Edebiyat Kitap İncelemesi Nasıl Yapılır
07 Kasım 2017

Edebiyat Kitap İncelemesi Nasıl Yapılır

Edebiyat kitap incelemesi kapsamlı bir konu olarak farklı eserlere farklı yaklaşımlar gerektirmektedir. Şiir, roman, deneme gibi farklı biçimlerdeki edebiyat eserlerinin incelenmesi farklı yöntemlerle yapılır. Edebiyat eserlerini inceleme için edebiyat eleştirisi üzerine okumalar yapmak önemlidir. Örneğin Umberto Eco Anlatı Ormanlarında Gezinti kitabı edebiyat incelemesi için okunabilecek eserlerden biridir.

Edebiyat kitap incelemesi nasıl yapılır sorusunu sorduğumuzda incelenecek kitabın tarihi, felsefi, sosyolojik içeriği ve biçim özelliklerini değerlendirmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Her toplumsal zamanın ve toplumsal dinamiklerin edebiyat biçimlerine etkisi vardır. Dil ve anlatım özellikleri sanatsal akımlara göre farklılık gösterir. İnceleme yaparken en çok dikkat edilmesi gereken iki noktadan biri anlam ve biçim konusunda bilgi sahibi olmaktır. Bir diğer nokta da kitabı incelerken her detayda notlar almaktır.

Edebiyat Kitap İncelemesinde Yöntem Belirleme

Edebiyat kitap incelemesini bir inceleme yazısı yazmak için yapıyorsak yöntemimizde teknik unsurlar ve kendi bakış açımızın sanatsal dokunuşları olmalıdır. Eserin yazım tarihi ve sosyolojik koşullarını değerlendirmeliyiz. İnceleme yazımız için okuma sürecinde notlar almalıyız.

Kitap incelemesi yaparken edebi biçim ve yazarın dilini, kendini eserde konumladığı yeri, anlam ve biçim arasındaki bağlantıyı kavramalıyız. Edebiyat kitap incelemesi nasıl yapılır sorusunun cevabı beraberinde birçok farklı kaynağa da başvurmamızı gerektirir. Terry Eagleton Edebiyat Kuramı edebiyat kitap incelemesi yapmak isteyenler için önerebileceğimiz güzel bir kaynaktır.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.