Çiçek Çocuklara İlham Veren 10 Kitap
04 Ocak 2020

Çiçek Çocuklara İlham Veren 10 Kitap

        2020’nin bu ilk günlerinde çiçeklere durmasını istediğimiz barış dolu bir dünya için Çiçek Çocuklar’ın hikayesinden esinlenerek 10 değerli kitabı bir araya getiriyoruz; savaşsız, sorunsuz, daha gelişmiş, daha huzurlu bir dünya için yeni yıldan büyük umut duyuyoruz.

Yolda – Jack Kerouac

         YoldaJack Kerouac

        Amerikan edebiyatının ve Beat Kuşağı’nın önemli ismi Jack Kerouac'tan bir başyapıt karşınızda: Yolda. Amerika’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan Çiçek Çocuklar’ın ruhunu yansıtan roman, kütüphanelerimizin olmazsa olmaz eserlerinden biri aynı zamanda. Hayalperest, macera sever kitap kurtlarının çok sevdiği roman, dili ve kurgusuyla da dikkat çekiyor: Hızla giden bir arabanın dikiz aynasına yansıyordu hayatın anlamı, öyle bir şey varsa tabii; tan kızıllığında, gecenin bağrında, bir dostun yanı başında. Hareket halinde olan için ölüm yoktu, tasa yoktu; devinim vardı sadece, dünyayı berraklaştıran, yaşamı anlamlı kılan. Yıldızların altında, hızla giden arabaların arka koltuklarında, kaçak atlanan tren vagonlarında, çadırlarda, barakalarda, uzak diyarlarda kutsal yaşam vardı ve yüreklerindeki coşkuyu daracık bir dünyaya sığdıramayanlar, yollarda şahlandı. Nereye olursa...

Silahlara Veda – Ernest Hemingway

         Silahlara VedaErnest Hemingway

        Hippilerin savaşa hayır diyerek kendilerine doğrultulan silahlara çiçekler taktıklarını bilmeyen yoktur. Hemingway'in yazmayı en sevdiği konulardan biri olan savaş hakkında insanı düşünmeye zorlayacak gerçekleri müthiş bir roman kurgusuyla aktan Silahlara Veda tam da buna uygun bir eser işte. Romanda, sıcak savaşın ortasında iki genç insan hem kendi sevgi dolu dünyalarında, hem de savaşın her şeyi yerle bir eden acımasız dünyasında yaşarlar; bütün zorlukları aşarlar sevgileriyle. Bir yanda insanı yok eden savaş, bir yanda insanı insan yapan sevgi...

Malcolm X – Alex Haley

         Malcolm XAlex Haley

        Yaşadığı dönemde Çiçek Çocuklar’ın felsefesine de etki eden Malcolm X'in hikayesi, sadece bir şahsın ya da bir ırkın değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir yönetimin hikayesidir. Büyük mücadele adamının ibretlerle ve acılarla dolu bu hikayesi, engellenemeyen bir özgürlük savaşının, ne pahasına olursa olsun hakikate ulaşma yoluna adanmış yenilmez bir iradenin, insanlık onurunun, insan dirayet ve haysiyetinin hikayesidir aynı zamanda. Ölenin değil, öldürenin kaybettiği bu hikayede Malcolm'ün yaşamı ve mücadelesi sadece bir insanı anlamak değil, adeta tüm insanlığı anlamak kadar derinlik sahibi.

Arkadaşım Che Guevera – Ricardo Rojo

         Arkadaşım Che Guevera – Ricardo Rojo

        Küba Devrimi'ni yürüten Ernesto Guevara, 1967'de hiç beklenmeyen bir sırada Bolivya dağlarında yakalanıp öldürüldüğü zaman bütün dünyanın dikkati onun üzerinde toplandı. Çiçek Çocuklar’ın dünyadaki savaşlara karşı durduğu sırada Che ve onun mücadelesi eşit ve bağımsız bir dünya için simgeleşti. Dünyanın hemen her yanında kısaca "Che" diye tanınan ve daha yaşarken efsaneleşen bu genç adam Hippileri de etkilemişti. Che hakkındaki her şey bu kitapla elinizde yeniden hayat bulacak. Che kimdi? Bolivya'da ve tüm Latin Amerika'da ne yapmak istiyordu? Sık sık sözünü ettiği 'Yeni İnsan' nasıl oluşacaktı? Yaşamının on iki yılını verdiği Latin Amerika'nın kurtuluşu için nasıl bir eylem şekli öneriyordu? Gerçek kişiliği nasıldı? Ve bunlar gibi daha pek çok soruya yanıt bulacaksınız.

Etin Cinsel Politikası – J. Adams

         Etin Cinsel PolitikasıJ. Adams

        Kadın hakları ve hayvan haklarına olan hassasiyetleriyle bu konularda dikkati ilk çekenler belki de Çiçek Çocuklar’dı. Bu kitap, kadın ve hayvanın tüm yönleriyle eş olduğunu savunmuyor; yalnızca şiddet ve tahakkümden beslenen erkek egemen kültürün yeri yurdu olmadığının, zayıf bulduğu her şeyi ve herkesi "erkek" tanımının dışına atarak alt edilecek bir öteki ilan ettiğinin, özneden nesneye indirgediğinin altını çiziyor.Her on yedi saniyede bir kadın tecavüze uğruyor. Her bir saniyede yüzlerce hayvan öldürülüyor. "Dayak yiyen kadınlar" gerçekliği her gün yüzümüze çarpılıyor ekranlardan ve gazete sayfalarından. Çiftliklerin esir ettiği, mezbahaların katlettiği hayvanlar "marketteki et"e indirgeniyor günümüzde. Etin hem protein için zorunlu olduğuna hem de gücün kaynağı olduğuna inanmamız için örülen mit, aslında erkeğin potansiyel şiddet eğilimiyle üstünlük kurmasına neden oluyor. İşte Carol J. Adams bu kitapta, yukarıda sayılan olguları ve genel olarak ataerki ile et tüketimi arasındaki diyalektiği çözümlüyor.

6-	Yeşil Mutfak Vegan ve Vejetaryen Yemek Tarifleri ve Yemek Kültürü Kitabı / Lisa Jervis

         Yeşil Mutfak Vegan ve Vejetaryen Yemek Tarifleri ve Yemek Kültürü Kitabı - Lisa Jervis

        Hippiler vegan ve vejetaryen beslenen insanlardı. Zira yaşam hakkını savunan Çiçek Çocuklar, elbette hayvanların da yaşam haklarına saygı duyan bir anlayışa sahip, doğayı önemseyen ve yeşil mutfak tercihi olan bir nesildi. Buradan hareketle, sağlıklı ve yaşama saygılı bir mutfak kültürünü önemseyen kitap kurtlarına ilham olacak bir kitabı paylaşıyoruz.

Woodstock – Abbie Hoffman

         WoodstockAbbie Hoffman

        Hippiler denince akla tabii ki müzik gelir. Bohem yaşamın öncüleri Çiçek Çocuklar saykodelik müzik severlerdi. Woodstock Festivali, ana fikri sadece müzik olan dünya çapındaki bir etkinlikte tüm Çiçek Çocukları bir araya getirdi ve belki de ilk olarak o zaman sayılarının ve güçlerinin farkına vardılar. Tabii, dünya da onların farkına vardı.   15-18 Ağustos tarihleri arasında 1969 yılında Bethel, New York'ta bir mandıra alanında gerçekleşmiştir. Vietnam Savaşı'na karşı protestolar düzenlendiği ve bu protestoların ağır bir şekilde bastırıldığı ortamda, hippiler umutsuzluğa düşmüşlerdi. 1969'da gerçekleşen bu festivalin sloganının üç gün boyunca barış ve müzik olmasının sebebi de bu umutsuzluktan üç gün uzaklaşılmak istenmesidir. 1960'ların karşı kültürlerinin bir araya geldiği festivale Amerika'nın her yerinden 450 bin genç katılmıştır. Festivalde Jimi Hendrix, the Who, Janis Joplin, Crosby, Stills, Nash & Young, Richie Havens, Jefferson Airplane, Joan Baez gibi sanatçılar ve gruplar performanslarını sergilemişlerdir. Woodstock Festivali 1960'ların bunalan gençliğinin bir araya gelmesinin sembolü olmuştur.

Yoga ve Siz – B.K.S. Iyengar

         Yoga ve SizB.K.S. Iyengar

        Bedeni eğitmek, zihni eğitmek ve ruhu eğitmek… Elbette ki Hippilerin olmazsa olmazlarının içinde yoga da vardı. Ruhla varlığın aynı anda duyumsadığı, manevi dünyanın etkinleştirildiği yoga ile belki de o dönemin ruhuna ulaşmak, özdeşim kurabilmek daha kolay olacaktır. Bu nedenle, listemize kitap kurtlarına ilham olacak bir yoga kitabıyla devam ediyoruz.  Yaşayan en büyük yoga ustalarında B. K. S. İyengar'ın yoga derslerinden derlenmiş bu kitapta tenimizin yüzeyinden ruhumuzun enginliğine götüren bilgiler keşfedeceksiniz.

 

Eric Fromm – İtaatsizlik Üzerine

         İtaatsizlik Üzerine – Eric Fromm

        Çiçek Çocuklar’ı destekleyen psikanalist Eric Fromm’a göre Hippilerin felsefesi gelmiş geçmiş en doğru, en işlevsel yaklaşımdı. Fromm, birçok yapıtında bu desteğinin nedenini anlayabileceğimiz izler taşırken, en çok bilinen eseri İtaatsizlik Üzerine’de şunları belirtmektedir: "Şimdiye kadar tarihin büyük bir bölümünde, bir azınlık çoğunluğa hükmetmiştir. Bu hâkimiyeti gerekli kılan, hayatın güzelliklerinin sadece azınlığa yetecek kadar olup, çoğunluğa kırıntıların kalmasıdır. Eğer bu azınlık güzelliklerin tadını çıkarmak ve bunun da ötesinde çoğunluğun kendine hizmet etmesini, kendisi için çalışmasını istemişse gerekli şart şuydu: Çoğunluk itaat etmeyi öğrenmeliydi."

Doğa Kitabı (Bitkiler, Hayvanlar ve Gezegenimiz) – Marianne Taylor

         Doğa Kitabı (Bitkiler, Hayvanlar ve Gezegenimiz)Marianne Taylor

        Doğa ile iç içe yaşamayı kendilerine ideoloji edinen ve şehir hayatının, sanayi dünyasının sunduğu sistemi reddeden Çiçek Çocuklar’ın anısına bir kitapla saygı duruşunda bulunalım. Kapsamlı ve kolay anlaşılabilen Doğa Kitabı, çevremizle yeniden bağlantı kurmamızı sağlamak için doğaya yeni bir gözle bakmamızı sağlıyor. Öğretici çizimlerle resimlendirilmiş kitap, kuş göçlerinden yaprak örneklerine bakarak ağaçları adlandırmaya, beneklerine bakarak mantar türlerini ayırt etmeye, orman meyvelerini ve kaya oluşumlarını tanımaya kadar, her konuyu ele alıyor. Doğanın şifrelerine ve sonsuz bereketine doğru keşfe çıkacağınız kitapla belki de bir dönemin insanlarının ne için mücadele verdiklerini anlamak daha kolay olur.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.