Beyza Alkoç İle Röportaj
26 Kasım 2020

Beyza Alkoç İle Röportaj

Merhaba Beyza, öncelikle bizi kırmadığın için teşekkür ederim. Seni bir kez de senden dinleyelim mi ? Kimdir Beyza Alkoç? Neyi sever? Neler yapar?

Merhabalar  1996 yılında İstanbul’da doğdum. Tüm çocukluğum hikayeler, tiyatro oyunları yazarak geçti. Beyza neyi sever deyince bile aklıma gelen ilk ve tek şey yazmak oluyor zaten. Hayatımda hiçbir şeye bu kadar büyük bir tutkuyla bağlı olmadım. Belki on yıldır tüm hayatım her gün yazarak geçiyor.

Kimileri gerçekten olacakları kişi olarak doğar. Sende o kişilerden birisin bence. Gerçekten genç yaşına karşın birçok esere imza attın. Peki kendini nasıl keşfettin? Yazmaya Nasıl Başladın?

Kendimi keşfetme hikayem bir önceki soruda söylediğim gibi çocukluk yaşlarımda başladı aslında. Her uyku öncesi tamamen kendi hayal gücüyle ürettiği masalları anlatan bir baba, evin içinde sürekli metin yazma denemeleri yapan bir ablayla geçti çocukluğum ve bir yerden sonra fark ettim ki masallar, hikayeler, şiirler ve yazmakla alakalı her şey çok ilgimi çekiyor. Hayal gücü çok yüksek bir çocuktum. Bu yazma tutkusuyla birleşince tüm hayatım yazmak üzerine kuruldu. Sanki yazmak için doğmuşum gibi hissettim hep. Kendi kendime söylediğim, çok sevdiğim bir sözüm var, “Dünya benim not defterim.” Dünya benim not defterimmiş ve her an her saniye yazmam gerekiyormuş gibi hissediyorum. Yazmakla olan bağım böylesine güçlü.

İlk kitabını eline aldığında ne hissetmiştin?

Gerçekten bir anne bebeğini eline aldığında nasıl hissederse öyle hissettim. Her bir kitabın içinde yazarının aylarca hayal ettiği, kurguladığı, üzerinde düşünüp uğraştığı bir dünya var ve ben ilk kitabımı ellerime aldığımda kendi dünyamı ellerimde tuttuğumu hissettim. Tarif edemeyeceğim kadar büyük bir mutluluk ve heyecan bu.

Gelelim okurların sevgilisi, her serisini heyecanla beklediği efsane seriye “Karantina”… Beyza, karantinayı okura bu kadar sevdiren neydi sence?

Karantina her birimize tam bir “ev” hissi veriyor. Ben de okurlarım da dönüp dolaşıp Karantina’yı okurken buluyoruz kendimizi. Ben onları yazarken büyüdüm, okurlarım ise onları okurken büyüdü. Bir nevi Karantina’yla büyüdük her birimiz. Zeynep, Onur, Burak ve Mert’le aile olduk ve birlikte büyüdük resmen. Karantina’yı bu kadar sevdiren en temel sebeplerden biri de benim Karantina’yı çok sevmemdi bence. Karantina ben yazar yazmaz, paylaşır paylaşmaz sevilmedi. Ben Karantina’yı o kadar sevdim ki ısrarla yazdım, ısrarla sevmeye devam ettim ve bir yerden sonra Karantina’nın hikayesine ve karakterlerine olan inancım ve sevgim okuyan herkese geçti sanki. Bende ve okurlarımda böyle bir etkisi var Karantina’nın. Çok sıcak, çok bizden ve her duyguyu yaşatan bir hikaye. O yüzden yeri çok ayrı benim için ve okurlarım için.

Asıl bombayı patlatalım istersen 27 Kasım’da “Karantina 5. Perde” geliyor. Okur 5. Perde’de ne bulacak?

Beşinci Perde serinin son kitabı. Üzücü de olsa onlara veda ettiğimiz kitap olacak Beşinci Perde ve bence seriyi aklımızda hiçbir soru işareti kalmadan, içimiz rahat bir şekilde bitirmiş olacağız. Onur ve Zeynep’in aşklarının katlanarak arttığı, Onur, Zeynep, Burak ve Mert’in dostluk bağlarının giderek güçlendiğini okuyacağız hep birlikte.

Karantina serisine devam edecek misin? Yoksa “Sınır – Sınırsız” serisi gibi ya da başka bir kitapla mı çıkacaksın okurunun karşısına?

Karantina Serisi Beşinci Perde ile son bulmuş oluyor. Şu an ise No. 26 ve Enkaz Altındakiler isimli iki kitap yazıyorum ve bir de 2019 yılında çıkan kitabım Kar Küresi’nin devam kitabı olan Kar Tanesi’nin üzerinde çalışıyorum.

Beyza Alkoç’u en çok ne sevindirir? En Çok da ne üzer?

Beni en çok sevdiğim herkesin mutlu ve sağlıklı olduğunu bilmek sevindirir. En temel mutluluk sebebim budur. Bunun dışında yazdığım satırların birilerine iyi geldiğine, onlara iyi hissettirdiğime dair mesajlar gördüğümde çok mutlu oluyorum. Beni en çok üzen şeyleri ise saymaya kalksam saatler sürebilir. Kişisel üzüntülerimi bir kenara bırakırsam dünyada birçok üzücü olay yaşanıyor, ben de hassas bir insan olarak ister istemez her birinden etkileniyorum. Hayvanlara ve çocuklara karşı işlenen suçlar beni çok etkiliyor. Savunmasız canlılara yardım edememek, buna engel olmak beni çok üzüyor.

Kitaplarının beyaz perdeye ya da TV ekranlarına uyarlanmasını ister misin?

Aslında böyle bir isteğim yok gibi algılansa da elbette ki böyle bir isteğim var. Bununla ilgili görüşmelerim de oldu. İçime sinen bir projeyle karşılaştığımda elbette ki yazdığım hikayeleri ve karakterleri izlemek isterim.

Beyza öncelikle bizleri kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğin için teşekkür ederiz. Pandemi süreci bir an önce bitsin de, seninle yine güzel bir imza günü yapalım  Son olarak bkmkitap.com takipçilerine ne söylemek istersin?

Ben de çok teşekkür ederim. İnanın imza günlerini sizler kadar ben de özledim  Pandemi biter bitmez sizlerle güzel bir imza gününde buluşmayı çok isterim. Son olarak bkmkitap.com takipçilerine dünya olarak içinde bulunduğumuz bu zor ve kısıtlayıcı günlerde içlerine dönmelerini tavsiye ediyorum. Kendi adıma fark ettim ki pandemiden önce o kadar dış dünyaya odaklanmışım ki kendi içimde olup biten hiçbir şeyin farkında değilmişim. İçinizi keşfetmek dışarıyı keşfetmekten daha faydalı olabiliyor bazen. Herkese şimdiden mutlu bir yeni yıl dilerim, en kısa zamanda bir imza gününde görüşmek dileğiyle 

Beyza ALKOÇ'un tüm kitaplarına ulaşmak için TIKLAYIN!

Röportaj: İlker ABAY

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.