan malzemenin maliyetine göre farklılık göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği kalemlerden 10 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Resim Defteri

Resim defteri, çizgisiz kâğıtlardan oluşan, resim yaparken kullanılan defter çeşididir. Farklı kâğıt boyutlarına ve özelliklerine sahip, farklı tasarımlarda üretilmiş birçok çeşidi vardır. Lise dönemindeki öğrenciler yapacakları çizimlere, kullanacakları boyalara uygun resim defterlerini tercih etmelidir.

Resim defteri fiyatları markasına, sayfa sayısına, kâğıt özelliğine, üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine göre farklılık göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği 6 farklı resim defteri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

2B-4B Resim Kalemi

2B, 4B resim kalemleri, teknik çizim ve eskiz çalışmalarında sıkça kullanılan koyu ve yumuşak uçlu kalemlerdir. Kolay açılma, iz bırakmadan silinebilme özelliklerine sahiptir. Öğrencilerin çizim yaparken istedikleri görüntüyü sağlamalarına yardımcı olmaktadır.

Resim kalemi alacak öğrenciler kalem dereceleri hakkında bilgi edinmeli, ihtiyaç duyduğu renge, kalınlığa ve ürün tipine uygun kalemi satın almalıdır. 2B, 4B resim kalemlerini fiyatı markasına ve set halinde satılıyorsa setin kaç kalemden oluştuğuna göre farklılık göstermektedir. 2B, 4B resim kalemleri aşağıda listelenmiştir:

3 adet 2B resim kalem aşağıda listelenmiştir:

3 adet 4B resim kalemi aşağıda listelenmiştir:

Defter

Defter, bir kapak içinde bulunan kâğıt yapraklarından oluşan, yazı yazmaya ve resim yapmaya yarayan üründür. Her yaştaki öğrencinin okul ihtiyaç listesinde bulunmaktadır. Eğitim için gerekli temel ürünlerdendir. Resim defteri, not defteri, güzel yazı defteri, ajanda ve müzik defteri gibi farklı çeşitleri vardır. Farklı ihtiyaçlara yönelik hazırlanan tüm bu defter çeşitlerinin her birinin farklı boyuta, kaliteye ve tasarıma sahip çeşitleri vardır.

Defter fiyatları markasına, sayfa sayısına, üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Alışveriş yaparken beğeniler, ihtiyaçlar ve fiyatlar göz önünde bulundurulmalıdır. Lise öğrencilerinin kullanabileceği defterlerden 10 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Resim Çantası

Resim çantaları, öğrencilerin yaptıkları resimleri koruyan, resim eşyalarını kolayca taşımalarını sağlayan çantalardır. Birçok farklı boyut ve tasarımda üretilmektedir. Plastikten, deriden veya daha farklı malzemelerden üretilmiş çantalar vardır. Mavi, siyah, pembe gibi renk seçeneklerinin yanı sıra desenli resim çantaları bulmak da mümkündür.

Resim çantası alırken, kullanılan resim defterinin boyutuna, taşınması gereken malzemelerin çokluğuna uyguna olmasına dikkat edilmelidir. Resim çantalarının fiyatları markasına, boyutuna, işçiliğine ve üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği 6 resim çantası aşağıda listelenmiştir:

Silgi

Silgi, kauçuk yapraklarının sıkıştırılmasıyla oluşturulan ve yazıları veya çizimleri silmeye yarayan kırtasiye ürünüdür. Her yaştaki öğrencinin okul ihtiyaç listesinde bulunan temel ürünlerdendir. Kullanım alanlarına göre farklı renk, yapı, desen ve boyutlarda üretilmektedir. Hamur silgiler daha çok çizimlerde kullanılırken, sınavlar için iz bırakmayan silgiler, teknik çizimlerde dust-free silgiler kullanılmaktadır.

Silgi fiyatları, markasına, tasarımına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği 6 farklı silgi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Coğrafya Atlası

Atlas, dünyanın veya belirli bir alanın fiziksel ya da siyasal coğrafyasıyla ekonomi, tarih, astronomi gibi konularda toplu ve tutarlı bilgi vermek için hazırlanmış haritalar kitabıdır. Arkeoloji atlası, diller atlası, tarih atlası, coğrafya atlası gibi çeşitleri vardır. Coğrafya atlasları; Ayın evreleri, güneş tutulması, mevsimlerin oluşumu, Dünya fiziki haritası, Dünya siyasi haritası, Türkiye fiziki haritası, Türkiye siyasi haritası, bölgelere göre haritalar, iklim haritası, bitki örtüsü haritası gibi birçok harita ve bilgi içermektedir.

Coğrafya atlasları, coğrafi bilgileri öğrenmeyi kolaylaştırmakta, öğrencilerin coğrafya dersindeki başarısını artırmaktadır. İçerisindeki haritalar sayesinde harita okuma becerisini, üç boyutlu düşünme becerisini artırmaktadır. Coğrafya atlaslarının fiyatları yayınevine, sayfa sayısına, üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin kullanabileceği coğrafya atlaslarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Beden Eğitimi Dersine Uygun Ayakkabı

Beden eğitimi dersine uygun ayakkabı spor ayakkabıdır. Spor ayakkabıların koşu, antrenman ve yürüyüş, salon sporları, atletizm, saha sporları, açık hava sporları gibi farklı alanlara uygun üretilmiş çeşitleri vardır. Öğrenciler beden derslerinde yapacakları spora göre ayakkabı seçimi yapmalıdır. Seçilecek ayakkabının esnekliği, rahatlığı, dayanıklılığı, terletmeme, iyi havalanma ve kaymama gibi özelliklerine dikkat edilmelidir. Spor ayakkabıların fiyatları markasına, işçiliğine, modeline ve üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir.

Kalemtıraş

Kalemtıraş, kalemlerin ucunu tıraş ederek sivriltmeye yarayan kırtasiye ürünüdür. Elektrikli, pilli veya elle açılan modelleri vardır. Farklı renk ve tasarımlarda üretilmektedir. Her yaştaki öğrencinin okul ihtiyaç listesinde yer almaktadır. Fiyatları markasına, tasarımına ve üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği kalem tıraşlardan 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Okul Eşofmanı

Okul eşofmanları, öğrencilerin beden dersinde, spor yakarken kullandıkları rahat giysilerdir. Bazı okulların kendilerine ait eşofmanları vardır ve tüm öğrenciler bu eşofmanları giymektedir. Bazı okullarda eşofman tercihi öğrencilere bırakılmıştır. Öğrenciler rahat edebilecekleri, giydiklerinde kendine yakıştığını düşündükleri eşofmanları tercih etmektedir.

Eşofman, hem takım hem de ayrı ayrı alınabilmektedir. İnternet üzerinde veya mağazada satış yapan birçok farklı marka vardır. Eşofman fiyatları markasına, kumaş özelliklerine, tasarımına ve kalitesine göre farklılık göstermektedir.

Spor Çantası

Spor çantası, öğrencilerin spor kıyafetini, ayakkabısını taşımasını kolaylaştıran çantadır. Birçok farklı modelde ve ebatta üretilmektedir. Öğrenciler, kolay taşıyabilecekleri, tasarımını beğendikleri çantaları tercih etmektedir. Spor çantalarının satışı hem internet üzerinden hem de spor malzemeleri satan mağazalardan yapılmaktadır. Farklı markalar tarafından üretilen spor çantalarının fiyatları markasına, özelliklerine, tasarımına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir.

Test Kitabı

Test kitabı, öğrencilerin okul derslerine yardımcı olan, sınavlara hazırlanmasını sağlayan kitaplardır. 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için müfredata uygun birçok test kitabı vardır. Her ders için tek tek hazırlanan test kitapları olduğu gibi tüm dersler için test içeren kitaplar da vardır. Sorular zorluk seviyelerine göre farklılık göstermektedir.

Test kitapları lise öğrencilerinin başucu kitaplarındandır. Test çözerek diploma notunu yükseltmek, soru çözüme hızını artırmak ve üniversite sınavında başarı kazanmak mümkündür. Farklı yayınevleri tarafından basılan birçok test kitabı vardır. Test kitaplarının fiyatları yayınevinin ve hazırlayan kişinin ününe, içerik özelliklerine ve üretim maliyetine göre farklılık göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği test kitapları, sınıflara göre ayrılarak aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

9. sınıf öğrencileri için hazırlanan test kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

10. sınıflar için hazırlanan test kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

11. sınıflar için hazırlanmış test kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

12. sınıflar için hazırlanmış test kitaplarından 10 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Konu Anlatımlı Kitap

Konu anlatım kitabı, öğrencilerin okulda öğrendiği bilgileri pekiştirmesini, unuttuğu bilgileri hatırlamasını ve yeni bilgiler öğrenmesini sağlayan kitaplardır. Birçok farklı yayınevi tarafından basılmaktadır. Videolu konu anlatım kitapları gibi çeşitleri vardır. Lise öğrencilerinin hem okuldaki sınavlara hem de üniversite sınavına hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle tüm lise öğrencilerinin okul ihtiyaç listesinde yer alan kitaplardandır.

Konu anlatım kitapları 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için müfredata uygun şekilde hazırlanmaktadır. Fiyatları yayınevi ve hazırlayan kişinin ününe, içerik özelliklerine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği konu anlatım kitapları, sınıflara göre ayrılarak aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

9. sınıf öğrencileri için hazırlanan konu anlatım kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

10. sınıflar için hazırlanan konu anlatım kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

11. sınıflar için hazırlanmış konu anlatım kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

12. sınıflar için hazırlanmış konu anlatım kitaplarından 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Okuma Kitabı

Okuma kitabı, insanların kendi beğenilerine göre seçebilecekleri, farklı türleri bulunan kitaplardır. Öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmasını, kendini ve dünyayı tanımasını, okuduğunu anlama becerisini geliştirmesini ve olaylara farklı açılardan bakabilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin sınav sorularını daha hızlı anlamasını, paragraf sorularında daha başarılı olmasını da sağlamaktadır.

Okuma kitaplarının fiyatları yazarına, yayınevine, telif süresinin dolup dolmadığına, tasarımına, kitabın yayımlandığı tarihe, kitabın kaç sayfadan oluştuğuna ve yayıma hazırlama sürecinde kitap için kullanılan malzemelerin maliyeti göre farklılık göstermektedir. Lise öğrencilerinin okuyabileceği kitaplardan 6 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Pastel Boya

Pastel boya, toz boyar maddelerin tebeşir ve suyla karıştırılarak katı bir hamur kıvamına getirilmesiyle oluşturulan boya türüdür. Rahat bir kullanımı olan, kapatıcı özelliğe sahip bir boyadır. Geniş renk seçeneğine sahiptir. Mum pastel boya ve kuru pastel boya gibi farklı çeşitleri vardır. Genellikle 12’li, 24’lü veya 48’li paketler halinde satılmaktadır. Öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği boya çeşididir.

Pastel boya fiyatları markasına, boya sayısına, üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği pastel boyalardan beş tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Sulu Boya

Sulu boya, ıslatılmış fırçayla kullanılan ve kapatıcı özelliği az olan bir boya türüdür. Çabuk kuruma özelliğine sahiptir. Hem öğrenciler hem de profesyoneller için üretilmiş çeşitlerini bulmak mümkündür.

Sulu boyalar genellikle 12'li, 21'li, 36'lı veya 48'li takımlar halinde satılmaktadır. Birçok marka tarafından üretilmektedir. Sulu boya satın alırken ürünün kalitesine dikkat edilmelidir. Fiyatları markasına, kaç renkten oluştuğuna, üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği sulu boyalardan 6 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Kuru Boya

Kuru boya, geniş renk seçeneği bulunan, genellikle kalem şeklinde üretilen ve 12’li, 24’lü, 36'lı gibi setler halinde satılan boya çeşididir. Geniş boyutlu resimlerde ve detaylandırma çalışmalarında sıkça tercih edilmektedir. Uygulanan gücün büyüklüğüne göre farklı renk yoğunluğu elde etme imkânı sunmaktadır. Her yaştan öğrencinin okul ihtiyaç listesinde yer alan kırtasiye ürünlerindendir.

Kuru boya satın alırken kalitesine ve kaç renkten oluştuğuna dikkat edilmelidir. Farklı markalar tarafından üretilmiş birçok kuru boya vardır. Fiyatları markasına, kaç renkten oluştuğuna ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği kuru boyalardan 5 tanesi aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

Yağlı Boya

Yağlı boya, pigmentlerin çeşitli yağlarla karıştırılmasıyla üretilen bir boya çeşididir. Yağlı boya fırçaları, spatula ve palet gibi malzemelerle kullanılmaktadır. Renginin canlılığı, kapatıcılığı ve kuruma süresi üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Yağlı boya üreten birçok marka vardır. Fiyatları markasına, üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetine ve set halinde satılıyorsa kaç renkten oluştuğuna göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği yağlı boyalardan 5 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Kalem Kutusu

Kalem kutusu, yazı yazarken, çizim yaparken kullanılan malzemelerin taşınmasını ve korunmasını sağlayan üründür. Aynı zamanda kabloları veya çeşitli kişisel ürünleri taşımak için de kullanılmaktadır. Birçok markanın farklı model ve tasarıma sahip kalem kutuları vardır. Öğrencilerin eşyalarını kaybetmemesini ve daha düzenli şekilde saklamasını sağlamaktadır. Her yaştaki öğrencinin okul ihtiyaç listesinde yer alan bir üründür.

Kalem kutularının fiyatları markasına, kalitesine ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği kalem kutularından 6 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Ajanda

Ajanda, hatırlanması gerekenlerin not alındığı takvimli bir defterdir. Günlük ajanda, haftalık ajanda, yıllık ajanda veya akademik ajanda gibi çeşitleri vardır. Öğrenciler daha çok akademik ajandaları tercih etmektedir. Akademik ajandalar, tarihleri akademik döneme göre hazırlanan, öğrencilerin ihtiyaç duyacağı özellikler düşünülerek oluşturulan ajandadır.

Ajanda tutmak disiplinli olmayı, plan yapmayı öğrenmeyi ve zamanı verimli kullanmayı sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde öğrencilerin başarılarının artmasını sağlamaktadır. Birçok markanın farklı özelliklere ve tasarıma sahip ajandaları vardır. Fiyatları markasına, özelliklerine, tasarımına ve üretim maliyetine göre değişiklik göstermektedir. Lise öğrencilerinin kullanabileceği ajandalardan 6 tanesi aşağıda listelenmiştir:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.