Hafta Sonu Okunacak 10 Gençlik Romanı
04 Eylül 2020

Hafta Sonu Okunacak 10 Gençlik Romanı

       Okullar açılmadan, güzel ve boş haftalar bitmeden, dersler ve yeni eğitim-öğretim yılının yükü genç okurların sırtına binmeden sayılı kalan hafta sonlarında okunacak 10 gençlik kitabını BKM Kitap Blog’un bu yazısında bir araya getiriyoruz. Bir hafta sonu boyunca kolayca okunacak kısalıkta, gideceğiniz mekanlarda, parklarda veya kısa tatillerde yanınızda taşıyacağınız hafiflikte, akıcı diliyle kolaylıkla okunacak üslupta kaleme alınmış gençlik romanları, usta yazarlardan her zevke ithaf edecek konularla yeni listemizde yer alıyor.

       Gençlik okuyor, BKM Kitap bunu biliyor, hatta en büyük tanığı… Genç okurların siparişlerinin yoğun olması, birbirinden önemli yayınevlerinin usta kalemlerin gençlik romanlarını art arda yayınlaması bunda büyük etken. Genç okurların kısa uzunlukta, akıcı dille yazılmış romanlarla geçirecekleri bir hafta sonu, yılın yoğun temposuna başlamadan yapılacak en iyi dinlenme etkinliklerinden biri olacaktır diye düşünerek “Hafta sonu okunacak 10 gençlik romanı” listesini sizin için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

Çizgili Pijamalı Çocuk – John Boyne

       Çizgili Pijamalı ÇocukJohn Boyne

       İrlandalı yazar Johne Boyne’un 2006 yılında yayınladığı Çizgili Pijamalı Çocuk, o günden bugüne en çok okunan gençlik kitaplarından biri. Siz halen okumadıysanız listemizin ilk sırasında yer alan bu romanı önerebiliriz bu hafta sonu için. Dürüstçe söylemek gerekirse bir çocuk kitabı olarak yazılan roman, işlediği konu itibarıyla yetişkinleri de etkisi altına almayı başarıyor. Nazi Almanyası’nın iç yüzünü dokuz yaşındaki bir çocuğun gözünden satırlara döken Boyne, savaşın tüm etkilerini gerçekçi bir ifade ile ele alıyor. Genç okurların dikkatini çekecek, kurgusu ve olay örgüsüyle yakın tarih hakkında kolayca bilgi sahibi yapacak eser, savaşın ortasında kalan bir Alman ve bir Yahudi çocuğun masum arkadaşlıklarının anlatılıyor. Kitapta yer alan bilgiye göre; Johne Boyne, Çizgili Pijamalı Çocuk’un ilk taslağını hazırlarken oldukça az uyudu. Taslağı iki buçuk günde tamamlamayı başaran yazarın bu kitabı 2006’da yayınlandığında 5 milyondan fazla satış rakamına ulaştı. Eser, 2008 yılında ise beyaz perdeye aktarıldı.

Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe – Paola Peretti

       Kiraz Ağacı ile Aramızdaki MesafePaola Peretti

       Dünya yazarlarıyla devam edelim öyleyse… İtalyan yazar Paola Peretti, Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe adlı kitabı ile küçük okurlara keyifli ve ilham verici bir öykü sunuyor. Yine küçük okur diyoruz ama nasıl ki Küçük Prens bir çocuk romanı olarak yazılmış olsa da içeriğinin yüceliği bakımdan yetişkinlerin de okuduğu bir kitapsa işte bu kısa roman da öyle bir güce sahip. Romanı büyük bir tutkuyla okuyanlar göre eser, eşsiz bir anlatı. Bu kitap, çocuklar kadar yetişkinleri de dokunaklı öyküsü ile büyülüyor çünkü. 20’yi aşkın dile çevrilerek tüm dünyada geniş bir okur kitlesine ulaşan Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe merak edilesi bir eser.

Büyük Atatürk'ten Küçük Öyküler 1 – Süleyman Bulut

       Büyük Atatürk'ten Küçük Öyküler 1Süleyman Bulut

       Okul zili çalmadan genç okurların belki de ilk kez okuyacağı bu kitap, onlarca Atatürk öyküsünde oluşuyor. Bilge bir kahramanın anılarından çıkarılacak derslerin yaşam macerasında nasıl katkı sağlayacağını düşünmek hiç de zor değil. Evet, hayatın yarışla geçen yoğun okul sezonu açılmadan çıkarılacak çok ders var. 148 sayfalık akıcı kitap, hafta sonu size eşlik etmeyi bekliyor.

Bir Genç Kızın Gizli Defteri 1 – İpek Ongun

       Bir Genç Kızın Gizli Defteri 1İpek Ongun

       İpek Ongun, kaç nesil büyüttü bilmiyoruz ama onun zamana meydan okuyan, bilge ve yenilikleri özümseyen kalemi başka gençlere yol arkadaşlığı etmeye devam ediyor. Yazar Ongun soruyor: “Neden yazarız? Daha doğrusu neden anı defteri tutarız?” Ardından da yanıtını veriyor: “Yaşamımızın her döneminde ama özellikle ilkgençlik çağında, sorunlarımızı, mutlu mutsuz anılarımızı bizi yargılamadan dinleyen, paylaşan birilerine gereksinim duyarız.” Ongun, 15 yaşındaki Serra’nın tüm duygularını, düşüncelerini anı defteri üzerinden genç okurlarla buluşturuyor. Bir ortaklık kurulan bu arkadaşlık sayesinde öğrenecek, kendimizi yeniden tanıyıp tanımlayacak çok şey bulacaksınız.

Kırık Kalpler Kavanozu - Jean-François Chabas

       Kırık Kalpler Kavanozu - Jean-François Chabas

       Fransız gençlik edebiyatının güçlü kalemlerinden Jean-François Chabas, sarsıcı romanla listemizde. İnsanın ailesini değiştiremese de geleceğini inşa edebildiğini genç okurlara hatırlatan yazar, şiddet sarmalının yıkılabilir olduğuna da vurguluyor. İç konuşmaların, düşünce akışlarının ve olaylar karşısında geliştirilen, gözlemlenen davranışların yer aldığı etkileyici romanda lise çağına bir bakış atıyoruz.

İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper

       İçimdeki MüzikSharon M. Draper

       İngiltere'nin saygın edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper'dan hüzün ve umut dolu soluksuz okunacak bir roman var şimdi sırada. Gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış bu eseri elinizden bırakamayacağınızı düşünüyoruz doğrusu: “11 yaşındaki Melody'nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor.” Etkileyici hikaye, içindeki yaşam gücü nedeniyle yetişkinleri de ilgilendiriyor. Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. Bu anlatımdan öğrenecek çok şey var!

Ünsüz Youtuberın Günlüğü – Miyase Sertbarut

       Ünsüz Youtuberın GünlüğüMiyase Sertbarut

       Günümüzün en önemli sosyal medya mecralarından biri olan youtube ve bu platform üzerinden ünlü olan, ünlü olmaya çabalayan ya da bunun halini kuran milyonlarca insan… İşte bu kitapta youtuber olmak isteyenlerin macerası var. Kimi bunu başarır, kimi komik kalır, kimi de youtuber olamayınca Ezgi gibi kaleme sarılır. Youtuber olmak bu kadar önemli midir ki? Ezgi ve okul arkadaşlarının başlangıçtaki amaçları yalnızca eğlenmektir. Fakat bir süre sonra işin rengi değişir ve birden bambaşka bir sorunla karşı karşıya kalırlar… Ünsüz Youtuberın Günlüğü'nü soluksuz okuyacak, üretim ve reklam dünyasının perde arkasını daha iyi göreceksiniz. Belki bu konuda fikrinizi bile değiştireceksiniz.

Bozuk Saat - Irmak Zileli

       Bozuk Saat - Irmak Zileli

       Kaleminin özenli ve etkileyici gücü ile yetişkinlerin yakından tanıdığı yazar Irmak Zileli’den şimdi de gençlik romanı okumak mümkün. Zileli’nin sıradışı kurgusu ve zarif anlatımıyla belleğin sınırlarına ayna tutan bir roman karşınızda. Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi yazar, geçmişten bugüne hayatın içinden geçenlerin hikâyesine, bozuk bir meydan saatinin gözünden tanıklık etmeyi sağlıyor. Çağdaş edebiyatın kayda değer örneklerinden biri de olan roman, genç okurları cazibesinde kendine hapsedeceğe benziyor.

Delifişek - Jose Mauro De Vasconcelos

       Delifişek - Jose Mauro De Vasconcelos

       Şeker Portakalı’nın ünlü Brezilyalı yazarı José Mauro de Vasconcelos'un diğer güzel bir eseriyle listemizin sonuna geldik. Delifişek, kendi yaşam kesitlerinden yola çıkarak yazdığı Şeker Portakalı romanının kahramanı Zezé’nin hikayesindeki ikinci bölümü oluşturan Güneşi Uyandıralım'dan sonraki üçüncü eser. İkinci bölümü oluşturan Güneşi Uyandıralım’da Zezé biraz daha büyümüştür ve çocukluğunun biricik dostu şeker portakalı fidanı yoktur artık. Onun yerini yeni bir dost almıştır: Yüreğinde yer eden sevgili bir Kurbağa'dır bu. Dizinin üçüncü kitabı Delifişek'te ise Zezé'yi daha da büyümüş bulacaksınız. O artık yeniyetmelikten çıkmış, bir delikanlı olmuştur. Genç okurlarla daha da yakın dost olacak kahramanımız Zezé, yaşamın katı gerçekleriyle yüz yüzedir. Çünkü Zezé artık haklarını arayan, özgürlüğünü korumaya çalışan bir genç adamdır artık.

Son Ada’nın Çocukları – Zülfü Livaneli

       Son Ada’nın ÇocuklarıZülfü Livaneli

       Ne yalan söyleyelim, gençler Zülfü Livaneli’yi ne kadar erken tanısalar o kadar iyidir diye düşündük, yetişkinlerin gözbebeği yazarımızı bu listeye Son Ada’nın Çocukları kitabıyla eklemek istedik. Zira onun kaleminin tadını bir alan okur, hangi yaşta olursa olsun, o lezzeti hep arayacak, ne yazarsa yazsın nasılsa okuyacaktır. Dünyanın en güzel adasında, neşeyle ve barış içinde yaşıyanların hikayesi genç okurları kendine çekeceğe benziyor. Bir gün bu adaya esrarengiz bir adamın gelmesiyle başlayan hikaye, her şeyin değişmesiyle devam ediyor. Ancak, kimse yaklaşan tehlikenin farkında olmuyor. Usta yazar Zülfü Livaneli'den genç okurlara evrensel ve zaman ötesi bir gençlik romanı ile listemizi sonlandırıyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.