Doğan Cüceloğlu Kimdir? Doğan Cüceloğlu Hayatı ve Başarıları
19 Şubat 2021

Doğan Cüceloğlu Kimdir? Doğan Cüceloğlu Hayatı ve Başarıları

Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Doğan Cüceloğlu, on bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin Silifke’de 1938 yılında doğan, psikoloji türünde bugüne kadar yayımlanmış 21 kitabı bulunan yazardır. Doğan Cüceloğlu’nun öz yaşamı başarılar ile geçmiştir. İlkokulu Mersin’de ortaokulu ise Kırklareli Lisesinde okumuştur. Ardından üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde okumuş ve üniversiteden mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktorasını yapmıştır. 1996 yılından bu yana Türkiye’de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, anne babalara ve işadamlarına yönelik seminerlere, konferanslara ve atölye çalışmalarına ağırlık vermiştir.

1990'dan itibaren kitaplarını Türkçe olarak yayınlayan Cüceloğlu, insanın düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları doğrultusunda inceleyen kitaplar yazdı. Yazarın günümüze kadar yayımlanmış 23 kitabı Kronik Kitap ve Remzi Yayınevi'nden çıkmıştır. Doğan Cüceloğlu, birçok TV programlarına katılmıştır. Bu TV programlarından bazıları : ‘’ CNN Türk- Gündem Özel, Kanal D - Sağlık, Bloomberg TV- Doğa Rutkay’la Her Şey Bu Masada. ‘’ dır. Yazar, ayrıca SKY TV’de Doğan Cüceloğlu ile İnsan İnsana programında moderatörlük yapmıştır.

Doğan Cüceloğlu Kitapları Nelerdir?

Doğan Cüceloğlu’nun kitapları aşağıda listelenmiştir:

Öğretmen Olmak - Doğan Cüceloğlu

       Öğretmen Olmak

Dervişin Aklı - Doğan Cüceloğlu

       Dervişin Aklı

İnsan İnsana - Doğan Cüceloğlu

       İnsan İnsana

İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu

       İnsan ve Davranışı

İçimizdeki Çocuk - Doğan Cüceloğlu

       İçimizdeki Çocuk

İyi Düşün Doğru Karar Ver - Doğan Cüceloğlu

       İyi Düşün Doğru Karar Ver

Yetişkin Çocuklar - Doğan Cüceloğlu

       Yetişkin Çocuklar

İçimizdeki Biz - Doğan Cüceloğlu

       İçimizdeki Biz

Evlenmeden Önce - Doğan Cüceloğlu

       Evlenmeden Önce

Savaşçı - Doğan Cüceloğlu

       Savaşçı

Başarıya Götüren Aile

       Başarıya Götüren Aile

Bir Kadın Bir Ses

       Bir Kadın Bir Ses

Mış Gibi Yaşamlar - doğan Cüceloğlu

       ‘Mış’ Gibi Yaşamlar

Mış Gibi Yetişkinler - Doğan Cüceloğlu

       ‘Mış’ Gibi Yetişkinler

Korku Kültürü - Doğan Cüceloğlu

       Korku Kültürü

İletişim Donanımları

       İletişim Donanımları

Onlar Benim Kahramanım - Doğan Cüceloğlu

       Onlar Benim Kahramanım

İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog - Doğan Cüceloğlu

       İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog

İnsan İnsana Sohbetler - Doğan Cüceloğlu

       İnsan İnsana Sohbetler

Öğretmenim Bir Bakar Mısın?: Öğretmen'in Gücü Üzerine - Doğan Cüceloğlu

       Öğretmenim Bir Bakar Mısın?: Öğretmen'in Gücü Üzerine

Gerçek Özgürlük - Doğan Cüceloğlu

       Gerçek Özgürlük

Geliştiren Anne Baba - Doğan Cüceloğlu

       Geliştiren Anne Baba

Var mısın? - Doğan Cüceloğlu

       Var mısın?

Doğan Cüceloğlu’nun İlk Kitabı Hangisidir?

Doğan Cüceloğlu’nun ilk kitabı İnsan İnsana’dır. İnsan İnsana kitabı 268 sayfadır. Doğan Cüceloğlu’nun İnsan İnsana kitabı Remzi Kitabevi tarafından yayınlanmıştır. İnsan İnsana kitabının konusu insanın insana karşı göstermesi gereken doğru davranışları ve yapılan iletişim kazalarından korunabilme olanaklarıdır.

Doğan Cüceloğlu’nun En İyi Kitabı Hangisidir?

Doğan Cüceloğlu’nun en iyi kitabı Geliştiren Anne Baba’dır.

Doğan Cüceloğlu Kaç Yaşındadır?

Doğan Cüceloğlu, 1938 doğumlu olup 16.02.2021 yılında 83 yaşında vefat etmiştir.

Doğan Cüceloğlu Nerelidir?

Doğan Cüceloğlu Mersin Silifkelidir.

Doğan Cüceloğlu Kişiliği Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu; güler yüzlü, çalışkan, merhametli ve anlayışlı bir karaktere sahiptir. Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Nuriye Çakmak Çelik’e ‘’ Doğduğum Ev ‘’ programında kişiliği hakkında şöyle cümleler kurmuştur: ‘’ Biz on bir kardeştik. Babamın hepimizin hakkında bir şeyler yazdığı bir defteri vardı. Defterine benim kişiliğim hakkında sakin, akıllı, merhametli bir çocuk. Kötülük bilmez, çok iyi niyetli biridir diyerek anlatmış.’’ der.

Doğan Cüceloğlu’nun Çocukluğu Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu’nun çocukluğu zorlu fakat öğreti dolu geçmiştir. Cüceloğlu’nun annesi 10 yaşında vefat etmiş olup yoksul bir çocukluk yaşamıştır. Dolayısıyla kitaplarında çocukluğunun etkisi ön plandadır. Yazar, Kırklareli Ortaokulundan mezun olduktan sonra meslek sahibi olmak amacıyla lise okumaya karar vermiştir. Babasının okumak yerine imam olmasını istemesi sebebi ile Ankara’ya abisinin yanına okumak amacıyla taşınmıştır. Ankara Atatürk Lisesinde okumaya başlayan Doğan Cüceloğlu’nun hayatı lise öğrenimi sırasında değişmeye başlamıştır. Yazar, psikoloji okumasının sebebini edebiyat öğretmeni Cahit Okurer hocasının sorduğu bir soru ile tercih ettiğini ve hayatını değiştiren kişi olduğunu Nuriye Çakmak Çelik’e ‘’ Doğduğum Ev’’ programında açıklamıştır.

Doğan Cüceloğlu’nun Gençlik Yaşamı Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu, ilkokulu Silifke’de ortaokulu ise Kırklareli Ortaokulunda okumuştur. Liseyi Ankara’da abisinin yanında Atatürk Lisesinde bitirmiştir. Lise öğreniminde psikoloji okumaya karar veren Doğan Cüceloğlu, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Nuriye Çakmak Çelik’e ‘’ Doğduğum Ev’’ programında ‘’ Üniversitede aynı bölümde okuduğum yeşil gözlü bir kız vardı. Uzansam dokunabilirdim ama kız beni görmüyordu bile.’’ diyerek ilk aşkını anlatmıştır. Doğan Cüceloğlu aynı röportajda hayatını etkileyen kişinin öğretmeni Cahit Okurer olduğunu açıklamıştır.

Doğan Cüceloğlu’nun Sağlık Durumu Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu, 2019 yılında Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki yazlığında kalp ağrısı şikayeti ile gittiği hastanede anjiyo olmuştur. Yazar, Doğan Cüceloğlu 16.02.2021 tarihinde İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölmüştür.

Doğan Cüceloğlu’nun Eğitim Hayatı Nasıldır?

Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, başarılı bir eğitim hayatı geçirmiştir. Ortaokulu okul üçüncüsü olarak bitirip okuma hevesi ile Ankara’ya abisinin yanına taşınmıştır. Liseyi Atatürk Lisesinde okuyan yazar, kariyerine bu süreçte yön vermiştir. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde okumuş ve bu alanda uzmanlık eğitimini almıştır. Amerika’da Illinois Üniversitesinde Bilişsel Psikoloji alanında doktora eğitimini tamamlamıştır. Türkiye’ye döndüğünde Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde çalışmıştır. Fulbright bursu ile Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde ziyaretçi öğretim görevlisi olarak bir yıl görev almıştır. 1996 yılından sonra Türkiye’de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, anne babalara ve işadamlarına yönelik seminerler ve atölye çalışmaları düzenlemiştir. Ayrıca bu yıllarda Türkiye’de insanın düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramlarına dair kitaplar yazmıştır.

Doğan Cüceloğlu Hangi Okullarda Eğitim Almıştır?

Doğan Cüceloğlu’nun eğitim aldığı okullar aşağıda listelenmiştir:

• Silifke İlkokulu
• Kırklareli Ortaokulu
• Ankara Atatürk Lisesi
• İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü
• Illinois Üniversitesi Bilişsel Psikoloji

Doğan Cüceloğlu Sosyal Medyayı Aktif Kullanmakta mıydı?

Doğan Cüceloğlu, sosyal medyayı aktif kullanmıştır. Sosyal medya hesapları üzerinden hayata dair düşüncelerini, tavsiyelerini ve psikoloji alanında yapılan çalışmaları paylaşmıştır. Ayrıca okurlarından gelen mektupları, yazdığı kitaplarının paylaşımlarını yapmıştır.

Doğan Cüceloğlu’nun Twitter Hesabı Nedir?

Doğan Cüceloğlu’nun Twitter kullanmaktaydı. Doğan Cüceloğlu’nun kullanıcı adı @dogancuceloglu’dur.

Doğan Cüceloğlu’nun Instagram Hesabı Nedir?

Doğan Cüceloğlu Instagram kullanmaktaydı. Doğan Cüceloğlu’nun kullanıcı adı dogancucelogluofficial’dır.

Doğan Cüceloğlu’nun Siyasi Görüşü Nedir?

Doğan Cüceloğlu’nun bilinen bir siyasi görüşü bulunmamaktadır.

Doğan Cüceloğlu Hangi Partilidir?

Doğan Cüceloğlu’nun resmi olarak herhangi bir partiye üye değildir.

Doğan Cüceloğlu Nasıl Yazar Olmuştur?

Doğan Cüceloğlu, lisede tanıştığı edebiyat öğretmeni Cahit Okurer’in psikoloji alanında okuması için verdiği tavsiyenin hayatında çok önemli bir nokta olduğu ve hayatını büyük anlamda etkilediğini Nuriye Çakmak Çelik’e ‘’ Doğduğum Ev’’ programında açıklamıştır. Doğan Cüceloğlu: ‘’ Lisede benim hayatıma yön veren Cahit Okurer ile tanıştım. Kendisi edebiyat öğretmeni. Milliyetçi bir tavır içerisinde bu ülkenin gençlerinin Türkiye’nin geleceğinin en iyi şekilde hazırlanması ile ilgili emek veren, gönlüyle çalışan birisiydi. Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin Özel Kalem Müdürlüğünü yapmış olan 48-50 yaşlarında beyaz saçlı kısa boylu biriydi. Kompozisyon derslerinde benim kompozisyonlarımla ilgilenirdi. Ben de bir ışık görürdü ve beni evine davet ederdi. Bana sen ne olmak istersin dediğinde mühendis olmak istediğimi söylemiştim. Hocam: ‘Vatana millete hayırlı olmak için bilim insanı olmak psikoloji alanında çalışmak istemez misin?’ diye soru sordu. Benim hayatımı o soru öyle bir etkiledi ki bugün bilim insanıyım, psikoloji alanında. ‘’ diyerek psikoloji ile nasıl tanıştığını açıklamıştır.

Doğan Cüceloğlu’nun Kitaplarındaki Anlatım Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu kitaplarındaki üslup bilgi verme işlevindedir. Kitaplarında amaç, gönderge konusunda doğru, nesnel, gözlemlenebilir bilgiler sunmaktır. Yazarın sade, günlük bir dil kullanması sebebiyle okuru kendisine çeker. Kitapları günlük hayatımıza uygulayabileceğimiz bilgiler ile doludur.

Doğan Cüceloğlu Edebiyatı Nasıl Tanımlamaktadır?

Doğan Cüceloğlu, katıldığı FlapsClub programında edebiyat ve sanat üzerine tavsiyeler yapmıştır. Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu: ‘’ Yaşamı keşfetmemi sağlayan, özümü zenginleştiren halk müziklerini, kitapları, tiyatroyu çok sever ve çok dikkate alırım. Öğrencilerin mutlaka Rus, Alman, Fransız, Amerikan klasiklerini okumalarını öneririm. Tiyatro eserlerini ise muhakkak okumalıdırlar.’’ demiştir.

Doğan Cüceloğlu Hangi Türlerde Kitap Yazmıştır?

Doğan Cüceloğlu, kitaplarını psikoloji/ araştırma türünde kitaplar yazmıştır. Doğan Cüceloğlu’nun romanları ve türleri aşağıdaki gibidir:

Öğretmen Olmak  Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Dervişin Aklı Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler - Söyleşi
İnsan İnsana Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İnsan ve Davranışı Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İçimizdeki Çocuk Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İyi Düşün Doğru Karar Ver – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Yetişkin Çocuklar Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İçimizdeki Biz – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Savaşçı – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz? – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Başarıya Götüren Aile Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Bir Kadın Bir Ses – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
‘Mış’ Gibi Yaşamlar – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
‘Mış’ Gibi Yetişkinler – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Onlar Benim Kahramanım Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
İnsan İnsana Sohbetler – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme 
Öğretmenim Bir Bakar Mısın? : Öğretmen'in Gücü Üzerine – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Gerçek Özgürlük – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Geliştiren Anne Baba – Psikoloji / Araştırma - Geliştirme
Var mısın? Psikoloji / Araştırma - Geliştirme

Doğan Cüceloğlu Gazete Yazarlığı Yapmış mıdır?

Doğan Cüceloğlu gazete yazarlığı yapmıştır. Doğan Cüceloğlu Haber Türk Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. Gazete köşesinde insan psikolojisi, eğitim psikolojisi ve aile- çocuk psikolojisi üzerine yazılar yazmıştır. ‘’ Üç Temel Gerçeğimiz ve Evlilik, Özdeğer, En Güçlü Miras, Konumuz Aile Yönetimi’’ başlıklı yazılar ele almıştır.

Doğan Cüceloğlu Kitaplarını PDF Olarak Nasıl Alabilirsiniz?

Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarını PDF İnsan İnsana, PDF İyi Düşün Doğru Karar Ver, PDF Korku Kültürü, PDF İçimizdeki Çocuk, PDF Savaşçı şeklinde internet üzerinde yer almaktadır. Ayrıca Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarına e-kitap şeklinde de ulaşılabilmektedir.-

Doğan Cüceloğlu’nun Aldığı Ödüller Nelerdir?

Doğan Cüceloğlu, 03.03.2017 tarihinde Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlediği Yüksek İnsani Değer Ödülleri töreninde Yüksek İnsani Değerler Ödülünü almaya hak kazanmıştır. Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından ödülü kendisine takdim edilen Cüceloğlu da toplum için iki ortamın çok önemli olduğunu belirterek “Ailede çocuk yetiştirme ortamında yaşatılan değerler ve sınıf ortamında eğitim ortamında yaşayan değerler. Bir toplumun geleceğini bu iki ortam belirliyor onun için bu iki ortama çok önem veriyorum. Çocuklarımızı hangi ortamda büyüteceğimiz meselesini çok önemsiyorum. Korku, kaygı, öfke değerleri mi yoksa bunların yerine saygı sevgi ve güven değerleriyle mi? İşte bu nedenle bu tür tören ve toplantıları önemsiyorum. Bu sürecin içinde yer almış olmaktan da son derece mutluyum. ” demiştir.

Doğan Cüceloğlu’nun Katıldığı TV Programları Nelerdir?

Doğan Cüceloğlu, birçok TV programlarına katılmıştır. Katıldığı TV programları aşağıda listelenmiştir:

Haber Türk TV / Teke Tek Programı
Haber Türk TV / Akılda Kalan
CNN TÜRK / Gündem Özel Programı
Bloomberg TV / Aslı Şafak’la İşin Aslı Programı
Kanal D / Sağlık Programı
Show TV / Gülben Programı
Show TV / Her Şey Dahil Programı

Doğan Cüceloğlu’nun Aile Yaşamı Nasıldır?

Doğan Cüceloğlu, ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktorasını yaparken eşi Emily ile tanışmıştır. Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Haber Türk TV’de Akılda Kalan Programında eşi Emily ve evlilikleri hakkında bilgiler vermiştir.: ‘’ Emily ile evlenmem özgür bir karar olmadı. Sorumluluklarımı bilmeyen biri olarak evlendim. Emily’e çok acı verdim. Umarım beni affeder. ‘’ diyerek açıklamıştır. Doğan Cüceloğlu’nun Emily ile evliliğinden Ayşen, Elif ve Timur adında üç çocukları olmuştur. 11 yıllık beraberliğin sonunda boşanmışlardır. Doğan Cüceloğlu’nun ikinci evliliği Yıldız Hacıevliyagil ile yapmıştır. Yıldız Hacıevliyagil 55 yaşında olup İzmir doğumludur. İnsan ve toplum, kişisel gelişim kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.

Doğan Cüceloğlu’nun Eşi Kimdir?

Doğan Cüceloğlu’nun eşi Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’dur. Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu, 55 yaşında olup İzmir doğumludur. Yıldız Hacıevliyagil, Bilgi Üniversitesi Psikoloji ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe alanında ve Özyeğin Üniversitesi’nde Çift Aile Terapisi alanında yüksek lisans yapmıştır. İnsan ve Toplum, Kişisel Gelişim kategorilerinde eserler kaleme almıştır. İşim ve Ben kitabının yazarıdır.

Doğan Cüceloğlu’nun Çocukları Kimdir?

Doğan Cüceloğlu’nun çocukları Ayşen Cüceloğlu, Elif Cüceloğlu ve Timur Cüceloğlu’dur.

Doğan Cüceloğlu’nun Benzerliğinin Bulunduğu Diğer Yazarlar

Doğan Cüceloğlu Benzeri Yazarlar

Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, psikoloji alanında araştırma geliştirme türünde kitaplar yazar. Doğan Cüceloğlu benzeri yazarlar aşağıda listelenmiştir:

Üstün Dökmen
Erol Güngör
Engin Geçtan

Doğan Cüceloğlu ve Şiir

Doğan Cüceloğlu, Haber Türk Akılda Kalan Programında şair yönü hakkında bilgiler vermiştir. Yazar, Kırklareli Lisesinde okurken ilk defa aşık olmuştur. Aşkını yazdığı bir şiirle dile getirmiştir. Şiir şöyledir : ‘’ Kırılan gönlümün çırpınışlarını seyreden gözlerin acıdı / Denizin engin ve derin suyu kadar berrak / Dalgaların köpüğü kadar temiz gözlerin / Ilık ve simsiyah bakışların acıdı / Ben onları yalnız senindir / Senin siyah incilerindir diye sevdim ‘’ Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, ayrıca şairlik yönü hakkında Akılda Kalan programında kendinin şair yanının baskın olduğunu ve bazen kitap yazarken içeriğe şiirler eklediğini söylemiştir.

Doğan Cüceloğlu Başka Hangi Sanat Alanları ile İlgilenmektedir?

Doğan Cüceloğlu, psikoloji uzmanlığının yanında ayrıca edebiyat, tiyatro ve müzik dalları ile ilgilendiğini bir röportajında dile getirmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.