1.553,00 TL
1.428,76 TL
%8 indirim
Kazancınız
:
124,24 TL
Türk Ceza Kanunu Hakkında Bilgiler
Türü: Akademik Kitaplar
Sayfa Sayısı: 1638
ISBN: 9786052643761
Kapak: Ciltli
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Basım Tarihi 2023
Hatice Perktaş Yavuz
Hatice Perktaş Yavuz
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Türk Ceza Kanunu Kısa Özet

    Mevzuata eris¸im, devletin her kademesindeki kis¸i ve kurumlar tarafından gerc¸ekles¸tirilen is¸lemlerin hukuka uygunlugˆu ac¸ısından o¨nem arz etmenin yanı sıra toplumu olus¸turan bireylerin birbirleriyle ve devletle olan ilis¸kilerinde de c¸ogˆu zaman belirleyici bir role sahiptir. Gu¨nu¨mu¨zde internetin sagˆladıgˆı kolaylıkla mevzuata eris¸im ac¸ısından ciddi mesafe katedilmekle birlikte hukuksal metinlerin, o¨zellikle yasal degˆis¸ikliklerden o¨nceki ha^line ulas¸mak ha^la^ bir sorun olmayı su¨rdu¨rmektedir. Bu sorun, hic¸ kus¸kusuz lehe kanun uygulamasının gec¸erli oldugˆu ceza hukuku alanında daha fazla hissedilmektedir. Dolayısıyla bas¸ta ceza mevzuatı olmak u¨zere yasal du¨zenlemelerin hem gu¨ncel hem de degˆis¸ikliklerden o¨nceki ha^lini ic¸eren kaynaklar bir ihtiyac¸ olarak kars¸ımıza c¸ıkmaktadır. Ancak bu kaynaklar dahi ceza mevzuatını son derece karmas¸ık olaylara uygulaması beklenen hukuk profesyonellerinin ihtiyacını kars¸ılamada tek bas¸ına yeterli degˆildir.

    Sayılan o¨zellikleri tas¸ıyan ceza mevzuatına, uygulayıcılara yol go¨sterecek nitelikteki ic¸tihatlarla birlikte yer veren kaynakların yukarıda degˆinilen ihtiyacı giderecegˆi du¨s¸u¨ncesinin ilk u¨ru¨nu¨ olarak ortaya c¸ıkan c¸alıs¸mamız, aynı amac¸la yayımlanmıs¸ Tu¨rk Ceza Kanunu’nu ic¸eren eserlere oranla o¨nemli yenilikler ic¸ermektedir.

    Bu kapsamda c¸alıs¸mamızda, tarz ve noktalama is¸aretleri ac¸ısından Tu¨rkiye Cumhuriyeti Cumhurbas¸kanlıgˆının resmi^ sitesindeki mevzuat bilgi sisteminde yer alan Tu¨rk Ceza Kanunu esas alınmak suretiyle ilgililerin bu husustaki as¸inalıgˆı korunmak istenmis¸tir.

    Yasal degˆis¸iklikler, ilk bakıs¸ta fark edilmeleri ac¸ısından madde metinleri ic¸erisinde niteliklerine go¨re “degˆis¸iklik”, “ek” ve “mu¨lga” gibi ifadeler kullanılarak koyu puntoyla go¨sterilmis¸, buraya verilen bir dipnot yardımıyla da so¨z konusu degˆis¸ikligˆi yapan kanun veya kanun hu¨kmu¨nde kararnamenin Resmi^ Gazete’de yayımlanma ve yu¨ru¨rlu¨k tarihleri go¨sterilerek ilgili hu¨kmu¨n degˆis¸iklikten veya yu¨ru¨rlu¨kten o¨nceki ha^linin ne oldugˆu ortaya konulmus¸tur. Aynı maddeye ilis¸kin ilk dipnot en yeni degˆis¸ikligˆi go¨sterecek s¸ekilde konumlandırılmıs¸, digˆer dipnotlar da yeniden eskiye dogˆru sıralanmıs¸tır. Bunun sonucu olarak ilgili kanun maddesi kac¸ kez degˆis¸ikligˆe ugˆramıs¸ olursa olsun kullanıcıların bunu kolaylıkla takip etme ve maddenin hangi hu¨kmu¨nu¨n hangi tarihler arasında yu¨ru¨rlu¨kte kaldıgˆını tespit etmeleri sagˆlanmıs¸tır.

    Kanun maddesinin hemen bitiminde madde gerekc¸esine yer verilmis¸, maddenin degˆis¸ikligˆe ugˆramıs¸ olması ha^linde her degˆis¸ikligˆe ilis¸kin gerekc¸elere sırasıyla yer verilmis¸tir. Yasal degˆis¸ikliklere ilis¸kin gerekc¸eler bakımından ilgili tasarı veya teklifte yer alan gerekc¸ede yapılan madde sırasının degˆis¸mesi, kabul edilmeme ve aynen kabul olguları, eserin kullanım kolaylıgˆı du¨s¸u¨nu¨lerek dıs¸lanmıs¸tır. Degˆis¸iklik ilk kez alt komisyonda veya adalet komisyonunda go¨ru¨s¸u¨lme as¸amasında ileri su¨ru¨lu¨p kabul edilmis¸se bu degˆis¸iklik dogˆrudan degˆis¸iklik gerekc¸esi olarak belirtilmis¸tir. Bo¨ylelikle kullanıcı hem gereksiz bilgilerle ugˆras¸mak zorunda bırakılmamıs¸ hem de c¸alıs¸manın kapsamı mu¨mku¨n oldukc¸a dar tutulmus¸tur. Yine komisyon go¨ru¨s¸meleri sırasında yapılan TCK`nın birden fazla maddesini ilgilendiren tespitler ilgili her maddenin altında go¨sterilmek ve madde gerekc¸esinin yeterli ac¸ıklama ic¸ermedigˆi durumlar bas¸ta olmak u¨zere degˆis¸ikligˆe ilis¸kin genel gerekc¸edeki ac¸ıklamalara yer verilmek suretiyle kullanıcının c¸alıs¸madan azami verim alması amac¸lanmıs¸tır.

    Degˆis¸iklik gerekc¸elerinin hemen ardından gelmek u¨zere, ilgili maddenin yu¨ru¨rlu¨kte kalmasını dogˆrudan ilgilendirmesi sebebiyle, varsa maddeye ilis¸kin Anayasa Mahkemesinin esas inceleme sonucu verdigˆi norm denetimi kararları, ilgisiz bo¨lu¨mler c¸ıkarılmak suretiyle c¸alıs¸maya da^hil edilmis¸tir.

    Son olarak Tu¨rk Ceza Kanunu’nun yu¨ru¨rlu¨gˆe girdigˆi 01.06.2005 tarihinden itibaren Yargıtay Ceza Genel Kurulunca verilen ve o¨zenle tasnif edilen kararların o¨zetleri yeniden eskiye dogˆru ilgili maddelerin altına yerles¸tirilmis¸, kullanıcının, Genel Kurulun ilgili maddeyle ilgili verdigˆi ic¸tihat niteligˆi tas¸ıyan neredeyse tu¨m kararları inceleyebilmesi mu¨mku¨n kılınmıs¸tır. Oldukc¸a fazla sayıda olan ve kimi c¸ok uzun nitelikteki ic¸tihadın, c¸alıs¸manın sayfa sayısını gereksiz yere artırmaması amacıyla so¨z konusu kararların yalnızca o¨zetlerine yer verilmis¸, esas yılı ve hangi O¨zel Daire tarafından verildigˆi de go¨sterilen o¨zet kararlar, anlas¸ılmaya engel olmayacak s¸ekilde kis¸isel verilerden arındırılmıs¸, bu sırada Genel Kurulca belli ceza hukuku kurumlarına veya suc¸lara ilis¸kin birtakım ilkeler ortaya konulduysa, bunlara da o¨zetlerle birlikte yer verilmis¸ ve so¨z konusu kararların benzer durumlara tatbik edilmesinin yolu ac¸ılmıs¸tır.

  • 1. Hamur

Türk Ceza Kanunu Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.