Akademik Kitaplar Nasıl Okunur
02 Kasım 2017

Akademik Kitaplar Nasıl Okunur

Akademik kitapların biçim ve anlam açısından yazıma ve anlatılmak istenen konuya yönelik bir tarzı olmaktadır. Çalışmanın temelinde araştırılması yapılan konu ve kuramsal olarak kanıtlanmak istenen bir öz vardır. Akademik kitaplar nasıl okunur diye sorduğumuzda bu temel noktaya nasıl ulaşacağımızı anlamamız gerekiyor. Akademik kitapları ne amaçla okuduğumuz da anlam ve biçimi değerlendirmemize yön verecektir.

Biçim, akademik kitabın anlatmak istediği konuyu yazım tarzına nasıl dönüştürdüğünü gösterir. Bölümler ve başlıklar, yazım üslubu biçimi oluşturur. Anlam, çalışmanın temelinde kuramsal çıkarımlarla ortaya çıkarılan sonuçların bütünüdür. Her şeyden önce şunu bilmemiz gerekiyor akademik kitabın yazım sürecinde birçok farklı kuramcının çalışmalarından yararlanılmıştır.

Akademik Kitabı Anlamak İçin Yöntemler

Elimize aldığımız akademik kitap birçok farklı kuramcının tezleri ile desteklenen yeni bir tez sunmaktadır. Yeni bir tez sunmadığında ise anlaşılması gereken kuramı ayrıntıları ile anlatmaktadır. Akademik kitap nasıl okunur sorumuzun cevabını verirken okuma ve anlama yöntemlerine değineceğiz. Akademik kitapların özünü anlamak için her başlık ve bölümü kendi içinde değerlendirmeli, notlar alarak ilerlemeliyiz.

Akademik kitapta anlatılan kuramı anlamak için not alırken kitabın temelde anlatmak istediği kuramı ve bu kuram hakkındaki soruları en başa yazmalıyız. Okuma sürecinde referans gösterilen kuramları kısaca araştırmalıyız. Kitabın amacını ve sorunsalını en başta bir kenara not etmeliyiz. Bulguları ve yazarın ulaştığı sonuçları her bölümde not ederek ilerlemeliyiz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.