Edebiyatta kadın-erkek yazar ayrımı elbette ki olmaz, tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi. Kuşkusuz ki eşitlik hak edilenden ziyade doğuştan sahip olunan bir değerdir. Tartışılamaz bile. Tüm bunları yeniden belirtmekteki amacımız ise çok iyi niyetli…
Türk edebiyatının güçlü kalemleri sayesinde Dünya Edebiyatında yerini alan pek çok eseri kütüphanelerimizin en güzel yerinde saklıyoruz. Halide Edip Adıvarlar, Leyla Erbiller, Sevgi Soysallar, Tomris Uyarlar, Adalet Ağaoğlular, Nezihe Meriçler, Ayşe Kulinler, Nazlı Eraylar, Oya Baydarlar… Listeler uzar gider. Hepsi son derece güçlü, son derece övgüyü değer yazarlar. Ki çoğu tıpkı kendinden öncekilerden edindiği ilhamla, kendinden sonra gelen yazarlara da ilham olmuş, örnek olmuş isimler. Onlar Türk Edebiyatımızın Altın Kalemleri, Altın Kadınları adeta.
Çağdaş Türk Edebiyatı’nın “yeni nesil” diye adlandırılabilecek bir de İnci Kalemleri, İnci Kadınları var; ki onlar yukarıda saydığımız değerli yazarlarla birlikte edebiyat bayrağını taşıyarak, onlarla birlikte yürüdükleri sözcüklerle bezeli yolda birbirinden güçlü eserler kaleme alarak çağdaş edebiyatımıza yeni yapıtlar kazandırmayı sürdürüyorlar.
BKM Kitap Blog, bu yazısında çağdaş edebiyatın inci kadınlarını, en çok okunan kitaplarıyla birlikte sıralıyor.
Çağdaş edebiyatımızda adı en çok anılan, çok okunan yazarlardan biri Seray Şahiner. Öykü ve roman türünde eserler veren yazar, Antabus adlı kitabıyla okur kitlesini genişletmişti. Öyle ki bu kitabı, oyunlaştırılarak tiyatro seyircisiyle de buluştu. Seray Şahiner, Antabus romanında bir “iç sesler” geçidiyle okurunu baş başa bırakıyor. Bu roman, susturulduğu için kendi kendine konuşan kadınların romanı olarak değerlendirilebilir.
Sema Kaygusuz – Aramızdaki Ağaç
Gelelim bir başka güçlü kaleme: Sema Kaygusuz ve kitapları. Onun romanları kendine özgü dili ve olay örgüsüyle son derece çekici. Edebiyat lezzetinin iyiden iyiye hissedildiği tüm metinleri gibi 21 yazısından oluşan bir başka türdeki kitabı Aramızdaki Ağaç, Kaygusuz’u yakından tanımak için oldukça ideal bir kitap seçimi olur.
Şebnem İşigüzel – Gözyaşı Konağı: Ada 1876
Ödüllü yazar Şebnem İşigüzel, tam bir edebiyat emekçisi. Son yıllarda çocuklar için kaleme aldığı kitaplarıyla da miniklerin kalbinde taht kursa da biz onu son romanlarından Gözyaşı Konağı: Ada 1876 ile listemize konuk ediyoruz. İşigüzel, etkileyici bir kurgu ile karşımızda: Büyükada’nın 19. yüzyılın son dönemlerine rastlayan roman kurgusu duygusu ve karakterleriyle akıllarda ve kalplerde iş bırakıyor.
Birbirinden güzel çocuk ve yetişkin hikayeleri, romanları kaleme alan Aslı Tohumcu, çağdaş edebiyatımızın verimli kalemlerinden biri. Tohumcu’yu raflarda yeni yerini alan son kitabı Kötü Kalp ile listemize ekliyoruz. Etkileyici roman kahramanının izinde toplumsal olduğu kadar bireysel hikayelerin peşine düşüren Kötü Kalp, bizi belki de gerçeklerimizle yüzleştiriyor.
Elif Şafak – Mahrem (Resimli Özel Baskı)
Edebiyatımızın dünyaca ünlü kalemi Elif Şafak’ın elbette birbirinden çok okunan, sevilen kitapları var. Onun eser seçkisinden listemize aldığımız 2000 yılında yayımlanan ve yayımlandığı günden itibaren edebiyatımızın en beğenilen kitaplarından biri olan Mahrem, resimli özel baskısıyla farklı ve etkili okuma keyfi arayanlar için listemizde. Mahrem, toplumsal olarak dışlanmış bir genç kadının travmalarla yüklü hayatını ve ruh durumunu konu alarak şişmanlığı yüzünden kendini hep öteki hisseden, hiç durmadan yiyen ve yediklerini kusan bir kadın hikayesi.
Kendine özgü dili ve hikayeleriyle Mine Söğüt, elbette ki çağdaş edebiyatımızın önemli temsilcilerinden biri. Gergedan ise onun unutulmaz Deli Kadın Hikâyeleri kitabının izinden giden bir kitap. Öykülerinde gerilimli bir dille zihinleri tırmalayan etki unutulmazken güncel olaylara karşı geliştirdiği bakış açılarıyla okurunu derinden sarsıyor.
Müge İplikçi, birbirinden etkili romanların, öykülerin gençlik, çocuk kitaplarının yazarı olarak biliniyor. Onun edebiyat dili, öyle verimli ki durmadan üretmek, yazmak ve her yaştan okura ulaşmak için hiç zorlanmıyor olsa gerek. Sil Baştan kitabı da İplikçi’nin pek çok kitabından biri: Nebiye, temizlik takıntısı olan bir edebiyat öğretmeni. Müge İplikçi, roman kahramanı ile Sil Baştan’da silinip yeniden yazılan kaderlerin diyarından bir kesit sunuyor okurlara.
Oylum Yılmaz, birbirinden güzel metinleri ile hem edebiyat dergilerinde hem de kitaplarında hayatlara dokunarak bize bizi anlatıyor ama nasıl? Elbette edebiyatın sihirli kanatlarını açarak serpiştirdiği duygu baharatlarıyla. Yılmaz, Gerçek Hayat adlı kitabında da tam olarak bunu yapıyor yine. Geçip giden, yaşanmış olması için sözcüklere ihtiyaç duyan hayatı, ağır ağır bir bilmeceyi çözer gibi anlatıyor okurlara.
Sine Ergün – Burası Tekin Değil
Sine Ergün, son yıllarda adından söz ettiren, ödülleri toplayan ve çağdaş edebiyatımıza yeni eserler kazandıran genç bir isim. Burası Tekin Değil ise onun eserleri arasında en çok okunanlardan biri. Çağdaş Türk edebiyatının en temel türü olan öyküde, son yıllarda niteliği artan eserler verilirken Burası Tekin Değil, bunlardan sadece bir tanesi. Yazarın diğer öyküleri gibi güçlü olan dili ve olay örgüsü akıllarda yer ediyor. Yalın anlatımı, okurlarda etkili izler bırakırken Sine Ergün, yirmi yedi kısa öyküsünün yer aldığı bu ilk kitabında listemize renk katıyor.
Pelin Buzluk – Deli Bal/Kanatları Ölü Açıklığında
Son dönemde dikkati çeken yazarlardan biri de Pelin Buzluk. Buzluk’un biri Yaşar Nabi Nayır diğeri Selçuk Baran Öykü Ödülü almış iki kitabı bir arada okurlarla buluşuyor. Etkileyici iki kitabının tek ciltte buluşturmak gibi iyi bir fikir, listemizde mutlaka yer almalıydı elbette. Doğrusu sizi enfes bir edebiyat menüsü bekliyor desek yeridir.
Şule Gürbüz, edebiyatseverler kadar edebiyatçıların da yakından takip ettiği bir isim. Onun kitap kurtlarının bildiği, yazarlarınsa taktirle karşıladığı kendine özgü öykü ve roman dili, çağdaş Türk edebiyatının gelişmesi için de son derece önemli. Coşkuyla Ölmek, tam da buna hizmet eden, akıllarda has edebiyatın tadını bırakan bir eser olarak listemizde yer alıyor.
Çağdaş Türk edebiyatımızın bir başka gurur veren ismi Birgül Oğuz'un 2014 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü sahibi kitabı Hah, listemizde yerini alıyor. Hah, yas üzerine öykülerden oluşuyor. Yasın zamanla, insanla ve diğer olgularla buluşmasından doğan leziz öyküler, Oğuz’un kendine özgü diliyle keyifli ve nitelikli bir edebiyat okuması sunuyor kitapseverlere.