Bilim Ve Bilim Kurgu Tutkunlarına Özel 10 Kitap
27 Temmuz 2019

Bilim Ve Bilim Kurgu Tutkunlarına Özel 10 Kitap

Bu türün okuru bir başkadır. Bilim sever, bilim kurgu sever, distopya okur ya da araştırma kitapları tutkunudur. Bilim ve bilim kurgu tutkunları, kendilerine özgü okuma serüvenlerinde her kitapseverin elinin kolay kolay uzanamayacağı en iddialı çalışmalara, eserleri cesaretle okur, yetmez, okuduğu konu üzerinde ya araştırma yapar ya da daha başka kitaplar okur.

Onları kendi haline bırakmakta fayda vardır. Zira, asla yetişemezsiniz hızlarına, öyle hemen anlayamazsınız okuduklarını ve bu türe olan tutkularını. Biz anlıyoruz bilim sever kitap kurtlarını. BKM Kitap olarak bilim ve bilim kurgu tutkunlarına, onların izinde bu türe doğru okuma yolculuğuna çıkmak isteyenlere özel bir kitap listesi hazırladık. Siz de bu liste ile bilimin kendine özgü tadında birbirinden güzel kurgulara ve önemli bilgi kaynaklarına ulaşabilir, farklı bir okuma keyfi yaşayabilirsiniz.

Evren Avucunda – Christophe Galfard

Evren AvucundaChristophe Galfard

Uzay kavramı, karmaşıklıktan uzak, bilimsel gerçeklerle ama bir o kadar da yalın ve anlaşılır bir dille öyle güzel aktarıyor ki, Evren Avucunda kitabı, bilim insanı Christophe Galfard’a hayran bırakıyor. Kitabın ilk satırlarında kumsalda yatmış gökyüzünü seyrederken biri elimizden tutuveriyor ve bizi muazzam bir yolculuğa çıkarıyor; karadeliklere, en uzak galaksilere ve kâinatın başlangıcına götürüyor.Bir atomun çekirdeğine dalıyor, zamanda yolculuk ediyor, Güneş’in içine giriyoruz. Dokunuyoruz. Christophe Galfard, evreni avucumuza bırakıyor. Fransa’da yılın bilim kitabı seçildikten sonra 20 dile çevrilen bu eser, kısa sürede bir popüler bilim klasiğine dönüştü.

Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking

Zamanın Kısa TarihiStephen Hawking

Gelmiş geçmiş en değerli bilim insanları arasında, bir yaşam mucizesi olarak da adlandırılabilecek Stephen Hawking’in 1988 yılında ilk basımı yapılan Zamanın Kısa Tarihi kitabı, bilim okurlarının mutlaka okuması gereken bir eser. Geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt kabul edilen kitap, kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaptı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde büyük ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler, Profesör Hawking’in doğruluğunu kanıtlamanın yanı sıra yenilenerek gelişmeler son basımlara da eklendi. Evrenin işleyicini anlamak isteyenler için iyi bir başlangıç olacaktır.

Zaman Makinesi – H. G. Wells

Zaman MakinesiH. G. Wells

1895’te yayımlanan Zaman Makinesi, bilimkurgu edebiyatının köşe taşlarından biri olarak, kuşaklar boyu yazarları etkiledi. İngiliz yazar H. G. Wells’in başyapıt niteliğindeki bu bilim kurgu eseri, bu tür okurunu yakından ilgilendirirken başlangıç yapmak isteyenler için de iyi bir seçim olacaktır. Victoria dönemi Londra’sında yaşayan bir bilim insanı zamanda yolculuk yapmak üzere icat ettiği makineyle geleceğin İngiltere’sini ziyaret eder. 802 bin 721 yılında yaşadığı macerayı bir dost meclisinde anlatır. Geleceğin dünyası ayrıcalıklı insanların; güzel, narin ve tembel Eloi’ların rahat ve kaygısız bir yaşam sürdükleri bir yerdir. Ancak Zaman Gezgini bu macera sırasında çok geçmeden yeraltı dünyasına ait hortlaksı Morlock’ları da keşfetmiştir. Wells, Victoria dönemi İngiltere’sinde varsıllarla yoksullar arasında giderek büyüyen uçuruma yönelik keskin eleştirisinde, tarihin ve gelişmenin anlamını sorgular. Toplumsal adaletsizliğin sürüp gitmesi halinde yol açabileceği felaketlere dair uyarıda bulunur. 

Mars Yıllıkları – Ray Bradbury

Mars YıllıklarıRay Bradbury

Fahrenheit 451’in yazarı ABD’li yazar Ray Bradbury’nin değerli bir diğer kitabı olan Mars Yıllıkları kült bilim kurgu yapıtlarından biri olarak kabul edilir. Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. 1950’de yayımlanan Mars Yıllıkları ise insana dair yazılmış en naif ve en karanlık eserlerden biri. İnsanlık atom savaşlarının gölgesindeki, sorunlarla boğuşan Dünya’yı terk etmek için Mars’ta koloni kurmaya karar verir. İlk roketler umut dolu kızıl gezegene iniş yaptıklarında yolcular hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kalır. Mars’ta yalnız değillerdir. Tam da Mars’a yolculuğun temellerinin atıldığı bu yıllarda okunası bir roman.

Incognito Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

Incognito Beynin Gizli HayatıDavid Eagleman 

Bilimden söz edip hayatın merkezi olan organımız beyinden söz etmemek olmazdı herhalde. Nörolog bilim insanı David Eagleman’ın en çok okunan kitabı, beyin ile ilgili bir başucu çalışması olan Beynin Gizli Hayatı, başımızın üstünde taşıdığımız bir “yönetmen”in nasıl çalıştığını, biz onu yönetiyoruz sanırken bizi  nasıl yönettiğini keşfetmek muhteşem bir bilim okumasını beraberinde getiriyor. Bilmediklerinizi öğreneceğiniz, öğrendikçe tutkunu olacağınız bir okuma serüveni sizi bekliyor. 

Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders – Carlo Rovelli

Fizik Üzerine Yedi Kısa DersCarlo Rovelli

Fizik olmadan bilim mi olur? Aslında dünyanın matematiği fizik kodlarıyla okunur ama bilimden uzak duranların gözünün korktuğu bir alandır. Tam da bu fikre uygun bir kitap önerimiz var. Çağdaş fizikçi Carlo Rovelli, 20. yüzyıl fizik biliminin temel meselelerine doğru bir yolculuk vaat ediyor. Basit anlatımıyla dünyayı büyüleyen, 40’tan fazla dile çevrilen ve yayımlandıktan kısa süre sonra çoksatar listelerinde birinci sıraya yerleşen Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders, bu alanla haşır neşir olmayan okur için de anlaşılır ve okuması keyifli bir çalışma.

Mülksüzler – Ursula K. Le Guin

MülksüzlerUrsula K. Le Guin

Kimi bilim kurgu yapıtı, kimisi de distopya eseri olarak kabul eder. Oysa o, başlı başına bir başyapıttır: Mülksüzler. Ursula K.Le Guin’in en bilinen, en çok okunan romanı olarak edebiyat dünyasında yerini alırken onun yarattığı dünya ise kitap kurtlarının vazgeçilmezi. Guin ise bu romanını; “Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor; Odo romandaki olaylardan kuşaklarca önce yaşamış, bu yüzden olaylara katılmıyor, ya da yalnızca zımnen katılıyor, çünkü bütün olaylar aslında onunla başlamıştı” sözleriyle aktarıyor.

 İnsan Vücudunun Öyküsü – Daniel E.Lieberman

İnsan Vücudunun ÖyküsüDaniel E.Lieberman

Muazzam bir sistem olan insan vücudu bilimin en önemli konu başlıklarından biri. Dolayısıyla hakkında okunmaya en değer özne. Harvard Üniversitesi’nde profesör olan Daniel E. Lieberman da tıpkı uzaylı bir biyolog gibi insanın evrimini inceliyor. Yedi milyon yıl önce Doğu Afrika’da başlayan bu öyküyü aktaran Profesör Lieberman, günümüze kadar olan süreçte insan vücudundaki değişimin izlerini sürüyor. Bu kitapta bir yandan insan vücudunun geçmişten günümüze muhteşem yolculuğuna tanık olurken, bir yandan da günümüzde sağlıklı bir yaşam sürebilmeye yönelik ipuçları bulacaksınız.

Tüfek, Mikrop ve Çelik – Jared Diamond

Tüfek, Mikrop ve ÇelikJared Diamond

Antropoloji bilimine göz atmadan, insanlık tarihinin ilk gününden bugüne geçen sürede yaşadığı serüvenin bilimsel okumasını yapmadan bu listeyi tamamlamak olmazdı. Bu alanda adeta bir klasik olan Tüfek, Mikrop ve Çelik, belgesellere konu olan içeriğiyle kitap kurtlarını bekliyor. Tüfek, Mikrop ve Çelik, insanlık tarihinin en can alıcı ve önemli sorularını soran ve bilimsel kanıtlarla yanıtlayan muhteşem bir eser. Biyoloji, coğrafya, dilbilim ve tarih gibi birçok alandan yararlanarak yazılmış, “Batılı” koşullandırmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı. Dinlerin nasıl doğduğu, devletlerin nasıl kurulduğu, mikropların ve onlara bağlı hastalıkların nasıl oluştuğu, tarım ve hayvancılığın hayatımızdaki önemi, yazının neden icat edildiği, insanoğlunun teknolojiyi nasıl ve neden geliştirdiği, insanlık tarihinin temellerinin neler olduğu ayrıntılarıyla bu kitapta inceleniyor. Ve tüm hikâye bundan 13.000 yıl önce Orta Doğu’da yaşayan bir insanın bir buğday tanesini toprağa ekmesiyle başlıyor.

Kozmos - Carl Sagan

Kozmos - Carl Sagan

Bilimden söz ediyorsak doğadan söz etmemek olmaz. Doğanın gücünü keşfetmek ve onu bilimin  ışığında ele almak için yazar ve gezgin Tristan Gooley’den Doğanın İşaretlerini Okumanın Kaybolmuş Sanatı’nı okumak güzel bir seçenek. Gooley, doğada, açık arazilerde dolaşırken, ipuçları ile dolu doğal bir dünyanın farkına varır. Ağacın kökleri güneşin yönünü belirtir. Büyükayı, zamanı anlatır. Yanınızdan geçen kelebek hava için bir ipucudur. Gooley, kitabıyla anavatanında ve dünyanın dört bir yanında arazi yürüyüşlerine onlarca yıl harcayarak tahmin ve izleme yöntemleri için elde ettiği 850’den fazla ipucunu paylaşıyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.