EUS Nedir?
14 Nisan 2022

EUS Nedir?

EUS açılımı Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı olan, üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen eczacılık fakültesi mezunlarının seçme ve yerleştirme işlemleri için ÖSYM tarafından yapılan, adayların mesleki bilgilerini ölçmeye yönelik 75 sorudan oluşan sınavdır. EUS sınav soruları hazırlanırken “Mezuniyet Öncesi Eczacılık Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı”ndan yararlanılmaktadır.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adaylar, EUS başvurularını 31.08.2023 - 07.09.2023 tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması üzerinden yapabilmektedir. Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı geç başvuru günü ise 15.09.2023'tür. Başvuru işlemlerinin tamamlanabilmesi için sınav ücretinin yatırılması gerekmektedir. 2023 yılı Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı, sınav ücreti 450 TL'dir.

EUS Sınavına Kimler Girebilir?

Üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların girdiği EUS’a başvurabilecek kişiler aşağıda listelenmiştir:

  • Eczacı olan veya bu alanda eğitime devam eden adaylar.
  • Meslek ve sanatını yapmasında ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel oluşturabilecek fiziksel ve ruhsal bir hastalığı olmayan adaylar.
  • Burstan doğan mecburi görevi bulunması durumunda bu mecburi görevini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olan adaylar.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na Kaç Kez Girilebilir?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na giriş sayısında kısıtlama bulunmamaktadır.

EUS Sınavı Kaç Dakikadır?

EUS sınav süresi 110 dakikadır. Adayların, sınav süresinin ilk 80 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Adayların sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa sınav salonundan ayrılmaları yasaktır. Bu süreler tamamlanmadan sınav salonundan çıkan aday sınav salonuna alınmamakta ve sınavın ilk 80 dakikası tamamlanana dek sınav binasında bekletilmektedir.

EUS Sınavı Puanı Nasıl Hesaplanır?

EUS puanı bilgisayar ortamında hesaplanmaktadır. İptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanmakta ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilmektedir. Ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Bu şekilde de yerleştirmede kullanılacak EUS puanı belirlenmektedir.

EUS Sınavı'nda Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

EUS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

EUS Sınavı Baraj Puanı Kaçtır?

EUS baraj puanı 45’tir. Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir. 45 ve üzeri puan alan adaylar da en fazla 30 tercih yapabilecektir.

EUS Sınavı Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

EUS puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği başvuru kılavuzda belirtilmemiştir.

EUS için Geçerli Yabancı Dil Sınavı Hangisidir?

EUS için geçerli yabancı dil sınavları Bakanlık veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavlar ile YDS'dir. Adayların 100 üzerinden en az 50 puan almaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından 50 ve üzeri puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belge de geçerlidir. Dil puanının geçerlilik süresi ise sınav tarihinden itibaren 5 yıldır.

YDS yani Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, yüksek lisans programlarına giriş için, doçentlik ve doktora ile sanatta yeterlik başvuruları için, kamu kurum ve kuruluşları A grubu kadrolar için, memuriyette dil tazminatı almak için ve ÖABT kapsamında alan sınavı yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda atanabilmek için yapılan sınavdır. Yılda 2 veya 3 kez düzenlenmektedir. 180 dakika yani 3 saat süren sınav 80 sorudan oluşmaktadır. Adayların dil bilgisi, kelime ve okuma - anlama becerilerini ölçülmektedir. Bilgisayar üzerinden neredeyse her ay yapılan Elektronik Yabancı Dil Sınavı yani e-YDS de YDS ile eşdeğerdir.

2023 EUS Sınavı Ne Zaman?

2023 EUS, ÖSYM’nin sınav takvimine göre 15.10.2023 tarihinde Ankara’da ÖSYM Elektronik Sınav Merkezinde (e-Sınav Merkezi) elektronik sınav olarak yapılacaktır. Sınav saat 10.15’te başlayacaktır. 12.05’te sona erecektir.

EUS sınavına girecek adaylar, sınava giderken yanlarında EUS Sınava Giriş Belgesi ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı da kabul edilmektedir) bulundurmalıdır. Bu iki belgede eksiklik olması durumunda adaylar sınava alınmamaktadır. EUS sınav binasında hiçbir eşya emanete kabul edilmemektedir. Bu nedenle adaylar, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) Başvuru Kılavuzu içinde belirtilen "Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Yasak Olan Araç Gereç ve Eşyalar" ile sınav binasına gelmemelidir.

EUS'a girecek adaylar bina girişinde yoğunluk yaşanmaması, zamanında sınav binasına girilebilmesi için sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce sınavın yapılacağı binanın önünde olmalıdır. EUS’a giren adayların sınavlarının geçerli sayılması için uyması gereken bazı kurallar vardır. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nın geçerli sayılması için adayların uyması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir:

  • EUS'a girecek adayın yüzü, kimlik tespiti yapılabilecek şekilde açık olmalıdır.
  • Her aday sınava kendi atandığı salonda/sırada girmelidir.
  • Sınav salonundaki görevlilere soru sormak yasaktır.
  • EUS Sınava Giriş Belgesi, sınav başlamadan önce sınav görevlilerine teslim edilmelidir.
  • Sorular EUS cevaplama süresi başlamadan okunmamalıdır.
  • Adaylar sınav esnasında birbirlerine eşya alışverişi yapmamalıdır.
  • Adaylar sınav düzenini bozacak herhangi bir davranışta bulunmamalıdır.
  • Adaylar soru ve cevaplarını yazmaları gereken yerden başka bir kağıda yazmamalı ve müsvedde kağıdı kullanmamalıdır.
  • Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda adayların konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri yasaktır.
  • EUS cevaplama süresi bittikten sonra sorular okunmaya devam edilmemeli ve cevap kağıdında işaretleme yapılmamalıdır.
  • Adayların soru kitapçığı ile cevap kağıdına yazması, işaretlemesi, doldurması ve kodlaması gereken tüm bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtmesi gerekmektedir.
  • EUS süresi dolduktan veya sınav bitirildikten sonra sayfaları eksiksiz olacak şekilde soru kitapçığı ve cevap kağıdı sınav görevlilerine teslim edilmelidir.

2023'te EUS Sınavı Kaç Kez Yapılacak?

2023’te EUS sınavı 1 kez yapılacaktır. 2023 ÖSYM Sınav Takviminde yalnızca 1 EUS sınavının tarihi belirtilmiştir.

2023 EUS Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2023 EUS sonuçları 01.11.2023 tarihinde açıklanacaktır. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonuçlarına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılmaktadır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih işlemlerinin ne zaman ve nasıl yapılacağına dair bilgiler de yine ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden açıklanacaktır.

Adayların en fazla 30 tercih yapma hakkı vardır. Tercihler bireysel olarak internet üzerinden yapılacaktır. Tercih sıralaması yapılırken eğitim alınmak istenen programdan başlanarak sıralama yapılmalıdır. Tercih süresi boyunca tercihlerde değişiklik yapılabilmektedir. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik veya düzeltme işlemi yapılamamaktadır.

EUS Sınavı'na Nasıl Çalışılır?

EUS yani Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, adayların mesleki bilgilerini ölçmeye yönelik 75 sorudan oluşmaktadır. Sınavda başarılı olmak isteyen adaylar hedef belirlemeli ve hedefine ulaşacağına inanmalıdır. Hedef belirleyen ve kendine inanan adaylar, ders çalışmaya daha kolay motive olmaktadır. Sınavdan iyi sonuçlar elde etmektedir.

Adayların EUS’a doğru bir şekilde hazırlanabilmesi için sınav hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı hakkındaki bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Sınava girmeden önce EUS konuları öğrenilmeli ve buna uygun çalışma planı oluşturulmalıdır.

EUS konuları ve konuların testteki soru sayısı 2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) Başvuru Kılavuzuna göre aşağıda tablo şeklinde verilmiştir.

Sınav Konuları

Testteki Soru Sayısı

Analitik Kimya

7

Fizyoloji-Patoloji

5

Biyokimya

5

Farmasötik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji

3

Tıbbi Biyoloji

2

Halk Sağlığı

1

Eczacılık Mevzuatı/Etik

2

Farmakoloji

6

Klinik Eczacılık

6

Farmasötik Kimya

11

Farmakognozi/Farmasötik Botanik

11

Farmasötik Teknoloji

11

Farmasötik Toksikoloji

5

TOPLAM

75

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na çalışırken planlı olmak, adayların zamanlarını verimli kullanmasını sağlayacaktır. Oluşturulacak çalışma planı, hangi derse ne kadar süre çalışılacağı, dinlenmeye ne kadar zaman ayrılacağı ve uyku saatleri hakkında bilgi içermelidir. Çalışma planı oluştururken başkalarının planları kopyalanmamalıdır. Adayların bedensel, zihinsel ve duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri farklılık göstermektedir. Her aday kendini tanımalı ve kendine özel plan oluşturmalıdır. Çünkü adayların kendine özel hazırladıkları çalışma planları daha uygulanabilir, gerçekçi ve verim elde edilebilecek planlar olmaktadır.

EUS çalışma sürecinde zamanı verimli kullanmak ve başarıya ulaşmak için günlük, haftalık ve dönemlik çalışma planı oluşturulmalıdır. Hangi konuya ne kadar zaman ayrılması gerektiğini önceden belirlemek ve ona uygun bir çalışma planı oluşturmak konuların son ana yığılmasını önleyecektir. Bu da Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na az bir süre kaldığında yaşanacak stresin azalmasını sağlamaktadır.

EUS'a çalışılan ortam dikkat dağıtmayacak şekilde düzenlenmelidir. Çalışma masasının karşısına hedeflerin yazılı olduğu bir kağıt asmak, çalışılan dersle ilgili eşyalar dışındaki eşyaları kaldırmak, telefon gibi dikkat dağıtıcı eşyaları görüş alanından çıkarmak vb. uygulamalar dikkat dağılmasını önlemekte, alınan verimi artırmaktadır.

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na hazırlanan her aday en çok verim aldığı çalışma yöntemi veya yöntemlerini uygulamalıdır. Not tutarak çalışmanın bilgilerin hızlı öğrenilmesini sağladığı bilinmektedir. EUS için çalışırken not çıkarmak, hem öğrenmeyi hızlandırmakta hem de konu tekrarı yapmayı kolaylaştırmaktadır. Sınav hazırlık kitapları için seçim yaparken kaliteli kaynaklara ulaşmak adayların sınav başarısını artırmaktadır. EUS çalışırken adaylar kendi ders notları dışında farklı okulların ders notlarına da bakmalıdır. Temel Bilimler soruları için TUS kaynaklarından yararlanmak mümkündür.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na hazırlanırken kursa gitmek isteyen adaylar için çeşitli EUS kursları vardır. Kursa giderek hazırlanacak adaylar kurs merkezi seçerken iyi bir araştırma yapmalıdır. EUS çalışmak zaman ve gayret gerektirmektedir. Bu süreci en verimli şekilde değerlendirebilmek için de ders alınacak kurumun başarılı olması gerekmektedir. Günümüzde bir kurs merkezine gitmeden hocalardan ders dinleme imkanı sunan online EUS kursları da vardır. Kurs arayan adaylar online EUS kurslarını da araştırmalıdır. Fakat sınavda başarılı olmak için bir kursa devam etmek zorunlu değildir. Kendi başına düzenli ders çalışabilen adaylar, bir kursa gitmeden de hedefine ulaşabilmektedir.

EUS Sınavı'na Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

EUS yani Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:

  • Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı diğer birçok sınav gibi çalışmak için zaman ayrılması gereken, emek isteyen bir sınavdır. EUS’da başarılı olmak için önemli olan çalışma konusunda istikrarlı olmaktır.
  • EUS'a girecek adaylar kendi yaşam koşullarına uygun, düzenli takip edebilecekleri bir çalışma planı oluşturmalıdır. Çalışma döneminde planlı olmak adayların sınavdan başarılı sonuçlar elde etmesi için önemlidir.
  • EUS çalışan kişiler, çalışma sürecinde kendilerine zaman kaybettirecek alışkanlıklardan uzaklaşmalıdır. Sosyal medya, adayların kendini yetersiz hissetmesine veya sürekli bir şeyler kaçırdıkları hissine kapılmalarına neden olabilmektedir. Zamanlarını verimli kullanmalarını engellemektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı adaylar, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı çalışma sürecinde sosyal medyadan uzaklaşmalıdır.
  • Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na çalışan kişilerin moral ve motivasyonu yüksek olmalıdır. Moral ve motivasyonu yüksek olan kişiler daha kolay ders çalışmaktadır. Çalışma sürecinden daha hızlı verim almaktadır. Adayların hedeflerini hatırlatacak bir nesne edinmeleri ve o nesneyi ders çalışırken görebilecekleri bir yerde tutmaları çalışma azmini artıracaktır.
  • EUS’a çalışırken not tutmak oldukça önemlidir. Not tutmak, bilgilerin akılda kalmasını ve geriye dönük çalışmaların kolaylaşmasını sağlamaktadır. Geriye dönük hatırlama çalışması yaparken kendi notları ile çalışan kişiler konuları daha hızlı hatırlamaktadır.
  • EUS'a çalışan kişilerin çevresindeki kişiler tarafından desteklenmesi motivasyonu artırmaktadır. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na girecek kişilere çalışma döneminde hem ailesi hem de sosyal çevresi destek göstermelidir. Ders çalışmaktan uzaklaştıran, motivasyon düşüren insanlarla görüşmek adayların başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na hazırlanırken iyi bir uyku düzenine sahip olunmalıdır, spor yapılmalıdır. Ders çalışan kişiler uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Gecelere kadar ders çalışıldığı zaman uykusuz kalınabilmektedir. Fakat iyi bir uyku düzenine sahip olmak ve spor yapmak sınav stresini azaltmaktadır, ders çalışırken alınan verimi artırmaktadır.
  • EUS çalışma döneminde adaylar kendi notları dışında diğer okulların ders notlarını da edinmeli ve o ders notlarına da çalışmalıdır. Hangi notların alınacağına Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı başarı oranlarına bakılarak karar verilebilmektedir.
  • EUS çalışırken kullanılacak kaynakların alanında uzman kişiler tarafından güncel müfredata göre hazırlanan kaliteli kaynaklar olması gerekmektedir. Eczacılık bölümünün temel kaynaklarına çalışılmalıdır.
  • EUS'a 1 - 2 ay gibi kısa bir süre kaldığında deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. Tıpkı Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na girmiş gibi süre tutarak deneme çözmek adayların zaman kontrolü konusunda kendini geliştirmesini sağlayacaktır.
  • Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na çalışan kişiler süreç içerisinde kendilerini ödüllendirmeyi unutmamalıdır. Motivasyonu yüksek olan kişiler verimli bir çalışma süreci geçirmektedir. Sınav stresiyle daha kolay başa çıkmaktadır.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı Hangi Kaynaklardan Çalışılır?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı çalışırken alanında uzman kişilerin güncel müfredata göre hazırladığı kitaplar kullanılmalıdır. EUS çalışırken kullanılabilecek 5 kaynak aşağıda listelenmiştir:

EUS Sınavı'na Kaç Ay Çalışılmalıdır?

EUS'a kaç ay çalışılması gerektiği sınava girecek adayın bilgi birikimine ve çalışma yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Uzun saatler ders çalışabilen veya bilgi birikimi iyi olan adayların sınav hazırlık süreci daha kısadır. Uzun saatler ders çalışamayan veya sınav dönemine kadar fazla ders çalışmamış olan adayların sınava hazırlanma süreci daha uzundur. Sınava girmek isteyen adaylar EUS çalışmalarına elinden geldiği kadar erken başlamalıdır. Zamana yayarak düzenli ders çalışmak sınavdan olumlu sonuç elde etmek için önemlidir.

EUS Sınavı'na Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

EUS’a yani Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na hazırlanırken günde kaç soru çözülmesi gerektiği adaydan adaya değişiklik göstermektedir. Çözülmesi gereken soru sayısı belirlenirken aday kendi bilgi birikimi, hedeflediği puan ve soru çözümüne ayırabileceği süreyi göz önünde bulundurmalıdır.

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlara hazırlanan adaylar için test çözmek önemlidir. Adaylar ellerinden geldiğince çok soru çözmelidir. Soru çözmek eksiklerin fark dilmesini sağladığı gibi soru tarzlarının öğrenilmesini de sağlamaktadır. Sınav için çözülecek günlük soru sayısının en az sınavda karşılaşılacak soru sayısı kadar olması yararlıdır.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na Çalışırken Çıkmış Sorular Çözmek Gerekir mi?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Uzmanlar, EUS'a girecek adaylara sınavdan önce Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı çıkmış sınav sorularını çözmelerini önermektedir.

EUS çıkmış soruları çözmek Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı soru tarzını öğrenmeye, doğru bir EUS stratejisi oluşturmaya ve sınav stresini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı çıkmış soruları çözen kişiler, EUS soru şeklini öğrendikleri için sınavda izleyecekleri yolu önceden belirleyebilmektedir.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'nda çıkmış sorulara ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkündür. Çıkmış sorular 2017 yılından başlayarak ÖSYM'nin internet sitesinde "EUS ve STS Eczacılık Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı" başlığı ile yayımlanmaktadır. Fakat bu soru kitapçıklarında sınav sorularının sadece %10'u yer almaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.