Türk Dünyası`nda Dil ve Kültür Birliği

Boğaziçi Yayınları

Mehmet Saray

174,00 TL
133,98 TL
%23 indirim
Kazancınız
:
40,02 TL
Türk Dünyası`nda Dil ve Kültür Birliği Hakkında Bilgiler
Türü: Tarih Araştırma ve İnceleme Kitapları
Sayfa Sayısı: 348
ISBN: 9789754513660
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2017
satis-icon
Satış Rakamları 16 adet satılmıştır.
Mehmet Saray
Mehmet Saray
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Türk Dünyası`nda Dil ve Kültür Birliği Kısa Özet

    Gaspıralı İsmail Bey, Türklerin ve İslâm âleminin geri kalış sebeplerinin başında cehaletin geldiğine inanan büyük fikir adamlarımızdan biri idi. Rus işgaline uğrayan Türk ülkelerinde yaptığı eğitim reformu (Usul-i cedid) ile Türklerin İslâmdan ayrılmadan Avrupaî manâda modern bir eğitim görerek başarılı olabileceklerini ispat etmişti. O’nun bu mücadelesini *Türk Dünyasında Eğitim Reformu ve Gaspıralı İsmail Bey (1851-1914)* adlı bir araştırmada anlatmaya çalışmıştık. Fakat Gaspıralı İsmail Bey’in çalışmaları ve başarıları yalnız eğitim sahasıyla sınırlı kalmıyordu. O, iyi eğitim görerek muasır medeniyet seviyesine hızla ilerleyen Türklerin dil ve kültür alanında birleşmeleri zaruretine de inanıyordu. Aksi takdirde, dil ve kültür alanında birleşemeyen Türk topluluklarının bir millet hâline gelemeyeceğini ve arzu edilen başarıyı elde edemeyeceğini söylüyordu. Türklerin mutlaka *Dil’de, Fikir’de ve İş’te Birlik* prensibiyle hareket etmesini isteyen Gaspıralı İsmail Bey, ancak o zaman siyasî ve ekonomik alanlarda istedikleri konuma gelebileceklerine inanıyordu. Türkiye Türkçesi’nin örnek alınarak mutlaka dil birliğinin sağlanması gerektiğini belirten Gaspıralı, bunu yaparken diğer Türk lehçelerinin de unutulmamasını söylemiştir.

    Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa kemal Atatürk, kurdurduğu dil ve Tarih kurumlarıyla Türkiye haricinde yaşayan kardeşlerimizle müşterek tarihimizin ve dilimizin işlenip ortaya konmasını istemişti. Siyasete girmeden Türkler arasında dil ve kültür birliği kurulmasını isteyen Atatürk’ün bu sahadaki görüşleri etraflı bir şekilde burada izah edilmiştir.

    Bugün, istiklâlini kazanan yeni Türk cumhuriyetleri ile kültürel muhtariyeti olan Türk toplulukları arasında dil ve kültür birliği çalışmalarına ışık tutacağına inandığımız bu çalışma, aynı zamanda, genç ilim adamlarının bu sahada çalışmalarını teşvik etmek maksadıyla yapılmıştır.

  • 2. Hamur

Türk Dünyası`nda Dil ve Kültür Birliği Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.