Dünyanın En Çok Satan 20 Kitabı
27 Aralık 2019

Dünyanın En Çok Satan 20 Kitabı

        BKM Kitap, 2020’ye girerken dünyanın en çok satan 20 kitabıyla yeni bir okuma listesini sizin için hazırladı. Kitap kurtlarına düşense 2019’da olduğu gibi 2020’de de BKM Kitap kampanyalarını takip etmek olacak.

Gülün Adı – Umberto Eco

         Gülün AdıUmberto Eco

        İtalya'da, Bologna Üniversitesinde öğretim üyesi, semiolog, tarihçi; filozof, estetikçi, ortaçağ uzmanı ve James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış biri. Umberto Eco'nun bu ilk romanı, Dünyada olağanüstü bir ilgi uyandıran bu romanın başarısında, kuşkusuz, yazarın ortaçağ konusunda derin ve dolaysız bilgisinin büyük payı var. Orta Çağ İtalya'sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir manastır ve etrafında gelişen olaylar, iyi kurulmuş polisiye bir öykü ile bir yazılmıştır.

Siyah İnci – Anna Sewell

         Siyah İnciAnna Sewell 

        İngiliz yazar Anna Sewell tarafından 1877 yılında yazılmış bir romandır. Bu kitabı hayatının son yıllarında, hasta olarak yattığı evinde yazmıştır. Roman, Sewell'in ilk ve tek romanı olup, kısa bir süre içerisinde en çok satılan kitap haline gelmiştir. Sewell, kitap yayımlandıktan beş ay sonra hayata veda etmiştir. Yaklaşık olarak elli milyon kopya satmış olan Siyah İnci, çocuk edebiyatının öncüsü haline gelmiştir.

Yüzbaşının Kızı – Aleksandr Puşkin

         Yüzbaşının KızıAleksandr Puşkin 

        Ünlü Rus yazar Aleksandr Puşkin’in Dünya klasikleri arasında yerini alan romanı Yüzbaşının Kızı, vatanseverlik, şeref, onur, sadakat, aşk gibi evrensel değerleri konu alır. Genç subay Pyotr Andreyiç Orenburg'a görevlendirildiğinde burada kale komutanının kızı Masha’ya aşık olur. Fakat tanıştığı ve yakın arkadaş olduğu teğmen Savabin de Masha'ya aşıktır. Bu arada Orenburg yakınlarında Kazakların isyan haberleri gelmektedir.

Alaca Karanlık – Stephenie Meyer

         Alaca Karanlık Stephenie Meyer

        Dram, fantazya, aşk, vampirler ve soluksuz maceralar, Stephenie Meyer’in yazdığı Alacakaranlık ve serinin diğer kitaplarında bir arada olunca neden çok okunduğunu anlamak mümkün. Sinemaya da uyarlanan kitap, dünya üzerinde kırka yakın dile çevrildi.

Heidi – Johanna Spyri

         Heidi Johanna Spyri

        Heidi gibi ölümsüz bir kitap kahramanını kim bilmez, kim sevmez… Teyzesi Dete'in yanında büyüyen Heidi, küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiştir. Teyzesi 5 yaşına geldiğinde Heidi`yi İsviçre'nin bir dağ köyünün kırsalında yaşayan dedesi Alm-Öhi'yinin yanına bırakır. İnzivaya çekilmiş yaşlı ve huysuz biri olarak tanınan Almöhi marangozluk yaparak ve keçilerinden elde ettiği ürünlerle geçimini sağlamaktadır. Başlangıçta Heidi'yi istemeyen dedesi teyzesinin bırakıp gitmesiyle ona bakmak zorunda kalır. Sevimliliği, yaşama sevinci ve tükenmeyen coşkusuyla kısa sürede kendini dedesine sevdirir. Köyden Çoban Peter ile tanışan Heidi dağlara alışır ve tam bir dağ kızı olur.

Yüzyıllık Yalnızlık – Gabrial Garcia Marquez

         Yüzyıllık YalnızlıkGabrial Garcia Marquez

        “Büyülü Gerçeklik” akımının kurucusu, 1982 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1967 yılında Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı kitap karşınızda. Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'yı Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını "çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak" olarak açıklamıştır. Kitap “Büyülü Ggerçeklik”in en önemli eserlerindendir.

Lolita – Vladmir Nabokov

         LolitaVladmir Nabokov

        Lolita ya da daha az bilinen adı ile Beyaz Irktan Dul Bir Erkeğin İtirafları, Vladimir Nabokov'un İngilizce romanıdır. 1955'te Paris'te ilk baskısı yapılmıştır. Daha sonra yazarı tarafından Rusça'ya çevrilen roman 1962'de Stanley Kubrick tarafından aynı adla sinemaya uyarlanmıştır.

Simyacı – Paulo Coelho

         SimyacıPaulo Coelho

        Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının felsefi öyküsüdür. Simyacıyı bulmak kendini bulmak anlamına gelmektedir. Bu ünlü eserin dünya çapında çok satmasının nedeni tam da böylesi bir yaşam rehberi özelliğini taşıyor olmasındandır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar – Jerome David Salinger

         Çavdar Tarlasında ÇocuklarJerome David Salinger

        Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, Noel öncesi başına gelenleri anlatan eser, Salinger’in en bilinen kitabıdır. Bu sürecin bir psikiyatri kliniğinde noktalanışı ise son derece manidardır. Holden Caulfield'in masumiyet arayışının iç burkucu romanı akıllarda ve kalplerde bu nedenle iz bırakmaktadır.

Düşün ve Zengin Ol - Napoleon Hill

        Düşün ve Zengin Ol - Napoleon Hill 

        Neredeyse bir asırlık ömrü olan bir kitapla karşınızdayız. Düşün ve Zengin Ol, Napoleon Hill tarafından 1937 yılında yazılan kişisel gelişim kitabıdır. Kitabın başlığı nasıl zengin olunacağını ima etmesine rağmen, yazar kitapta öğretilen felsefenin insanların tüm çalışma alanlarında başarılı olmaları için ya da istedikleri hemen hemen her şey için yardımcı olacağını öne sürmektedir. Kitabın ilk yayımı Büyük Buhran zamanlarına denk gelmektedir. Hill'in 1970'deki ölümüne kadar 20 milyondan fazla satılan kitap 2011 itibariyle dünya çapında 70 milyon rakamına ulaşmıştır.

Da Vinci Şifresi – Dan Brown

         Da Vinci ŞifresiDan Brown

        Bir döneme damgasını vurmuş bir başyapıtla karşınızdayız. Da Vinci Şifresi satışa çıktığı ilk haftanın sonunda büyük bir başarı kazandı. New York Times'ın 'en çok satanlar' listesine "1 Numara"dan girdi. Aynı zamanda Wall Street Journal, Publishers Weekly ve San Francisco Chronicle'ın 'en çok satanlar' listesinde ilk sıradaki yerini uzun süre korudu. Colombia Pictures kitabın film haklarını satın aldı. Dan Brown’un başarılı yapıtı, daha sonra beyaz perdeye de aktarıldı.

Ayişe – Henry Rider Haggard

         AyişeHenry Rider Haggard

        Ünlü roman, Cambridge doğumlu macera sever Horace Holly'nin manevi oğlu Leo Vincey ile birlikte Afrika'nın derinliklerine yaptıkları bir yolculuğu anlatır. Eskimeyen Dünya Klasiklerinden biridir: İkili, yolculuk sırasında ilkel bir yerli ırkı ve onların She dedikleri ve itaat edilmesi gereken biri olarak kabul ettikleri Ayişe adında gizemli, beyaz bir kraliçe ile karşılaşırlar. Rider Haggard, bu romanında önceki romanı Kral Süleyman'ın Hazineleri romanında yaratmış olduğu ve daha sonraları başka yazarların da etkilendiği bir tarz haline gelecek olan “Lost World” roman ekolünün en ünlü örneklerinden birini vermiştir.

Anna Karenina – Lev Nikolayeviç Tolstoy

         Anna KareninaLev Nikolayeviç Tolstoy

        Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından Tolstoy'un çok okunan, tutkunları olan büyük romanı Anna Karenina, onlarca dile çevrilerek dünyada en çok satan Rus romanlarından biri olmayı başarmıştır. Sinemaya, tiyatroya aktarılmış, birçok sanat eserine ilham olmuştur. Eser, Rusya'da kapitalizm ve burjuvazinin yükselmeye başladığı bir dönemde (1870'ler), Anna Karenina adlı roman karakterinin, toplum karşısında alenen yaşamaktan çekinmediği yasak aşkını anlatır. Ünlü eserde, Anna'nın ahlak kurallarına ters düşen bu tutumu, toplumsal vicdanı tatmin için cezalandırılma adına, trajik bir sonla noktalanır.

On Küçük Zenci – Agatha Christie

         On Küçük Zenci Agatha Christie

        Macera ve polisiye severlerin çok iyi bildiği Agatha Christie’nin ünlü romanı karşınızda. On Küçük Zenci ilginç kurgusuyla en çok okunan eserler arasında yerini alır: Zenci adası hakkında şimdiye kadar gazetelerde okuduklarını düşünmeye başladı. Adanın deniz ve yat meraklısı bir Amerikalı milyoner tarafından satın alındığını, Devon sahillerine yakın olan adaya modern ve lüks bir köşk yapıldığını biliyordu; ama, anlaşıldığına göre, Amerikalı milyonerin yeni evlendiği üçüncü karısı denizi sevmiyordu ve adayı satışa çıkarmıştı. Satış için gazetelerde birçok ilan çıkmıştı. Sonunda adanın Owen adında biri tarafından satın alındığı duyulmuştu. Bu haberden sonra gazetelerin dedikodu yazıları başlamıştı. Zenci adası aslında Gabrielle Turl adında Hollywood'lu bir film yıldızı tarafından satın alınmıştı. Yıldızın bu adada kimse tarafından rahatsız edilmeden birkaç ay geçirmeyi düşündüğü ileri sürülmekteydi. Başka bir yazar ise, Zenci Adasının bazı gizli deneyler için İngiliz Amirallik Dairesi tarafından satın alınmış olduğunu iddia ediyordu.

Harry Potter ve Felsefe Taşı – J.K. Rowling

         Harry Potter ve Felsefe TaşıJ.K. Rowling

        İşte tam bir Dünya Klasiği karşınızda… Önümüzdeki yYüzyıl boyunca da popülerliğini kaybetmeyecek gibi duruyor. Gelmiş geçmiş en popüler kitap kişisi Harry Potter, sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar ve macera hiç bitmez. 100 milyonun üstünde satış rakamıyla gerçek dünyada da başka bir maceranın kahramanıdır adeta Harry Potter.

Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery

          Küçük PrensAntoine de Saint-Exupery

        Onun yeri başka: Küçük Prens. Dünya Klasiği denince ilk akla gelen edebiyat yapıtı. 140 milyon satış rakamının üstüne çıkmaya devam ediyor. Öyle bir felsefeye sahip bir eserden söz ediyoruz ki yalın diliyle anlattıkları, söyledikleri soyut yorumları katlayarak ilerliyor ve sizi kitaptaki gibi bir yıldıza ulaştırıyor. Küçük Prens’i her yaştan insan okuyup kendi yorumunu çıkarabiliyor: Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü'ne düşen pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır.

Hobbit - J. R. R. Tolkien

         Hobbit - J. R. R. Tolkien

        Orta Dünya üzerine yazılmış olan kitap Bilbo Baggins ve başından geçen maceraları konu almaktadır. Kitapta Bilbo Baggins'in Gandalf tarafından hiç beklemediği bir anda evine gelen 13 cüce ile değişen hayatı, Orta Dünya'nın kaderini değiştirecek olan Tek Yüzük'ün bulunuşu, ulu ejder Smaug'un öldürülüşü ve kadim cüce kenti Erebor'un kurtuluşu anlatılmaktadır. 100 milyonun üzerinde satış rakamıyla Dünya okurlarınca en çok satın alınan ilk üç eserden biri olma özelliği taşımaktadır. Eserin beyaz perdeye de aktarıldığını söylemeye ise gerek bile yok sanırız.

Yüzüklerin Efendisi - J. R. R. Tolkien

         Yüzüklerin Efendisi - J. R. R. Tolkien

        Dünyaca okunup en çok satın alınan, satış rakamı 150 milyonun üstünde bir sayıya ulaşan ikinci büyük eserin de Tolkien’e ait olması başarı değil de nedir? Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki roman, bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük eserlerin en başında yer almaktadır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için 1937 yılında yazdığı Hobbit'in devamı olarak başlamıştı; ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser ortaya çıktı. Büyük bir bölümü İkinci Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. Bu bakımdan ikinci dünya savaşını anlattığı iddia edilen eser, 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens

         İki Şehrin HikayesiCharles Dickens

        Gelelim, satış rakamı 200 milyona ulaşmış bir esere: İki Şehrin Hikayesi. Dickens gibi büyük bir yazar elbette ki bir Dünya Edebiyat Klasiği çıkaracaktır, fakat kendi de dünyanın en çok satan eserini yazacağını tahmin etmiş midir acaba? Kitapta suçsuz yere Paris'teki bir hapishanede 18 yılını geçirdikten sonra, eski bir dostunun yardımı ile kurtulan Dr. Manette'in tesadüfen Londra'ya dönüşü sırasında tanıştıkları bir Fransız olan Charles Darnay ile kızının yapacakları evliliği anlatılmaktadır. Bunun ardından meydana gelen Fransız İhtilali'nin hayatlarına etkileriyse esas konudur. İnsanların ruhsal değişimlerini ele alan büyük eser, birçok tarihi izleri de içinde barındırmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.