NAZIM HİKMET ÜSTÜNE YAZILAR

Yapı Kredi Yayınları

Memet Fuat

23,15 TL
15,05 TL
%35 indirim
Kazancınız
:
8,10 TL
NAZIM HİKMET ÜSTÜNE YAZILAR Hakkında Bilgiler
Türü: Araştıma ve İnceleme Kitapları
Sayfa Sayısı: 296
ISBN: 9789750838750
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2017
satis-icon
Satış Rakamları 37 adet satılmıştır.
Memet Fuat
Memet Fuat
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • NAZIM HİKMET ÜSTÜNE YAZILAR Kısa Özet

    *1929’da yayımlanan 835 Satır’ın Türk şiirinde bir bomba gibi patlaması, öncelikle biçim alanında yarattığı devrimden, bir de ses tonundan kaynaklanmıştır.
    Türkiye’de toplumsalcılık bilinmeyen bir öğreti değildi. Toplumsalcılar Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altınday-ken de parti kuruyor, dergiler çıkarıyor, düşüncelerini savunuyorlardı. Örnekse Tevfik Fikret bazı şiirlerini bir toplumsalcı olan Nüzhet Sabit’in dergisinde yayımlamıştı.

    Salt Marx’çı, Lenin’ci düşünceleriyle bir şair böylesine güçlü bir etki yaratamazdı.

    Ama Moskova’da öğrenim görürken Mayakovski’yi tanımış, Futuristleri okumuş olan Nazım Hikmet’in ‘Serbest Nazım’ diye adlandırdığı şiir ölçüsü ile dizelerinden yansıyan ses tonu Türk şiirinde daha önce ne görülmüş, ne de duyulmuştu.

    835 Satır’ın bir bomba gibi patlaması hem getirdiği bu yenilikten, hem de şiir okurlarına bu yeniliği kolayca benimsetmesindendi.

    Devrim niteliğinde yenilikler genellikle tepkiyle karşılanır.

    Nazım Hikmet örneğinde öyle olmadı. Tutucu sanatçılardan gelen direnme de şiir okurlarının baskısıyla kısa sürede kırıldı.*

    *Nazım Hikmet Üstüne Yazılar*, Memet Fuat’ın 1965-1998 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarından oluşmaktadır. Memet Fuat, bu yazılarda, Nâzım Hikmet’in şiiri, yaşamı ve yapıtları hakkında yaptığı bilimsel incelemeler ve ilk elden tanıklıklarla birçok yanlışı düzeltiyor ve Nâzım’ın daha iyi anlaşılması için okuyucuya rehberlik ediyor.

  • 2. Hamur

NAZIM HİKMET ÜSTÜNE YAZILAR Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.