Tükendi
Gelince Haber VerEtnomüzikoloji, sosyal bilimler alanında günümüzde oldukça önemli bir yer edinmiştir. Özellikle disiplinlerarası bir konumda bulunması ve tarih, sosyoloji, antropoloji ve matematik gibi bilim dallarından yararlanması, müzik etnolojisini diğer müzik bilimlerinden ayrı bir yere koymaktadır. İcra edilen müzik türlerinin ve enstrümanların toplumsal, kültürel ve tarihsel arka planını inceleyen bu alan, müzik üretimi sürecinin sosyoekonomik ve politik boyutuna ışık tutmak gibi bir karaktere sahiptir.
Müzik Etnolojisi adlı bu çalışma, etnomüzikolojinin tarihsel gelişimini, metodolojik farklılıklarını ve günümüzdeki konumunu ortaya koyuyor. Doç. Dr. Murat Bulgan’ın derlediği ve çevirdiği, üç bölümden oluşan bu kitap, ilk etapta müzik etnolojisinin İkinci Dünya Savaşı öncesi Avrupa’da ve Amerika’da uygulanışını ve içeriğini ele alıyor. İkinci bölümde savaş sonrası değişen toplumsal algıların ve formasyonların bilim dalını nasıl etkilediği ve dönüştürdüğü tartışılırken, bu dönemde bilim dalının alanının nasıl genişlediğine ve bu dönüşümlerin metodolojiye nasıl yansıdığına değiniliyor. Üçüncü bölümde ise etnomüzikolojinin günümüzde aldığı son hali ve akademik alanındaki yeri irdeleniyor.
Bir bilim dalı olarak müzik etnolojisinin müzik alanına ait olmasının yanı sıra yerel müzik ve enstrümanlarının toplumsal ve kültürel açıdan sembolik anlamlarını tartışan, müzik alanını farklı bir boyutta inceleyen bir disiplin olması, kitabı ilgi çekici kılan etmenlerden biridir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları olarak, müzik etnolojisine dair disiplinlerarası, akademik, metodolojik ve tarihsel bir perspektif kazandırması açısından bu değerli çalışmanın çevirisini okurlara sunmaktan mutluluk duyuyoruz.