Sıralama seçin
Toplam 7 ürün görüntüleniyor.
Görünüm:


Toplam 7 ürün görüntüleniyor.

Oğuz Atay Kimdir?

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu ilinin İnebolu ilçesinde doğmuş bir sanatçıdır. Babası ağır ceza yargıcı ve aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi üzerinden Kastamonu vekili olarak bilinen Cemil Atay’dır. İlkokul ve ortaokul eğitim hayatını Ankara’da tamamlamış olan Oğuz Atay, 1951 yılında TED Ankara kolejinden; 1957 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden mezun olmuştur. 1957 ve 1959 yılları arasında askerlik görevini tamamlayan yazar, askerliği sonrasında tamir ve kontrol elemanı olarak Kadıköy iskelesinde çalışmıştır. Görevinden istifa ederek Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünde öğretim üyesi olmuştur. 1975 yılında Doçent olmaya hak kazanmış topografya isminde bir de mesleki kitap yazmıştır. Yayınlamış olduğu ilk kitabı ile bütün dikkatleri üzerine çeken yazar TRT Roman Ödülü kazanmıştır. Ölümünün 20.yılında ise aynı eseri en seçkin eser olarak seçilmiştir. Eserlerinin almış olduğu eleştiriler ile ününü tam olarak duyurmayı başarmış bir yazardır. Oğuz Atay eserlerinde kendine has tarz ve üslup kullanmıştır.

Oğuz Atay Kitapları Nelerdir?

Kitaplar okuma yöntemi ile bilgi aktarımı sağlayan yazılı kaynaklardır. Okuma yöntemi sayesinde insan üzerinde gelişen çok sayıda özellik bulunmaktadır. Çeşitli türler ve çeşitli içeriklere sahip bu kaynaklar uzun yıllardır insanların kullandığı kaynaklardır. Oğuz Atay’ın ilk roman kitabının ismi “Tutunamayanlar”dır ve dönem içerisinde en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. “Tutunamayanlar” kitabı UNESCO tarafından 20.yüzyıl Türk edebiyatı içerisinde en seçkin eser olarak kabul görmüştür. Flemenkçeye, Almancaya ve “The Disconnected” ismi ile İngilizceye çevrilmiş bir eserdir. Ünlü yazar Oğuz Atay’ın eseri tarihi bir eser olarak kabul edilmektedir.

Oğuz Atay Bütün Kitapları Hangileridir?

Oğuz Atay, kitaplarında kendi deneyim ve tecrübelerini kaleme almıştır. Tüm kitapları en çok okunanlar arasında yer almış, ölümünden sonra da derlenerek yeniden basılmıştır. Yazar yapıtlarının içerisinde sürekli olarak eleştiri, mizah ve ironi barındırmaktadır. Yazar Oğuz Atay, düşle gerçeği birbirine harmanlaması ve üstkurmacayı kullanması ile postmodernist roman kategorisi içerisinde kitap yazan ilk Türk yazar olmuştur. Oğuz Atay bütün kitapları aşağıda listelenmiştir.

  • Tutunamayanlar: Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” kitabı ilk olarak 1971 yılında Sinan Yayınları tarafından basılmış olan bir romandır. 671 sayfadan oluşan kitap, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Yabancı dile tercüme dahi edilmiş olan eser seçkin eserlerden biri olarak gösterilmiştir. Konu olarak ele almış olduğu detaylar dikkat çekici bir içerik oluşmasına sebebiyet vermiştir. Oğuz Atay’a ait “Tutunamayanlar” kitabı konu olarak, Turgut Özben karakterinin intihar eden arkadaşı Selim Işık’ın geçmişini araştırmasını içermektedir. Turgut, Selim’in intiharının asıl nedeninin ne olduğu ile ilgilenirken çok sayıda kişi ile tanışmıştır. Selim Işık karakterinin modern hayat içerisinde neden var olamadığını, neden tutunamadığını öğrenmek istemesi ve bu istek üstüne göstermiş olduğu çabalarını anlatmaktadır. Kitapta yer alan hikayede çok sayıda olay ve yeni diyaloglar kurulmaktadır. Bu diyaloglar kitabın ana karakterinin bir konu üzerinde merakı sonucunda oluşmakta olan diyaloglardır. Ancak öğreneceği şeyler hayret ettirecek derecede kötü şeylerdir.

Kurulan diyaloglar ve kitap içinde ismi geçen karakterler ise aşağıda listelenmiştir.

  • Selim Işık: Romanda ana karakter olarak isminin geçtiği ancak düşünen ve irdeleyen insanı simgelemesi doğrultusunda tutunamayan ve sonunda canına kıyarak intihar eden adamdır. Ölümü ile bütün merakları üzerine toplayacaktır.
  • Turgut özben: Kitapta mutlu bir aileye sahip aynı zamanda mesleğinde başarılı bir mühendis olarak anılmaktadır. Ancak intihar eden arkadaşı Selim sayesinde düşüncelere dalarak fikir değişikliği yaşayacaktır. İç dünyasına kapılarak tutunamayan birine dönüşmekte olan biri olarak anlatılmaktadır.
  • Süleyman Kargı: Selim’in çocukluk yıllarını anlatmakta olan biri olarak ismi geçmektedir. Aydın bir kişiliğe sahip olduğundan alaycı biri gibi görünmekte ve bu yüzden toplumda yer edinememekte olan biri olarak bahsedilmektedir.
  • Metin Kutbay: İçerik olarak isminden çok fazla söz edilmez ancak maddesel zevklere olan düşkünlüğü simgelemektedir.
  • Nermin Özben: Turgut Özben’i hayata tutunduran sebep olarak kitapta yer almakta aynı zamanda Turgut’un karısı olarak da kitap içerisinde ismi geçmektedir.
  • Tehlikeli Oyunlar: Oğuz Atay “Tehlikeli Oyunlar” Kitabı 1973 yılında Sinan Yayınları tarafından basılmış olan bir kitaptır. Hikaye Hikmet Benol’un çevresinde gelişmektedir. Bu roman içinde konular bazen gerçeküstü hikayecilikle anlatılmıştır. Okuyucuları tarafından oldukça beğenilen roman günümüzde hala okunmakta olan kitaplar arasında bulunmaktadır. Hikmet Benol,eşinden boşanmış bir adamdır ve mutsuz ve huzursuz bir adam olarak tanıtılmaktadır. Düşünceli ve yalnız adam için arkadaşları ile vakit geçirmek tatmin edici bir sonuç vermemektedir. Roman içerisinde bir sürü kişiliğe bürünmekte olan bir adam bulunmaktadır. Bu adam romanın ana karakteri olarak anlatılmaktadır. Kendisi dahi bu durumu anlamakta zorlandığı zamanlar bulunmaktadır. Kitap içinde bu ruhsal sorunlar yaşayan kişi dışında birkaç karakter daha yer almaktadır.

“Tehlikeli Oyunlar” kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.

  • Hikmet Benol: Farklı ruh hallerine bürünen biri olarak birçok alanda farklı kişi gibi anlatılmakta olan ana karakterdir. Eşinden boşanması nedeniyle mutsuz ve hatta umutsuz bir kişidir. Her şeyin son bulmasını istediği bir alana gelmektedir.
  • Sevgi: Kitap üzerinde Hikmetin Benol’un sevdiği kadın olarak betimlenmektedir. Bunun yanı sıra Sevgi karakteri de Hikmet’i çok sevmektedir. Ancak mutlu olamamışlardır.
  • Bilge: Kitapta Hikmet'in arkadaşı olarak ismi geçen bir karakterdir ve aynı zamanda kitap içerisinde Hikmet ile ilişkisi olacak olan bir karakterdir. Çaresizlik içinde kalan Hikmet ile konuşmaları öncelikle yardım edebilmek amacı ile başlayacaktır.
  • Albay Hüsamettin Tambay: Askerlikten emekli bir albay rolünde anlatılmakta olan bir karakterdir. Aslında ciddi ancak Hikmet’in anlattığı şeyleri tek dinleyen kişidir.
  • Bir Bilim Adamının Romanı: 270 sayfadan oluşan “Bir Bilim Adamının Romanı “ kitabı Oğuz Atay'ın ünlü eserlerinden biridir. 1975 yılında yayımlanmış olan eser Bilgi Yayınları tarafından basılmıştır. Ünlü yazarın özenerek yazmış olduğu eserleri arasında yer almaktadır. Günümüzde dahi tavsiye edilen kitaplar arasında yer almaktadır. Mustafa İnan’ın genel hayatını konusu içerisinde okurlara aktarmaktadır. 1910 yıllarından 1967 yıllarına kadar süren bir hayatın konusu geçmektedir. İçerik olarak toplumsal, ekonomik ve siyasi olaylara da yer verilmektedir. Yaşam içerisinde karşılaşılmakta olan zorluklar ve çalışma hayatı ile ilgili detaylar anlatılmaktadır. Sürükleyici bir konu olarak okurların hızlıca bitirerek olumlu dönüşler sağladığı bir kitap olarak bilinmektedir. Kitap içeriğinde bir karakterin yaşam ve çalışma hayatı ile ilgili bölümler aktarılmaktadır. Zorlukların açıkça anlatıldığı bir kitap olarak okurlara sunulan kitap Mustafa İnal tarafından çok sevdirilmiştir. Karakterin yapısı genel tavrı ve üslubu çok sempatik ve gelişen olaylar ise sürükleyici olaylar olduğundan ilk yayınlandığından sonra durmadan satılan kitaplar arasına yerleşmiştir.

“Bir Bilim Adamının Romanı” adlı kitabın karakterleri aşağıda listelenmiştir.

  • Mustafa İnal: Bir bilim adamı olarak tanıtılmaktadır. İdealist ancak bu idealistliğini bilime adamış ülkesine olan sevgi nedenli olarak sürekli ülkesi için çalışmıştır. Yaşadığı hiçbir zorluk karşısında kendinden ödün vermemiş biri olarak anlatılmıştır.
  • Jale Hanım: Mustafa İnal’ın lise dönemleri öğretmenliğini yaptığı bir öğrencidir. Varlıklı bir ailenin kızı olmasına rağmen Mustafa İnal’ı severek onunla evlenmek istemiştir.
  • Korkuyu Beklerken: 1975 yılında Oğuz Atay tarafından yazılmış May Yayınları aracılığı ile okurlara sunulmuş bir kitaptır. 178 sayfadan oluşan bu kitap öykü türünde bir kitap olarak yazılmıştır. Korkak bir adam üzerinden anlatım gerçekleştirilmiş bir kitaptır. Korkuyu beklerken Kitabı konu olarak korkan bir adam ve aynı zamanda mutsuz olan bir adamdan bahsetmektedir. Bahsedilen adamın korku ile birlikte yaşadığı sorunlara yer verilmiştir. Kitapta bulunan ana karakter sürekli olarak korkarak yaşamakta olan adamdır. Bir örgüt tarafından aldığı mesajlar ile sürekli olarak yaşamla ölüm arasında hesaplamalar yapmaktadır.
  • Oyunlarla Yaşayanlar: Oğuz Atay tarafından kaleme alınan tek tiyatro oyunu olma özelliğine sahiptir. Emekli tarih öğretmeni Coşkun Ermiş, Napoleon piyesleri yazmaya çalışırken, komşusu oyuncu Saffet ise ondan Vodvil türünde oyunlar yazmasını istemektedir. Servet ise tiyatro patronudur ve Coşkun Ermiş’ten Antik Yunan dönemi oyunları istemektedir. Coşkun Ermiş’in evinde ise bunamış ve hayaller içinde kendisini ziyarete gelecek Cemil Paşa’yı bekleyen kayınvalidesi Saadet Nine, derslerinden sıkılmış ve sürekli oyun oynayan, Coşkun Ermiş’in oğlu Ümit ve evin geçimini dikiş dikerek sağlayan, hayalden oyunlar kuran karısı Cemile bulunmaktadır. Böylece eserde, düşündüğünü söylemek, sanat üretmek ve ortamın isteklerini karşılamak arasında sıkışan emekli tarih öğretmeni Coşkun Ermiş’in hayatı ve aile çevresinde oyunlarla yaşayan insanlar karşımıza çıkmaktadır.
  • Eylembilim: Yazar Oğuz Atay’ın tamamlanmamış romanıdır. Bir profesörün, devlet üniversitesinde yaşanan olaylara yaklaşımı konu edilmiştir. İlk olarak Oğuz Atay’ın vefatının ardından kırk sayfası bulunmuş ve 1987 yılında yayımlanmış olan “Günlük” isimli kitabının sonunda “Eylembilim” başlığıyla yayımlanmıştır. Daha sonradan 74 sayfası daha bulunmuş ve Günlük isimli kitabın içinde değil, tek başına 1998’de “Eylembilim” adıyla yayımlanmıştır.
  • Günlük: “Kimse dinlemiyorsa beni- ya da istediğim gibi dinlemiyorsa- günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. Canım insanlar! Sonunda bana bunu da yaptınız.” sözleriyle başlamakta olan Oğuz Atay’ın günlüğüdür.

Oğuz Atay Kitapları Nasıldır?

Ünlü yazar Oğuz Atay’ın ilk kitabı olan “Tutunamayanlar” eseri ile birlikte 1973 yılında yayınlamış olduğu tehlikeli oyunlar kitabı oldukça ses getirmiştir. Hikaye yazarı Oğuz Atay, “Korkuyu Beklerken” kitabı içerisinde tüm hikayelerini birleştirerek yayımlamıştır. Hemen ardından gerçek bir hikayeden alınmış olan Mustafa İnan’ın hayatını ele alan romanını yayınlamıştır. Son olarak, yazmak istediği “Türkiye’nin Ruhu” adında eserini yazamadan beyninde oluşan bir tümör sebebiyle yaşamı son bulmuştur. Okurları tarafından sevilerek takip edilen yazar kısa süren yaşamı boyunca insanlara belirli bir birikim bırakmayı hedeflemiş ve bu hedefini de başarmıştır. 13 Aralık 1977 yılında İstanbul’da vefat etmiş Edirnekapı sakızağacı mezarlığına defnedilmiştir. Dönemin en büyük yazarlarından olan Oğuz Atay, o dönem ve bu dönem arasında fark olmadan sevilen ve okunan kişilerdendir. Hakkında çok sayıda bilinmeyen detay bulunmakta olan yazar Oğuz Atay’ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkan özellikleri vardır. Hakkında bilinmeyenleri şöyle sıralamak mümkündür;

  • Gençlik yıllarında karikatürlerle ilgilenmekte olan yazarın karikatürleri çok sevdiği bilgisi az bilinenler arasında yer almaktadır.
  • Ünlü bir yazar olan Oğuz Atay’ın en sevdiği yazarların başında Dostoyevski ve Kafka gelmekte
  • İlk kitabı olarak okurlarıyla buluşan “Tutunamayanlar” kitabını ilk okuyan kişi Vüs’at O. Bener olarak bilinmektedir.
  • “Tutunamayanlar” kitabında yer vermiş olduğu karakterleri aslında kendi hayatında var olan arkadaşlarından esinlenerek kaleme almıştır.
  • Gelmiş geçmiş en büyük hayranlarından birinin ise Orhan Pamuk olduğu söylenmektedir.
  • Bir kısa film üzerinde yönetmenlik yapmıştır ancak çektiği film kaybolmuştur.
  • Ölmeden önce son sözleri, “Sevinmeyin, daha ölmedim.“ olmuştur.

Oğuz Atay, Mecidiyeköy’de yaşayan arkadaşı Altay Gündüz ile görüşmeye gittiğinde vefat etmiştir. Gitmiş olduğu arkadaşının evinde lavaboya girerek uzun bir süre çıkmamıştır. Merak edip seslendiklerinde ise son sözü olarak ”Sevinmeyin, daha ölmedim.“ demiş ve bu sözün üzerine bir süre gülüşmeler gerçekleşmiştir. Ardından yine uzun bir süre çıkmaması sonucunda lavaboda ölü olarak bulunmuştur.

Oğuz Atay Yazdığı Kitap Türleri Nelerdir?

Oğuz Atay’ın roman ve öykü yazılarının yanı sıra tiyatro oyunu yazıları olarak sunduğu çalışmaları da vardır ve bir yandan da mühendistir. Oğuz Atay'a ait ilk ve bir o kadar da ünlenen romanı ülkemizde çok satan ve okunanlar arasında yerini korumaktadır. Kitapları üzerinde farklı bir yöntem olarak gerçek ile düşü harmanlayan ilk yazarlardan biri olarak bilinmektedir. Yazmış olduğu eserler ve bu eserlerin içerikleri ile hala alıntı yapılmakta olan ve sevilen bir yazar niteliğine sahiptir.

Yazar postmodernist akımın temsilcilerindendir. Bununla birlikte eserlerinde modernizm akımının da bir unsuru olan üstü kapalı çağrışımlara yer vermektedir. Bu çağrışımlar içe yönelmeyi gerektiren psikolojik unsurlar içermektedir. Postmodern edebiyat; mutlak anlamdan kaçınan ve bunun yerine üstkurmacayı vurgulayan edebi bir harekettir. 1950’lerin sonlarında İkinci Dünya Savaşı’nda insan haklarının ihlaline karşı olan bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Postmodernist edebiyatın öncüsü, modernist edebiyat akımıdır. Bu akıma James Joyce ve Virginia Woolf örnek verilebilmektedir. İkinci dünya savaşında Japonya’nın atom bombası saldırıları gibi olaylarla yazarlar, anlamın imkansız bir arayış olduğunu düşünmüş ve anlamdan kaçınma, parçalanma, düzenliği yoğunlaştırma üzerine bir akım inşa etmişlerdir. Bu akımın özellikleri aşağıda listelenmiştir:

  • Rastgelelik: Postmodernist eserler, mutlak anlam fikrini reddetmektedir. Bunun yerine rastgeleliği ve düzensizliği kucaklamaktadır. Postmodern romanlar, öznelliği ön planda tutarak, okurların anlam bulmasını zorlaştırmak için güvenilmez bir anlatıcının dilinden aktarılmaktadır.
  • Olağandışılık: Postmodernist yazarlar düzensizlik üzerine çalıştığı için eserlerinin beklenmedik yerlerinde kara mizaha, kelime oyunlarına, ironi gibi tekniklere yer vermektedir. Bu tekniklerle hikayeleri daha anlaşılması zor hale getirmektedir..
  • Sınırsızlık: Postmodernist edebiyatta modernizmin unsurlarını genişletilmiş zamansal çarpıtmalara, karakter ve mekanlardaki beklenmedik geçişlere yer verilmiştir.
  • Üstkurmaca: Anlamsızlığı ve düzensiz planları ön plana çıkarmıştır. Romanların zamansız bölümlerinde kısa öykülere yer vermişlerdir. Eserlerin yapaylığına dikkat çekmiş, okurlara yazarın bir otorite figürü olmadığını hatırlatmıştır.
  • Metinlerarası çalışma: Postmodern yazarlar birbirlerinden esinlenmiş daha önce edebiyat için uygun görülmeyen konuları da ele alan yazılar yazmıştır.

En Çok Satan Oğuz Atay Kitapları Hangileridir?

Oğuz Atay’ın birçok kitabı çok satan kitaplar listesinde yer almıştır ve seri haline getirilen kitapları fazlasıyla ilgi görmüştür. Oğuz Atay kitap serisi, yazarın en çok tercih edilen eserlerinin bir arada toplanmış halinden oluşmaktadır.

Oğuz Atay Hakkında Kitaplar Nelerdir?

Oğuz Atay edebiyat alanına büyük katkılarda bulunmuştur. Hem kendi dönemindeki hem de kendinden sonra gelen birçok yazara ilham kaynağı olmuştur. Aşağıda Oğuz Atay hakkında yazılan kitaplar listelenmiştir:

Daha fazla bilgi
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.